Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    447. மஹாத⁴ம்மபாலஜாதகங் (9)

    447. Mahādhammapālajātakaṃ (9)

    92.

    92.

    கிங் தே வதங் கிங் பன ப்³ரஹ்மசரியங், கிஸ்ஸ ஸுசிண்ணஸ்ஸ அயங் விபாகோ;

    Kiṃ te vataṃ kiṃ pana brahmacariyaṃ, kissa suciṇṇassa ayaṃ vipāko;

    அக்கா²ஹி மே ப்³ராஹ்மண ஏதமத்த²ங், கஸ்மா நு தும்ஹங் த³ஹரா ந மிய்யரே 1.

    Akkhāhi me brāhmaṇa etamatthaṃ, kasmā nu tumhaṃ daharā na miyyare 2.

    93.

    93.

    த⁴ம்மங் சராம ந முஸா ப⁴ணாம, பாபானி கம்மானி பரிவஜ்ஜயாம 3;

    Dhammaṃ carāma na musā bhaṇāma, pāpāni kammāni parivajjayāma 4;

    அனரியங் பரிவஜ்ஜேமு ஸப்³ப³ங், தஸ்மா ஹி அம்ஹங் த³ஹரா ந மிய்யரே.

    Anariyaṃ parivajjemu sabbaṃ, tasmā hi amhaṃ daharā na miyyare.

    94.

    94.

    ஸுணோம த⁴ம்மங் அஸதங் ஸதஞ்ச, ந சாபி த⁴ம்மங் அஸதங் ரோசயாம;

    Suṇoma dhammaṃ asataṃ satañca, na cāpi dhammaṃ asataṃ rocayāma;

    ஹித்வா அஸந்தே ந ஜஹாம ஸந்தே, தஸ்மா ஹி அம்ஹங் த³ஹரா ந மிய்யரே.

    Hitvā asante na jahāma sante, tasmā hi amhaṃ daharā na miyyare.

    95.

    95.

    புப்³பே³வ தா³னா ஸுமனா ப⁴வாம, த³த³ம்பி வே அத்தமனா ப⁴வாம;

    Pubbeva dānā sumanā bhavāma, dadampi ve attamanā bhavāma;

    த³த்வாபி வே நானுதப்பாம பச்சா², தஸ்மா ஹி அம்ஹங் த³ஹரா ந மிய்யரே.

    Datvāpi ve nānutappāma pacchā, tasmā hi amhaṃ daharā na miyyare.

    96.

    96.

    ஸமணே மயங் ப்³ராஹ்மணே அத்³தி⁴கே ச, வனிப்³ப³கே யாசனகே த³லித்³தே³;

    Samaṇe mayaṃ brāhmaṇe addhike ca, vanibbake yācanake dalidde;

    அன்னேன பானேன அபி⁴தப்பயாம, தஸ்மா ஹி அம்ஹங் த³ஹரா ந மிய்யரே.

    Annena pānena abhitappayāma, tasmā hi amhaṃ daharā na miyyare.

    97.

    97.

    மயஞ்ச ப⁴ரியங் நாதிக்கமாம, அம்ஹே ச ப⁴ரியா நாதிக்கமந்தி;

    Mayañca bhariyaṃ nātikkamāma, amhe ca bhariyā nātikkamanti;

    அஞ்ஞத்ர தாஹி ப்³ரஹ்மசரியங் சராம, தஸ்மா ஹி அம்ஹங் த³ஹரா ந மிய்யரே.

    Aññatra tāhi brahmacariyaṃ carāma, tasmā hi amhaṃ daharā na miyyare.

    98.

    98.

    பாணாதிபாதா விரமாம ஸப்³பே³, லோகே அதி³ன்னங் பரிவஜ்ஜயாம;

    Pāṇātipātā viramāma sabbe, loke adinnaṃ parivajjayāma;

    அமஜ்ஜபா நோபி முஸா ப⁴ணாம, தஸ்மா ஹி அம்ஹங் த³ஹரா ந மிய்யரே.

    Amajjapā nopi musā bhaṇāma, tasmā hi amhaṃ daharā na miyyare.

    99.

    99.

    ஏதாஸு வே ஜாயரே ஸுத்தமாஸு, மேதா⁴வினோ ஹொந்தி பஹூதபஞ்ஞா;

    Etāsu ve jāyare suttamāsu, medhāvino honti pahūtapaññā;

    ப³ஹுஸ்ஸுதா வேத³கு³னோ 5 ச ஹொந்தி, தஸ்மா ஹி அம்ஹங் த³ஹரா ந மிய்யரே.

    Bahussutā vedaguno 6 ca honti, tasmā hi amhaṃ daharā na miyyare.

    100.

    100.

    மாதா பிதா ச 7 ப⁴கி³னீ பா⁴தரோ ச, புத்தா ச தா³ரா ச மயஞ்ச ஸப்³பே³;

    Mātā pitā ca 8 bhaginī bhātaro ca, puttā ca dārā ca mayañca sabbe;

    த⁴ம்மங் சராம பரலோகஹேது, தஸ்மா ஹி அம்ஹங் த³ஹரா ந மிய்யரே.

    Dhammaṃ carāma paralokahetu, tasmā hi amhaṃ daharā na miyyare.

    101.

    101.

    தா³ஸா ச தா³ஸ்யோ 9 அனுஜீவினோ ச, பரிசாரகா கம்மகரா ச ஸப்³பே³;

    Dāsā ca dāsyo 10 anujīvino ca, paricārakā kammakarā ca sabbe;

    த⁴ம்மங் சரந்தி பரலோகஹேது, தஸ்மா ஹி அம்ஹங் த³ஹரா ந மிய்யரே.

    Dhammaṃ caranti paralokahetu, tasmā hi amhaṃ daharā na miyyare.

    102.

    102.

    த⁴ம்மோ ஹவே ரக்க²தி த⁴ம்மசாரிங், த⁴ம்மோ ஸுசிண்ணோ ஸுக²மாவஹாதி;

    Dhammo have rakkhati dhammacāriṃ, dhammo suciṇṇo sukhamāvahāti;

    ஏஸானிஸங்ஸோ த⁴ம்மே ஸுசிண்ணே, ந து³க்³க³திங் க³ச்ச²தி த⁴ம்மசாரீ.

    Esānisaṃso dhamme suciṇṇe, na duggatiṃ gacchati dhammacārī.

    103.

    103.

    த⁴ம்மோ ஹவே ரக்க²தி த⁴ம்மசாரிங், ச²த்தங் மஹந்தங் விய வஸ்ஸகாலே;

    Dhammo have rakkhati dhammacāriṃ, chattaṃ mahantaṃ viya vassakāle;

    த⁴ம்மேன கு³த்தோ மம த⁴ம்மபாலோ, அஞ்ஞஸ்ஸ அட்டீ²னி ஸுகீ² குமாரோதி.

    Dhammena gutto mama dhammapālo, aññassa aṭṭhīni sukhī kumāroti.

    மஹாத⁴ம்மபாலஜாதகங் நவமங்.

    Mahādhammapālajātakaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. மீயரே (ஸீ॰ பீ॰)
    2. mīyare (sī. pī.)
    3. விவஜ்ஜயாம (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    4. vivajjayāma (sī. syā. pī.)
    5. வேத³கு³ணா (ஸ்யா॰ க॰)
    6. vedaguṇā (syā. ka.)
    7. மாதா ச பிதா (க॰), மாதாபிதரா (ஸ்யா॰)
    8. mātā ca pitā (ka.), mātāpitarā (syā.)
    9. தா³ஸ்ஸோ (ஸீ॰ பீ॰), தா³ஸீ (ஸ்யா॰)
    10. dāsso (sī. pī.), dāsī (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [447] 9. மஹாத⁴ம்மபாலஜாதகவண்ணனா • [447] 9. Mahādhammapālajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact