Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય (અટ્ઠકથા) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā)

    ૫. માગણ્ડિયસુત્તવણ્ણના

    5. Māgaṇḍiyasuttavaṇṇanā

    ૨૦૭. એવં મે સુતન્તિ માગણ્ડિયસુત્તં. તત્થ અગ્યાગારેતિ અગ્ગિહોમસાલયં. તિણસન્થારકેતિ દ્વે માગણ્ડિયા માતુલો ચ ભાગિનેય્યો ચ. તેસુ માતુલો પબ્બજિત્વા અરહત્તં પત્તો, ભાગિનેય્યોપિ સઉપનિસ્સયો નચિરસ્સેવ પબ્બજિત્વા અરહત્તં પાપુણિસ્સતિ. અથસ્સ ભગવા ઉપનિસ્સયં દિસ્વા રમણીયં દેવગબ્ભસદિસં ગન્ધકુટિં પહાય તત્થ છારિકતિણકચવરાદીહિ ઉક્લાપે અગ્યાગારે તિણસન્થારકં પઞ્ઞાપેત્વા પરસઙ્ગહકરણત્થં કતિપાહં વસિત્થ. તં સન્ધાયેતં વુત્તં. તેનુપસઙ્કમીતિ ન કેવલં તંદિવસમેવ, યસ્મા પન તં અગ્યાગારં ગામૂપચારે દારકદારિકાહિ ઓકિણ્ણં અવિવિત્તં, તસ્મા ભગવા નિચ્ચકાલમ્પિ દિવસભાગં તસ્મિં વનસણ્ડે વીતિનામેત્વા સાયં વાસત્થાય તત્થ ઉપગચ્છતિ.

    207.Evaṃme sutanti māgaṇḍiyasuttaṃ. Tattha agyāgāreti aggihomasālayaṃ. Tiṇasanthāraketi dve māgaṇḍiyā mātulo ca bhāgineyyo ca. Tesu mātulo pabbajitvā arahattaṃ patto, bhāgineyyopi saupanissayo nacirasseva pabbajitvā arahattaṃ pāpuṇissati. Athassa bhagavā upanissayaṃ disvā ramaṇīyaṃ devagabbhasadisaṃ gandhakuṭiṃ pahāya tattha chārikatiṇakacavarādīhi uklāpe agyāgāre tiṇasanthārakaṃ paññāpetvā parasaṅgahakaraṇatthaṃ katipāhaṃ vasittha. Taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Tenupasaṅkamīti na kevalaṃ taṃdivasameva, yasmā pana taṃ agyāgāraṃ gāmūpacāre dārakadārikāhi okiṇṇaṃ avivittaṃ, tasmā bhagavā niccakālampi divasabhāgaṃ tasmiṃ vanasaṇḍe vītināmetvā sāyaṃ vāsatthāya tattha upagacchati.

    અદ્દસા ખો…પે॰… તિણસન્થારકં પઞ્ઞત્તન્તિ ભગવા અઞ્ઞેસુ દિવસેસુ તિણસન્થારકં સઙ્ઘરિત્વા સઞ્ઞાણં કત્વા ગચ્છતિ, તંદિવસં પન પઞ્ઞપેત્વાવ અગમાસિ. કસ્મા? તદા હિ પચ્ચૂસસમયે લોકં ઓલોકેત્વાવ અદ્દસ – ‘‘અજ્જ માગણ્ડિયો ઇધાગન્ત્વા ઇમં તિણસન્થારકં દિસ્વા ભારદ્વાજેન સદ્ધિં તિણસન્થારકં આરબ્ભ કથાસલ્લાપં કરિસ્સતિ, અથાહં આગન્ત્વા ધમ્મં દેસેસ્સામિ, સો ધમ્મં સુત્વા મમ સન્તિકે પબ્બજિત્વા અરહત્તં પાપુણિસ્સતિ. પરેસં સઙ્ગહકરણત્થમેવ હિ મયા પારમિયો પૂરિતા’’તિ તિણસન્થારકં પઞ્ઞપેત્વાવ અગમાસિ.

    Addasākho…pe… tiṇasanthārakaṃ paññattanti bhagavā aññesu divasesu tiṇasanthārakaṃ saṅgharitvā saññāṇaṃ katvā gacchati, taṃdivasaṃ pana paññapetvāva agamāsi. Kasmā? Tadā hi paccūsasamaye lokaṃ oloketvāva addasa – ‘‘ajja māgaṇḍiyo idhāgantvā imaṃ tiṇasanthārakaṃ disvā bhāradvājena saddhiṃ tiṇasanthārakaṃ ārabbha kathāsallāpaṃ karissati, athāhaṃ āgantvā dhammaṃ desessāmi, so dhammaṃ sutvā mama santike pabbajitvā arahattaṃ pāpuṇissati. Paresaṃ saṅgahakaraṇatthameva hi mayā pāramiyo pūritā’’ti tiṇasanthārakaṃ paññapetvāva agamāsi.

    સમણસેય્યાનુરૂપં મઞ્ઞેતિ ઇમં તિણસન્થારકં ‘‘સમણસ્સ અનુચ્છવિકા સેય્યા’’તિ મઞ્ઞામિ. ન ચ અસઞ્ઞતસમણસ્સ નિવુત્થટ્ઠાનમેતં. તથાહેત્થ હત્થેન આકડ્ઢિતટ્ઠાનં વા પાદેન આકડ્ઢિતટ્ઠાનં વા સીસેન પહટટ્ઠાનં વા ન પઞ્ઞાયતિ, અનાકુલો અનાકિણ્ણો અભિન્નો છેકેન ચિત્તકારેન તૂલિકાય પરિચ્છિન્દિત્વા પઞ્ઞત્તો વિય. સઞ્ઞતસમણસ્સ વસિતટ્ઠાનં, કસ્સ ભો વસિતટ્ઠાનન્તિ પુચ્છતિ. ભૂનહુનોતિ હતવડ્ઢિનો મરિયાદકારકસ્સ. કસ્મા એવમાહ? છસુ દ્વારેસુ વડ્ઢિપઞ્ઞાપનલદ્ધિકત્તા. અયઞ્હિ તસ્સ લદ્ધિ – ચક્ખુ બ્રૂહેતબ્બં વડ્ઢેતબ્બં, અદિટ્ઠં દક્ખિતબ્બં, દિટ્ઠં સમતિક્કમિતબ્બં. સોતં બ્રૂહેતબ્બં વડ્ઢેતબ્બં, અસુતં સોતબ્બં, સુતં સમતિક્કમિતબ્બં. ઘાનં બ્રૂહેતબ્બં વડ્ઢેતબ્બં, અઘાયિતં ઘાયિતબ્બં, ઘાયિતં સમતિક્કમિતબ્બં. જિવ્હા બ્રૂહેતબ્બા વડ્ઢેતબ્બા, અસ્સાયિતં સાયિતબ્બં, સાયિતં સમતિક્કમિતબ્બં. કાયો બ્રૂહેતબ્બો વડ્ઢેતબ્બો, અફુટ્ઠં ફુસિતબ્બં, ફુટ્ઠં સમતિક્કમિતબ્બં. મનો બ્રૂહેતબ્બો વડ્ઢેતબ્બો, અવિઞ્ઞાતં વિજાનિતબ્બં, વિઞ્ઞાતં સમતિક્કમિતબ્બં. એવં સો છસુ દ્વારેસુ વડ્ઢિં પઞ્ઞપેતિ. ભગવા પન –

    Samaṇaseyyānurūpaṃ maññeti imaṃ tiṇasanthārakaṃ ‘‘samaṇassa anucchavikā seyyā’’ti maññāmi. Na ca asaññatasamaṇassa nivutthaṭṭhānametaṃ. Tathāhettha hatthena ākaḍḍhitaṭṭhānaṃ vā pādena ākaḍḍhitaṭṭhānaṃ vā sīsena pahaṭaṭṭhānaṃ vā na paññāyati, anākulo anākiṇṇo abhinno chekena cittakārena tūlikāya paricchinditvā paññatto viya. Saññatasamaṇassa vasitaṭṭhānaṃ, kassa bho vasitaṭṭhānanti pucchati. Bhūnahunoti hatavaḍḍhino mariyādakārakassa. Kasmā evamāha? Chasu dvāresu vaḍḍhipaññāpanaladdhikattā. Ayañhi tassa laddhi – cakkhu brūhetabbaṃ vaḍḍhetabbaṃ, adiṭṭhaṃ dakkhitabbaṃ, diṭṭhaṃ samatikkamitabbaṃ. Sotaṃ brūhetabbaṃ vaḍḍhetabbaṃ, asutaṃ sotabbaṃ, sutaṃ samatikkamitabbaṃ. Ghānaṃ brūhetabbaṃ vaḍḍhetabbaṃ, aghāyitaṃ ghāyitabbaṃ, ghāyitaṃ samatikkamitabbaṃ. Jivhā brūhetabbā vaḍḍhetabbā, assāyitaṃ sāyitabbaṃ, sāyitaṃ samatikkamitabbaṃ. Kāyo brūhetabbo vaḍḍhetabbo, aphuṭṭhaṃ phusitabbaṃ, phuṭṭhaṃ samatikkamitabbaṃ. Mano brūhetabbo vaḍḍhetabbo, aviññātaṃ vijānitabbaṃ, viññātaṃ samatikkamitabbaṃ. Evaṃ so chasu dvāresu vaḍḍhiṃ paññapeti. Bhagavā pana –

    ‘‘ચક્ખુના સંવરો સાધુ, સાધુ સોતેન સંવરો;

    ‘‘Cakkhunā saṃvaro sādhu, sādhu sotena saṃvaro;

    ઘાનેન સંવરો સાધુ, સાધુ જિવ્હાય સંવરો.

    Ghānena saṃvaro sādhu, sādhu jivhāya saṃvaro.

    કાયેન સંવરો સાધુ, સાધુ વાચાય સંવરો;

    Kāyena saṃvaro sādhu, sādhu vācāya saṃvaro;

    મનસા સંવરો સાધુ, સાધુ સબ્બત્થ સંવરો;

    Manasā saṃvaro sādhu, sādhu sabbattha saṃvaro;

    સબ્બત્થ સંવુતો ભિક્ખુ, સબ્બદુક્ખા પમુચ્ચતી’’તિ. (ધ॰ પ॰ ૩૬૦-૩૬૧) –

    Sabbattha saṃvuto bhikkhu, sabbadukkhā pamuccatī’’ti. (dha. pa. 360-361) –

    છસુ દ્વારેસુ સંવરં પઞ્ઞપેતિ. તસ્મા સો ‘‘વડ્ઢિહતો સમણો ગોતમો મરિયાદકારકો’’તિ મઞ્ઞમાનો ‘‘ભૂનહુનો’’તિ આહ.

    Chasu dvāresu saṃvaraṃ paññapeti. Tasmā so ‘‘vaḍḍhihato samaṇo gotamo mariyādakārako’’ti maññamāno ‘‘bhūnahuno’’ti āha.

    અરિયે ઞાયે ધમ્મે કુસલેતિ પરિસુદ્ધે કારણધમ્મે અનવજ્જે. ઇમિના કિં દસ્સેતિ? એવરૂપસ્સ નામ ઉગ્ગતસ્સ પઞ્ઞાતસ્સ યસસ્સિનો ઉપરિ વાચં ભાસમાનેન વીમંસિત્વા ઉપધારેત્વા મુખે આરક્ખં ઠપેત્વા ભાસિતબ્બો હોતિ. તસ્મા મા સહસા અભાસિ, મુખે આરક્ખં ઠપેહીતિ દસ્સેતિ. એવઞ્હિ નો સુત્તે ઓચરતીતિ યસ્મા અમ્હાકં સુત્તે એવં આગચ્છતિ, ન મયં મુખારુળ્હિચ્છામત્તં વદામ, સુત્તે ચ નામ આગતં વદમાના કસ્સ ભાયેય્યામ, તસ્મા સમ્મુખાપિ નં વદેય્યામાતિ અત્થો. અપ્પોસ્સુક્કોતિ મમ રક્ખનત્થાય અનુસ્સુક્કો અવાવટો હુત્વાતિ અત્થો. વુત્તોવ નં વદેય્યાતિ મયા વુત્તોવ હુત્વા અપુચ્છિતોવ કથં સમુટ્ઠાપેત્વા અમ્બજમ્બૂઆદીનિ ગહેત્વા વિય અપૂરયમાનો મયા કથિતનિયામેન ભવં ભારદ્વાજો વદેય્ય, વદસ્સૂતિ અત્થો.

    Ariye ñāye dhamme kusaleti parisuddhe kāraṇadhamme anavajje. Iminā kiṃ dasseti? Evarūpassa nāma uggatassa paññātassa yasassino upari vācaṃ bhāsamānena vīmaṃsitvā upadhāretvā mukhe ārakkhaṃ ṭhapetvā bhāsitabbo hoti. Tasmā mā sahasā abhāsi, mukhe ārakkhaṃ ṭhapehīti dasseti. Evañhi no sutte ocaratīti yasmā amhākaṃ sutte evaṃ āgacchati, na mayaṃ mukhāruḷhicchāmattaṃ vadāma, sutte ca nāma āgataṃ vadamānā kassa bhāyeyyāma, tasmā sammukhāpi naṃ vadeyyāmāti attho. Appossukkoti mama rakkhanatthāya anussukko avāvaṭo hutvāti attho. Vuttova naṃ vadeyyāti mayā vuttova hutvā apucchitova kathaṃ samuṭṭhāpetvā ambajambūādīni gahetvā viya apūrayamāno mayā kathitaniyāmena bhavaṃ bhāradvājo vadeyya, vadassūti attho.

    ૨૦૮. અસ્સોસિ ખોતિ સત્થા આલોકં વડ્ઢેત્વા દિબ્બચક્ખુના માગણ્ડિયં તત્થ આગતં અદ્દસ, દ્વિન્નં જનાનં ભાસમાનાનં દિબ્બસોતેન સદ્દમ્પિ અસ્સોસિ. પટિસલ્લાના વુટ્ઠિતોતિ ફલસમાપત્તિયા વુટ્ઠિતો. સંવિગ્ગોતિ પીતિસંવેગેન સંવિગ્ગો ચલિતો કમ્પિતો. તસ્સ કિર એતદહોસિ – ‘‘નેવ માગણ્ડિયેન સમણસ્સ ગોતમસ્સ આરોચિતં, ન મયા. અમ્હે મુઞ્ચિત્વા અઞ્ઞો એત્થ તતિયોપિ નત્થિ, સુતો ભવિસ્સતિ અમ્હાકં સદ્દો તિખિણસોતેન પુરિસેના’’તિ. અથસ્સ અબ્ભન્તરે પીતિ ઉપ્પજ્જિત્વા નવનવુતિલોમકૂપસહસ્સાનિ ઉદ્ધગ્ગાનિ અકાસિ. તેન વુત્તં ‘‘સંવિગ્ગો લોમહટ્ઠજાતો’’તિ. અથ ખો માગણ્ડિયો પરિબ્બાજકોતિ પરિબ્બાજકસ્સ પભિન્નમુખં વિય બીજં પરિપાકગતં ઞાણં, તસ્મા સન્નિસીદિતું અસક્કોન્તો આહિણ્ડમાનો પુન સત્થુ સન્તિકં આગન્ત્વા એકમન્તં નિસીદિ. તં દસ્સેતું ‘‘અથ ખો માગણ્ડિયો’’તિઆદિ વુત્તં.

    208.Assosikhoti satthā ālokaṃ vaḍḍhetvā dibbacakkhunā māgaṇḍiyaṃ tattha āgataṃ addasa, dvinnaṃ janānaṃ bhāsamānānaṃ dibbasotena saddampi assosi. Paṭisallānā vuṭṭhitoti phalasamāpattiyā vuṭṭhito. Saṃviggoti pītisaṃvegena saṃviggo calito kampito. Tassa kira etadahosi – ‘‘neva māgaṇḍiyena samaṇassa gotamassa ārocitaṃ, na mayā. Amhe muñcitvā añño ettha tatiyopi natthi, suto bhavissati amhākaṃ saddo tikhiṇasotena purisenā’’ti. Athassa abbhantare pīti uppajjitvā navanavutilomakūpasahassāni uddhaggāni akāsi. Tena vuttaṃ ‘‘saṃviggo lomahaṭṭhajāto’’ti. Athakho māgaṇḍiyo paribbājakoti paribbājakassa pabhinnamukhaṃ viya bījaṃ paripākagataṃ ñāṇaṃ, tasmā sannisīdituṃ asakkonto āhiṇḍamāno puna satthu santikaṃ āgantvā ekamantaṃ nisīdi. Taṃ dassetuṃ ‘‘atha kho māgaṇḍiyo’’tiādi vuttaṃ.

    ૨૦૯. સત્થા – ‘‘એવં કિર ત્વં, માગણ્ડિય, મં અવચા’’તિ અવત્વાવ ચક્ખું ખો, માગણ્ડિયાતિ પરિબ્બાજકસ્સ ધમ્મદેસનં આરભિ. તત્થ વસનટ્ઠાનટ્ઠેન રૂપં ચક્ખુસ્સ આરામોતિ ચક્ખુ રૂપારામં. રૂપે રતન્તિ રૂપરતં. રૂપેન ચક્ખુ આમોદિતં પમોદિતન્તિ રૂપસમુદિતં. દન્તન્તિ નિબ્બિસેવનં. ગુત્તન્તિ ગોપિતં. રક્ખિતન્તિ ઠપિતરક્ખં. સંવુતન્તિ પિહિતં. સંવરાયાતિ પિધાનત્થાય.

    209. Satthā – ‘‘evaṃ kira tvaṃ, māgaṇḍiya, maṃ avacā’’ti avatvāva cakkhuṃ kho, māgaṇḍiyāti paribbājakassa dhammadesanaṃ ārabhi. Tattha vasanaṭṭhānaṭṭhena rūpaṃ cakkhussa ārāmoti cakkhu rūpārāmaṃ. Rūpe ratanti rūparataṃ. Rūpena cakkhu āmoditaṃ pamoditanti rūpasamuditaṃ. Dantanti nibbisevanaṃ. Guttanti gopitaṃ. Rakkhitanti ṭhapitarakkhaṃ. Saṃvutanti pihitaṃ. Saṃvarāyāti pidhānatthāya.

    ૨૧૦. પરિચારિતપુબ્બોતિ અભિરમિતપુબ્બો. રૂપપરિળાહન્તિ રૂપં આરબ્ભ ઉપ્પજ્જનપરિળાહં. ઇમસ્સ પન તે, માગણ્ડિય, કિમસ્સ વચનીયન્તિ ઇમસ્સ રૂપં પરિગ્ગણ્હિત્વા અરહત્તપ્પત્તસ્સ ખીણાસવસ્સ તયા કિં વચનં વત્તબ્બં અસ્સ, વુડ્ઢિહતો મરિયાદકારકોતિ ઇદં વત્તબ્બં, ન વત્તબ્બન્તિ પુચ્છતિ. ન કિઞ્ચિ, ભો ગોતમાતિ, ભો ગોતમ, કિઞ્ચિ વત્તબ્બં નત્થિ. સેસદ્વારેસુપિ એસેવ નયો.

    210.Paricāritapubboti abhiramitapubbo. Rūpapariḷāhanti rūpaṃ ārabbha uppajjanapariḷāhaṃ. Imassa pana te, māgaṇḍiya, kimassa vacanīyanti imassa rūpaṃ pariggaṇhitvā arahattappattassa khīṇāsavassa tayā kiṃ vacanaṃ vattabbaṃ assa, vuḍḍhihato mariyādakārakoti idaṃ vattabbaṃ, na vattabbanti pucchati. Na kiñci, bho gotamāti, bho gotama, kiñci vattabbaṃ natthi. Sesadvāresupi eseva nayo.

    ૨૧૧. ઇદાનિ યસ્મા તયા પઞ્ચક્ખન્ધે પરિગ્ગહેત્વા અરહત્તપ્પત્તસ્સ ખીણાસવસ્સ કિઞ્ચિ વત્તબ્બં નત્થિ, અહઞ્ચ પઞ્ચક્ખન્ધે પરિગ્ગહેત્વા સબ્બઞ્ઞુતં પત્તો, તસ્મા અહમ્પિ તે ન કિઞ્ચિ વત્તબ્બોતિ દસ્સેતું અહં ખો પનાતિઆદિમાહ. તસ્સ મય્હં માગણ્ડિયાતિ ગિહિકાલે અત્તનો સમ્પત્તિં દસ્સેન્તો આહ. તત્થ વસ્સિકોતિઆદીસુ યત્થ સુખં હોતિ વસ્સકાલે વસિતું, અયં વસ્સિકો. ઇતરેસુપિ એસેવ નયો. અયં પનેત્થ વચનત્થો – વસ્સં વાસો વસ્સં, વસ્સં અરહતીતિ વસ્સિકો. ઇતરેસુપિ એસેવ નયો.

    211. Idāni yasmā tayā pañcakkhandhe pariggahetvā arahattappattassa khīṇāsavassa kiñci vattabbaṃ natthi, ahañca pañcakkhandhe pariggahetvā sabbaññutaṃ patto, tasmā ahampi te na kiñci vattabboti dassetuṃ ahaṃ kho panātiādimāha. Tassa mayhaṃ māgaṇḍiyāti gihikāle attano sampattiṃ dassento āha. Tattha vassikotiādīsu yattha sukhaṃ hoti vassakāle vasituṃ, ayaṃ vassiko. Itaresupi eseva nayo. Ayaṃ panettha vacanattho – vassaṃ vāso vassaṃ, vassaṃ arahatīti vassiko. Itaresupi eseva nayo.

    તત્થ વસ્સિકો પાસાદો નાતિઉચ્ચો હોતિ નાતિનીચો, દ્વારવાતપાનાનિપિસ્સ નાતિતનૂનિ નાતિબહૂનિ, ભૂમત્થરણપચ્ચત્થરણખજ્જભોજ્જાનિપેત્થ મિસ્સકાનેવ વટ્ટન્તિ. હેમન્તિકે થમ્ભાપિ ભિત્તિયોપિ નીચા હોન્તિ, દ્વારવાતપાનાનિ તનુકાનિ સુખુમચ્છિદ્દાનિ. ઉણ્હપવેસનત્થાય ભિત્તિનિયૂહાનિ નીહરીયન્તિ. ભૂમત્થરણપચ્ચત્થરણનિવાસનપારુપનાનિ પનેત્થ ઉણ્હવીરિયાનિ કમ્બલાદીનિ વટ્ટન્તિ. ખજ્જભોજ્જં સિનિદ્ધં કટુકસન્નિસ્સિતઞ્ચ. ગિમ્હિકે થમ્ભાપિ ભિત્તિયોપિ ઉચ્ચા હોન્તિ. દ્વારવાતપાનાનિ પનેત્થ બહૂનિ વિપુલજાલાનિ ભવન્તિ. ભૂમત્થરણાદીનિ દુકૂલમયાનિ વટ્ટન્તિ, ખજ્જભોજ્જાનિ મધુરરસસીતવીરિયાનિ. વાતપાનસમીપેસુ ચેત્થ નવ ચાટિયો ઠપેત્વા ઉદકસ્સ પૂરેત્વા નીલુપ્પલાદીહિ સઞ્છાદેન્તિ. તેસુ તેસુ પદેસેસુ ઉદકયન્તાનિ કરોન્તિ, યેહિ દેવે વસ્સન્તે વિય ઉદકધારા નિક્ખમન્તિ.

    Tattha vassiko pāsādo nātiucco hoti nātinīco, dvāravātapānānipissa nātitanūni nātibahūni, bhūmattharaṇapaccattharaṇakhajjabhojjānipettha missakāneva vaṭṭanti. Hemantike thambhāpi bhittiyopi nīcā honti, dvāravātapānāni tanukāni sukhumacchiddāni. Uṇhapavesanatthāya bhittiniyūhāni nīharīyanti. Bhūmattharaṇapaccattharaṇanivāsanapārupanāni panettha uṇhavīriyāni kambalādīni vaṭṭanti. Khajjabhojjaṃ siniddhaṃ kaṭukasannissitañca. Gimhike thambhāpi bhittiyopi uccā honti. Dvāravātapānāni panettha bahūni vipulajālāni bhavanti. Bhūmattharaṇādīni dukūlamayāni vaṭṭanti, khajjabhojjāni madhurarasasītavīriyāni. Vātapānasamīpesu cettha nava cāṭiyo ṭhapetvā udakassa pūretvā nīluppalādīhi sañchādenti. Tesu tesu padesesu udakayantāni karonti, yehi deve vassante viya udakadhārā nikkhamanti.

    બોધિસત્તસ્સ પન અટ્ઠસતસુવણ્ણઘટે ચ રજતઘટે ચ ગન્ધોદકસ્સ પૂરેત્વા નીલુપ્પલગચ્છકે કત્વા સયનં પરિવારેત્વા ઠપયિંસુ. મહન્તેસુ લોહકટાહેસુ ગન્ધકલલં પૂરેત્વા નીલુપ્પલપદુમપુણ્ડરીકાનિ રોપેત્વા ઉતુગ્ગહણત્થાય તત્થ તત્થ ઠપેસું. સૂરિયરસ્મીહિ પુપ્ફાનિ પુપ્ફન્તિ. નાનાવિધા ભમરગણા પાસાદં પવિસિત્વા પુપ્ફેસુ રસં ગણ્હન્તા વિચરન્તિ. પાસાદો અતિસુગન્ધો હોતિ. યમકભિત્તિયા અન્તરે લોહનાળિં ઠપેત્વા નવભૂમિકપાસાદસ્સ ઉપરિ આકાસઙ્ગણે રતનમણ્ડપમત્થકે સુખુમચ્છિદ્દકં જાલં બદ્ધં અહોસિ. એકસ્મિં ઠાને સુક્ખમહિંસચમ્મં પસારેતિ. બોધિસત્તસ્સ ઉદકકીળનવેલાય મહિંસચમ્મે પાસાણગુળે ખિપન્તિ, મેઘથનિતસદ્દો વિય હોતિ. હેટ્ઠા યન્તં પરિવત્તેન્તિ, ઉદકં અભિરુહિત્વા જાલમત્થકે પતતિ, વસ્સપતનસલિલં વિય હોતિ. તદા બોધિસત્તો નીલપટં નિવાસેતિ, નીલપટં પારુપતિ, નીલપસાધનં પસાધેતિ. પરિવારાપિસ્સ ચત્તાલીસનાટકસહસ્સાનિ નીલવત્થાભરણાનેવ નીલવિલેપનાનિ હુત્વા મહાપુરિસં પરિવારેત્વા રતનમણ્ડપં ગચ્છન્તિ. દિવસભાગં ઉદકકીળં કીળન્તો સીતલં ઉતુસુખં અનુભોતિ.

    Bodhisattassa pana aṭṭhasatasuvaṇṇaghaṭe ca rajataghaṭe ca gandhodakassa pūretvā nīluppalagacchake katvā sayanaṃ parivāretvā ṭhapayiṃsu. Mahantesu lohakaṭāhesu gandhakalalaṃ pūretvā nīluppalapadumapuṇḍarīkāni ropetvā utuggahaṇatthāya tattha tattha ṭhapesuṃ. Sūriyarasmīhi pupphāni pupphanti. Nānāvidhā bhamaragaṇā pāsādaṃ pavisitvā pupphesu rasaṃ gaṇhantā vicaranti. Pāsādo atisugandho hoti. Yamakabhittiyā antare lohanāḷiṃ ṭhapetvā navabhūmikapāsādassa upari ākāsaṅgaṇe ratanamaṇḍapamatthake sukhumacchiddakaṃ jālaṃ baddhaṃ ahosi. Ekasmiṃ ṭhāne sukkhamahiṃsacammaṃ pasāreti. Bodhisattassa udakakīḷanavelāya mahiṃsacamme pāsāṇaguḷe khipanti, meghathanitasaddo viya hoti. Heṭṭhā yantaṃ parivattenti, udakaṃ abhiruhitvā jālamatthake patati, vassapatanasalilaṃ viya hoti. Tadā bodhisatto nīlapaṭaṃ nivāseti, nīlapaṭaṃ pārupati, nīlapasādhanaṃ pasādheti. Parivārāpissa cattālīsanāṭakasahassāni nīlavatthābharaṇāneva nīlavilepanāni hutvā mahāpurisaṃ parivāretvā ratanamaṇḍapaṃ gacchanti. Divasabhāgaṃ udakakīḷaṃ kīḷanto sītalaṃ utusukhaṃ anubhoti.

    પાસાદસ્સ ચતૂસુ દિસાસુ ચત્તારો સરા હોન્તિ. દિવાકાલે નાનાવણ્ણસકુણગણા પાચીનસરતો વુટ્ઠાય વિરવમાના પાસાદમત્થકેન પચ્છિમસરં ગચ્છન્તિ. પચ્છિમસરતો વુટ્ઠાય પાચીનસરં, ઉત્તરસરતો દક્ખિણસરં, દક્ખિણસરતો ઉત્તરસરં ગચ્છન્તિ, અન્તરવસ્સસમયો વિય હોતિ. હેમન્તિકપાસાદો પન પઞ્ચભૂમિકો અહોસિ, વસ્સિકપાસાદો સત્તભૂમિકો.

    Pāsādassa catūsu disāsu cattāro sarā honti. Divākāle nānāvaṇṇasakuṇagaṇā pācīnasarato vuṭṭhāya viravamānā pāsādamatthakena pacchimasaraṃ gacchanti. Pacchimasarato vuṭṭhāya pācīnasaraṃ, uttarasarato dakkhiṇasaraṃ, dakkhiṇasarato uttarasaraṃ gacchanti, antaravassasamayo viya hoti. Hemantikapāsādo pana pañcabhūmiko ahosi, vassikapāsādo sattabhūmiko.

    નિપ્પુરિસેહીતિ પુરિસવિરહિતેહિ. ન કેવલઞ્ચેત્થ તૂરિયાનેવ નિપ્પુરિસાનિ, સબ્બટ્ઠાનાનિપિ નિપ્પુરિસાનેવ . દોવારિકાપિ ઇત્થિયોવ, ન્હાપનાદિપરિકમ્મકરાપિ ઇત્થિયોવ. રાજા કિર – ‘‘તથારૂપં ઇસ્સરિયસુખસમ્પત્તિં અનુભવમાનસ્સ પુરિસં દિસ્વા પરિસઙ્કા ઉપ્પજ્જતિ, સા મે પુત્તસ્સ મા અહોસી’’તિ સબ્બકિચ્ચેસુ ઇત્થિયોવ ઠપેસિ. તાય રતિયા રમમાનોતિ ઇદં ચતુત્થજ્ઝાનિકફલસમાપત્તિરતિં સન્ધાય વુત્તં.

    Nippurisehīti purisavirahitehi. Na kevalañcettha tūriyāneva nippurisāni, sabbaṭṭhānānipi nippurisāneva . Dovārikāpi itthiyova, nhāpanādiparikammakarāpi itthiyova. Rājā kira – ‘‘tathārūpaṃ issariyasukhasampattiṃ anubhavamānassa purisaṃ disvā parisaṅkā uppajjati, sā me puttassa mā ahosī’’ti sabbakiccesu itthiyova ṭhapesi. Tāya ratiyā ramamānoti idaṃ catutthajjhānikaphalasamāpattiratiṃ sandhāya vuttaṃ.

    ૨૧૨. ગહપતિ વા ગહપતિપુત્તો વાતિ એત્થ યસ્મા ખત્તિયાનં સેતચ્છત્તસ્મિંયેવ પત્થના હોતિ, મહા ચ નેસં પપઞ્ચો, બ્રાહ્મણા મન્તેહિ અતિત્તા મન્તે ગવેસન્તા વિચરન્તિ, ગહપતિનો પન મુદ્દાગણનમત્તં ઉગ્ગહિતકાલતો પટ્ઠાય સમ્પત્તિંયેવ અનુભવન્તિ, તસ્મા ખત્તિયબ્રાહ્મણે અગ્ગહેત્વા ‘‘ગહપતિ વા ગહપતિપુત્તો વા’’તિ આહ. આવટ્ટેય્યાતિ માનુસકકામહેતુ આવટ્ટો ભવેય્યાતિ અત્થો. અભિક્કન્તતરાતિ વિસિટ્ઠતરા. પણીતતરાતિ અતપ્પકતરા. વુત્તમ્પિ ચેતં –

    212.Gahapati vā gahapatiputto vāti ettha yasmā khattiyānaṃ setacchattasmiṃyeva patthanā hoti, mahā ca nesaṃ papañco, brāhmaṇā mantehi atittā mante gavesantā vicaranti, gahapatino pana muddāgaṇanamattaṃ uggahitakālato paṭṭhāya sampattiṃyeva anubhavanti, tasmā khattiyabrāhmaṇe aggahetvā ‘‘gahapati vā gahapatiputto vā’’ti āha. Āvaṭṭeyyāti mānusakakāmahetu āvaṭṭo bhaveyyāti attho. Abhikkantatarāti visiṭṭhatarā. Paṇītatarāti atappakatarā. Vuttampi cetaṃ –

    ‘‘કુસગ્ગેનુદકમાદાય, સમુદ્દે ઉદકં મિને;

    ‘‘Kusaggenudakamādāya, samudde udakaṃ mine;

    એવં માનુસકા કામા, દિબ્બકામાન સન્તિકે’’તિ. (જા॰ ૨.૨૧.૩૮૯) –

    Evaṃ mānusakā kāmā, dibbakāmāna santike’’ti. (jā. 2.21.389) –

    સમધિગય્હ તિટ્ઠતીતિ દિબ્બસુખં ગણ્હિત્વા તતો વિસિટ્ઠતરા હુત્વા તિટ્ઠતિ.

    Samadhigayha tiṭṭhatīti dibbasukhaṃ gaṇhitvā tato visiṭṭhatarā hutvā tiṭṭhati.

    ઓપમ્મસંસન્દનં પનેત્થ એવં વેદિતબ્બં – ગહપતિસ્સ પઞ્ચહિ કામગુણેહિ સમઙ્ગીભૂતકાલો વિય બોધિસત્તસ્સ તીસુ પાસાદેસુ ચત્તાલીસસહસ્સઇત્થિમજ્ઝે મોદનકાલો, તસ્સ સુચરિતં પૂરેત્વા સગ્ગે નિબ્બત્તકાલો વિય બોધિસત્તસ્સ અભિનિક્ખમનં કત્વા બોધિપલ્લઙ્કે સબ્બઞ્ઞુતં પટિવિદ્ધકાલો , તસ્સ નન્દનવને સમ્પત્તિં અનુભવનકાલો વિય તથાગતસ્સ ચતુત્થજ્ઝાનિકફલસમાપત્તિરતિયા વીતિવત્તનકાલો, તસ્સ માનુસકાનં પઞ્ચન્નં કામગુણાનં અપત્થનકાલો વિય તથાગતસ્સ ચતુત્થજ્ઝાનિકફલસમાપત્તિરતિયા વીતિનામેન્તસ્સ હીનજનસુખસ્સ અપત્થનકાલોતિ.

    Opammasaṃsandanaṃ panettha evaṃ veditabbaṃ – gahapatissa pañcahi kāmaguṇehi samaṅgībhūtakālo viya bodhisattassa tīsu pāsādesu cattālīsasahassaitthimajjhe modanakālo, tassa sucaritaṃ pūretvā sagge nibbattakālo viya bodhisattassa abhinikkhamanaṃ katvā bodhipallaṅke sabbaññutaṃ paṭividdhakālo , tassa nandanavane sampattiṃ anubhavanakālo viya tathāgatassa catutthajjhānikaphalasamāpattiratiyā vītivattanakālo, tassa mānusakānaṃ pañcannaṃ kāmaguṇānaṃ apatthanakālo viya tathāgatassa catutthajjhānikaphalasamāpattiratiyā vītināmentassa hīnajanasukhassa apatthanakāloti.

    ૨૧૩. સુખીતિ પઠમં દુક્ખિતો પચ્છા સુખિતો અસ્સ. સેરીતિ પઠમં વેજ્જદુતિયકો પચ્છા સેરી એકકો ભવેય્ય. સયંવસીતિ પઠમં વેજ્જસ્સ વસે વત્તમાનો વેજ્જેન નિસીદાતિ વુત્તે નિસીદિ, નિપજ્જાતિ વુત્તે નિપજ્જિ, ભુઞ્જાતિ વુત્તે ભુઞ્જિ, પિવાતિ વુત્તે પિવિ, પચ્છા સયંવસી જાતો. યેન કામં ગમોતિ પઠમં ઇચ્છિતિચ્છિતટ્ઠાનં ગન્તું નાલત્થ, પચ્છા રોગે વૂપસન્તે વનદસ્સન-ગિરિદસ્સન-પબ્બતદસ્સનાદીસુપિ યેનકામં ગમો જાતો, યત્થ યત્થેવ ગન્તું ઇચ્છતિ, તત્થ તત્થેવ ગચ્છેય્ય.

    213.Sukhīti paṭhamaṃ dukkhito pacchā sukhito assa. Serīti paṭhamaṃ vejjadutiyako pacchā serī ekako bhaveyya. Sayaṃvasīti paṭhamaṃ vejjassa vase vattamāno vejjena nisīdāti vutte nisīdi, nipajjāti vutte nipajji, bhuñjāti vutte bhuñji, pivāti vutte pivi, pacchā sayaṃvasī jāto. Yena kāmaṃgamoti paṭhamaṃ icchiticchitaṭṭhānaṃ gantuṃ nālattha, pacchā roge vūpasante vanadassana-giridassana-pabbatadassanādīsupi yenakāmaṃ gamo jāto, yattha yattheva gantuṃ icchati, tattha tattheva gaccheyya.

    એત્થાપિ ઇદં ઓપમ્મસંસન્દનં – પુરિસસ્સ કુટ્ઠિકાલો વિય હિ બોધિસત્તસ્સ અગારમજ્ઝે વસનકાલો, અઙ્ગારકપલ્લં વિય એકં કામવત્થુ, દ્વે કપલ્લાનિ વિય દ્વે વત્થૂનિ, સક્કસ્સ પન દેવરઞ્ઞો અડ્ઢતેય્યકોટિયાનિ અઙ્ગારકપલ્લાનિ વિય અડ્ઢતિયનાટકકોટિયો, નખેહિ વણમુખાનિ તચ્છેત્વા અઙ્ગારકપલ્લે પરિતાપનં વિય વત્થુપટિસેવનં, ભેસજ્જં આગમ્મ અરોગકાલો વિય કામેસુ આદીનવં નેક્ખમ્મે ચ આનિસંસં દિસ્વા નિક્ખમ્મ બુદ્ધભૂતકાલે ચતુત્થજ્ઝાનિકફલસમાપત્તિરતિયા વીતિવત્તનકાલો, અઞ્ઞં કુટ્ઠિપુરિસં દિસ્વા અપત્થનકાલો વિય તાય રતિયા વીતિનામેન્તસ્સ હીનજનરતિયા અપત્થનકાલોતિ.

    Etthāpi idaṃ opammasaṃsandanaṃ – purisassa kuṭṭhikālo viya hi bodhisattassa agāramajjhe vasanakālo, aṅgārakapallaṃ viya ekaṃ kāmavatthu, dve kapallāni viya dve vatthūni, sakkassa pana devarañño aḍḍhateyyakoṭiyāni aṅgārakapallāni viya aḍḍhatiyanāṭakakoṭiyo, nakhehi vaṇamukhāni tacchetvā aṅgārakapalle paritāpanaṃ viya vatthupaṭisevanaṃ, bhesajjaṃ āgamma arogakālo viya kāmesu ādīnavaṃ nekkhamme ca ānisaṃsaṃ disvā nikkhamma buddhabhūtakāle catutthajjhānikaphalasamāpattiratiyā vītivattanakālo, aññaṃ kuṭṭhipurisaṃ disvā apatthanakālo viya tāya ratiyā vītināmentassa hīnajanaratiyā apatthanakāloti.

    ૨૧૪. ઉપહતિન્દ્રિયોતિ કિમિરકુટ્ઠેન નામ ઉપહતકાયપ્પસાદો. ઉપહતિન્દ્રિયાતિ ઉપહતપઞ્ઞિન્દ્રિયા. તે યથા સો ઉપહતકાયિન્દ્રિયો કુટ્ઠી દુક્ખસમ્ફસ્સસ્મિંયેવ અગ્ગિસ્મિં સુખમિતિ વિપરીતસઞ્ઞં પચ્ચલત્થ, એવં પઞ્ઞિન્દ્રિયસ્સ ઉપહતત્તા દુક્ખસમ્ફસ્સેસ્વેવ કામેસુ સુખમિતિ વિપરીતસઞ્ઞં પચ્ચલત્થું.

    214.Upahatindriyoti kimirakuṭṭhena nāma upahatakāyappasādo. Upahatindriyāti upahatapaññindriyā. Te yathā so upahatakāyindriyo kuṭṭhī dukkhasamphassasmiṃyeva aggismiṃ sukhamiti viparītasaññaṃ paccalattha, evaṃ paññindriyassa upahatattā dukkhasamphassesveva kāmesu sukhamiti viparītasaññaṃ paccalatthuṃ.

    ૨૧૫. અસુચિતરાનિ ચેવાતિઆદીસુ પકતિયાવ તાનિ અસુચીનિ ચ દુગ્ગન્ધાનિ ચ પૂતીનિ ચ, ઇદાનિ પન અસુચિતરાનિ ચેવ દુગ્ગન્ધતરાનિ ચ પૂતિતરાનિ ચ હોન્તિ. કાચીતિ તસ્સ હિ પરિતાપેન્તસ્સ ચ કણ્ડૂવન્તસ્સ ચ પાણકા અન્તો પવિસન્તિ, દુટ્ઠલોહિતદુટ્ઠપુબ્બા પગ્ઘરન્તિ. એવમસ્સ કાચિ અસ્સાદમત્તા હોતિ.

    215.Asucitarāni cevātiādīsu pakatiyāva tāni asucīni ca duggandhāni ca pūtīni ca, idāni pana asucitarāni ceva duggandhatarāni ca pūtitarāni ca honti. Kācīti tassa hi paritāpentassa ca kaṇḍūvantassa ca pāṇakā anto pavisanti, duṭṭhalohitaduṭṭhapubbā paggharanti. Evamassa kāci assādamattā hoti.

    આરોગ્યપરમાતિ ગાથાય યે કેચિ ધનલાભા વા યસલાભા વા પુત્તલાભા વા અત્થિ, આરોગ્યં તેસં પરમં ઉત્તમં, નત્થિ તતો ઉત્તરિતરો લાભોતિ, આરોગ્યપરમા લાભા. યંકિઞ્ચિ ઝાનસુખં વા મગ્ગસુખં વા ફલસુખં વા અત્થિ, નિબ્બાનં તત્થ પરમં, નત્થિ તતો ઉત્તરિતરં સુખન્તિ નિબ્બાનં પરમં સુખં. અટ્ઠઙ્ગિકો મગ્ગાનન્તિ પુબ્બભાગમગ્ગાનં પુબ્બભાગગમનેનેવ અમતગામીનં અટ્ઠઙ્ગિકો ખેમો, નત્થિ તતો ખેમતરો અઞ્ઞો મગ્ગો. અથ વા ખેમં અમતગામિનન્તિ એત્થ ખેમન્તિપિ અમતન્તિપિ નિબ્બાનસ્સેવ નામં. યાવતા પુથુસમણબ્રાહ્મણા પરપ્પવાદા ખેમગામિનો ચ અમતગામિનો ચાતિ લદ્ધિવસેન ગહિતા, સબ્બેસં તેસં ખેમઅમતગામીનં મગ્ગાનં અટ્ઠઙ્ગિકો પરમો ઉત્તમોતિ અયમેત્થ અત્થો.

    Ārogyaparamāti gāthāya ye keci dhanalābhā vā yasalābhā vā puttalābhā vā atthi, ārogyaṃ tesaṃ paramaṃ uttamaṃ, natthi tato uttaritaro lābhoti, ārogyaparamā lābhā. Yaṃkiñci jhānasukhaṃ vā maggasukhaṃ vā phalasukhaṃ vā atthi, nibbānaṃ tattha paramaṃ, natthi tato uttaritaraṃ sukhanti nibbānaṃ paramaṃ sukhaṃ. Aṭṭhaṅgiko maggānanti pubbabhāgamaggānaṃ pubbabhāgagamaneneva amatagāmīnaṃ aṭṭhaṅgiko khemo, natthi tato khemataro añño maggo. Atha vā khemaṃ amatagāminanti ettha khemantipi amatantipi nibbānasseva nāmaṃ. Yāvatā puthusamaṇabrāhmaṇā parappavādā khemagāmino ca amatagāmino cāti laddhivasena gahitā, sabbesaṃ tesaṃ khemaamatagāmīnaṃ maggānaṃ aṭṭhaṅgiko paramo uttamoti ayamettha attho.

    ૨૧૬. આચરિયપાચરિયાનન્તિ આચરિયાનઞ્ચેવ આચરિયાચરિયાનઞ્ચ. સમેતીતિ એકનાળિયા મિતં વિય એકતુલાય તુલિતં વિય સદિસં હોતિ નિન્નાનાકરણં. અનોમજ્જતીતિ પાણિં હેટ્ઠા ઓતારેન્તો મજ્જતિ – ‘‘ઇદં તં, ભો ગોતમ, આરોગ્યં, ઇદં તં નિબ્બાન’’ન્તિ કાલેન સીસં કાલેન ઉરં પરિમજ્જન્તો એવમાહ.

    216.Ācariyapācariyānanti ācariyānañceva ācariyācariyānañca. Sametīti ekanāḷiyā mitaṃ viya ekatulāya tulitaṃ viya sadisaṃ hoti ninnānākaraṇaṃ. Anomajjatīti pāṇiṃ heṭṭhā otārento majjati – ‘‘idaṃ taṃ, bho gotama, ārogyaṃ, idaṃ taṃ nibbāna’’nti kālena sīsaṃ kālena uraṃ parimajjanto evamāha.

    ૨૧૭. છેકન્તિ સમ્પન્નં. સાહુળિચીરેનાતિ કાળકેહિ એળકલોમેહિ કતથૂલચીરેન. સઙ્કારચોળકેનાતિપિ વદન્તિ. વાચં નિચ્છારેય્યાતિ કાલેન દસાય કાલેન અન્તે કાલેન મજ્ઝે પરિમજ્જન્તો નિચ્છારેય્ય, વદેય્યાતિ અત્થો. પુબ્બકેહેસાતિ પુબ્બકેહિ એસા. વિપસ્સીપિ હિ ભગવા…પે॰… કસ્સપોપિ ભગવા ચતુપરિસમજ્ઝે નિસિન્નો ઇમં ગાથં અભાસિ, ‘‘અત્થનિસ્સિતગાથા’’તિ મહાજનો ઉગ્ગણ્હિ. સત્થરિ પરિનિબ્બુતે અપરભાગે પરિબ્બાજકાનં અન્તરં પવિટ્ઠા. તે પોત્થકગતં કત્વા પદદ્વયમેવ રક્ખિતું સક્ખિંસુ. તેનાહ – સા એતરહિ અનુપુબ્બેન પુથુજ્જનગાથાતિ.

    217.Chekanti sampannaṃ. Sāhuḷicīrenāti kāḷakehi eḷakalomehi katathūlacīrena. Saṅkāracoḷakenātipi vadanti. Vācaṃ nicchāreyyāti kālena dasāya kālena ante kālena majjhe parimajjanto nicchāreyya, vadeyyāti attho. Pubbakehesāti pubbakehi esā. Vipassīpi hi bhagavā…pe… kassapopi bhagavā catuparisamajjhe nisinno imaṃ gāthaṃ abhāsi, ‘‘atthanissitagāthā’’ti mahājano uggaṇhi. Satthari parinibbute aparabhāge paribbājakānaṃ antaraṃ paviṭṭhā. Te potthakagataṃ katvā padadvayameva rakkhituṃ sakkhiṃsu. Tenāha – sā etarahi anupubbena puthujjanagāthāti.

    ૨૧૮. રોગોવ ભૂતોતિ રોગભૂતો. સેસપદેસુપિ એસેવ નયો. અરિયં ચક્ખુન્તિ પરિસુદ્ધં વિપસ્સનાઞાણઞ્ચેવ મગ્ગઞાણઞ્ચ. પહોતીતિ સમત્થો. ભેસજ્જં કરેય્યાતિ ઉદ્ધંવિરેચનં અધોવિરેચનં અઞ્જનઞ્ચાતિ ભેસજ્જં કરેય્ય.

    218. Rogova bhūtoti rogabhūto. Sesapadesupi eseva nayo. Ariyaṃ cakkhunti parisuddhaṃ vipassanāñāṇañceva maggañāṇañca. Pahotīti samattho. Bhesajjaṃ kareyyāti uddhaṃvirecanaṃ adhovirecanaṃ añjanañcāti bhesajjaṃ kareyya.

    ૨૧૯. ન ચક્ખૂનિ ઉપ્પાદેય્યાતિ યસ્સ હિ અન્તરા પિત્તસેમ્હાદિપલિવેઠેન ચક્ખુપસાદો ઉપહતો હોતિ, સો છેકં વેજ્જં આગમ્મ સપ્પાયભેસજ્જં સેવન્તો ચક્ખૂનિ ઉપ્પાદેતિ નામ. જચ્ચન્ધસ્સ પન માતુકુચ્છિયંયેવ વિનટ્ઠાનિ, તસ્મા સો ન લભતિ. તેન વુત્તં ‘‘ન ચક્ખૂનિ ઉપ્પાદેય્યા’’તિ.

    219.Na cakkhūni uppādeyyāti yassa hi antarā pittasemhādipaliveṭhena cakkhupasādo upahato hoti, so chekaṃ vejjaṃ āgamma sappāyabhesajjaṃ sevanto cakkhūni uppādeti nāma. Jaccandhassa pana mātukucchiyaṃyeva vinaṭṭhāni, tasmā so na labhati. Tena vuttaṃ ‘‘na cakkhūni uppādeyyā’’ti.

    ૨૨૦. દુતિયવારે જચ્ચન્ધોતિ જાતકાલતો પટ્ઠાય પિત્તાદિપલિવેઠેન અન્ધો. અમુસ્મિન્તિ તસ્મિં પુબ્બે વુત્તે. અમિત્તતોપિ દહેય્યાતિ અમિત્તો મે અયન્તિ એવં અમિત્તતો ઠપેય્ય. દુતિયપદેપિ એસેવ નયો. ઇમિના ચિત્તેનાતિ વટ્ટે અનુગતચિત્તેન. તસ્સ મે ઉપાદાનપચ્ચયાતિ એકસન્ધિ દ્વિસઙ્ખેપો પચ્ચયાકારો કથિતો, વટ્ટં વિભાવિતં.

    220. Dutiyavāre jaccandhoti jātakālato paṭṭhāya pittādipaliveṭhena andho. Amusminti tasmiṃ pubbe vutte. Amittatopi daheyyāti amitto me ayanti evaṃ amittato ṭhapeyya. Dutiyapadepi eseva nayo. Iminā cittenāti vaṭṭe anugatacittena. Tassa me upādānapaccayāti ekasandhi dvisaṅkhepo paccayākāro kathito, vaṭṭaṃ vibhāvitaṃ.

    ૨૨૧. ધમ્માનુધમ્મન્તિ ધમ્મસ્સ અનુધમ્મં અનુચ્છવિકં પટિપદં. ઇમે રોગા ગણ્ડા સલ્લાતિ પઞ્ચક્ખન્ધે દસ્સેતિ. ઉપાદાનનિરોધાતિ વિવટ્ટં દસ્સેન્તો આહ. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનમેવાતિ.

    221.Dhammānudhammanti dhammassa anudhammaṃ anucchavikaṃ paṭipadaṃ. Ime rogā gaṇḍā sallāti pañcakkhandhe dasseti. Upādānanirodhāti vivaṭṭaṃ dassento āha. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.

    પપઞ્ચસૂદનિયા મજ્ઝિમનિકાયટ્ઠકથાય

    Papañcasūdaniyā majjhimanikāyaṭṭhakathāya

    માગણ્ડિયસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Māgaṇḍiyasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય • Majjhimanikāya / ૫. માગણ્ડિયસુત્તં • 5. Māgaṇḍiyasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / મજ્ઝિમનિકાય (ટીકા) • Majjhimanikāya (ṭīkā) / ૫. માગણ્ડિયસુત્તવણ્ણના • 5. Māgaṇḍiyasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact