Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચરિયાપિટકપાળિ • Cariyāpiṭakapāḷi

    ૫. મહિંસરાજચરિયા

    5. Mahiṃsarājacariyā

    ૩૭.

    37.

    ‘‘પુનાપરં યદા હોમિ, મહિંસો પવનચારકો;

    ‘‘Punāparaṃ yadā homi, mahiṃso pavanacārako;

    પવડ્ઢકાયો બલવા, મહન્તો ભીમદસ્સનો.

    Pavaḍḍhakāyo balavā, mahanto bhīmadassano.

    ૩૮.

    38.

    ‘‘પબ્ભારે ગિરિદુગ્ગે 1 ચ, રુક્ખમૂલે દકાસયે;

    ‘‘Pabbhāre giridugge 2 ca, rukkhamūle dakāsaye;

    હોતેત્થ ઠાનં મહિંસાનં, કોચિ કોચિ તહિં તહિં.

    Hotettha ṭhānaṃ mahiṃsānaṃ, koci koci tahiṃ tahiṃ.

    ૩૯.

    39.

    ‘‘વિચરન્તો બ્રહારઞ્ઞે, ઠાનં અદ્દસ ભદ્દકં;

    ‘‘Vicaranto brahāraññe, ṭhānaṃ addasa bhaddakaṃ;

    તં ઠાનં ઉપગન્ત્વાન, તિટ્ઠામિ ચ સયામિ ચ.

    Taṃ ṭhānaṃ upagantvāna, tiṭṭhāmi ca sayāmi ca.

    ૪૦.

    40.

    ‘‘અથેત્થ કપિમાગન્ત્વા, પાપો અનરિયો લહુ;

    ‘‘Athettha kapimāgantvā, pāpo anariyo lahu;

    ખન્ધે નલાટે ભમુકે, મુત્તેતિ ઓહનેતિતં.

    Khandhe nalāṭe bhamuke, mutteti ohanetitaṃ.

    ૪૧.

    41.

    ‘‘સકિમ્પિ દિવસં દુતિયં, તતિયં ચતુત્થમ્પિ ચ;

    ‘‘Sakimpi divasaṃ dutiyaṃ, tatiyaṃ catutthampi ca;

    દૂસેતિ મં સબ્બકાલં, તેન હોમિ ઉપદ્દુતો.

    Dūseti maṃ sabbakālaṃ, tena homi upadduto.

    ૪૨.

    42.

    ‘‘મમં ઉપદ્દુતં દિસ્વા, યક્ખો મં ઇદમબ્રવિ;

    ‘‘Mamaṃ upaddutaṃ disvā, yakkho maṃ idamabravi;

    ‘નાસેહેતં છવં પાપં, સિઙ્ગેહિ ચ ખુરેહિ ચ’.

    ‘Nāsehetaṃ chavaṃ pāpaṃ, siṅgehi ca khurehi ca’.

    ૪૩.

    43.

    ‘‘એવં વુત્તે તદા યક્ખે, અહં તં ઇદમબ્રવિં;

    ‘‘Evaṃ vutte tadā yakkhe, ahaṃ taṃ idamabraviṃ;

    ‘કિં ત્વં મક્ખેસિ કુણપેન, પાપેન અનરિયેન મં.

    ‘Kiṃ tvaṃ makkhesi kuṇapena, pāpena anariyena maṃ.

    ૪૪.

    44.

    ‘‘‘યદિહં તસ્સ પકુપ્પેય્યં, તતો હીનતરો ભવે;

    ‘‘‘Yadihaṃ tassa pakuppeyyaṃ, tato hīnataro bhave;

    સીલઞ્ચ મે પભિજ્જેય્ય, વિઞ્ઞૂ ચ ગરહેય્યુ મં.

    Sīlañca me pabhijjeyya, viññū ca garaheyyu maṃ.

    ૪૫.

    45.

    ‘‘‘હીળિતા જીવિતા વાપિ, પરિસુદ્ધેન મતં વરં;

    ‘‘‘Hīḷitā jīvitā vāpi, parisuddhena mataṃ varaṃ;

    ક્યાહં જીવિતહેતૂપિ, કાહામિં પરહેઠનં’.

    Kyāhaṃ jīvitahetūpi, kāhāmiṃ paraheṭhanaṃ’.

    ૪૬.

    46.

    ‘‘મમેવાયં મઞ્ઞમાનો, અઞ્ઞેપેવં કરિસ્સતિ;

    ‘‘Mamevāyaṃ maññamāno, aññepevaṃ karissati;

    તેવ તસ્સ વધિસ્સન્તિ, સા મે મુત્તિ ભવિસ્સતિ.

    Teva tassa vadhissanti, sā me mutti bhavissati.

    ૪૭.

    47.

    ‘‘હીનમજ્ઝિમઉક્કટ્ઠે, સહન્તો અવમાનિતં;

    ‘‘Hīnamajjhimaukkaṭṭhe, sahanto avamānitaṃ;

    એવં લભતિ સપ્પઞ્ઞો, મનસા યથા પત્થિત’’ન્તિ.

    Evaṃ labhati sappañño, manasā yathā patthita’’nti.

    મહિંસરાજચરિયં પઞ્ચમં.

    Mahiṃsarājacariyaṃ pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. વનદુગ્ગે (સી॰)
    2. vanadugge (sī.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ચરિયાપિટક-અટ્ઠકથા • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā / ૫. મહિંસરાજચરિયાવણ્ણના • 5. Mahiṃsarājacariyāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact