Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā

    ૬. કુટિકારસિક્ખાપદવણ્ણના

    6. Kuṭikārasikkhāpadavaṇṇanā

    ૩૪૨. છટ્ઠે એત્તકેનાતિ એત્તકેન દારુઆદિના. અપરિચ્છિન્નપ્પમાણાયોતિ અપરિચ્છિન્નદારુઆદિપમાણાયો. મૂલચ્છેજ્જાયાતિ પરસન્તકભાવતો મોચેત્વા અત્તનો એવ સન્તકકરણવસેનાતિ અત્થો. એવં યાચતો અઞ્ઞાતકવિઞ્ઞત્તિદુક્કટઞ્ચેવ દાસપટિગ્ગહણદુક્કટઞ્ચ હોતિ ‘‘દાસિદાસપટિગ્ગહણા પટિવિરતો હોતી’’તિ (દી॰ નિ॰ ૧.૧૦, ૧૯૪) વચનં નિસ્સાય અટ્ઠકથાસુ પટિક્ખિત્તત્તા. સકકમ્મન્તિ પાણવધકમ્મં. ઇદઞ્ચ પાણાતિપાતદોસપરિહારાય દુક્કટં વુત્તં, ન વિઞ્ઞત્તિપરિહારાય. અનિયમેત્વાપિ ન યાચિતબ્બાતિ સામીચિદસ્સનત્થં વુત્તં, સુદ્ધચિત્તેન પન હત્થકમ્મં યાચન્તસ્સ આપત્તિ નામ નત્થિ. યદિચ્છકં કારાપેતું વટ્ટતીતિ ‘‘હત્થકમ્મં યાચામિ, દેથા’’તિઆદિના અયાચિત્વાપિ વટ્ટતિ. સકિચ્ચપસુતમ્પિ એવં કારાપેન્તસ્સ વિઞ્ઞત્તિ નત્થિ એવ, સામીચિદસ્સનત્થં પન વિભજિત્વા વુત્તં.

    342. Chaṭṭhe ettakenāti ettakena dāruādinā. Aparicchinnappamāṇāyoti aparicchinnadāruādipamāṇāyo. Mūlacchejjāyāti parasantakabhāvato mocetvā attano eva santakakaraṇavasenāti attho. Evaṃ yācato aññātakaviññattidukkaṭañceva dāsapaṭiggahaṇadukkaṭañca hoti ‘‘dāsidāsapaṭiggahaṇā paṭivirato hotī’’ti (dī. ni. 1.10, 194) vacanaṃ nissāya aṭṭhakathāsu paṭikkhittattā. Sakakammanti pāṇavadhakammaṃ. Idañca pāṇātipātadosaparihārāya dukkaṭaṃ vuttaṃ, na viññattiparihārāya. Aniyametvāpi na yācitabbāti sāmīcidassanatthaṃ vuttaṃ, suddhacittena pana hatthakammaṃ yācantassa āpatti nāma natthi. Yadicchakaṃ kārāpetuṃ vaṭṭatīti ‘‘hatthakammaṃ yācāmi, dethā’’tiādinā ayācitvāpi vaṭṭati. Sakiccapasutampi evaṃ kārāpentassa viññatti natthi eva, sāmīcidassanatthaṃ pana vibhajitvā vuttaṃ.

    સબ્બકપ્પિયભાવદીપનત્થન્તિ સબ્બસો કપ્પિયભાવદીપનત્થં. મૂલં દેથાતિ વત્તું વટ્ટતીતિ ‘‘મૂલં દસ્સામા’’તિ પઠમં વુત્તત્તા વિઞ્ઞત્તિ વા મૂલન્તિ વચનસ્સ કપ્પિયાકપ્પિયવત્થુસામઞ્ઞવચનત્તેપિ નિટ્ઠિતભતિકિચ્ચાનં દાપનતો અકપ્પિયવત્થુસાદિયનં વા ન હોતીતિ કત્વા વુત્તં. અનજ્ઝાવુત્થકન્તિ અપરિગ્ગહિતં.

    Sabbakappiyabhāvadīpanatthanti sabbaso kappiyabhāvadīpanatthaṃ. Mūlaṃ dethāti vattuṃ vaṭṭatīti ‘‘mūlaṃ dassāmā’’ti paṭhamaṃ vuttattā viññatti vā mūlanti vacanassa kappiyākappiyavatthusāmaññavacanattepi niṭṭhitabhatikiccānaṃ dāpanato akappiyavatthusādiyanaṃ vā na hotīti katvā vuttaṃ. Anajjhāvutthakanti apariggahitaṃ.

    મઞ્ચ…પે॰… ચીવરાદીનિ કારાપેતુકામેનાપીતિઆદીસુ ચીવરં કારાપેતુકામસ્સ અઞ્ઞાતકઅપ્પવારિતતન્તવાયેહિ હત્થકમ્મયાચનવસેન વાયાપને વિઞ્ઞત્તિપચ્ચયા દુક્કટાભાવેપિ ચીવરવાયાપનસિક્ખાપદેન યથારહં પાચિત્તિયદુક્કટાનિ હોન્તીતિ વેદિતબ્બં. અકપ્પિયકહાપણાદિ ન દાતબ્બન્તિ કપ્પિયમુખેન લદ્ધમ્પિ હત્થકમ્મકરણત્થાય ઇમસ્સ કહાપણં દેહીતિ વત્વા દાનં ન વટ્ટતીતિ વુત્તં. પુબ્બે કતકમ્મસ્સ દાપને કિઞ્ચાપિ દોસો ન દિસ્સતિ, તથાપિ અસારુપ્પમેવાતિ વદન્તિ. કતકમ્મત્થાયપિ કાતબ્બકમ્મત્થાયપિ કપ્પિયવોહારેન પરિયાયતો ભતિં દાપેન્તસ્સ નત્થિ દોસો. વત્તન્તિ ચારિત્તં, આપત્તિ ન હોતીતિ અધિપ્પાયો.

    Mañca…pe… cīvarādīni kārāpetukāmenāpītiādīsu cīvaraṃ kārāpetukāmassa aññātakaappavāritatantavāyehi hatthakammayācanavasena vāyāpane viññattipaccayā dukkaṭābhāvepi cīvaravāyāpanasikkhāpadena yathārahaṃ pācittiyadukkaṭāni hontīti veditabbaṃ. Akappiyakahāpaṇādi na dātabbanti kappiyamukhena laddhampi hatthakammakaraṇatthāya imassa kahāpaṇaṃ dehīti vatvā dānaṃ na vaṭṭatīti vuttaṃ. Pubbe katakammassa dāpane kiñcāpi doso na dissati, tathāpi asāruppamevāti vadanti. Katakammatthāyapi kātabbakammatthāyapi kappiyavohārena pariyāyato bhatiṃ dāpentassa natthi doso. Vattanti cārittaṃ, āpatti na hotīti adhippāyo.

    કપ્પિયં કારાપેત્વા પટિગ્ગહેતબ્બાનીતિ સાખાય મક્ખિકબીજનેન પણ્ણાદિચ્છેદે બીજગામકોપનસ્સ ચેવ તત્થ લગ્ગરજાદિઅપ્પટિગ્ગહિતસ્સ ચ પરિહારત્થાય વુત્તં. તદુભયાસઙ્કાય અસતિ તથા અકરણે દોસો નત્થિ. નદીયાદીસુ ઉદકસ્સ અપરિગ્ગહિતતાય ‘‘આહરાતિ વત્તું વટ્ટતી’’તિ વુત્તં. ‘‘ન આહટં પરિભુઞ્જિતુ’’ન્તિ વચનતો વિઞ્ઞત્તિયા આપન્નં દુક્કટં દેસેત્વાપિ તં વત્થું પરિભુઞ્જન્તસ્સ પુન પરિભોગે દુક્કટમેવ, પઞ્ચન્નમ્પિ સહધમ્મિકાનં ન વટ્ટતિ. ‘‘અલજ્જીહિ પન ભિક્ખૂહિ વા સામણેરેહિ વા હત્થકમ્મં ન કારેતબ્બ’’ન્તિ સામઞ્ઞતો વુત્તત્તા અત્તનો અત્થાય યંકિઞ્ચિ હત્થકમ્મં કારેતું ન વટ્ટતિ. યં પન અલજ્જી નિવારિયમાનોપિ બીજનાદિં કરોતિ, તત્થ દોસો નત્થિ. ચેતિયકમ્માદીનિ પન તેહિ કારાપેતું વટ્ટતિ. એત્થ ચ ‘‘અલજ્જીહિ સામણેરેહી’’તિ વુત્તત્તા ‘‘સઞ્ચિચ્ચ આપત્તિં આપજ્જતી’’તિઆદિ (પરિ॰ ૩૫૯) અલજ્જીલક્ખણં ઉક્કટ્ઠવસેન ઉપસમ્પન્ને પટિચ્ચ ઉપલક્ખણતો વુત્તન્તિ તંલક્ખણવિરહિતાનં સામણેરાદીનં લિઙ્ગત્થેનકગોત્રભુપરિયોસાનાનં ભિક્ખુપટિઞ્ઞાનં દુસ્સીલાનમ્પિ સાધારણવસેન અલજ્જિતાલક્ખણં યથાવિહિતપટિપત્તિયં સઞ્ચિચ્ચ અતિટ્ઠનમેવાતિ ગહેતબ્બં.

    Kappiyaṃ kārāpetvā paṭiggahetabbānīti sākhāya makkhikabījanena paṇṇādicchede bījagāmakopanassa ceva tattha laggarajādiappaṭiggahitassa ca parihāratthāya vuttaṃ. Tadubhayāsaṅkāya asati tathā akaraṇe doso natthi. Nadīyādīsu udakassa apariggahitatāya ‘‘āharāti vattuṃ vaṭṭatī’’ti vuttaṃ. ‘‘Na āhaṭaṃ paribhuñjitu’’nti vacanato viññattiyā āpannaṃ dukkaṭaṃ desetvāpi taṃ vatthuṃ paribhuñjantassa puna paribhoge dukkaṭameva, pañcannampi sahadhammikānaṃ na vaṭṭati. ‘‘Alajjīhi pana bhikkhūhi vā sāmaṇerehi vā hatthakammaṃ na kāretabba’’nti sāmaññato vuttattā attano atthāya yaṃkiñci hatthakammaṃ kāretuṃ na vaṭṭati. Yaṃ pana alajjī nivāriyamānopi bījanādiṃ karoti, tattha doso natthi. Cetiyakammādīni pana tehi kārāpetuṃ vaṭṭati. Ettha ca ‘‘alajjīhi sāmaṇerehī’’ti vuttattā ‘‘sañcicca āpattiṃ āpajjatī’’tiādi (pari. 359) alajjīlakkhaṇaṃ ukkaṭṭhavasena upasampanne paṭicca upalakkhaṇato vuttanti taṃlakkhaṇavirahitānaṃ sāmaṇerādīnaṃ liṅgatthenakagotrabhupariyosānānaṃ bhikkhupaṭiññānaṃ dussīlānampi sādhāraṇavasena alajjitālakkhaṇaṃ yathāvihitapaṭipattiyaṃ sañcicca atiṭṭhanamevāti gahetabbaṃ.

    આહરાપેન્તસ્સ દુક્કટન્તિ વિઞ્ઞત્તિક્ખણે વિઞ્ઞત્તિપચ્ચયા, પટિલાભક્ખણે ગોણાનં સાદિયનપચ્ચયા ચ દુક્કટં. ગોણઞ્હિ અત્તનો અત્થાય અવિઞ્ઞત્તિયા લદ્ધમ્પિ સાદિતું ન વટ્ટતિ ‘‘હત્થિગવસ્સવળવપટિગ્ગહણા પટિવિરતો હોતી’’તિ (દી॰ નિ॰ ૧.૧૦, ૧૯૪) વુત્તત્તા. તેનેવાહ ‘‘ઞાતિપવારિતટ્ઠાનતોપિ મૂલચ્છેજ્જાય યાચિતું ન વટ્ટતી’’તિ. એત્થ ચ વિઞ્ઞત્તિદુક્કટાભાવેપિ અકપ્પિયવત્થુયાચનેપિ પટિગ્ગહણેપિ દુક્કટમેવ. રક્ખિત્વાતિ ચોરાદિઉપદ્દવતો રક્ખિત્વા. જગ્ગિત્વાતિ તિણદાનાદીહિ પોસેત્વા.

    Āharāpentassa dukkaṭanti viññattikkhaṇe viññattipaccayā, paṭilābhakkhaṇe goṇānaṃ sādiyanapaccayā ca dukkaṭaṃ. Goṇañhi attano atthāya aviññattiyā laddhampi sādituṃ na vaṭṭati ‘‘hatthigavassavaḷavapaṭiggahaṇā paṭivirato hotī’’ti (dī. ni. 1.10, 194) vuttattā. Tenevāha ‘‘ñātipavāritaṭṭhānatopi mūlacchejjāya yācituṃ na vaṭṭatī’’ti. Ettha ca viññattidukkaṭābhāvepi akappiyavatthuyācanepi paṭiggahaṇepi dukkaṭameva. Rakkhitvāti corādiupaddavato rakkhitvā. Jaggitvāti tiṇadānādīhi posetvā.

    ઞાતિપવારિતટ્ઠાને પન વટ્ટતીતિ સકટસ્સ સમ્પટિચ્છિતબ્બત્તા મૂલચ્છેજ્જવસેન યાચિતું વટ્ટતિ. તાવકાલિકં વટ્ટતીતિ ઉભયત્થાપિ વટ્ટતીતિ અત્થો . વાસિઆદીનિ પુગ્ગલિકાનિપિ વટ્ટન્તીતિ આહ ‘‘એસ નયો વાસી’’તિઆદિ. વલ્લિઆદીસુ ચ પરપરિગ્ગહિતેસુ ચ એસેવ નયોતિ યોજેતબ્બં. ‘‘ગરુભણ્ડપ્પહોનકેસુયેવા’’તિ ઇદં વિઞ્ઞત્તિં સન્ધાય વુત્તં. અદિન્નાદાને પન તિણસલાકં ઉપાદાય પરપરિગ્ગહિતં થેય્યચિત્તેન ગણ્હતો અવહારો એવ, ભણ્ડગ્ઘેન કારેતબ્બો. વલ્લિઆદીસૂતિ એત્થ આદિ-સદ્દેન પાળિઆગતાનં (પારા॰ ૩૪૯) વેળુઆદીનં સઙ્ગહો. તત્થ યસ્મિં પદેસે હરિતાલજાતિહિઙ્ગુલાદિ અપ્પકમ્પિ મહગ્ઘં હોતિ, તત્થ તં તાલપક્કપમાણતો ઊનમ્પિ ગરુભણ્ડમેવ, વિઞ્ઞાપેતુઞ્ચ ન વટ્ટતિ.

    Ñātipavāritaṭṭhāne pana vaṭṭatīti sakaṭassa sampaṭicchitabbattā mūlacchejjavasena yācituṃ vaṭṭati. Tāvakālikaṃ vaṭṭatīti ubhayatthāpi vaṭṭatīti attho . Vāsiādīni puggalikānipi vaṭṭantīti āha ‘‘esa nayo vāsī’’tiādi. Valliādīsu ca parapariggahitesu ca eseva nayoti yojetabbaṃ. ‘‘Garubhaṇḍappahonakesuyevā’’ti idaṃ viññattiṃ sandhāya vuttaṃ. Adinnādāne pana tiṇasalākaṃ upādāya parapariggahitaṃ theyyacittena gaṇhato avahāro eva, bhaṇḍagghena kāretabbo. Valliādīsūti ettha ādi-saddena pāḷiāgatānaṃ (pārā. 349) veḷuādīnaṃ saṅgaho. Tattha yasmiṃ padese haritālajātihiṅgulādi appakampi mahagghaṃ hoti, tattha taṃ tālapakkapamāṇato ūnampi garubhaṇḍameva, viññāpetuñca na vaṭṭati.

    સાતિ વિઞ્ઞત્તિ. પરિકથાદીસુ ‘‘સેનાસનં સમ્બાધ’’ન્તિઆદિના (વિસુદ્ધિ॰ ૧.૧૯) પરિયાયેન કથનં પરિકથા નામ. ઉજુકમેવ અકથેત્વા ‘‘ભિક્ખૂનં કિં પાસાદો ન વટ્ટતી’’તિઆદિના (વિસુદ્ધિ॰ ૧.૧૯) અધિપ્પાયો યથાવિભૂતો હોતિ, એવં ભાસનં ઓભાસો નામ. સેનાસનાદિઅત્થં ભૂમિપરિકમ્માદિકરણવસેન પચ્ચયુપ્પાદાય નિમિત્તકરણં નિમિત્તકમ્મં નામ. ઉક્કમન્તીતિ અપગચ્છન્તિ.

    ti viññatti. Parikathādīsu ‘‘senāsanaṃ sambādha’’ntiādinā (visuddhi. 1.19) pariyāyena kathanaṃ parikathā nāma. Ujukameva akathetvā ‘‘bhikkhūnaṃ kiṃ pāsādo na vaṭṭatī’’tiādinā (visuddhi. 1.19) adhippāyo yathāvibhūto hoti, evaṃ bhāsanaṃ obhāso nāma. Senāsanādiatthaṃ bhūmiparikammādikaraṇavasena paccayuppādāya nimittakaraṇaṃ nimittakammaṃ nāma. Ukkamantīti apagacchanti.

    ૩૪૪. મણિ કણ્ઠે અસ્સાતિ મણિકણ્ઠો. દેવવણ્ણન્તિ દેવત્તભાવં.

    344. Maṇi kaṇṭhe assāti maṇikaṇṭho. Devavaṇṇanti devattabhāvaṃ.

    ૩૪૫. પાળિયં પત્તેન મે અત્થોતિ (પારા॰ ૩૪૫) અનત્થિકમ્પિ પત્તેન ભિક્ખું એવં વદાપેન્તો ભગવા સોત્થિયા મન્તપદવસેન વદાપેસિ. સોપિ ભિક્ખુ ભગવતા આણત્તવચનં વદેમીતિ અવોચ, તેનસ્સ મુસા ન હોતિ. અથ વા ‘‘પત્તેન મે અત્થો’’તિ ઇદં ‘‘પત્તં દદન્તૂ’’તિ ઇમિના સમાનત્થન્તિ દટ્ઠબ્બં. એસ નયો મણિના મે અત્થોતિ એત્થાપિ. તસ્મા અઞ્ઞેસમ્પિ એવરૂપં કથેન્તસ્સ, કથાપેન્તસ્સ ચ વચનદોસો નત્થીતિ ગહેતબ્બં.

    345. Pāḷiyaṃ pattena me atthoti (pārā. 345) anatthikampi pattena bhikkhuṃ evaṃ vadāpento bhagavā sotthiyā mantapadavasena vadāpesi. Sopi bhikkhu bhagavatā āṇattavacanaṃ vademīti avoca, tenassa musā na hoti. Atha vā ‘‘pattena me attho’’ti idaṃ ‘‘pattaṃ dadantū’’ti iminā samānatthanti daṭṭhabbaṃ. Esa nayo maṇinā me atthoti etthāpi. Tasmā aññesampi evarūpaṃ kathentassa, kathāpentassa ca vacanadoso natthīti gahetabbaṃ.

    ૩૪૯. ઉદ્ધંમુખં લિત્તા ઉલ્લિત્તા, છદનસ્સ અન્તો લિમ્પન્તા હિ યેભુય્યેન ઉદ્ધંમુખા લિમ્પન્તિ. તેનાહ ‘‘અન્તોલિત્તા’’તિ. અધોમુખં લિત્તા અવલિત્તા. બહિ લિમ્પન્તા હિ યેભુય્યેન અધોમુખા લિમ્પન્તિ. તેનાહ ‘‘બહિલિત્તા’’તિ.

    349. Uddhaṃmukhaṃ littā ullittā, chadanassa anto limpantā hi yebhuyyena uddhaṃmukhā limpanti. Tenāha ‘‘antolittā’’ti. Adhomukhaṃ littā avalittā. Bahi limpantā hi yebhuyyena adhomukhā limpanti. Tenāha ‘‘bahilittā’’ti.

    બ્યઞ્જનં વિલોમિતં ભવેય્યાતિ યસ્મા ‘‘કારયમાનેના’’તિ ઇમસ્સ હેતુકત્તુવચનસ્સ ‘‘કરોન્તેના’’તિ ઇદં સુદ્ધકત્તુવચનં પરિયાયવચનં ન હોતિ, તસ્મા ‘‘કરોન્તેન વા કારાપેન્તેન વા’’તિ કારયમાનેનાતિ બહુઉદ્દેસપદાનુગુણં કરણવચનેનેવ પદત્થં કત્વા નિદ્દેસે કતે બ્યઞ્જનં વિરુદ્ધં ભવેય્ય, તથા પન પદત્થવસેન અદસ્સેત્વા સામત્થિયતો સિદ્ધમેવત્થં દસ્સેતું પચ્ચત્તવસેન ‘‘કરોન્તો વા કારાપેન્તો વા’’તિ પદભાજનં વુત્તન્તિ અધિપ્પાયો. તેનાહ ‘‘અત્થમત્તમેવા’’તિઆદિ. પદત્થતો, સામત્થિયતો ચ લબ્ભમાનં અત્થમત્તમેવાતિ અત્થો. યઞ્હિ કારયમાનેન પટિપજ્જિતબ્બં, તં કરોન્તેનાપિ પટિપજ્જિતબ્બમેવાતિ ઇદમેત્થ સામત્થિયં દટ્ઠબ્બં.

    Byañjanaṃ vilomitaṃ bhaveyyāti yasmā ‘‘kārayamānenā’’ti imassa hetukattuvacanassa ‘‘karontenā’’ti idaṃ suddhakattuvacanaṃ pariyāyavacanaṃ na hoti, tasmā ‘‘karontena vā kārāpentena vā’’ti kārayamānenāti bahuuddesapadānuguṇaṃ karaṇavacaneneva padatthaṃ katvā niddese kate byañjanaṃ viruddhaṃ bhaveyya, tathā pana padatthavasena adassetvā sāmatthiyato siddhamevatthaṃ dassetuṃ paccattavasena ‘‘karonto vā kārāpento vā’’ti padabhājanaṃ vuttanti adhippāyo. Tenāha ‘‘atthamattamevā’’tiādi. Padatthato, sāmatthiyato ca labbhamānaṃ atthamattamevāti attho. Yañhi kārayamānena paṭipajjitabbaṃ, taṃ karontenāpi paṭipajjitabbamevāti idamettha sāmatthiyaṃ daṭṭhabbaṃ.

    ઉદ્દેસોતિ સામિભાવેન ઉદ્દિસિતબ્બો. સેતકમ્મન્તિ સેતવણ્ણકરણત્થં સેતવણ્ણમત્તિકાય વા સુધાય વા કતતનુકલેપો, તેન પન સહ મિનિયમાને પમાણાતિક્કન્તં હોતીતિ સઙ્કાનિવારણત્થં આહ ‘‘અબ્બોહારિક’’ન્તિ. તેન પમાણાતિક્કન્તવોહારં ન ગચ્છતિ કુટિયા અનઙ્ગત્તાતિ અધિપ્પાયો.

    Uddesoti sāmibhāvena uddisitabbo. Setakammanti setavaṇṇakaraṇatthaṃ setavaṇṇamattikāya vā sudhāya vā katatanukalepo, tena pana saha miniyamāne pamāṇātikkantaṃ hotīti saṅkānivāraṇatthaṃ āha ‘‘abbohārika’’nti. Tena pamāṇātikkantavohāraṃ na gacchati kuṭiyā anaṅgattāti adhippāyo.

    યથાવુત્તસ્સ અત્થસ્સ વુત્તનયં દસ્સેન્તેન ‘‘વુત્તઞ્હેત’’ન્તિઆદિ વુત્તં. તત્થ ‘‘આયામતો ચ વિત્થારતો ચા’’તિ અવત્વા ‘‘આયામતો વા વિત્થારતો વા’’તિ વિકપ્પત્થસ્સ વા-સદ્દસ્સ વુત્તત્તા એકતોભાગે વડ્ઢિતેપિ આપત્તીતિ પકાસિતન્તિ અધિપ્પાયો. તિહત્થાતિ પકતિહત્થેન તિહત્થા, ‘‘વડ્ઢકીહત્થેના’’તિપિ (સારત્થ॰ ટી॰ ૨.૩૪૮-૩૪૯) વદન્તિ, તં ‘‘યત્થ…પે॰… અયં કુટીતિ સઙ્ખ્યં ન ગચ્છતી’’તિ ઇમિના વિરુજ્ઝતિ વડ્ઢકીહત્થેન તિહત્થાયપિ કુટિયા પમાણયુત્તસ્સ મઞ્ચસ્સ સુખેન પરિવત્તનતો. ‘‘ઊનકચતુહત્થા વા’’તિ ઇદઞ્ચ પચ્છિમપ્પમાણયુત્તસ્સ મઞ્ચસ્સ અપરિવત્તનારહં સન્ધાય વુત્તં. યદિ હિ પકતિહત્થેન ચતુહત્થાયપિ કુટિયા પમાણયુત્તો મઞ્ચો ન પરિવત્તતિ, સા અકુટીયેવ, તસ્મા મઞ્ચપરિવત્તનમત્તેનેવ પમાણન્તિ ગહેતબ્બં. પમાણયુત્તો મઞ્ચોતિ સબ્બપચ્છિમપ્પમાણયુત્તો મઞ્ચો. સો હિ પકતિવિદત્થિયા નવવિદત્થિકો, અટ્ઠવિદત્થિકો વા હોતિ, તતો ખુદ્દકો મઞ્ચો સીસૂપધાનં ઠપેત્વા પાદં પસારેત્વા નિપજ્જિતું ન પહોતિ. પમાણતો ઊનતરમ્પીતિ ઉક્કટ્ઠપ્પમાણતો ઊનતરમ્પિ, ઇદઞ્ચ હેટ્ઠિમપ્પમાણયુત્તાયપિ વત્થુદેસના કાતબ્બા, ન વાતિ સન્દેહનિવત્તનત્થં વુત્તં.

    Yathāvuttassa atthassa vuttanayaṃ dassentena ‘‘vuttañheta’’ntiādi vuttaṃ. Tattha ‘‘āyāmato ca vitthārato cā’’ti avatvā ‘‘āyāmato vā vitthārato vā’’ti vikappatthassa vā-saddassa vuttattā ekatobhāge vaḍḍhitepi āpattīti pakāsitanti adhippāyo. Tihatthāti pakatihatthena tihatthā, ‘‘vaḍḍhakīhatthenā’’tipi (sārattha. ṭī. 2.348-349) vadanti, taṃ ‘‘yattha…pe… ayaṃ kuṭīti saṅkhyaṃ na gacchatī’’ti iminā virujjhati vaḍḍhakīhatthena tihatthāyapi kuṭiyā pamāṇayuttassa mañcassa sukhena parivattanato. ‘‘Ūnakacatuhatthā vā’’ti idañca pacchimappamāṇayuttassa mañcassa aparivattanārahaṃ sandhāya vuttaṃ. Yadi hi pakatihatthena catuhatthāyapi kuṭiyā pamāṇayutto mañco na parivattati, sā akuṭīyeva, tasmā mañcaparivattanamatteneva pamāṇanti gahetabbaṃ. Pamāṇayutto mañcoti sabbapacchimappamāṇayutto mañco. So hi pakatividatthiyā navavidatthiko, aṭṭhavidatthiko vā hoti, tato khuddako mañco sīsūpadhānaṃ ṭhapetvā pādaṃ pasāretvā nipajjituṃ na pahoti. Pamāṇato ūnatarampīti ukkaṭṭhappamāṇato ūnatarampi, idañca heṭṭhimappamāṇayuttāyapi vatthudesanā kātabbā, na vāti sandehanivattanatthaṃ vuttaṃ.

    કલલલેપોતિ કેનચિ સિલેસેન કતલેપો, સેતરત્તાદિવણ્ણકરણત્થં કતતમ્બમત્તિકાદિકલલલેપો વા. તેનાહ ‘‘અલેપો એવા’’તિ. તેન તળાકાદીસુ ઘનેન કલલેન કતબહલલેપો મત્તિકાલેપને એવ પવિસતિ લેપવોહારગમનતોતિ દસ્સેતિ. પિટ્ઠસઙ્ઘાટો નામ દ્વારબાહસઙ્ખાતો ચતુરસ્સદારુસઙ્ઘાટો, યત્થ સઉત્તરપાસં કવાટં અપસ્સાય દ્વારં પિદહન્તિ.

    Kalalalepoti kenaci silesena katalepo, setarattādivaṇṇakaraṇatthaṃ katatambamattikādikalalalepo vā. Tenāha ‘‘alepo evā’’ti. Tena taḷākādīsu ghanena kalalena katabahalalepo mattikālepane eva pavisati lepavohāragamanatoti dasseti. Piṭṭhasaṅghāṭo nāma dvārabāhasaṅkhāto caturassadārusaṅghāṭo, yattha sauttarapāsaṃ kavāṭaṃ apassāya dvāraṃ pidahanti.

    ઓલોકેત્વાપીતિ અપલોકેત્વાપિ, અપલોકનકમ્મવસેનાપીતિ અત્થો, અપસદ્દસ્સાપિ ઓઆદેસો કતોતિ દટ્ઠબ્બો.

    Oloketvāpīti apaloketvāpi, apalokanakammavasenāpīti attho, apasaddassāpi oādeso katoti daṭṭhabbo.

    ૩૫૩. નિબદ્ધગોચરટ્ઠાનમ્પીતિ એત્થ ગોચરાય પક્કમન્તાનં હત્થીનં નિબદ્ધગમનમગ્ગોપિ સઙ્ગય્હતિ. એતેસન્તિ સીહાદીનં. ગોચરભૂમીતિ આમિસગ્ગહણટ્ઠાનં. ન ગહિતાતિ પટિક્ખિપિતબ્બભાવેન ન ગહિતા, ન વારિતાતિ અત્થો. સીહાદીનઞ્હિ ગોચરગ્ગહણટ્ઠાનં હત્થીનં વિય નિબદ્ધં ન હોતિ, યત્થ પન ગોમહિંસાદિપાણકા સન્તિ, દૂરમ્પિ તં ઠાનં સીઘં ગન્ત્વા ગોચરં ગણ્હન્તિ. તસ્મા તેસં તં ન વારિતં, નિબદ્ધગમનમગ્ગોવ વારિતો આસયતો ગમનમગ્ગસ્સ નિબદ્ધત્તા. અઞ્ઞેસમ્પિ વાળાનન્તિ અરઞ્ઞમહિંસાદીનં. આરોગ્યત્થાયાતિ નિરુપદ્દવાય. સેસાનીતિ પુબ્બણ્ણનિસ્સિતાદીનિ સોળસ. તાનિ ચ જનસમ્મદ્દમહાસમ્મદ્દકુટિવિલોપસરીરપીળાદિઉપદ્દવેહિ સઉપદ્દવાનીતિ વેદિતબ્બાનિ. અભિહનન્તિ એત્થાતિ અબ્ભાઘાતં. ‘‘વેરિઘર’’ન્તિ વુત્તમેવત્થં વિભાવેતું ‘‘ચોરાનં મારણત્થાય કત’’ન્તિ વુત્તં.

    353.Nibaddhagocaraṭṭhānampīti ettha gocarāya pakkamantānaṃ hatthīnaṃ nibaddhagamanamaggopi saṅgayhati. Etesanti sīhādīnaṃ. Gocarabhūmīti āmisaggahaṇaṭṭhānaṃ. Na gahitāti paṭikkhipitabbabhāvena na gahitā, na vāritāti attho. Sīhādīnañhi gocaraggahaṇaṭṭhānaṃ hatthīnaṃ viya nibaddhaṃ na hoti, yattha pana gomahiṃsādipāṇakā santi, dūrampi taṃ ṭhānaṃ sīghaṃ gantvā gocaraṃ gaṇhanti. Tasmā tesaṃ taṃ na vāritaṃ, nibaddhagamanamaggova vārito āsayato gamanamaggassa nibaddhattā. Aññesampi vāḷānanti araññamahiṃsādīnaṃ. Ārogyatthāyāti nirupaddavāya. Sesānīti pubbaṇṇanissitādīni soḷasa. Tāni ca janasammaddamahāsammaddakuṭivilopasarīrapīḷādiupaddavehi saupaddavānīti veditabbāni. Abhihananti etthāti abbhāghātaṃ. ‘‘Verighara’’nti vuttamevatthaṃ vibhāvetuṃ ‘‘corānaṃ māraṇatthāya kata’’nti vuttaṃ.

    ધમ્મગન્ધિકાતિ ધમ્મેન દણ્ડનીતિયા હત્થપાદાદિચ્છિન્દનગન્ધિકા. ગન્ધિકાતિ ચ યસ્સ ઉપરિ હત્થાદિં ઠપેત્વા છિન્દન્તિ, તાદિસં દારુખણ્ડફલકાતિ વુચ્ચતિ, તેન ચ ઉપલક્ખિતં ઠાનં. પાળિયં રચ્છાનિસ્સિતન્તિ રથિકાનિસ્સિતં. ચચ્ચરનિસ્સિતન્તિ ચતુન્નં રથિકાનં સન્ધિનિસ્સિતં. સકટેનાતિ ઇટ્ઠકસુધાદિભણ્ડાહરણસકટેન.

    Dhammagandhikāti dhammena daṇḍanītiyā hatthapādādicchindanagandhikā. Gandhikāti ca yassa upari hatthādiṃ ṭhapetvā chindanti, tādisaṃ dārukhaṇḍaphalakāti vuccati, tena ca upalakkhitaṃ ṭhānaṃ. Pāḷiyaṃ racchānissitanti rathikānissitaṃ. Caccaranissitanti catunnaṃ rathikānaṃ sandhinissitaṃ. Sakaṭenāti iṭṭhakasudhādibhaṇḍāharaṇasakaṭena.

    પાચિનન્તિ સેનાસનસ્સ ભૂમિતો પટ્ઠાય યાવ તલાવસાનં ચિનિતબ્બવત્થુકં અધિટ્ઠાનં, યસ્સ ઉપરિ ભિત્તિથમ્ભાદીનિ ચ પતિટ્ઠપેન્તિ. તેનાહ ‘‘તતો પટ્ઠાયા’’તિઆદિ. કિઞ્ચાપિ ઇધ પુબ્બપયોગસહપયોગાનં અદિન્નાદાને વિય વિસેસો નત્થિ, તથાપિ તેસં વિભાગેન દસ્સનં ભિન્દિત્વા વા પુન કાતબ્બાતિ એત્થ કુટિયા ભેદેન પરિચ્છેદદસ્સનત્થં કતં. તદત્થાયાતિ તચ્છનત્થાય. એવં કતન્તિ અદેસિતવત્થુકં પમાણાતિક્કન્તં વા કતં. પણ્ણસાલન્તિ પણ્ણકુટિયા તિણપણ્ણચુણ્ણસ્સ અપરિપતનત્થાય અન્તો ચ બહિ ચ લિમ્પન્તિ, તં સન્ધાયેતં વુત્તં. તેનેવ વક્ખતિ ‘‘પણ્ણસાલં લિમ્પતી’’તિ.

    Pācinanti senāsanassa bhūmito paṭṭhāya yāva talāvasānaṃ cinitabbavatthukaṃ adhiṭṭhānaṃ, yassa upari bhittithambhādīni ca patiṭṭhapenti. Tenāha ‘‘tato paṭṭhāyā’’tiādi. Kiñcāpi idha pubbapayogasahapayogānaṃ adinnādāne viya viseso natthi, tathāpi tesaṃ vibhāgena dassanaṃ bhinditvā vā puna kātabbāti ettha kuṭiyā bhedena paricchedadassanatthaṃ kataṃ. Tadatthāyāti tacchanatthāya. Evaṃ katanti adesitavatthukaṃ pamāṇātikkantaṃ vā kataṃ. Paṇṇasālanti paṇṇakuṭiyā tiṇapaṇṇacuṇṇassa aparipatanatthāya anto ca bahi ca limpanti, taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Teneva vakkhati ‘‘paṇṇasālaṃ limpatī’’ti.

    અન્તોલેપેનેવ નિટ્ઠાપેતુકામં સન્ધાય ‘‘અન્તોલેપે વા’’તિઆદિ વુત્તં. બહિલેપે વાતિ એત્થાપિ એસેવ નયો. તસ્મિન્તિ દ્વારબન્ધે વા વાતપાને વા ઠપિતેતિ યોજેતબ્બં. તસ્સોકાસન્તિ તસ્સ દ્વારબન્ધાદિસ્સ ઓકાસભૂતં છિદ્દં. પુન વડ્ઢેત્વાતિ પુબ્બે ઠપિતોકાસં ખુદ્દકં ચે, તં દ્વારવાતપાનચ્છિદ્દભેદનેન પુન વડ્ઢેત્વા. ઠપિતેતિ દ્વારબન્ધે વા ગવક્ખસઙ્ઘાટે વા આનેત્વા તસ્મિં વડ્ઢિતે વા અવડ્ઢિતે વા છિદ્દે પતિટ્ઠાપિતે. લેપો ન ઘટીયતીતિ સમન્તતો દિન્નો લેપો તથા ઠપિતેન દ્વારબન્ધનેન વા વાતપાનેન વા સદ્ધિં ન ઘટીયતિ, એકાબદ્ધં ન હોતીતિ વુત્તં હોતિ. ન્તિ દ્વારબન્ધં વા વાતપાનં વા. પઠમમેવ સઙ્ઘાદિસેસોતિ તેસં સમન્તતો પુબ્બેવ લેપસ્સ ઘટેત્વા નિટ્ઠાપિતત્તા દ્વારબન્ધવાતપાનાનં ઠપનતો પુબ્બે એવ સઙ્ઘાદિસેસો.

    Antolepeneva niṭṭhāpetukāmaṃ sandhāya ‘‘antolepe vā’’tiādi vuttaṃ. Bahilepe vāti etthāpi eseva nayo. Tasminti dvārabandhe vā vātapāne vā ṭhapiteti yojetabbaṃ. Tassokāsanti tassa dvārabandhādissa okāsabhūtaṃ chiddaṃ. Puna vaḍḍhetvāti pubbe ṭhapitokāsaṃ khuddakaṃ ce, taṃ dvāravātapānacchiddabhedanena puna vaḍḍhetvā. Ṭhapiteti dvārabandhe vā gavakkhasaṅghāṭe vā ānetvā tasmiṃ vaḍḍhite vā avaḍḍhite vā chidde patiṭṭhāpite. Lepo na ghaṭīyatīti samantato dinno lepo tathā ṭhapitena dvārabandhanena vā vātapānena vā saddhiṃ na ghaṭīyati, ekābaddhaṃ na hotīti vuttaṃ hoti. Tanti dvārabandhaṃ vā vātapānaṃ vā. Paṭhamameva saṅghādisesoti tesaṃ samantato pubbeva lepassa ghaṭetvā niṭṭhāpitattā dvārabandhavātapānānaṃ ṭhapanato pubbe eva saṅghādiseso.

    લેપઘટનેનેવાતિ ઇટ્ઠકાહિ કતવાતપાનાદીનિ વિના સમન્તા લેપઘટનેનેવ આપત્તિ વાતપાનાદીનં અલેપોકાસત્તા, ઇટ્ઠકાહિ કતત્તા વા, વાતપાનાદીસુપિ લેપસ્સ ભિત્તિલેપેન સદ્ધિં ઘટનેનેવાતિપિ અત્થં વદન્તિ. તત્થાતિ પણ્ણસાલાયં. આલોકત્થાય અટ્ઠઙ્ગુલમત્તં ઠપેત્વા લિમ્પતીતિ દારુકુટ્ટસ્સ દારૂનમન્તરા અટ્ઠઙ્ગુલમત્તં વિવરં યાવ લિમ્પતિ, તાવ આલોકત્થાય ઠપેત્વા અવસેસં સકુટ્ટચ્છદનં લિમ્પતિ, પચ્છા એતં વિવરં લિમ્પિસ્સામીતિ એવં ઠપને અનાપત્તીતિ અધિપ્પાયો. સચે પન એવં અકત્વા સબ્બદાપિ આલોકત્થાય વાતપાનવસેન ઠપેતિ, વાતપાનદ્વારસઙ્ઘાટે ઘટિતે લેપો ચ ઘટીયતિ, પઠમમેવ સઙ્ઘાદિસેસોતિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘સચે’’તિઆદિ. મત્તિકાકુટ્ટમેવ મત્તિકાલેપસઙ્ખ્યં ગચ્છતીતિ આહ ‘‘સચે મત્તિકાય કુટ્ટં કરોતિ, છદનલેપેન સદ્ધિં ઘટને આપત્તી’’તિ. ઉભિન્નં અનાપત્તીતિ પુરિમસ્સ લેપસ્સ અઘટિતત્તા દુતિયસ્સ અત્તુદ્દેસિકતાય અસમ્ભવતો.

    Lepaghaṭanenevāti iṭṭhakāhi katavātapānādīni vinā samantā lepaghaṭaneneva āpatti vātapānādīnaṃ alepokāsattā, iṭṭhakāhi katattā vā, vātapānādīsupi lepassa bhittilepena saddhiṃ ghaṭanenevātipi atthaṃ vadanti. Tatthāti paṇṇasālāyaṃ. Ālokatthāya aṭṭhaṅgulamattaṃ ṭhapetvā limpatīti dārukuṭṭassa dārūnamantarā aṭṭhaṅgulamattaṃ vivaraṃ yāva limpati, tāva ālokatthāya ṭhapetvā avasesaṃ sakuṭṭacchadanaṃ limpati, pacchā etaṃ vivaraṃ limpissāmīti evaṃ ṭhapane anāpattīti adhippāyo. Sace pana evaṃ akatvā sabbadāpi ālokatthāya vātapānavasena ṭhapeti, vātapānadvārasaṅghāṭe ghaṭite lepo ca ghaṭīyati, paṭhamameva saṅghādisesoti dassento āha ‘‘sace’’tiādi. Mattikākuṭṭameva mattikālepasaṅkhyaṃ gacchatīti āha ‘‘sace mattikāya kuṭṭaṃ karoti, chadanalepena saddhiṃ ghaṭane āpattī’’ti. Ubhinnaṃ anāpattīti purimassa lepassa aghaṭitattā dutiyassa attuddesikatāya asambhavato.

    ૩૫૪. આપત્તિભેદદસ્સનત્થન્તિ તત્થ ‘‘સારમ્ભે ચ અપરિક્કમને ચ દુક્કટં અદેસિતવત્થુકતાય , પમાણાતિક્કન્તતાય ચ સઙ્ઘાદિસેસો’’તિ એવં આપત્તિયેવ વિભાગદસ્સનત્થં.

    354.Āpattibhedadassanatthanti tattha ‘‘sārambhe ca aparikkamane ca dukkaṭaṃ adesitavatthukatāya , pamāṇātikkantatāya ca saṅghādiseso’’ti evaṃ āpattiyeva vibhāgadassanatthaṃ.

    ૩૬૧. અનિટ્ઠિતે કુટિકમ્મેતિ લેપપરિયોસાને કુટિકમ્મે એકપિણ્ડમત્તેનપિ અનિટ્ઠિતે. ‘‘અઞ્ઞસ્સ પુગ્ગલસ્સ વા’’તિ ઇદં મૂલટ્ઠસ્સ અનાપત્તિદસ્સનત્થં વુત્તં. યેન પન લદ્ધં, તસ્સાપિ તં નિટ્ઠાપેન્તસ્સ ‘‘પરેહિ વિપ્પકતં અત્તના પરિયોસાપેતિ, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસસ્સા’’તિઆદિવચનતો (પારા॰ ૩૬૩) આપત્તિયેવ. પુબ્બે કતકમ્મમ્પિ લદ્ધકાલતો પટ્ઠાય અત્તનો અત્થાયેવ કતં નામ હોતિ, તસ્મા તેનાપિ સઙ્ઘસ્સ વા સામણેરાદીનં વા દત્વા નિટ્ઠાપેતબ્બં. ‘‘અઞ્ઞસ્સ વા’’તિ ઇદં અનુપસમ્પન્નંયેવ સન્ધાય વુત્તન્તિ ગહેતબ્બં, કેચિ પન ‘‘પરતો લદ્ધાય કુટિયા નિટ્ઠાપને અનાપત્તિઆદિતો પટ્ઠાય અત્તનો અત્થાય અકતત્તા’’તિ વદન્તિ. અપચિનિતબ્બાતિ યાવ પાચિના વિદ્ધંસેતબ્બા. ભૂમિસમં કત્વાતિ પાચિનતલાવસાનં કત્વા.

    361.Aniṭṭhite kuṭikammeti lepapariyosāne kuṭikamme ekapiṇḍamattenapi aniṭṭhite. ‘‘Aññassa puggalassa vā’’ti idaṃ mūlaṭṭhassa anāpattidassanatthaṃ vuttaṃ. Yena pana laddhaṃ, tassāpi taṃ niṭṭhāpentassa ‘‘parehi vippakataṃ attanā pariyosāpeti, āpatti saṅghādisesassā’’tiādivacanato (pārā. 363) āpattiyeva. Pubbe katakammampi laddhakālato paṭṭhāya attano atthāyeva kataṃ nāma hoti, tasmā tenāpi saṅghassa vā sāmaṇerādīnaṃ vā datvā niṭṭhāpetabbaṃ. ‘‘Aññassa vā’’ti idaṃ anupasampannaṃyeva sandhāya vuttanti gahetabbaṃ, keci pana ‘‘parato laddhāya kuṭiyā niṭṭhāpane anāpattiādito paṭṭhāya attano atthāya akatattā’’ti vadanti. Apacinitabbāti yāva pācinā viddhaṃsetabbā. Bhūmisamaṃ katvāti pācinatalāvasānaṃ katvā.

    ૩૬૪. લેણન્તિ પબ્બતલેણં. ન હેત્થ લેપો ઘટીયતીતિ છદનલેપસ્સ અભાવતો વુત્તં, વિસું એવ વા અનુઞ્ઞાતત્તા. સચે લેણસ્સ અન્તો ઉપરિભાગે ચિત્તકમ્માદિકરણત્થં લેપં દેન્તિ, ઉલ્લિત્તકુટિસઙ્ખ્યં ન ગચ્છતિ, વટ્ટતિ એવ. ઇટ્ઠકાદીહિ કતં ચતુરસ્સકૂટાગારસણ્ઠાનં એકકણ્ણિકાબદ્ધં નાતિઉચ્ચં પટિસ્સયવિસેસં ‘‘ગુહા’’તિ વદન્તિ, તાદિસં મહન્તમ્પિ ઉલ્લિત્તાવલિત્તં કરોન્તસ્સ અનાપત્તિ. ભૂમિગુહન્તિ ઉમઙ્ગગુહં.

    364.Leṇanti pabbataleṇaṃ. Na hettha lepo ghaṭīyatīti chadanalepassa abhāvato vuttaṃ, visuṃ eva vā anuññātattā. Sace leṇassa anto uparibhāge cittakammādikaraṇatthaṃ lepaṃ denti, ullittakuṭisaṅkhyaṃ na gacchati, vaṭṭati eva. Iṭṭhakādīhi kataṃ caturassakūṭāgārasaṇṭhānaṃ ekakaṇṇikābaddhaṃ nātiuccaṃ paṭissayavisesaṃ ‘‘guhā’’ti vadanti, tādisaṃ mahantampi ullittāvalittaṃ karontassa anāpatti. Bhūmiguhanti umaṅgaguhaṃ.

    અટ્ઠકથાસૂતિ કુક્કુટચ્છિકગેહન્તિઆદીસુ અટ્ઠકથાસુ તિણકુટિકા કુક્કુટચ્છિકગેહન્તિ વત્વા પુન તં વિવરન્તેહિ અટ્ઠકથાચરિયેહિ છદનં દણ્ડકેહિ…પે॰… વુત્તાતિ યોજના દટ્ઠબ્બા. તત્થ દણ્ડકેહિ જાલબદ્ધં કત્વાતિ દીઘતો, તિરિયતો ચ ઠપેત્વા વલ્લિયાદીહિ બદ્ધદણ્ડકેહિ જાલં વિય કત્વા. સો ચાતિ ઉલ્લિત્તાદિભાવો. છદનમેવ સન્ધાય વુત્તોતિ છદનસ્સ અન્તો ચ બહિ ચ લિમ્પનમેવ સન્ધાય વુત્તો. મત્તિકાકુટ્ટે ભિત્તિલેપં વિનાપિ ભિત્તિયા સદ્ધિં છદનલેપસ્સ ઘટનમત્તેનાપિ આપત્તિસમ્ભવતો છદનલેપોવ પધાનન્તિ વેદિતબ્બં. કિઞ્ચાપિ એવં, અથ ખો ‘‘ઉપચિકામોચનત્થમેવ હેટ્ઠા પાસાણકુટ્ટં કત્વા તં અલિમ્પિત્વા ઉપરિ લિમ્પતિ, લેપો ન ઘટીયતિ નામ, અનાપત્તિયેવા’’તિઆદિવચનતો પન છદનલેપઘટનત્થં સકલાયપિ ભિત્તિયા લેપો અવસ્સં ઇચ્છિતબ્બોવ તસ્સા એકદેસસ્સ અલેપેપિ છદનલેપસ્સ અઘટનતો. તેનાહ ‘‘લેપો ન ઘટીયતી’’તિ. એત્થાતિ તિણકુટિકાયં. ન કેવલઞ્ચ તિણકુટિકાયં એવ, લેણગુહાદીસુપિ સારમ્ભાપરિક્કમનપચ્ચયાપિ અનાપત્તિ એવ, ઇમિના પન નયેન અઞ્ઞસ્સત્થાય કુટિં કરોન્તસ્સાપિ સારમ્ભાદિપચ્ચયાપિ અનાપત્તિભાવો અત્થતો દસ્સિતો એવ હોતીતિ.

    Aṭṭhakathāsūti kukkuṭacchikagehantiādīsu aṭṭhakathāsu tiṇakuṭikā kukkuṭacchikagehanti vatvā puna taṃ vivarantehi aṭṭhakathācariyehi chadanaṃ daṇḍakehi…pe… vuttāti yojanā daṭṭhabbā. Tattha daṇḍakehi jālabaddhaṃ katvāti dīghato, tiriyato ca ṭhapetvā valliyādīhi baddhadaṇḍakehi jālaṃ viya katvā. So cāti ullittādibhāvo. Chadanameva sandhāya vuttoti chadanassa anto ca bahi ca limpanameva sandhāya vutto. Mattikākuṭṭe bhittilepaṃ vināpi bhittiyā saddhiṃ chadanalepassa ghaṭanamattenāpi āpattisambhavato chadanalepova padhānanti veditabbaṃ. Kiñcāpi evaṃ, atha kho ‘‘upacikāmocanatthameva heṭṭhā pāsāṇakuṭṭaṃ katvā taṃ alimpitvā upari limpati, lepo na ghaṭīyati nāma, anāpattiyevā’’tiādivacanato pana chadanalepaghaṭanatthaṃ sakalāyapi bhittiyā lepo avassaṃ icchitabbova tassā ekadesassa alepepi chadanalepassa aghaṭanato. Tenāha ‘‘lepo na ghaṭīyatī’’ti. Etthāti tiṇakuṭikāyaṃ. Na kevalañca tiṇakuṭikāyaṃ eva, leṇaguhādīsupi sārambhāparikkamanapaccayāpi anāpatti eva, iminā pana nayena aññassatthāya kuṭiṃ karontassāpi sārambhādipaccayāpi anāpattibhāvo atthato dassito eva hotīti.

    તત્થ પાળિવિરોધં પરિહરિતું ‘‘યં પના’’તિઆદિ વુત્તં. અયઞ્હેત્થ અધિપ્પાયો – અઞ્ઞસ્સ ઉપજ્ઝાયાદિનો અત્થાય કરોન્તસ્સ સારમ્ભાદિપચ્ચયાપિ અનાપત્તિ એવ, યં પન પાળિયં ‘‘આપત્તિકારુકાનં તિણ્ણં દુક્કટાન’’ન્તિઆદિવચનં, તં અઞ્ઞસ્સત્થાય કરોન્તસ્સ, ન સારમ્ભાદિપચ્ચયા આપત્તિદસ્સનત્થં વુત્તં, કિઞ્ચરહિ યથાસમાદિટ્ઠાય કુટિયા અકરણપચ્ચયા આપત્તિદસ્સનત્થન્તિ. તત્થ યથાસમાદિટ્ઠાયાતિ ‘‘ભિક્ખુ સમાદિસિત્વા પક્કમતિ, ‘કુટિં મે કરોથા’તિ સમાદિસતિ ચ, દેસિતવત્થુકા ચ હોતુ અનારમ્ભા ચ સપરિક્કમના ચા’’તિ એવં કારાપકેન આણત્તિક્કમં મુઞ્ચિત્વા કરણપચ્ચયાતિ અધિપ્પાયો. કત્થચિ પન પોત્થકે ‘‘કુટિલક્ખણપ્પત્તમ્પિ કુટિં અઞ્ઞસ્સ…પે॰… કરોન્તસ્સ અનાપત્તી’’તિ ઇમસ્સ પાઠસ્સ અનન્તરં ‘‘યં પન આપત્તિ કારુકાન’’ન્તિઆદિપાઠો દિસ્સતિ, સોવ યુત્તતરો. એવઞ્હિ સતિ તત્થ અધિપ્પાયો પાકટો હોતિ.

    Tattha pāḷivirodhaṃ pariharituṃ ‘‘yaṃ panā’’tiādi vuttaṃ. Ayañhettha adhippāyo – aññassa upajjhāyādino atthāya karontassa sārambhādipaccayāpi anāpatti eva, yaṃ pana pāḷiyaṃ ‘‘āpattikārukānaṃ tiṇṇaṃ dukkaṭāna’’ntiādivacanaṃ, taṃ aññassatthāya karontassa, na sārambhādipaccayā āpattidassanatthaṃ vuttaṃ, kiñcarahi yathāsamādiṭṭhāya kuṭiyā akaraṇapaccayā āpattidassanatthanti. Tattha yathāsamādiṭṭhāyāti ‘‘bhikkhu samādisitvā pakkamati, ‘kuṭiṃ me karothā’ti samādisati ca, desitavatthukā ca hotu anārambhā ca saparikkamanā cā’’ti evaṃ kārāpakena āṇattikkamaṃ muñcitvā karaṇapaccayāti adhippāyo. Katthaci pana potthake ‘‘kuṭilakkhaṇappattampi kuṭiṃ aññassa…pe… karontassa anāpattī’’ti imassa pāṭhassa anantaraṃ ‘‘yaṃ pana āpatti kārukāna’’ntiādipāṭho dissati, sova yuttataro. Evañhi sati tattha adhippāyo pākaṭo hoti.

    અનાપત્તીતિ વત્વાતિ વાસાગારત્થાય એવ અનિયમિતત્તા અનાપત્તીતિ વત્વા. અદેસાપેત્વા કરોતોતિ પમાણયુત્તમ્પિ કરોતો. અચિત્તકન્તિ પણ્ણત્તિઅજાનનચિત્તેન અચિત્તકં. ઉલ્લિત્તાદીનં અઞ્ઞતરતા, હેટ્ઠિમપ્પમાણસમ્ભવો, અદેસિતવત્થુકતા, પમાણાતિક્કન્તતા, અત્તુદ્દેસિકતા, વાસાગારતા, લેપઘટનાતિ સત્ત વા પમાણયુત્તઙ્ગાદીસુ છ વા અઙ્ગાનિ.

    Anāpattīti vatvāti vāsāgāratthāya eva aniyamitattā anāpattīti vatvā. Adesāpetvā karototi pamāṇayuttampi karoto. Acittakanti paṇṇattiajānanacittena acittakaṃ. Ullittādīnaṃ aññataratā, heṭṭhimappamāṇasambhavo, adesitavatthukatā, pamāṇātikkantatā, attuddesikatā, vāsāgāratā, lepaghaṭanāti satta vā pamāṇayuttaṅgādīsu cha vā aṅgāni.

    કુટિકારસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Kuṭikārasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૬. કુટિકારસિક્ખાપદં • 6. Kuṭikārasikkhāpadaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૬. કુટિકારસિક્ખાપદવણ્ણના • 6. Kuṭikārasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૬. કુટિકારસિક્ખાપદવણ્ણના • 6. Kuṭikārasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૬. કુટિકારસિક્ખાપદવણ્ણના • 6. Kuṭikārasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact