Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    486. மஹாஉக்குஸஜாதகங் (3)

    486. Mahāukkusajātakaṃ (3)

    44.

    44.

    உக்கா சிலாசா 1 ப³ந்த⁴ந்தி தீ³பே 2, பஜா மமங் கா²தி³துங் பத்த²யந்தி;

    Ukkā cilācā 3 bandhanti dīpe 4, pajā mamaṃ khādituṃ patthayanti;

    மித்தங் ஸஹாயஞ்ச வதே³ஹி ஸேனக, ஆசிக்க² ஞாதிப்³யஸனங் தி³ஜானங்.

    Mittaṃ sahāyañca vadehi senaka, ācikkha ñātibyasanaṃ dijānaṃ.

    45.

    45.

    தி³ஜோ தி³ஜானங் பவரோஸி பக்கி²ம 5, உக்குஸராஜ ஸரணங் தங் உபேம 6;

    Dijo dijānaṃ pavarosi pakkhima 7, ukkusarāja saraṇaṃ taṃ upema 8;

    பஜா மமங் கா²தி³துங் பத்த²யந்தி, லுத்³தா³ சிலாசா 9 ப⁴வ மே ஸுகா²ய.

    Pajā mamaṃ khādituṃ patthayanti, luddā cilācā 10 bhava me sukhāya.

    46.

    46.

    மித்தங் ஸஹாயஞ்ச கரொந்தி பண்டி³தா, காலே அகாலே ஸுக²மேஸமானா 11;

    Mittaṃ sahāyañca karonti paṇḍitā, kāle akāle sukhamesamānā 12;

    கரோமி தே ஸேனக ஏதமத்த²ங், அரியோ ஹி அரியஸ்ஸ கரோதி கிச்சங்.

    Karomi te senaka etamatthaṃ, ariyo hi ariyassa karoti kiccaṃ.

    47.

    47.

    யங் ஹோதி கிச்சங் அனுகம்பகேன, அரியஸ்ஸ அரியேன கதங் தயீத³ங் 13;

    Yaṃ hoti kiccaṃ anukampakena, ariyassa ariyena kataṃ tayīdaṃ 14;

    அத்தானுரக்கீ² ப⁴வ மா அத³ய்ஹி 15, லச்சா²ம புத்தே தயி ஜீவமானே.

    Attānurakkhī bhava mā adayhi 16, lacchāma putte tayi jīvamāne.

    48.

    48.

    தவேவ 17 ரக்கா²வரணங் கரொந்தோ, ஸரீரபே⁴தா³பி ந ஸந்தஸாமி;

    Taveva 18 rakkhāvaraṇaṃ karonto, sarīrabhedāpi na santasāmi;

    கரொந்தி ஹேகே 19 ஸகீ²னங் ஸகா²ரோ, பாணங் சஜந்தா 20 ஸதமேஸ 21 த⁴ம்மோ.

    Karonti heke 22 sakhīnaṃ sakhāro, pāṇaṃ cajantā 23 satamesa 24 dhammo.

    49.

    49.

    ஸுது³க்கரங் கம்மமகாஸி 25, அண்ட³ஜாயங் விஹங்க³மோ;

    Sudukkaraṃ kammamakāsi 26, aṇḍajāyaṃ vihaṅgamo;

    அத்தா²ய குரரோ புத்தே, அட்³ட⁴ரத்தே அனாக³தே.

    Atthāya kuraro putte, aḍḍharatte anāgate.

    50.

    50.

    சுதாபி ஹேகே 27 க²லிதா ஸகம்முனா, மித்தானுகம்பாய பதிட்ட²ஹந்தி;

    Cutāpi heke 28 khalitā sakammunā, mittānukampāya patiṭṭhahanti;

    புத்தா மமட்டா க³திமாக³தொஸ்மி, அத்த²ங் சரேதோ² 29 மம வாரிசர 30.

    Puttā mamaṭṭā gatimāgatosmi, atthaṃ caretho 31 mama vāricara 32.

    51.

    51.

    த⁴னேன த⁴ஞ்ஞேன ச அத்தனா ச, மித்தங் ஸஹாயஞ்ச கரொந்தி பண்டி³தா;

    Dhanena dhaññena ca attanā ca, mittaṃ sahāyañca karonti paṇḍitā;

    கரோமி தே ஸேனக ஏதமத்த²ங், அரியோ ஹி அரியஸ்ஸ கரோதி கிச்சங்.

    Karomi te senaka etamatthaṃ, ariyo hi ariyassa karoti kiccaṃ.

    52.

    52.

    அப்பொஸ்ஸுக்கோ தாத துவங் நிஸீத³, புத்தோ பிது சரதி அத்த²சரியங்;

    Appossukko tāta tuvaṃ nisīda, putto pitu carati atthacariyaṃ;

    அஹங் சரிஸ்ஸாமி தவேதமத்த²ங், ஸேனஸ்ஸ புத்தே பரிதாயமானோ.

    Ahaṃ carissāmi tavetamatthaṃ, senassa putte paritāyamāno.

    53.

    53.

    அத்³தா⁴ ஹி தாத ஸதமேஸ த⁴ம்மோ, புத்தோ பிது யங் சரே 33 அத்த²சரியங்;

    Addhā hi tāta satamesa dhammo, putto pitu yaṃ care 34 atthacariyaṃ;

    அப்பேவ மங் தி³ஸ்வான பவட்³ட⁴காயங், ஸேனஸ்ஸ புத்தா ந விஹேட²யெய்யுங்.

    Appeva maṃ disvāna pavaḍḍhakāyaṃ, senassa puttā na viheṭhayeyyuṃ.

    54.

    54.

    பஸூ மனுஸ்ஸா மிக³வீரஸெட்ட² 35, ப⁴யட்டிதா 36 ஸெட்ட²முபப்³ப³ஜந்தி;

    Pasū manussā migavīraseṭṭha 37, bhayaṭṭitā 38 seṭṭhamupabbajanti;

    புத்தா மமட்டா க³திமாக³தொஸ்மி, த்வங் நோஸி ராஜா ப⁴வ மே ஸுகா²ய.

    Puttā mamaṭṭā gatimāgatosmi, tvaṃ nosi rājā bhava me sukhāya.

    55.

    55.

    கரோமி தே ஸேனக ஏதமத்த²ங், ஆயாமி தே தங் தி³ஸதங் வதா⁴ய;

    Karomi te senaka etamatthaṃ, āyāmi te taṃ disataṃ vadhāya;

    கத²ஞ்ஹி விஞ்ஞூ பஹு ஸம்பஜானோ, ந வாயமே அத்தஜனஸ்ஸ கு³த்தியா.

    Kathañhi viññū pahu sampajāno, na vāyame attajanassa guttiyā.

    56.

    56.

    மித்தஞ்ச கயிராத² ஸுஹத³யஞ்ச 39, அயிரஞ்ச கயிராத² ஸுகா²க³மாய;

    Mittañca kayirātha suhadayañca 40, ayirañca kayirātha sukhāgamāya;

    நிவத்த²கோசோவ 41 ஸரேபி⁴ஹந்த்வா, மோதா³ம புத்தேஹி ஸமங்கி³பூ⁴தா.

    Nivatthakocova 42 sarebhihantvā, modāma puttehi samaṅgibhūtā.

    57.

    57.

    ஸகமித்தஸ்ஸ கம்மேன, ஸஹாயஸ்ஸாபலாயினோ;

    Sakamittassa kammena, sahāyassāpalāyino;

    கூஜந்தமுபகூஜந்தி , லோமஸா ஹத³யங்க³மங்.

    Kūjantamupakūjanti , lomasā hadayaṅgamaṃ.

    58.

    58.

    மித்தங் ஸஹாயங் அதி⁴க³ம்ம பண்டி³தோ, ஸோ பு⁴ஞ்ஜதீ புத்த பஸுங் த⁴னங் வா;

    Mittaṃ sahāyaṃ adhigamma paṇḍito, so bhuñjatī putta pasuṃ dhanaṃ vā;

    அஹஞ்ச புத்தா ச பதீ ச மய்ஹங், மித்தானுகம்பாய ஸமங்கி³பூ⁴தா.

    Ahañca puttā ca patī ca mayhaṃ, mittānukampāya samaṅgibhūtā.

    59.

    59.

    ராஜவதா ஸூரவதா ச அத்தோ², ஸம்பன்னஸகி²ஸ்ஸ ப⁴வந்தி ஹேதே;

    Rājavatā sūravatā ca attho, sampannasakhissa bhavanti hete;

    ஸோ மித்தவா யஸவா உக்³க³தத்தோ, அஸ்மிங்த⁴லோகே 43 மோத³தி காமகாமீ.

    So mittavā yasavā uggatatto, asmiṃdhaloke 44 modati kāmakāmī.

    60.

    60.

    கரணீயானி மித்தானி, த³லித்³தே³னாபி ஸேனக;

    Karaṇīyāni mittāni, daliddenāpi senaka;

    பஸ்ஸ மித்தானுகம்பாய, ஸமக்³க³ம்ஹா ஸஞாதகே 45.

    Passa mittānukampāya, samaggamhā sañātake 46.

    61.

    61.

    ஸூரேன ப³லவந்தேன, யோ மித்தே 47 குருதே தி³ஜோ;

    Sūrena balavantena, yo mitte 48 kurute dijo;

    ஏவங் ஸோ ஸுகி²தோ ஹோதி, யதா²ஹங் த்வஞ்ச ஸேனகாதி.

    Evaṃ so sukhito hoti, yathāhaṃ tvañca senakāti.

    மஹாஉக்குஸஜாதகங் ததியங்.

    Mahāukkusajātakaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. மிலாசா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. ப³ந்த⁴ந்தி லுத்³தா³, தீ³பே (க॰)
    3. milācā (sī. syā. pī.)
    4. bandhanti luddā, dīpe (ka.)
    5. பக்கி² (ஸீ॰ பீ॰), பக்கி² ச (ஸ்யா॰)
    6. உபேமி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    7. pakkhi (sī. pī.), pakkhi ca (syā.)
    8. upemi (sī. syā. pī.)
    9. மிலாசா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    10. milācā (sī. syā. pī.)
    11. மாஸயானா (பீ॰)
    12. māsayānā (pī.)
    13. தவ யித³ங் (ஸீ॰ பீ॰)
    14. tava yidaṃ (sī. pī.)
    15. அட³ய்ஹ (ஸீ॰ பீ॰)
    16. aḍayha (sī. pī.)
    17. தமேவ (ஸ்யா॰ க॰)
    18. tameva (syā. ka.)
    19. ஹேதே (க॰ ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    20. சஜந்தி (ஸீ॰ பீ॰)
    21. ஸதானேஸ (பீ॰)
    22. hete (ka. sī. syā. pī.)
    23. cajanti (sī. pī.)
    24. satānesa (pī.)
    25. மகா (ஸீ॰ பீ॰)
    26. makā (sī. pī.)
    27. ஏகே (ஸீ॰ பீ॰)
    28. eke (sī. pī.)
    29. சரேத² (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    30. வாரிச²ன்ன (ஸீ॰ பீ॰)
    31. caretha (sī. syā. pī.)
    32. vārichanna (sī. pī.)
    33. பிதுனங் சரே (க॰), பிது யஞ்சரேத² (ஸீ॰ பீ॰)
    34. pitunaṃ care (ka.), pitu yañcaretha (sī. pī.)
    35. மிக³விரியஸெட்ட² (ஸீ॰ பீ॰)
    36. ப⁴யத்³தி³தா (ஸீ॰ பீ॰)
    37. migaviriyaseṭṭha (sī. pī.)
    38. bhayadditā (sī. pī.)
    39. ஸுஹத்³த³யஞ்ச (ஸீ॰), ஸகா²க⁴ரஞ்ச (பீ॰)
    40. suhaddayañca (sī.), sakhāgharañca (pī.)
    41. கோஜோவ (ஸீ॰ பீ॰)
    42. kojova (sī. pī.)
    43. அஸ்மிஞ்ச லோகே (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    44. asmiñca loke (sī. syā. pī.)
    45. ஸஞாதகா (?)
    46. sañātakā (?)
    47. மெத்தே (ஸீ॰), மித்தங் (ஸ்யா॰)
    48. mette (sī.), mittaṃ (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [486] 3. மஹாஉக்குஸஜாதகவண்ணனா • [486] 3. Mahāukkusajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact