Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய • Majjhimanikāya

    3. மஹாவேத³ல்லஸுத்தங்

    3. Mahāvedallasuttaṃ

    449. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. அத² கோ² ஆயஸ்மா மஹாகொட்டி²கோ ஸாயன்ஹஸமயங் படிஸல்லானா வுட்டி²தோ யேனாயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ஆயஸ்மதா ஸாரிபுத்தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³. ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ஆயஸ்மா மஹாகொட்டி²கோ ஆயஸ்மந்தங் ஸாரிபுத்தங் ஏதத³வோச –

    449. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Atha kho āyasmā mahākoṭṭhiko sāyanhasamayaṃ paṭisallānā vuṭṭhito yenāyasmā sāriputto tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā āyasmatā sāriputtena saddhiṃ sammodi. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho āyasmā mahākoṭṭhiko āyasmantaṃ sāriputtaṃ etadavoca –

    ‘‘‘து³ப்பஞ்ஞோ து³ப்பஞ்ஞோ’தி, ஆவுஸோ, வுச்சதி. கித்தாவதா நு கோ², ஆவுஸோ, து³ப்பஞ்ஞோதி வுச்சதீ’’தி?

    ‘‘‘Duppañño duppañño’ti, āvuso, vuccati. Kittāvatā nu kho, āvuso, duppaññoti vuccatī’’ti?

    ‘‘‘நப்பஜானாதி நப்பஜானாதீ’தி கோ², ஆவுஸோ, தஸ்மா து³ப்பஞ்ஞோதி வுச்சதி.

    ‘‘‘Nappajānāti nappajānātī’ti kho, āvuso, tasmā duppaññoti vuccati.

    ‘‘கிஞ்ச நப்பஜானாதி? ‘இத³ங் து³க்க²’ந்தி நப்பஜானாதி, ‘அயங் து³க்க²ஸமுத³யோ’தி நப்பஜானாதி, ‘அயங் து³க்க²னிரோதோ⁴’தி நப்பஜானாதி, ‘அயங் து³க்க²னிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³’தி நப்பஜானாதி. ‘நப்பஜானாதி நப்பஜானாதீ’தி கோ², ஆவுஸோ, தஸ்மா து³ப்பஞ்ஞோதி வுச்சதீ’’தி.

    ‘‘Kiñca nappajānāti? ‘Idaṃ dukkha’nti nappajānāti, ‘ayaṃ dukkhasamudayo’ti nappajānāti, ‘ayaṃ dukkhanirodho’ti nappajānāti, ‘ayaṃ dukkhanirodhagāminī paṭipadā’ti nappajānāti. ‘Nappajānāti nappajānātī’ti kho, āvuso, tasmā duppaññoti vuccatī’’ti.

    ‘‘‘ஸாதா⁴வுஸோ’தி கோ² ஆயஸ்மா மஹாகொட்டி²கோ ஆயஸ்மதோ ஸாரிபுத்தஸ்ஸ பா⁴ஸிதங் அபி⁴னந்தி³த்வா அனுமோதி³த்வா ஆயஸ்மந்தங் ஸாரிபுத்தங் உத்தரிங் பஞ்ஹங் அபுச்சி² –

    ‘‘‘Sādhāvuso’ti kho āyasmā mahākoṭṭhiko āyasmato sāriputtassa bhāsitaṃ abhinanditvā anumoditvā āyasmantaṃ sāriputtaṃ uttariṃ pañhaṃ apucchi –

    ‘‘‘பஞ்ஞவா பஞ்ஞவா’தி, ஆவுஸோ, வுச்சதி. கித்தாவதா நு கோ², ஆவுஸோ, பஞ்ஞவாதி வுச்சதீ’’தி?

    ‘‘‘Paññavā paññavā’ti, āvuso, vuccati. Kittāvatā nu kho, āvuso, paññavāti vuccatī’’ti?

    ‘‘‘பஜானாதி பஜானாதீ’தி கோ², ஆவுஸோ, தஸ்மா பஞ்ஞவாதி வுச்சதி.

    ‘‘‘Pajānāti pajānātī’ti kho, āvuso, tasmā paññavāti vuccati.

    ‘‘கிஞ்ச பஜானாதி? ‘இத³ங் து³க்க²’ந்தி பஜானாதி, ‘அயங் து³க்க²ஸமுத³யோ’தி பஜானாதி, ‘அயங் து³க்க²னிரோதோ⁴’தி பஜானாதி, ‘அயங் து³க்க²னிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³’தி பஜானாதி. ‘பஜானாதி பஜானாதீ’தி கோ², ஆவுஸோ, தஸ்மா பஞ்ஞவாதி வுச்சதீ’’தி.

    ‘‘Kiñca pajānāti? ‘Idaṃ dukkha’nti pajānāti, ‘ayaṃ dukkhasamudayo’ti pajānāti, ‘ayaṃ dukkhanirodho’ti pajānāti, ‘ayaṃ dukkhanirodhagāminī paṭipadā’ti pajānāti. ‘Pajānāti pajānātī’ti kho, āvuso, tasmā paññavāti vuccatī’’ti.

    ‘‘‘விஞ்ஞாணங் விஞ்ஞாண’ந்தி, ஆவுஸோ, வுச்சதி. கித்தாவதா நு கோ², ஆவுஸோ, விஞ்ஞாணந்தி வுச்சதீ’’தி?

    ‘‘‘Viññāṇaṃ viññāṇa’nti, āvuso, vuccati. Kittāvatā nu kho, āvuso, viññāṇanti vuccatī’’ti?

    ‘‘‘விஜானாதி விஜானாதீ’தி கோ², ஆவுஸோ, தஸ்மா விஞ்ஞாணந்தி வுச்சதி.

    ‘‘‘Vijānāti vijānātī’ti kho, āvuso, tasmā viññāṇanti vuccati.

    ‘‘கிஞ்ச விஜானாதி? ஸுக²ந்திபி விஜானாதி, து³க்க²ந்திபி விஜானாதி, அது³க்க²மஸுக²ந்திபி விஜானாதி. ‘விஜானாதி விஜானாதீ’தி கோ², ஆவுஸோ, தஸ்மா விஞ்ஞாணந்தி வுச்சதீ’’தி.

    ‘‘Kiñca vijānāti? Sukhantipi vijānāti, dukkhantipi vijānāti, adukkhamasukhantipi vijānāti. ‘Vijānāti vijānātī’ti kho, āvuso, tasmā viññāṇanti vuccatī’’ti.

    ‘‘யா சாவுஸோ, பஞ்ஞா யஞ்ச விஞ்ஞாணங் – இமே த⁴ம்மா ஸங்ஸட்டா² உதா³ஹு விஸங்ஸட்டா²? லப்³பா⁴ ச பனிமேஸங் த⁴ம்மானங் வினிப்³பு⁴ஜித்வா 1 வினிப்³பு⁴ஜித்வா நானாகரணங் பஞ்ஞாபேது’’ந்தி? ‘‘யா சாவுஸோ, பஞ்ஞா யஞ்ச விஞ்ஞாணங் – இமே த⁴ம்மா ஸங்ஸட்டா², நோ விஸங்ஸட்டா². ந ச லப்³பா⁴ இமேஸங் த⁴ம்மானங் வினிப்³பு⁴ஜித்வா வினிப்³பு⁴ஜித்வா நானாகரணங் பஞ்ஞாபேதுங். யங் ஹாவுஸோ 2, பஜானாதி தங் விஜானாதி, யங் விஜானாதி தங் பஜானாதி. தஸ்மா இமே த⁴ம்மா ஸங்ஸட்டா², நோ விஸங்ஸட்டா². ந ச லப்³பா⁴ இமேஸங் த⁴ம்மானங் வினிப்³பு⁴ஜித்வா வினிப்³பு⁴ஜித்வா நானாகரணங் பஞ்ஞாபேது’’ந்தி.

    ‘‘Yā cāvuso, paññā yañca viññāṇaṃ – ime dhammā saṃsaṭṭhā udāhu visaṃsaṭṭhā? Labbhā ca panimesaṃ dhammānaṃ vinibbhujitvā 3 vinibbhujitvā nānākaraṇaṃ paññāpetu’’nti? ‘‘Yā cāvuso, paññā yañca viññāṇaṃ – ime dhammā saṃsaṭṭhā, no visaṃsaṭṭhā. Na ca labbhā imesaṃ dhammānaṃ vinibbhujitvā vinibbhujitvā nānākaraṇaṃ paññāpetuṃ. Yaṃ hāvuso 4, pajānāti taṃ vijānāti, yaṃ vijānāti taṃ pajānāti. Tasmā ime dhammā saṃsaṭṭhā, no visaṃsaṭṭhā. Na ca labbhā imesaṃ dhammānaṃ vinibbhujitvā vinibbhujitvā nānākaraṇaṃ paññāpetu’’nti.

    ‘‘யா சாவுஸோ, பஞ்ஞா யஞ்ச விஞ்ஞாணங் – இமேஸங் த⁴ம்மானங் ஸங்ஸட்டா²னங் நோ விஸங்ஸட்டா²னங் கிங் நானாகரண’’ந்தி? ‘‘யா சாவுஸோ, பஞ்ஞா யஞ்ச விஞ்ஞாணங் – இமேஸங் த⁴ம்மானங் ஸங்ஸட்டா²னங் நோ விஸங்ஸட்டா²னங் பஞ்ஞா பா⁴வேதப்³பா³, விஞ்ஞாணங் பரிஞ்ஞெய்யங். இத³ங் நேஸங் நானாகரண’’ந்தி.

    ‘‘Yā cāvuso, paññā yañca viññāṇaṃ – imesaṃ dhammānaṃ saṃsaṭṭhānaṃ no visaṃsaṭṭhānaṃ kiṃ nānākaraṇa’’nti? ‘‘Yā cāvuso, paññā yañca viññāṇaṃ – imesaṃ dhammānaṃ saṃsaṭṭhānaṃ no visaṃsaṭṭhānaṃ paññā bhāvetabbā, viññāṇaṃ pariññeyyaṃ. Idaṃ nesaṃ nānākaraṇa’’nti.

    450. ‘‘‘வேத³னா வேத³னா’தி, ஆவுஸோ, வுச்சதி. கித்தாவதா நு கோ², ஆவுஸோ , வேத³னாதி வுச்சதீ’’தி?

    450. ‘‘‘Vedanā vedanā’ti, āvuso, vuccati. Kittāvatā nu kho, āvuso , vedanāti vuccatī’’ti?

    ‘‘‘வேதே³தி வேதே³தீ’தி கோ², ஆவுஸோ, தஸ்மா வேத³னாதி வுச்சதி.

    ‘‘‘Vedeti vedetī’ti kho, āvuso, tasmā vedanāti vuccati.

    ‘‘கிஞ்ச வேதே³தி? ஸுக²ம்பி வேதே³தி, து³க்க²ம்பி வேதே³தி, அது³க்க²மஸுக²ம்பி வேதே³தி. ‘வேதே³தி வேதே³தீ’தி கோ², ஆவுஸோ, தஸ்மா வேத³னாதி வுச்சதீ’’தி.

    ‘‘Kiñca vedeti? Sukhampi vedeti, dukkhampi vedeti, adukkhamasukhampi vedeti. ‘Vedeti vedetī’ti kho, āvuso, tasmā vedanāti vuccatī’’ti.

    ‘‘‘ஸஞ்ஞா ஸஞ்ஞா’தி, ஆவுஸோ, வுச்சதி. கித்தாவதா நு கோ², ஆவுஸோ, ஸஞ்ஞாதி வுச்சதீ’’தி?

    ‘‘‘Saññā saññā’ti, āvuso, vuccati. Kittāvatā nu kho, āvuso, saññāti vuccatī’’ti?

    ‘‘‘ஸஞ்ஜானாதி ஸஞ்ஜானாதீ’தி கோ², ஆவுஸோ, தஸ்மா ஸஞ்ஞாதி வுச்சதி.

    ‘‘‘Sañjānāti sañjānātī’ti kho, āvuso, tasmā saññāti vuccati.

    ‘‘கிஞ்ச ஸஞ்ஜானாதி? நீலகம்பி ஸஞ்ஜானாதி, பீதகம்பி ஸஞ்ஜானாதி, லோஹிதகம்பி ஸஞ்ஜானாதி, ஓதா³தம்பி ஸஞ்ஜானாதி. ‘ஸஞ்ஜானாதி ஸஞ்ஜானாதீ’தி கோ², ஆவுஸோ, தஸ்மா ஸஞ்ஞாதி வுச்சதீ’’தி.

    ‘‘Kiñca sañjānāti? Nīlakampi sañjānāti, pītakampi sañjānāti, lohitakampi sañjānāti, odātampi sañjānāti. ‘Sañjānāti sañjānātī’ti kho, āvuso, tasmā saññāti vuccatī’’ti.

    ‘‘யா சாவுஸோ, வேத³னா யா ச ஸஞ்ஞா யஞ்ச விஞ்ஞாணங் – இமே த⁴ம்மா ஸங்ஸட்டா² உதா³ஹு விஸங்ஸட்டா²? லப்³பா⁴ ச பனிமேஸங் த⁴ம்மானங் வினிப்³பு⁴ஜித்வா வினிப்³பு⁴ஜித்வா நானாகரணங் பஞ்ஞாபேது’’ந்தி? ‘‘யா சாவுஸோ, வேத³னா யா ச ஸஞ்ஞா யஞ்ச விஞ்ஞாணங் – இமே த⁴ம்மா ஸங்ஸட்டா², நோ விஸங்ஸட்டா². ந ச லப்³பா⁴ இமேஸங் த⁴ம்மானங் வினிப்³பு⁴ஜித்வா வினிப்³பு⁴ஜித்வா நானாகரணங் பஞ்ஞாபேதுங். யங் ஹாவுஸோ 5, வேதே³தி தங் ஸஞ்ஜானாதி, யங் ஸஞ்ஜானாதி தங் விஜானாதி. தஸ்மா இமே த⁴ம்மா ஸங்ஸட்டா² நோ விஸங்ஸட்டா². ந ச லப்³பா⁴ இமேஸங் த⁴ம்மானங் வினிப்³பு⁴ஜித்வா வினிப்³பு⁴ஜித்வா நானாகரணங் பஞ்ஞாபேது’’ந்தி.

    ‘‘Yā cāvuso, vedanā yā ca saññā yañca viññāṇaṃ – ime dhammā saṃsaṭṭhā udāhu visaṃsaṭṭhā? Labbhā ca panimesaṃ dhammānaṃ vinibbhujitvā vinibbhujitvā nānākaraṇaṃ paññāpetu’’nti? ‘‘Yā cāvuso, vedanā yā ca saññā yañca viññāṇaṃ – ime dhammā saṃsaṭṭhā, no visaṃsaṭṭhā. Na ca labbhā imesaṃ dhammānaṃ vinibbhujitvā vinibbhujitvā nānākaraṇaṃ paññāpetuṃ. Yaṃ hāvuso 6, vedeti taṃ sañjānāti, yaṃ sañjānāti taṃ vijānāti. Tasmā ime dhammā saṃsaṭṭhā no visaṃsaṭṭhā. Na ca labbhā imesaṃ dhammānaṃ vinibbhujitvā vinibbhujitvā nānākaraṇaṃ paññāpetu’’nti.

    451. ‘‘நிஸ்ஸட்டே²ன ஹாவுஸோ 7, பஞ்சஹி இந்த்³ரியேஹி பரிஸுத்³தே⁴ன மனோவிஞ்ஞாணேன கிங் நெய்ய’’ந்தி?

    451. ‘‘Nissaṭṭhena hāvuso 8, pañcahi indriyehi parisuddhena manoviññāṇena kiṃ neyya’’nti?

    ‘‘நிஸ்ஸட்டே²ன ஆவுஸோ, பஞ்சஹி இந்த்³ரியேஹி பரிஸுத்³தே⁴ன மனோவிஞ்ஞாணேன ‘அனந்தோ ஆகாஸோ’தி ஆகாஸானஞ்சாயதனங் நெய்யங், ‘அனந்தங் விஞ்ஞாண’ந்தி விஞ்ஞாணஞ்சாயதனங் நெய்யங், ‘நத்தி² கிஞ்சீ’தி ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனங் நெய்ய’’ந்தி.

    ‘‘Nissaṭṭhena āvuso, pañcahi indriyehi parisuddhena manoviññāṇena ‘ananto ākāso’ti ākāsānañcāyatanaṃ neyyaṃ, ‘anantaṃ viññāṇa’nti viññāṇañcāyatanaṃ neyyaṃ, ‘natthi kiñcī’ti ākiñcaññāyatanaṃ neyya’’nti.

    ‘‘நெய்யங் பனாவுஸோ, த⁴ம்மங் கேன பஜானாதீ’’தி?

    ‘‘Neyyaṃ panāvuso, dhammaṃ kena pajānātī’’ti?

    ‘‘நெய்யங் கோ², ஆவுஸோ, த⁴ம்மங் பஞ்ஞாசக்கு²னா பஜானாதீ’’தி.

    ‘‘Neyyaṃ kho, āvuso, dhammaṃ paññācakkhunā pajānātī’’ti.

    ‘‘பஞ்ஞா பனாவுஸோ, கிமத்தி²யா’’தி?

    ‘‘Paññā panāvuso, kimatthiyā’’ti?

    ‘‘பஞ்ஞா கோ², ஆவுஸோ, அபி⁴ஞ்ஞத்தா² பரிஞ்ஞத்தா² பஹானத்தா²’’தி.

    ‘‘Paññā kho, āvuso, abhiññatthā pariññatthā pahānatthā’’ti.

    452. ‘‘கதி பனாவுஸோ, பச்சயா ஸம்மாதி³ட்டி²யா உப்பாதா³யா’’தி?

    452. ‘‘Kati panāvuso, paccayā sammādiṭṭhiyā uppādāyā’’ti?

    ‘‘த்³வே கோ², ஆவுஸோ, பச்சயா ஸம்மாதி³ட்டி²யா உப்பாதா³ய – பரதோ ச கோ⁴ஸோ, யோனிஸோ ச மனஸிகாரோ. இமே கோ², ஆவுஸோ, த்³வே பச்சயா ஸம்மாதி³ட்டி²யா உப்பாதா³யா’’தி.

    ‘‘Dve kho, āvuso, paccayā sammādiṭṭhiyā uppādāya – parato ca ghoso, yoniso ca manasikāro. Ime kho, āvuso, dve paccayā sammādiṭṭhiyā uppādāyā’’ti.

    ‘‘கதிஹி பனாவுஸோ, அங்கே³ஹி அனுக்³க³ஹிதா ஸம்மாதி³ட்டி² சேதோவிமுத்திப²லா ச ஹோதி சேதோவிமுத்திப²லானிஸங்ஸா ச, பஞ்ஞாவிமுத்திப²லா ச ஹோதி பஞ்ஞாவிமுத்திப²லானிஸங்ஸா சா’’தி?

    ‘‘Katihi panāvuso, aṅgehi anuggahitā sammādiṭṭhi cetovimuttiphalā ca hoti cetovimuttiphalānisaṃsā ca, paññāvimuttiphalā ca hoti paññāvimuttiphalānisaṃsā cā’’ti?

    ‘‘பஞ்சஹி கோ², ஆவுஸோ, அங்கே³ஹி அனுக்³க³ஹிதா ஸம்மாதி³ட்டி² சேதோவிமுத்திப²லா ச ஹோதி சேதோவிமுத்திப²லானிஸங்ஸா ச, பஞ்ஞாவிமுத்திப²லா ச ஹோதி பஞ்ஞாவிமுத்திப²லானிஸங்ஸா ச. இதா⁴வுஸோ, ஸம்மாதி³ட்டி² ஸீலானுக்³க³ஹிதா ச ஹோதி, ஸுதானுக்³க³ஹிதா ச ஹோதி, ஸாகச்சா²னுக்³க³ஹிதா ச ஹோதி, ஸமதா²னுக்³க³ஹிதா ச ஹோதி, விபஸ்ஸனானுக்³க³ஹிதா ச ஹோதி. இமேஹி கோ², ஆவுஸோ, பஞ்சஹங்கே³ஹி அனுக்³க³ஹிதா ஸம்மாதி³ட்டி² சேதோவிமுத்திப²லா ச ஹோதி சேதோவிமுத்திப²லானிஸங்ஸா ச, பஞ்ஞாவிமுத்திப²லா ச ஹோதி பஞ்ஞாவிமுத்திப²லானிஸங்ஸா சா’’தி.

    ‘‘Pañcahi kho, āvuso, aṅgehi anuggahitā sammādiṭṭhi cetovimuttiphalā ca hoti cetovimuttiphalānisaṃsā ca, paññāvimuttiphalā ca hoti paññāvimuttiphalānisaṃsā ca. Idhāvuso, sammādiṭṭhi sīlānuggahitā ca hoti, sutānuggahitā ca hoti, sākacchānuggahitā ca hoti, samathānuggahitā ca hoti, vipassanānuggahitā ca hoti. Imehi kho, āvuso, pañcahaṅgehi anuggahitā sammādiṭṭhi cetovimuttiphalā ca hoti cetovimuttiphalānisaṃsā ca, paññāvimuttiphalā ca hoti paññāvimuttiphalānisaṃsā cā’’ti.

    453. ‘‘கதி பனாவுஸோ, ப⁴வா’’தி?

    453. ‘‘Kati panāvuso, bhavā’’ti?

    ‘‘தயோமே, ஆவுஸோ, ப⁴வா – காமப⁴வோ , ரூபப⁴வோ, அரூபப⁴வோ’’தி.

    ‘‘Tayome, āvuso, bhavā – kāmabhavo , rūpabhavo, arūpabhavo’’ti.

    ‘‘கத²ங் பனாவுஸோ, ஆயதிங் புனப்³ப⁴வாபி⁴னிப்³ப³த்தி ஹோதீ’’தி?

    ‘‘Kathaṃ panāvuso, āyatiṃ punabbhavābhinibbatti hotī’’ti?

    ‘‘அவிஜ்ஜானீவரணானங் கோ², ஆவுஸோ, ஸத்தானங் தண்ஹாஸங்யோஜனானங் தத்ரதத்ராபி⁴னந்த³னா – ஏவங் ஆயதிங் புனப்³ப⁴வாபி⁴னிப்³ப³த்தி ஹோதீ’’தி.

    ‘‘Avijjānīvaraṇānaṃ kho, āvuso, sattānaṃ taṇhāsaṃyojanānaṃ tatratatrābhinandanā – evaṃ āyatiṃ punabbhavābhinibbatti hotī’’ti.

    ‘‘கத²ங் பனாவுஸோ, ஆயதிங் புனப்³ப⁴வாபி⁴னிப்³ப³த்தி ந ஹோதீ’’தி?

    ‘‘Kathaṃ panāvuso, āyatiṃ punabbhavābhinibbatti na hotī’’ti?

    ‘‘அவிஜ்ஜாவிராகா³ கோ², ஆவுஸோ, விஜ்ஜுப்பாதா³ தண்ஹானிரோதா⁴ – ஏவங் ஆயதிங் புனப்³ப⁴வாபி⁴னிப்³ப³த்தி ந ஹோதீ’’தி.

    ‘‘Avijjāvirāgā kho, āvuso, vijjuppādā taṇhānirodhā – evaṃ āyatiṃ punabbhavābhinibbatti na hotī’’ti.

    454. ‘‘கதமங் பனாவுஸோ, பட²மங் ஜா²ன’’ந்தி?

    454. ‘‘Katamaṃ panāvuso, paṭhamaṃ jhāna’’nti?

    ‘‘இதா⁴வுஸோ, பி⁴க்கு² விவிச்சேவ காமேஹி விவிச்ச அகுஸலேஹி த⁴ம்மேஹி ஸவிதக்கங் ஸவிசாரங் விவேகஜங் பீதிஸுக²ங் பட²மங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி – இத³ங் வுச்சதி, ஆவுஸோ, பட²மங் ஜா²ன’’ந்தி.

    ‘‘Idhāvuso, bhikkhu vivicceva kāmehi vivicca akusalehi dhammehi savitakkaṃ savicāraṃ vivekajaṃ pītisukhaṃ paṭhamaṃ jhānaṃ upasampajja viharati – idaṃ vuccati, āvuso, paṭhamaṃ jhāna’’nti.

    ‘‘பட²மங் பனாவுஸோ, ஜா²னங் கதிஅங்கி³க’’ந்தி?

    ‘‘Paṭhamaṃ panāvuso, jhānaṃ katiaṅgika’’nti?

    ‘‘பட²மங் கோ², ஆவுஸோ, ஜா²னங் பஞ்சங்கி³கங். இதா⁴வுஸோ, பட²மங் ஜா²னங் ஸமாபன்னஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ விதக்கோ ச வத்ததி, விசாரோ ச பீதி ச ஸுக²ஞ்ச சித்தேகக்³க³தா ச. பட²மங் கோ², ஆவுஸோ, ஜா²னங் ஏவங் பஞ்சங்கி³க’’ந்தி.

    ‘‘Paṭhamaṃ kho, āvuso, jhānaṃ pañcaṅgikaṃ. Idhāvuso, paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa bhikkhuno vitakko ca vattati, vicāro ca pīti ca sukhañca cittekaggatā ca. Paṭhamaṃ kho, āvuso, jhānaṃ evaṃ pañcaṅgika’’nti.

    ‘‘பட²மங் பனாவுஸோ, ஜா²னங் கதங்க³விப்பஹீனங் கதங்க³ஸமன்னாக³த’’ந்தி?

    ‘‘Paṭhamaṃ panāvuso, jhānaṃ kataṅgavippahīnaṃ kataṅgasamannāgata’’nti?

    ‘‘பட²மங் கோ², ஆவுஸோ, ஜா²னங் பஞ்சங்க³விப்பஹீனங், பஞ்சங்க³ஸமன்னாக³தங். இதா⁴வுஸோ, பட²மங் ஜா²னங் ஸமாபன்னஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ காமச்ச²ந்தோ³ பஹீனோ ஹோதி, ப்³யாபாதோ³ பஹீனோ ஹோதி, தீ²னமித்³த⁴ங் பஹீனங் ஹோதி, உத்³த⁴ச்சகுக்குச்சங் பஹீனங் ஹோதி, விசிகிச்சா² பஹீனா ஹோதி; விதக்கோ ச வத்ததி, விசாரோ ச பீதி ச ஸுக²ஞ்ச சித்தேகக்³க³தா ச. பட²மங் கோ², ஆவுஸோ, ஜா²னங் ஏவங் பஞ்சங்க³விப்பஹீனங் பஞ்சங்க³ஸமன்னாக³த’’ந்தி.

    ‘‘Paṭhamaṃ kho, āvuso, jhānaṃ pañcaṅgavippahīnaṃ, pañcaṅgasamannāgataṃ. Idhāvuso, paṭhamaṃ jhānaṃ samāpannassa bhikkhuno kāmacchando pahīno hoti, byāpādo pahīno hoti, thīnamiddhaṃ pahīnaṃ hoti, uddhaccakukkuccaṃ pahīnaṃ hoti, vicikicchā pahīnā hoti; vitakko ca vattati, vicāro ca pīti ca sukhañca cittekaggatā ca. Paṭhamaṃ kho, āvuso, jhānaṃ evaṃ pañcaṅgavippahīnaṃ pañcaṅgasamannāgata’’nti.

    455. ‘‘பஞ்சிமானி , ஆவுஸோ, இந்த்³ரியானி நானாவிஸயானி நானாகோ³சரானி, ந அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ கோ³சரவிஸயங் பச்சனுபொ⁴ந்தி, ஸெய்யதி²த³ங் – சக்கு²ந்த்³ரியங், ஸோதிந்த்³ரியங், கா⁴னிந்த்³ரியங், ஜிவ்ஹிந்த்³ரியங், காயிந்த்³ரியங். இமேஸங் கோ², ஆவுஸோ, பஞ்சன்னங் இந்த்³ரியானங் நானாவிஸயானங் நானாகோ³சரானங், ந அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ கோ³சரவிஸயங் பச்சனுபொ⁴ந்தானங், கிங் படிஸரணங், கோ ச நேஸங் கோ³சரவிஸயங் பச்சனுபோ⁴தீ’’தி?

    455. ‘‘Pañcimāni , āvuso, indriyāni nānāvisayāni nānāgocarāni, na aññamaññassa gocaravisayaṃ paccanubhonti, seyyathidaṃ – cakkhundriyaṃ, sotindriyaṃ, ghānindriyaṃ, jivhindriyaṃ, kāyindriyaṃ. Imesaṃ kho, āvuso, pañcannaṃ indriyānaṃ nānāvisayānaṃ nānāgocarānaṃ, na aññamaññassa gocaravisayaṃ paccanubhontānaṃ, kiṃ paṭisaraṇaṃ, ko ca nesaṃ gocaravisayaṃ paccanubhotī’’ti?

    ‘‘பஞ்சிமானி, ஆவுஸோ, இந்த்³ரியானி நானாவிஸயானி நானாகோ³சரானி, ந அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ கோ³சரவிஸயங் பச்சனுபொ⁴ந்தி, ஸெய்யதி²த³ங் – சக்கு²ந்த்³ரியங், ஸோதிந்த்³ரியங், கா⁴னிந்த்³ரியங், ஜிவ்ஹிந்த்³ரியங், காயிந்த்³ரியங். இமேஸங் கோ², ஆவுஸோ, பஞ்சன்னங் இந்த்³ரியானங் நானாவிஸயானங் நானாகோ³சரானங், ந அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ கோ³சரவிஸயங் பச்சனுபொ⁴ந்தானங், மனோ படிஸரணங், மனோ ச நேஸங் கோ³சரவிஸயங் பச்சனுபோ⁴தீ’’தி.

    ‘‘Pañcimāni, āvuso, indriyāni nānāvisayāni nānāgocarāni, na aññamaññassa gocaravisayaṃ paccanubhonti, seyyathidaṃ – cakkhundriyaṃ, sotindriyaṃ, ghānindriyaṃ, jivhindriyaṃ, kāyindriyaṃ. Imesaṃ kho, āvuso, pañcannaṃ indriyānaṃ nānāvisayānaṃ nānāgocarānaṃ, na aññamaññassa gocaravisayaṃ paccanubhontānaṃ, mano paṭisaraṇaṃ, mano ca nesaṃ gocaravisayaṃ paccanubhotī’’ti.

    456. ‘‘பஞ்சிமானி, ஆவுஸோ, இந்த்³ரியானி, ஸெய்யதி²த³ங் – சக்கு²ந்த்³ரியங், ஸோதிந்த்³ரியங், கா⁴னிந்த்³ரியங், ஜிவ்ஹிந்த்³ரியங், காயிந்த்³ரியங். இமானி கோ², ஆவுஸோ, பஞ்சிந்த்³ரியானி கிங் படிச்ச திட்ட²ந்தீ’’தி?

    456. ‘‘Pañcimāni, āvuso, indriyāni, seyyathidaṃ – cakkhundriyaṃ, sotindriyaṃ, ghānindriyaṃ, jivhindriyaṃ, kāyindriyaṃ. Imāni kho, āvuso, pañcindriyāni kiṃ paṭicca tiṭṭhantī’’ti?

    ‘‘பஞ்சிமானி, ஆவுஸோ, இந்த்³ரியானி, ஸெய்யதி²த³ங் – சக்கு²ந்த்³ரியங், ஸோதிந்த்³ரியங், கா⁴னிந்த்³ரியங், ஜிவ்ஹிந்த்³ரியங், காயிந்த்³ரியங். இமானி கோ², ஆவுஸோ, பஞ்சிந்த்³ரியானி ஆயுங் படிச்ச திட்ட²ந்தீ’’தி.

    ‘‘Pañcimāni, āvuso, indriyāni, seyyathidaṃ – cakkhundriyaṃ, sotindriyaṃ, ghānindriyaṃ, jivhindriyaṃ, kāyindriyaṃ. Imāni kho, āvuso, pañcindriyāni āyuṃ paṭicca tiṭṭhantī’’ti.

    ‘‘ஆயு பனாவுஸோ, கிங் படிச்ச திட்ட²தீ’’தி?

    ‘‘Āyu panāvuso, kiṃ paṭicca tiṭṭhatī’’ti?

    ‘‘ஆயு உஸ்மங் படிச்ச திட்ட²தீ’’தி.

    ‘‘Āyu usmaṃ paṭicca tiṭṭhatī’’ti.

    ‘‘உஸ்மா பனாவுஸோ, கிங் படிச்ச திட்ட²தீ’’தி?

    ‘‘Usmā panāvuso, kiṃ paṭicca tiṭṭhatī’’ti?

    ‘‘உஸ்மா ஆயுங் படிச்ச திட்ட²தீ’’தி.

    ‘‘Usmā āyuṃ paṭicca tiṭṭhatī’’ti.

    ‘‘இதா³னேவ கோ² மயங், ஆவுஸோ, ஆயஸ்மதோ ஸாரிபுத்தஸ்ஸ பா⁴ஸிதங் ஏவங் ஆஜானாம – ‘ஆயு உஸ்மங் படிச்ச திட்ட²தீ’தி. இதா³னேவ பன மயங், ஆவுஸோ, ஆயஸ்மதோ ஸாரிபுத்தஸ்ஸ பா⁴ஸிதங் ஏவங் ஆஜானாம – ‘உஸ்மா ஆயுங் படிச்ச திட்ட²தீ’தி.

    ‘‘Idāneva kho mayaṃ, āvuso, āyasmato sāriputtassa bhāsitaṃ evaṃ ājānāma – ‘āyu usmaṃ paṭicca tiṭṭhatī’ti. Idāneva pana mayaṃ, āvuso, āyasmato sāriputtassa bhāsitaṃ evaṃ ājānāma – ‘usmā āyuṃ paṭicca tiṭṭhatī’ti.

    ‘‘யதா² கத²ங் பனாவுஸோ, இமஸ்ஸ பா⁴ஸிதஸ்ஸ அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³’’தி?

    ‘‘Yathā kathaṃ panāvuso, imassa bhāsitassa attho daṭṭhabbo’’ti?

    ‘‘தேன ஹாவுஸோ, உபமங் தே கரிஸ்ஸாமி; உபமாயபிதே⁴கச்சே விஞ்ஞூ புரிஸா பா⁴ஸிதஸ்ஸ அத்த²ங் ஆஜானந்தி. ஸெய்யதா²பி, ஆவுஸோ, தேலப்பதீ³பஸ்ஸ ஜா²யதோ அச்சிங் படிச்ச ஆபா⁴ பஞ்ஞாயதி, ஆப⁴ங் படிச்ச அச்சி பஞ்ஞாயதி; ஏவமேவ கோ², ஆவுஸோ, ஆயு உஸ்மங் படிச்ச திட்ட²தி, உஸ்மா ஆயுங் படிச்ச திட்ட²தீ’’தி.

    ‘‘Tena hāvuso, upamaṃ te karissāmi; upamāyapidhekacce viññū purisā bhāsitassa atthaṃ ājānanti. Seyyathāpi, āvuso, telappadīpassa jhāyato acciṃ paṭicca ābhā paññāyati, ābhaṃ paṭicca acci paññāyati; evameva kho, āvuso, āyu usmaṃ paṭicca tiṭṭhati, usmā āyuṃ paṭicca tiṭṭhatī’’ti.

    457. ‘‘தேவ நு கோ², ஆவுஸோ, ஆயுஸங்கா²ரா, தே வேத³னியா த⁴ம்மா உதா³ஹு அஞ்ஞே ஆயுஸங்கா²ரா அஞ்ஞே வேத³னியா த⁴ம்மா’’தி? ‘‘ந கோ² , ஆவுஸோ, தேவ ஆயுஸங்கா²ரா தே வேத³னியா த⁴ம்மா. தே ச ஹாவுஸோ, ஆயுஸங்கா²ரா அப⁴விங்ஸு தே வேத³னியா த⁴ம்மா, ந யித³ங் ஸஞ்ஞாவேத³யிதனிரோத⁴ங் ஸமாபன்னஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ வுட்டா²னங் பஞ்ஞாயேத². யஸ்மா ச கோ², ஆவுஸோ, அஞ்ஞே ஆயுஸங்கா²ரா அஞ்ஞே வேத³னியா த⁴ம்மா, தஸ்மா ஸஞ்ஞாவேத³யிதனிரோத⁴ங் ஸமாபன்னஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ வுட்டா²னங் பஞ்ஞாயதீ’’தி.

    457. ‘‘Teva nu kho, āvuso, āyusaṅkhārā, te vedaniyā dhammā udāhu aññe āyusaṅkhārā aññe vedaniyā dhammā’’ti? ‘‘Na kho , āvuso, teva āyusaṅkhārā te vedaniyā dhammā. Te ca hāvuso, āyusaṅkhārā abhaviṃsu te vedaniyā dhammā, na yidaṃ saññāvedayitanirodhaṃ samāpannassa bhikkhuno vuṭṭhānaṃ paññāyetha. Yasmā ca kho, āvuso, aññe āyusaṅkhārā aññe vedaniyā dhammā, tasmā saññāvedayitanirodhaṃ samāpannassa bhikkhuno vuṭṭhānaṃ paññāyatī’’ti.

    ‘‘யதா³ நு கோ², ஆவுஸோ, இமங் காயங் கதி த⁴ம்மா ஜஹந்தி; அதா²யங் காயோ உஜ்ஜி²தோ அவக்கி²த்தோ ஸேதி, யதா² கட்ட²ங் அசேதன’’ந்தி?

    ‘‘Yadā nu kho, āvuso, imaṃ kāyaṃ kati dhammā jahanti; athāyaṃ kāyo ujjhito avakkhitto seti, yathā kaṭṭhaṃ acetana’’nti?

    ‘‘யதா³ கோ², ஆவுஸோ, இமங் காயங் தயோ த⁴ம்மா ஜஹந்தி – ஆயு உஸ்மா ச விஞ்ஞாணங்; அதா²யங் காயோ உஜ்ஜி²தோ அவக்கி²த்தோ ஸேதி, யதா² கட்ட²ங் அசேதன’’ந்தி.

    ‘‘Yadā kho, āvuso, imaṃ kāyaṃ tayo dhammā jahanti – āyu usmā ca viññāṇaṃ; athāyaṃ kāyo ujjhito avakkhitto seti, yathā kaṭṭhaṃ acetana’’nti.

    ‘‘ய்வாயங், ஆவுஸோ, மதோ காலங்கதோ, யோ சாயங் பி⁴க்கு² ஸஞ்ஞாவேத³யிதனிரோத⁴ங் ஸமாபன்னோ – இமேஸங் கிங் நானாகரண’’ந்தி?

    ‘‘Yvāyaṃ, āvuso, mato kālaṅkato, yo cāyaṃ bhikkhu saññāvedayitanirodhaṃ samāpanno – imesaṃ kiṃ nānākaraṇa’’nti?

    ‘‘ய்வாயங், ஆவுஸோ, மதோ காலங்கதோ தஸ்ஸ காயஸங்கா²ரா நிருத்³தா⁴ படிப்பஸ்ஸத்³தா⁴ , வசீஸங்கா²ரா நிருத்³தா⁴ படிப்பஸ்ஸத்³தா⁴, சித்தஸங்கா²ரா நிருத்³தா⁴ படிப்பஸ்ஸத்³தா⁴, ஆயு பரிக்கீ²ணோ, உஸ்மா வூபஸந்தா, இந்த்³ரியானி பரிபி⁴ன்னானி. யோ சாயங் பி⁴க்கு² ஸஞ்ஞாவேத³யிதனிரோத⁴ங் ஸமாபன்னோ தஸ்ஸபி காயஸங்கா²ரா நிருத்³தா⁴ படிப்பஸ்ஸத்³தா⁴, வசீஸங்கா²ரா நிருத்³தா⁴ படிப்பஸ்ஸத்³தா⁴, சித்தஸங்கா²ரா நிருத்³தா⁴ படிப்பஸ்ஸத்³தா⁴, ஆயு ந பரிக்கீ²ணோ, உஸ்மா அவூபஸந்தா, இந்த்³ரியானி விப்பஸன்னானி. ய்வாயங், ஆவுஸோ, மதோ காலங்கதோ, யோ சாயங் பி⁴க்கு² ஸஞ்ஞாவேத³யிதனிரோத⁴ங் ஸமாபன்னோ – இத³ங் நேஸங் நானாகரண’’ந்தி.

    ‘‘Yvāyaṃ, āvuso, mato kālaṅkato tassa kāyasaṅkhārā niruddhā paṭippassaddhā , vacīsaṅkhārā niruddhā paṭippassaddhā, cittasaṅkhārā niruddhā paṭippassaddhā, āyu parikkhīṇo, usmā vūpasantā, indriyāni paribhinnāni. Yo cāyaṃ bhikkhu saññāvedayitanirodhaṃ samāpanno tassapi kāyasaṅkhārā niruddhā paṭippassaddhā, vacīsaṅkhārā niruddhā paṭippassaddhā, cittasaṅkhārā niruddhā paṭippassaddhā, āyu na parikkhīṇo, usmā avūpasantā, indriyāni vippasannāni. Yvāyaṃ, āvuso, mato kālaṅkato, yo cāyaṃ bhikkhu saññāvedayitanirodhaṃ samāpanno – idaṃ nesaṃ nānākaraṇa’’nti.

    458. ‘‘கதி பனாவுஸோ, பச்சயா அது³க்க²மஸுகா²ய சேதோவிமுத்தியா ஸமாபத்தியா’’தி?

    458. ‘‘Kati panāvuso, paccayā adukkhamasukhāya cetovimuttiyā samāpattiyā’’ti?

    ‘‘சத்தாரோ கோ², ஆவுஸோ, பச்சயா அது³க்க²மஸுகா²ய சேதோவிமுத்தியா ஸமாபத்தியா. இதா⁴வுஸோ, பி⁴க்கு² ஸுக²ஸ்ஸ ச பஹானா து³க்க²ஸ்ஸ ச பஹானா புப்³பே³வ ஸோமனஸ்ஸதோ³மனஸ்ஸானங் அத்த²ங்க³மா அது³க்க²மஸுக²ங் உபெக்கா²ஸதிபாரிஸுத்³தி⁴ங் சதுத்த²ங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி. இமே கோ², ஆவுஸோ, சத்தாரோ பச்சயா அது³க்க²மஸுகா²ய சேதோவிமுத்தியா ஸமாபத்தியா’’தி.

    ‘‘Cattāro kho, āvuso, paccayā adukkhamasukhāya cetovimuttiyā samāpattiyā. Idhāvuso, bhikkhu sukhassa ca pahānā dukkhassa ca pahānā pubbeva somanassadomanassānaṃ atthaṅgamā adukkhamasukhaṃ upekkhāsatipārisuddhiṃ catutthaṃ jhānaṃ upasampajja viharati. Ime kho, āvuso, cattāro paccayā adukkhamasukhāya cetovimuttiyā samāpattiyā’’ti.

    ‘‘கதி பனாவுஸோ, பச்சயா அனிமித்தாய சேதோவிமுத்தியா ஸமாபத்தியா’’தி?

    ‘‘Kati panāvuso, paccayā animittāya cetovimuttiyā samāpattiyā’’ti?

    ‘‘த்³வே கோ², ஆவுஸோ, பச்சயா அனிமித்தாய சேதோவிமுத்தியா ஸமாபத்தியா – ஸப்³ப³னிமித்தானஞ்ச அமனஸிகாரோ, அனிமித்தாய ச தா⁴துயா மனஸிகாரோ. இமே கோ², ஆவுஸோ, த்³வே பச்சயா அனிமித்தாய சேதோவிமுத்தியா ஸமாபத்தியா’’தி.

    ‘‘Dve kho, āvuso, paccayā animittāya cetovimuttiyā samāpattiyā – sabbanimittānañca amanasikāro, animittāya ca dhātuyā manasikāro. Ime kho, āvuso, dve paccayā animittāya cetovimuttiyā samāpattiyā’’ti.

    ‘‘கதி பனாவுஸோ, பச்சயா அனிமித்தாய சேதோவிமுத்தியா டி²தியா’’தி?

    ‘‘Kati panāvuso, paccayā animittāya cetovimuttiyā ṭhitiyā’’ti?

    ‘‘தயோ கோ², ஆவுஸோ, பச்சயா அனிமித்தாய சேதோவிமுத்தியா டி²தியா – ஸப்³ப³னிமித்தானஞ்ச அமனஸிகாரோ, அனிமித்தாய ச தா⁴துயா மனஸிகாரோ, புப்³பே³ ச அபி⁴ஸங்கா²ரோ. இமே கோ², ஆவுஸோ, தயோ பச்சயா அனிமித்தாய சேதோவிமுத்தியா டி²தியா’’தி.

    ‘‘Tayo kho, āvuso, paccayā animittāya cetovimuttiyā ṭhitiyā – sabbanimittānañca amanasikāro, animittāya ca dhātuyā manasikāro, pubbe ca abhisaṅkhāro. Ime kho, āvuso, tayo paccayā animittāya cetovimuttiyā ṭhitiyā’’ti.

    ‘‘கதி பனாவுஸோ, பச்சயா அனிமித்தாய சேதோவிமுத்தியா வுட்டா²னாயா’’தி?

    ‘‘Kati panāvuso, paccayā animittāya cetovimuttiyā vuṭṭhānāyā’’ti?

    ‘‘த்³வே கோ², ஆவுஸோ, பச்சயா அனிமித்தாய சேதோவிமுத்தியா வுட்டா²னாய – ஸப்³ப³னிமித்தானஞ்ச மனஸிகாரோ, அனிமித்தாய ச தா⁴துயா அமனஸிகாரோ. இமே கோ², ஆவுஸோ, த்³வே பச்சயா அனிமித்தாய சேதோவிமுத்தியா வுட்டா²னாயா’’தி.

    ‘‘Dve kho, āvuso, paccayā animittāya cetovimuttiyā vuṭṭhānāya – sabbanimittānañca manasikāro, animittāya ca dhātuyā amanasikāro. Ime kho, āvuso, dve paccayā animittāya cetovimuttiyā vuṭṭhānāyā’’ti.

    459. ‘‘யா சாயங், ஆவுஸோ, அப்பமாணா சேதோவிமுத்தி, யா ச ஆகிஞ்சஞ்ஞா சேதோவிமுத்தி, யா ச ஸுஞ்ஞதா சேதோவிமுத்தி, யா ச அனிமித்தா சேதோவிமுத்தி – இமே த⁴ம்மா நானாத்தா² சேவ நானாப்³யஞ்ஜனா ச உதா³ஹு ஏகத்தா² ப்³யஞ்ஜனமேவ நான’’ந்தி?

    459. ‘‘Yā cāyaṃ, āvuso, appamāṇā cetovimutti, yā ca ākiñcaññā cetovimutti, yā ca suññatā cetovimutti, yā ca animittā cetovimutti – ime dhammā nānātthā ceva nānābyañjanā ca udāhu ekatthā byañjanameva nāna’’nti?

    ‘‘யா சாயங், ஆவுஸோ, அப்பமாணா சேதோவிமுத்தி, யா ச ஆகிஞ்சஞ்ஞா சேதோவிமுத்தி, யா ச ஸுஞ்ஞதா சேதோவிமுத்தி, யா ச அனிமித்தா சேதோவிமுத்தி – அத்தி² கோ², ஆவுஸோ, பரியாயோ யங் பரியாயங் ஆக³ம்ம இமே த⁴ம்மா நானாத்தா² சேவ நானாப்³யஞ்ஜனா ச; அத்தி² ச கோ², ஆவுஸோ, பரியாயோ யங் பரியாயங் ஆக³ம்ம இமே த⁴ம்மா ஏகத்தா², ப்³யஞ்ஜனமேவ நானங்’’.

    ‘‘Yā cāyaṃ, āvuso, appamāṇā cetovimutti, yā ca ākiñcaññā cetovimutti, yā ca suññatā cetovimutti, yā ca animittā cetovimutti – atthi kho, āvuso, pariyāyo yaṃ pariyāyaṃ āgamma ime dhammā nānātthā ceva nānābyañjanā ca; atthi ca kho, āvuso, pariyāyo yaṃ pariyāyaṃ āgamma ime dhammā ekatthā, byañjanameva nānaṃ’’.

    ‘‘கதமோ சாவுஸோ, பரியாயோ யங் பரியாயங் ஆக³ம்ம இமே த⁴ம்மா நானாத்தா² சேவ நானாப்³யஞ்ஜனா ச’’?

    ‘‘Katamo cāvuso, pariyāyo yaṃ pariyāyaṃ āgamma ime dhammā nānātthā ceva nānābyañjanā ca’’?

    ‘‘இதா⁴வுஸோ, பி⁴க்கு² மெத்தாஸஹக³தேன சேதஸா ஏகங் தி³ஸங் ப²ரித்வா விஹரதி, ததா² து³தியங், ததா² ததியங், ததா² சதுத்த²ங். இதி உத்³த⁴மதோ⁴ திரியங் ஸப்³ப³தி⁴ ஸப்³ப³த்ததாய ஸப்³பா³வந்தங் லோகங் மெத்தாஸஹக³தேன சேதஸா விபுலேன மஹக்³க³தேன அப்பமாணேன அவேரேன அப்³யாப³ஜ்ஜே²ன ப²ரித்வா விஹரதி. கருணாஸஹக³தேன சேதஸா…பே॰… முதி³தாஸஹக³தேன சேதஸா… உபெக்கா²ஸஹக³தேன சேதஸா ஏகங் தி³ஸங் ப²ரித்வா விஹரதி, ததா² து³தியங், ததா² ததியங், ததா² சதுத்த²ங். இதி உத்³த⁴மதோ⁴ திரியங் ஸப்³ப³தி⁴ ஸப்³ப³த்ததாய ஸப்³பா³வந்தங் லோகங் உபெக்கா²ஸஹக³தேன சேதஸா விபுலேன மஹக்³க³தேன அப்பமாணேன அவேரேன அப்³யாப³ஜ்ஜே²ன ப²ரித்வா விஹரதி. அயங் வுச்சதாவுஸோ, அப்பமாணா சேதோவிமுத்தி’’.

    ‘‘Idhāvuso, bhikkhu mettāsahagatena cetasā ekaṃ disaṃ pharitvā viharati, tathā dutiyaṃ, tathā tatiyaṃ, tathā catutthaṃ. Iti uddhamadho tiriyaṃ sabbadhi sabbattatāya sabbāvantaṃ lokaṃ mettāsahagatena cetasā vipulena mahaggatena appamāṇena averena abyābajjhena pharitvā viharati. Karuṇāsahagatena cetasā…pe… muditāsahagatena cetasā… upekkhāsahagatena cetasā ekaṃ disaṃ pharitvā viharati, tathā dutiyaṃ, tathā tatiyaṃ, tathā catutthaṃ. Iti uddhamadho tiriyaṃ sabbadhi sabbattatāya sabbāvantaṃ lokaṃ upekkhāsahagatena cetasā vipulena mahaggatena appamāṇena averena abyābajjhena pharitvā viharati. Ayaṃ vuccatāvuso, appamāṇā cetovimutti’’.

    ‘‘கதமா சாவுஸோ, ஆகிஞ்சஞ்ஞா சேதோவிமுத்தி’’?

    ‘‘Katamā cāvuso, ākiñcaññā cetovimutti’’?

    ‘‘இதா⁴வுஸோ, பி⁴க்கு² ஸப்³ப³ஸோ விஞ்ஞாணஞ்சாயதனங் ஸமதிக்கம்ம நத்தி² கிஞ்சீதி ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி. அயங் வுச்சதாவுஸோ, ஆகிஞ்சஞ்ஞா சேதோவிமுத்தி’’.

    ‘‘Idhāvuso, bhikkhu sabbaso viññāṇañcāyatanaṃ samatikkamma natthi kiñcīti ākiñcaññāyatanaṃ upasampajja viharati. Ayaṃ vuccatāvuso, ākiñcaññā cetovimutti’’.

    ‘‘கதமா சாவுஸோ, ஸுஞ்ஞதா சேதோவிமுத்தி’’?

    ‘‘Katamā cāvuso, suññatā cetovimutti’’?

    ‘‘இதா⁴வுஸோ, பி⁴க்கு² அரஞ்ஞக³தோ வா ருக்க²மூலக³தோ வா ஸுஞ்ஞாகா³ரக³தோ வா இதி படிஸஞ்சிக்க²தி – ‘ஸுஞ்ஞமித³ங் அத்தேன வா அத்தனியேன வா’தி. அயங் வுச்சதாவுஸோ, ஸுஞ்ஞதா சேதோவிமுத்தி’’.

    ‘‘Idhāvuso, bhikkhu araññagato vā rukkhamūlagato vā suññāgāragato vā iti paṭisañcikkhati – ‘suññamidaṃ attena vā attaniyena vā’ti. Ayaṃ vuccatāvuso, suññatā cetovimutti’’.

    ‘‘கதமா சாவுஸோ, அனிமித்தா சேதோவிமுத்தி’’?

    ‘‘Katamā cāvuso, animittā cetovimutti’’?

    ‘‘இதா⁴வுஸோ, பி⁴க்கு² ஸப்³ப³னிமித்தானங் அமனஸிகாரா அனிமித்தங் சேதோஸமாதி⁴ங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி. அயங் வுச்சதாவுஸோ, அனிமித்தா சேதோவிமுத்தி. அயங் கோ², ஆவுஸோ, பரியாயோ யங் பரியாயங் ஆக³ம்ம இமே த⁴ம்மா நானாத்தா² சேவ நானாப்³யஞ்ஜனா ச’’.

    ‘‘Idhāvuso, bhikkhu sabbanimittānaṃ amanasikārā animittaṃ cetosamādhiṃ upasampajja viharati. Ayaṃ vuccatāvuso, animittā cetovimutti. Ayaṃ kho, āvuso, pariyāyo yaṃ pariyāyaṃ āgamma ime dhammā nānātthā ceva nānābyañjanā ca’’.

    ‘‘கதமோ சாவுஸோ, பரியாயோ யங் பரியாயங் ஆக³ம்ம இமே த⁴ம்மா ஏகத்தா² ப்³யஞ்ஜனமேவ நானங்’’?

    ‘‘Katamo cāvuso, pariyāyo yaṃ pariyāyaṃ āgamma ime dhammā ekatthā byañjanameva nānaṃ’’?

    ‘‘ராகோ³ கோ², ஆவுஸோ, பமாணகரணோ, தோ³ஸோ பமாணகரணோ, மோஹோ பமாணகரணோ. தே கீ²ணாஸவஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ பஹீனா உச்சி²ன்னமூலா தாலாவத்து²கதா அனபா⁴வங்கதா ஆயதிங் அனுப்பாத³த⁴ம்மா. யாவதா கோ², ஆவுஸோ, அப்பமாணா சேதோவிமுத்தியோ, அகுப்பா தாஸங் சேதோவிமுத்தி அக்³க³மக்கா²யதி. ஸா கோ² பனாகுப்பா சேதோவிமுத்தி ஸுஞ்ஞா ராகே³ன, ஸுஞ்ஞா தோ³ஸேன, ஸுஞ்ஞா மோஹேன. ராகோ³ கோ², ஆவுஸோ, கிஞ்சனோ, தோ³ஸோ கிஞ்சனோ, மோஹோ கிஞ்சனோ. தே கீ²ணாஸவஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ பஹீனா உச்சி²ன்னமூலா தாலாவத்து²கதா அனபா⁴வங்கதா ஆயதிங் அனுப்பாத³த⁴ம்மா. யாவதா கோ², ஆவுஸோ, ஆகிஞ்சஞ்ஞா சேதோவிமுத்தியோ, அகுப்பா தாஸங் சேதோவிமுத்தி அக்³க³மக்கா²யதி. ஸா கோ² பனாகுப்பா சேதோவிமுத்தி ஸுஞ்ஞா ராகே³ன, ஸுஞ்ஞா தோ³ஸேன , ஸுஞ்ஞா மோஹேன. ராகோ³ கோ², ஆவுஸோ, நிமித்தகரணோ, தோ³ஸோ நிமித்தகரணோ, மோஹோ நிமித்தகரணோ. தே கீ²ணாஸவஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ பஹீனா உச்சி²ன்னமூலா தாலாவத்து²கதா அனபா⁴வங்கதா ஆயதிங் அனுப்பாத³த⁴ம்மா. யாவதா கோ², ஆவுஸோ, அனிமித்தா சேதோவிமுத்தியோ, அகுப்பா தாஸங் சேதோவிமுத்தி அக்³க³மக்கா²யதி. ஸா கோ² பனாகுப்பா சேதோவிமுத்தி ஸுஞ்ஞா ராகே³ன, ஸுஞ்ஞா தோ³ஸேன, ஸுஞ்ஞா மோஹேன. அயங் கோ², ஆவுஸோ, பரியாயோ யங் பரியாயங் ஆக³ம்ம இமே த⁴ம்மா ஏகத்தா² ப்³யஞ்ஜனமேவ நான’’ந்தி.

    ‘‘Rāgo kho, āvuso, pamāṇakaraṇo, doso pamāṇakaraṇo, moho pamāṇakaraṇo. Te khīṇāsavassa bhikkhuno pahīnā ucchinnamūlā tālāvatthukatā anabhāvaṃkatā āyatiṃ anuppādadhammā. Yāvatā kho, āvuso, appamāṇā cetovimuttiyo, akuppā tāsaṃ cetovimutti aggamakkhāyati. Sā kho panākuppā cetovimutti suññā rāgena, suññā dosena, suññā mohena. Rāgo kho, āvuso, kiñcano, doso kiñcano, moho kiñcano. Te khīṇāsavassa bhikkhuno pahīnā ucchinnamūlā tālāvatthukatā anabhāvaṃkatā āyatiṃ anuppādadhammā. Yāvatā kho, āvuso, ākiñcaññā cetovimuttiyo, akuppā tāsaṃ cetovimutti aggamakkhāyati. Sā kho panākuppā cetovimutti suññā rāgena, suññā dosena , suññā mohena. Rāgo kho, āvuso, nimittakaraṇo, doso nimittakaraṇo, moho nimittakaraṇo. Te khīṇāsavassa bhikkhuno pahīnā ucchinnamūlā tālāvatthukatā anabhāvaṃkatā āyatiṃ anuppādadhammā. Yāvatā kho, āvuso, animittā cetovimuttiyo, akuppā tāsaṃ cetovimutti aggamakkhāyati. Sā kho panākuppā cetovimutti suññā rāgena, suññā dosena, suññā mohena. Ayaṃ kho, āvuso, pariyāyo yaṃ pariyāyaṃ āgamma ime dhammā ekatthā byañjanameva nāna’’nti.

    இத³மவோசாயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ. அத்தமனோ ஆயஸ்மா மஹாகொட்டி²கோ ஆயஸ்மதோ ஸாரிபுத்தஸ்ஸ பா⁴ஸிதங் அபி⁴னந்தீ³தி.

    Idamavocāyasmā sāriputto. Attamano āyasmā mahākoṭṭhiko āyasmato sāriputtassa bhāsitaṃ abhinandīti.

    மஹாவேத³ல்லஸுத்தங் நிட்டி²தங் ததியங்.

    Mahāvedallasuttaṃ niṭṭhitaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. வினிப்³பு⁴ஜ்ஜித்வா வினிப்³பு⁴ஜ்ஜித்வா (க॰)
    2. யஞ்சாவுஸோ (ஸ்யா॰ கங்॰ க॰)
    3. vinibbhujjitvā vinibbhujjitvā (ka.)
    4. yañcāvuso (syā. kaṃ. ka.)
    5. யஞ்சாவுஸோ (ஸ்யா॰ கங்॰ க॰)
    6. yañcāvuso (syā. kaṃ. ka.)
    7. நிஸ்ஸட்டே²ன பனாவுஸோ (?)
    8. nissaṭṭhena panāvuso (?)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) / 3. மஹாவேத³ல்லஸுத்தவண்ணனா • 3. Mahāvedallasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / மஜ்ஜி²மனிகாய (டீகா) • Majjhimanikāya (ṭīkā) / 3. மஹாவேத³ல்லஸுத்தவண்ணனா • 3. Mahāvedallasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact