Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મપદપાળિ • Dhammapadapāḷi

    ૨૦. મગ્ગવગ્ગો

    20. Maggavaggo

    ૨૭૩.

    273.

    મગ્ગાનટ્ઠઙ્ગિકો સેટ્ઠો, સચ્ચાનં ચતુરો પદા;

    Maggānaṭṭhaṅgiko seṭṭho, saccānaṃ caturo padā;

    વિરાગો સેટ્ઠો ધમ્માનં, દ્વિપદાનઞ્ચ ચક્ખુમા.

    Virāgo seṭṭho dhammānaṃ, dvipadānañca cakkhumā.

    ૨૭૪.

    274.

    એસેવ 1 મગ્ગો નત્થઞ્ઞો, દસ્સનસ્સ વિસુદ્ધિયા;

    Eseva 2 maggo natthañño, dassanassa visuddhiyā;

    એતઞ્હિ તુમ્હે પટિપજ્જથ, મારસ્સેતં પમોહનં.

    Etañhi tumhe paṭipajjatha, mārassetaṃ pamohanaṃ.

    ૨૭૫.

    275.

    એતઞ્હિ તુમ્હે પટિપન્ના, દુક્ખસ્સન્તં કરિસ્સથ;

    Etañhi tumhe paṭipannā, dukkhassantaṃ karissatha;

    અક્ખાતો વો 3 મયા મગ્ગો, અઞ્ઞાય સલ્લકન્તનં 4.

    Akkhāto vo 5 mayā maggo, aññāya sallakantanaṃ 6.

    ૨૭૬.

    276.

    તુમ્હેહિ કિચ્ચમાતપ્પં, અક્ખાતારો તથાગતા;

    Tumhehi kiccamātappaṃ, akkhātāro tathāgatā;

    પટિપન્ના પમોક્ખન્તિ, ઝાયિનો મારબન્ધના.

    Paṭipannā pamokkhanti, jhāyino mārabandhanā.

    ૨૭૭.

    277.

    ‘‘સબ્બે સઙ્ખારા અનિચ્ચા’’તિ, યદા પઞ્ઞાય પસ્સતિ;

    ‘‘Sabbe saṅkhārā aniccā’’ti, yadā paññāya passati;

    અથ નિબ્બિન્દતિ દુક્ખે, એસ મગ્ગો વિસુદ્ધિયા.

    Atha nibbindati dukkhe, esa maggo visuddhiyā.

    ૨૭૮.

    278.

    ‘‘સબ્બે સઙ્ખારા દુક્ખા’’તિ, યદા પઞ્ઞાય પસ્સતિ;

    ‘‘Sabbe saṅkhārā dukkhā’’ti, yadā paññāya passati;

    અથ નિબ્બિન્દતિ દુક્ખે, એસ મગ્ગો વિસુદ્ધિયા.

    Atha nibbindati dukkhe, esa maggo visuddhiyā.

    ૨૭૯.

    279.

    ‘‘સબ્બે ધમ્મા અનત્તા’’તિ, યદા પઞ્ઞાય પસ્સતિ;

    ‘‘Sabbe dhammā anattā’’ti, yadā paññāya passati;

    અથ નિબ્બિન્દતિ દુક્ખે, એસ મગ્ગો વિસુદ્ધિયા.

    Atha nibbindati dukkhe, esa maggo visuddhiyā.

    ૨૮૦.

    280.

    ઉટ્ઠાનકાલમ્હિ અનુટ્ઠહાનો, યુવા બલી આલસિયં ઉપેતો;

    Uṭṭhānakālamhi anuṭṭhahāno, yuvā balī ālasiyaṃ upeto;

    સંસન્નસઙ્કપ્પમનો 7 કુસીતો, પઞ્ઞાય મગ્ગં અલસો ન વિન્દતિ.

    Saṃsannasaṅkappamano 8 kusīto, paññāya maggaṃ alaso na vindati.

    ૨૮૧.

    281.

    વાચાનુરક્ખી મનસા સુસંવુતો, કાયેન ચ નાકુસલં કયિરા 9;

    Vācānurakkhī manasā susaṃvuto, kāyena ca nākusalaṃ kayirā 10;

    એતે તયો કમ્મપથે વિસોધયે, આરાધયે મગ્ગમિસિપ્પવેદિતં.

    Ete tayo kammapathe visodhaye, ārādhaye maggamisippaveditaṃ.

    ૨૮૨.

    282.

    યોગા વે જાયતી 11 ભૂરિ, અયોગા ભૂરિસઙ્ખયો;

    Yogā ve jāyatī 12 bhūri, ayogā bhūrisaṅkhayo;

    એતં દ્વેધાપથં ઞત્વા, ભવાય વિભવાય ચ;

    Etaṃ dvedhāpathaṃ ñatvā, bhavāya vibhavāya ca;

    તથાત્તાનં નિવેસેય્ય, યથા ભૂરિ પવડ્ઢતિ.

    Tathāttānaṃ niveseyya, yathā bhūri pavaḍḍhati.

    ૨૮૩.

    283.

    વનં છિન્દથ મા રુક્ખં, વનતો જાયતે ભયં;

    Vanaṃ chindatha mā rukkhaṃ, vanato jāyate bhayaṃ;

    છેત્વા વનઞ્ચ વનથઞ્ચ, નિબ્બના હોથ ભિક્ખવો.

    Chetvā vanañca vanathañca, nibbanā hotha bhikkhavo.

    ૨૮૪.

    284.

    યાવ હિ વનથો ન છિજ્જતિ, અણુમત્તોપિ નરસ્સ નારિસુ;

    Yāva hi vanatho na chijjati, aṇumattopi narassa nārisu;

    પટિબદ્ધમનોવ 13 તાવ સો, વચ્છો ખીરપકોવ 14 માતરિ.

    Paṭibaddhamanova 15 tāva so, vaccho khīrapakova 16 mātari.

    ૨૮૫.

    285.

    ઉચ્છિન્દ સિનેહમત્તનો કુમુદં સારદિકંવ 17;

    Ucchinda sinehamattano kumudaṃ sāradikaṃva 18;

    સન્તિમગ્ગમેવ બ્રૂહય, નિબ્બાનં સુગતેન દેસિતં.

    Santimaggameva brūhaya, nibbānaṃ sugatena desitaṃ.

    ૨૮૬.

    286.

    ઇધ વસ્સં વસિસ્સામિ, ઇધ હેમન્તગિમ્હિસુ;

    Idha vassaṃ vasissāmi, idha hemantagimhisu;

    ઇતિ બાલો વિચિન્તેતિ, અન્તરાયં ન બુજ્ઝતિ.

    Iti bālo vicinteti, antarāyaṃ na bujjhati.

    ૨૮૭.

    287.

    તં પુત્તપસુસમ્મત્તં, બ્યાસત્તમનસં નરં;

    Taṃ puttapasusammattaṃ, byāsattamanasaṃ naraṃ;

    સુત્તં ગામં મહોઘોવ, મચ્ચુ આદાય ગચ્છતિ.

    Suttaṃ gāmaṃ mahoghova, maccu ādāya gacchati.

    ૨૮૮.

    288.

    ન સન્તિ પુત્તા તાણાય, ન પિતા નાપિ બન્ધવા;

    Na santi puttā tāṇāya, na pitā nāpi bandhavā;

    અન્તકેનાધિપન્નસ્સ, નત્થિ ઞાતીસુ તાણતા.

    Antakenādhipannassa, natthi ñātīsu tāṇatā.

    ૨૮૯.

    289.

    એતમત્થવસં ઞત્વા, પણ્ડિતો સીલસંવુતો;

    Etamatthavasaṃ ñatvā, paṇḍito sīlasaṃvuto;

    નિબ્બાનગમનં મગ્ગં, ખિપ્પમેવ વિસોધયે.

    Nibbānagamanaṃ maggaṃ, khippameva visodhaye.

    મગ્ગવગ્ગો વીસતિમો નિટ્ઠિતો.

    Maggavaggo vīsatimo niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. એસોવ (સી॰ પી॰)
    2. esova (sī. pī.)
    3. અક્ખાતો વે (સી॰ પી॰)
    4. સલ્લસન્થનં (સી॰ પી॰), સલ્લસત્થનં (સ્યા॰)
    5. akkhāto ve (sī. pī.)
    6. sallasanthanaṃ (sī. pī.), sallasatthanaṃ (syā.)
    7. અસમ્પન્નસઙ્કપ્પમનો (ક॰)
    8. asampannasaṅkappamano (ka.)
    9. અકુસલં ન કયિરા (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    10. akusalaṃ na kayirā (sī. syā. kaṃ. pī.)
    11. જાયતે (કત્થચિ)
    12. jāyate (katthaci)
    13. પટિબન્ધમનોવ (ક॰)
    14. ખીરપાનોવ (પી॰)
    15. paṭibandhamanova (ka.)
    16. khīrapānova (pī.)
    17. પાણિના
    18. pāṇinā



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ધમ્મપદ-અટ્ઠકથા • Dhammapada-aṭṭhakathā / ૨૦. મગ્ગવગ્ગો • 20. Maggavaggo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact