Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચરિયાપિટકપાળિ • Cariyāpiṭakapāḷi

    ૧૦. મચ્છરાજચરિયા

    10. Maccharājacariyā

    ૮૩.

    83.

    ‘‘પુનાપરં યદા હોમિ, મચ્છરાજા મહાસરે;

    ‘‘Punāparaṃ yadā homi, maccharājā mahāsare;

    ઉણ્હે સૂરિયસન્તાપે, સરે ઉદક ખીયથ.

    Uṇhe sūriyasantāpe, sare udaka khīyatha.

    ૮૪.

    84.

    ‘‘તતો કાકા ચ ગિજ્ઝા ચ, કઙ્કા 1 કુલલસેનકા;

    ‘‘Tato kākā ca gijjhā ca, kaṅkā 2 kulalasenakā;

    ભક્ખયન્તિ દિવારત્તિં, મચ્છે ઉપનિસીદિય.

    Bhakkhayanti divārattiṃ, macche upanisīdiya.

    ૮૫.

    85.

    ‘‘એવં ચિન્તેસહં તત્થ, સહ ઞાતીહિ પીળિતો;

    ‘‘Evaṃ cintesahaṃ tattha, saha ñātīhi pīḷito;

    ‘કેન નુ ખો ઉપાયેન, ઞાતી દુક્ખા પમોચયે’.

    ‘Kena nu kho upāyena, ñātī dukkhā pamocaye’.

    ૮૬.

    86.

    ‘‘વિચિન્તયિત્વા ધમ્મત્થં, સચ્ચં અદ્દસ પસ્સયં;

    ‘‘Vicintayitvā dhammatthaṃ, saccaṃ addasa passayaṃ;

    સચ્ચે ઠત્વા પમોચેસિં, ઞાતીનં તં અતિક્ખયં.

    Sacce ṭhatvā pamocesiṃ, ñātīnaṃ taṃ atikkhayaṃ.

    ૮૭.

    87.

    ‘‘અનુસ્સરિત્વા સતં ધમ્મં, પરમત્થં વિચિન્તયં;

    ‘‘Anussaritvā sataṃ dhammaṃ, paramatthaṃ vicintayaṃ;

    અકાસિ સચ્ચકિરિયં, યં લોકે ધુવસસ્સતં.

    Akāsi saccakiriyaṃ, yaṃ loke dhuvasassataṃ.

    ૮૮.

    88.

    ‘‘‘યતો સરામિ અત્તાનં, યતો પત્તોસ્મિ વિઞ્ઞુતં;

    ‘‘‘Yato sarāmi attānaṃ, yato pattosmi viññutaṃ;

    નાભિજાનામિ સઞ્ચિચ્ચ, એકપાણમ્પિ હિંસિતં.

    Nābhijānāmi sañcicca, ekapāṇampi hiṃsitaṃ.

    ૮૯.

    89.

    ‘‘‘એતેન સચ્ચવજ્જેન, પજ્જુન્નો અભિવસ્સતુ;

    ‘‘‘Etena saccavajjena, pajjunno abhivassatu;

    અભિત્થનય પજ્જુન્ન, નિધિં કાકસ્સ નાસય;

    Abhitthanaya pajjunna, nidhiṃ kākassa nāsaya;

    કાકં સોકાય રન્ધેહિ, મચ્છે સોકા પમોચય’.

    Kākaṃ sokāya randhehi, macche sokā pamocaya’.

    ૯૦.

    90.

    ‘‘સહકતે સચ્ચવરે, પજ્જુન્નો અભિગજ્જિય;

    ‘‘Sahakate saccavare, pajjunno abhigajjiya;

    થલં નિન્નઞ્ચ પૂરેન્તો, ખણેન અભિવસ્સથ.

    Thalaṃ ninnañca pūrento, khaṇena abhivassatha.

    ૯૧.

    91.

    ‘‘એવરૂપં સચ્ચવરં, કત્વા વીરિયમુત્તમં;

    ‘‘Evarūpaṃ saccavaraṃ, katvā vīriyamuttamaṃ;

    વસ્સાપેસિં મહામેઘં, સચ્ચતેજબલસ્સિતો;

    Vassāpesiṃ mahāmeghaṃ, saccatejabalassito;

    સચ્ચેન મે સમો નત્થિ, એસા મે સચ્ચપારમી’’તિ.

    Saccena me samo natthi, esā me saccapāramī’’ti.

    મચ્છરાજચરિયં દસમં.

    Maccharājacariyaṃ dasamaṃ.







    Footnotes:
    1. બકા (સી॰)
    2. bakā (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ચરિયાપિટક-અટ્ઠકથા • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā / ૧૦. મચ્છરાજચરિયાવણ્ણના • 10. Maccharājacariyāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact