Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૨. મચ્છરિસુત્તં

    2. Maccharisuttaṃ

    ૩૨. એકં સમયં ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. અથ ખો સમ્બહુલા સતુલ્લપકાયિકા દેવતાયો અભિક્કન્તાય રત્તિયા અભિક્કન્તવણ્ણા કેવલકપ્પં જેતવનં ઓભાસેત્વા યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિંસુ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં અટ્ઠંસુ. એકમન્તં ઠિતા ખો એકા દેવતા ભગવતો સન્તિકે ઇમં ગાથં અભાસિ –

    32. Ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Atha kho sambahulā satullapakāyikā devatāyo abhikkantāya rattiyā abhikkantavaṇṇā kevalakappaṃ jetavanaṃ obhāsetvā yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhaṃsu. Ekamantaṃ ṭhitā kho ekā devatā bhagavato santike imaṃ gāthaṃ abhāsi –

    ‘‘મચ્છેરા ચ પમાદા ચ, એવં દાનં ન દીયતિ 1;

    ‘‘Maccherā ca pamādā ca, evaṃ dānaṃ na dīyati 2;

    પુઞ્ઞં આકઙ્ખમાનેન, દેય્યં હોતિ વિજાનતા’’તિ.

    Puññaṃ ākaṅkhamānena, deyyaṃ hoti vijānatā’’ti.

    અથ ખો અપરા દેવતા ભગવતો સન્તિકે ઇમા ગાથાયો અભાસિ –

    Atha kho aparā devatā bhagavato santike imā gāthāyo abhāsi –

    ‘‘યસ્સેવ ભીતો ન દદાતિ મચ્છરી, તદેવાદદતો ભયં;

    ‘‘Yasseva bhīto na dadāti maccharī, tadevādadato bhayaṃ;

    જિઘચ્છા ચ પિપાસા ચ, યસ્સ ભાયતિ મચ્છરી;

    Jighacchā ca pipāsā ca, yassa bhāyati maccharī;

    તમેવ બાલં ફુસતિ, અસ્મિં લોકે પરમ્હિ ચ.

    Tameva bālaṃ phusati, asmiṃ loke paramhi ca.

    ‘‘તસ્મા વિનેય્ય મચ્છેરં, દજ્જા દાનં મલાભિભૂ;

    ‘‘Tasmā vineyya maccheraṃ, dajjā dānaṃ malābhibhū;

    પુઞ્ઞાનિ પરલોકસ્મિં, પતિટ્ઠા હોન્તિ પાણિન’’ન્તિ.

    Puññāni paralokasmiṃ, patiṭṭhā honti pāṇina’’nti.

    અથ ખો અપરા દેવતા ભગવતો સન્તિકે ઇમા ગાથાયો અભાસિ –

    Atha kho aparā devatā bhagavato santike imā gāthāyo abhāsi –

    ‘‘તે મતેસુ ન મીયન્તિ, પન્થાનંવ સહબ્બજં;

    ‘‘Te matesu na mīyanti, panthānaṃva sahabbajaṃ;

    અપ્પસ્મિં યે પવેચ્છન્તિ, એસ ધમ્મો સનન્તનો.

    Appasmiṃ ye pavecchanti, esa dhammo sanantano.

    ‘‘અપ્પસ્મેકે પવેચ્છન્તિ, બહુનેકે ન દિચ્છરે;

    ‘‘Appasmeke pavecchanti, bahuneke na dicchare;

    અપ્પસ્મા દક્ખિણા દિન્ના, સહસ્સેન સમં મિતા’’તિ.

    Appasmā dakkhiṇā dinnā, sahassena samaṃ mitā’’ti.

    અથ ખો અપરા દેવતા ભગવતો સન્તિકે ઇમા ગાથાયો અભાસિ –

    Atha kho aparā devatā bhagavato santike imā gāthāyo abhāsi –

    ‘‘દુદ્દદં દદમાનાનં, દુક્કરં કમ્મ કુબ્બતં;

    ‘‘Duddadaṃ dadamānānaṃ, dukkaraṃ kamma kubbataṃ;

    અસન્તો નાનુકુબ્બન્તિ, સતં ધમ્મો દુરન્વયો 3.

    Asanto nānukubbanti, sataṃ dhammo duranvayo 4.

    ‘‘તસ્મા સતઞ્ચ અસતં 5, નાના હોતિ ઇતો ગતિ;

    ‘‘Tasmā satañca asataṃ 6, nānā hoti ito gati;

    અસન્તો નિરયં યન્તિ, સન્તો સગ્ગપરાયના’’તિ.

    Asanto nirayaṃ yanti, santo saggaparāyanā’’ti.

    અથ ખો અપરા દેવતા ભગવતો સન્તિકે એતદવોચ – ‘‘કસ્સ નુ ખો, ભગવા, સુભાસિત’’ન્તિ?

    Atha kho aparā devatā bhagavato santike etadavoca – ‘‘kassa nu kho, bhagavā, subhāsita’’nti?

    ‘‘સબ્બાસં વો સુભાસિતં પરિયાયેન; અપિ ચ મમપિ સુણાથ –

    ‘‘Sabbāsaṃ vo subhāsitaṃ pariyāyena; api ca mamapi suṇātha –

    ‘‘ધમ્મં ચરે યોપિ સમુઞ્જકં ચરે,

    ‘‘Dhammaṃ care yopi samuñjakaṃ care,

    દારઞ્ચ પોસં દદમપ્પકસ્મિં;

    Dārañca posaṃ dadamappakasmiṃ;

    સતં સહસ્સાનં સહસ્સયાગિનં,

    Sataṃ sahassānaṃ sahassayāginaṃ,

    કલમ્પિ નાગ્ઘન્તિ તથાવિધસ્સ તે’’તિ.

    Kalampi nāgghanti tathāvidhassa te’’ti.

    અથ ખો અપરા દેવતા ભગવન્તં ગાથાય અજ્ઝભાસિ –

    Atha kho aparā devatā bhagavantaṃ gāthāya ajjhabhāsi –

    ‘‘કેનેસ યઞ્ઞો વિપુલો મહગ્ગતો,

    ‘‘Kenesa yañño vipulo mahaggato,

    સમેન દિન્નસ્સ ન અગ્ઘમેતિ;

    Samena dinnassa na agghameti;

    કથં 7 સતં સહસ્સાનં સહસ્સયાગિનં,

    Kathaṃ 8 sataṃ sahassānaṃ sahassayāginaṃ,

    કલમ્પિ નાગ્ઘન્તિ તથાવિધસ્સ તે’’તિ.

    Kalampi nāgghanti tathāvidhassa te’’ti.

    ‘‘દદન્તિ હેકે વિસમે નિવિટ્ઠા,

    ‘‘Dadanti heke visame niviṭṭhā,

    છેત્વા વધિત્વા અથ સોચયિત્વા;

    Chetvā vadhitvā atha socayitvā;

    સા દક્ખિણા અસ્સુમુખા સદણ્ડા,

    Sā dakkhiṇā assumukhā sadaṇḍā,

    સમેન દિન્નસ્સ ન અગ્ઘમેતિ.

    Samena dinnassa na agghameti.

    ‘‘એવં સતં સહસ્સાનં સહસ્સયાગિનં;

    ‘‘Evaṃ sataṃ sahassānaṃ sahassayāginaṃ;

    કલમ્પિ નાગ્ઘન્તિ તથાવિધસ્સ તે’’તિ.

    Kalampi nāgghanti tathāvidhassa te’’ti.







    Footnotes:
    1. દિય્યતિ (ક॰)
    2. diyyati (ka.)
    3. દુરન્નયો (સી॰)
    4. durannayo (sī.)
    5. અસતઞ્ચ (સી॰ સ્યા॰ કં॰)
    6. asatañca (sī. syā. kaṃ.)
    7. ઇદં પદં કત્થચિ સીહળપોત્થકે નત્થિ
    8. idaṃ padaṃ katthaci sīhaḷapotthake natthi



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૨. મચ્છરિસુત્તવણ્ણના • 2. Maccharisuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૨. મચ્છરિસુત્તવણ્ણના • 2. Maccharisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact