Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā

    મક્કટીવત્થુકથાવણ્ણના

    Makkaṭīvatthukathāvaṇṇanā

    ૪૦. પચુરત્થે હિ વત્તમાનવચનન્તિ એકદા પટિસેવિત્વા પચ્છા અનોરમિત્વા દિવસે દિવસે સેવનિચ્છાય વત્તમાનત્તા સેવનાય અભાવક્ખણેપિ ઇહ મલ્લા યુજ્ઝન્તીતિઆદીસુ વિય અબ્બોચ્છિન્નતં બાહુલ્લવુત્તિતઞ્ચ ઉપાદાય પટિસેવતીતિ વત્તમાનવચનં કતન્તિ અત્થો. આહિણ્ડન્તાતિ વિચરન્તા.

    40.Pacuratthe hi vattamānavacananti ekadā paṭisevitvā pacchā anoramitvā divase divase sevanicchāya vattamānattā sevanāya abhāvakkhaṇepi iha mallā yujjhantītiādīsu viya abbocchinnataṃ bāhullavuttitañca upādāya paṭisevatīti vattamānavacanaṃ katanti attho. Āhiṇḍantāti vicarantā.

    ૪૧. સહોડ્ઢગ્ગહિતોતિ સભણ્ડગ્ગહિતો, અયમેવ વા પાઠો. તં સિક્ખાપદં તથેવ હોતીતિ મનુસ્સામનુસ્સાદિપુગ્ગલવિસેસં કિઞ્ચિ અનુપાદિયિત્વા સામઞ્ઞતો ‘‘યો પન ભિક્ખુ મેથુનં ધમ્મં પટિસેવેય્યા’’તિ (પારા॰ ૩૯) વુત્તત્તા મનુસ્સામનુસ્સતિરચ્છાનગતાનં ઇત્થિપુરિસપણ્ડકઉભતોબ્યઞ્જનાનં તિંસવિધેપિ મગ્ગે મેથુનં સેવન્તસ્સ તં સિક્ખાપદં મૂલચ્છેજ્જકરં હોતિ એવાતિ અધિપ્પાયો. એતેન યં અનુપઞ્ઞત્તિમૂલપઞ્ઞત્તિયા એવ અધિપ્પાયપ્પકાસનવસેન સુબોધત્થાય વત્થુવસેન પવત્તાનં વિસેસત્થજોતકવસેનાતિ દસ્સિતં હોતિ. આમસનં આમટ્ઠમત્તં. તતો દળ્હતરં ફુસનં. ઘટ્ટનં પન તતો દળ્હતરં કત્વા સરીરેન સરીરસ્સ સઙ્ઘટ્ટનં. તં સબ્બમ્પીતિ અનુરાગેન પવત્તિતં દસ્સનાદિસબ્બમ્પિ.

    41.Sahoḍḍhaggahitoti sabhaṇḍaggahito, ayameva vā pāṭho. Taṃ sikkhāpadaṃ tatheva hotīti manussāmanussādipuggalavisesaṃ kiñci anupādiyitvā sāmaññato ‘‘yo pana bhikkhu methunaṃ dhammaṃ paṭiseveyyā’’ti (pārā. 39) vuttattā manussāmanussatiracchānagatānaṃ itthipurisapaṇḍakaubhatobyañjanānaṃ tiṃsavidhepi magge methunaṃ sevantassa taṃ sikkhāpadaṃ mūlacchejjakaraṃ hoti evāti adhippāyo. Etena yaṃ anupaññattimūlapaññattiyā eva adhippāyappakāsanavasena subodhatthāya vatthuvasena pavattānaṃ visesatthajotakavasenāti dassitaṃ hoti. Āmasanaṃ āmaṭṭhamattaṃ. Tato daḷhataraṃ phusanaṃ. Ghaṭṭanaṃ pana tato daḷhataraṃ katvā sarīrena sarīrassa saṅghaṭṭanaṃ. Taṃ sabbampīti anurāgena pavattitaṃ dassanādisabbampi.

    ૪૨. પાણાતિપાતાદિસચિત્તકસિક્ખાપદાનં સુરાપાનાદિઅચિત્તકસિક્ખાપદાનઞ્ચ (પાચિ॰ ૩૨૬ આદયો) એકેનેવ લક્ખણવચનેન લોકવજ્જતં દસ્સેતું ‘‘યસ્સ સચિત્તકપક્ખે ચિત્તં અકુસલમેવ હોતિ, તં લોકવજ્જં નામા’’તિ વુત્તં. તત્થ સચિત્તકપક્ખેતિ ઇદં કિઞ્ચાપિ અચિત્તકસિક્ખાપદં સન્ધાયેવ વત્તું યુત્તં તસ્સેવ સચિત્તકપક્ખસમ્ભવતો, તથાપિ સચિત્તકસિક્ખાપદાનમ્પિ અસઞ્ચિચ્ચ ચઙ્કમનાદીસુ લોકે પાણઘાતવોહારસમ્ભવેન અચિત્તકપક્ખં પરિકપ્પેત્વા ઉભિન્નમ્પિ સચિત્તકાચિત્તકસિક્ખાપદાનં સાધારણવસેન ‘‘સચિત્તકપક્ખે’’તિ વુત્તં. ઇતરથા સચિત્તકસિક્ખાપદાનં ઇમસ્મિં વાક્યે લોકવજ્જતાલક્ખણં ન વુત્તં સિયા. ‘‘સચિત્તકપક્ખે ચિત્તં અકુસલમેવા’’તિ વુત્તે પન સચિત્તકસિક્ખાપદાનં ચિત્તં અકુસલમેવ, ઇતરેસં સચિત્તકપક્ખેયેવ અકુસલનિયમો, ન અચિત્તકપક્ખે. તત્થ પન યથાસમ્ભવં કુસલં વા સિયા, અકુસલં વા, અબ્યાકતં વાતિ અયમત્થો સામત્થિયતો સિજ્ઝતીતિ વેદિતબ્બં. સચિત્તકપક્ખેતિ વત્થુવીતિક્કમવિજાનનચિત્તેન સચિત્તકપક્ખેતિ ગહેતબ્બં, ન પણ્ણત્તિવિજાનનચિત્તેન તથા સતિ સબ્બસિક્ખાપદાનમ્પિ લોકવજ્જતાપસઙ્ગતો. ‘‘પટિક્ખિત્તમિદં કાતું ન વટ્ટતી’’તિ જાનન્તસ્સ હિ પણ્ણત્તિવજ્જેપિ અનાદરિયવસેન પટિઘચિત્તમેવ ઉપ્પજ્જતિ, તસ્મા ઇદં વાક્યં નિરત્થકમેવ સિયા સબ્બસિક્ખાપદાનિપિ લોકવજ્જાનીતિ એત્તકમત્તસ્સેવ વત્તબ્બતાપસઙ્ગતો.

    42.Pāṇātipātādisacittakasikkhāpadānaṃ surāpānādiacittakasikkhāpadānañca (pāci. 326 ādayo) ekeneva lakkhaṇavacanena lokavajjataṃ dassetuṃ ‘‘yassa sacittakapakkhe cittaṃ akusalameva hoti, taṃ lokavajjaṃ nāmā’’ti vuttaṃ. Tattha sacittakapakkheti idaṃ kiñcāpi acittakasikkhāpadaṃ sandhāyeva vattuṃ yuttaṃ tasseva sacittakapakkhasambhavato, tathāpi sacittakasikkhāpadānampi asañcicca caṅkamanādīsu loke pāṇaghātavohārasambhavena acittakapakkhaṃ parikappetvā ubhinnampi sacittakācittakasikkhāpadānaṃ sādhāraṇavasena ‘‘sacittakapakkhe’’ti vuttaṃ. Itarathā sacittakasikkhāpadānaṃ imasmiṃ vākye lokavajjatālakkhaṇaṃ na vuttaṃ siyā. ‘‘Sacittakapakkhe cittaṃ akusalamevā’’ti vutte pana sacittakasikkhāpadānaṃ cittaṃ akusalameva, itaresaṃ sacittakapakkheyeva akusalaniyamo, na acittakapakkhe. Tattha pana yathāsambhavaṃ kusalaṃ vā siyā, akusalaṃ vā, abyākataṃ vāti ayamattho sāmatthiyato sijjhatīti veditabbaṃ. Sacittakapakkheti vatthuvītikkamavijānanacittena sacittakapakkheti gahetabbaṃ, na paṇṇattivijānanacittena tathā sati sabbasikkhāpadānampi lokavajjatāpasaṅgato. ‘‘Paṭikkhittamidaṃ kātuṃ na vaṭṭatī’’ti jānantassa hi paṇṇattivajjepi anādariyavasena paṭighacittameva uppajjati, tasmā idaṃ vākyaṃ niratthakameva siyā sabbasikkhāpadānipi lokavajjānīti ettakamattasseva vattabbatāpasaṅgato.

    એત્થ ચ સચિત્તકપક્ખેયેવ ચિત્તં અકુસલન્તિ નિયમસ્સ અકતત્તા સુરાપાનાદીસુ અચિત્તકપક્ખે ચિત્તં અકુસલં ન હોતેવાતિ ન સક્કા નિયમેતું, કેવલં પન સચિત્તકપક્ખે ચિત્તં અકુસલમેવ, ન કુસલાદીતિ એવમેત્થ નિયમો સિજ્ઝતિ, એવઞ્ચ સુરાતિ અજાનિત્વા પિવન્તાનમ્પિ અકુસલચિત્તેનેવ પાનં ગન્ધવણ્ણકાદિભાવં અજાનિત્વા લિમ્પન્તીનં ભિક્ખુનીનં વિનાપિ અકુસલચિત્તેન લિમ્પનઞ્ચ, ઉભયત્થાપિ આપત્તિસમ્ભવો ચ સમત્થિતો હોતિ. યં પન સારત્થદીપનિયં (સારત્થ॰ ટી॰ પારાજિકકણ્ડ ૨.૪૨) ‘‘સચિત્તકપક્ખે ચિત્તં અકુસલમેવાતિ વચનતો અચિત્તકસ્સ વત્થુઅજાનનવસેન અચિત્તકપક્ખે ચિત્તં અકુસલમેવાતિ અયં નિયમો નત્થીતિ વિઞ્ઞાયતી’’તિ વુત્તં, તં ન યુત્તં . અચિત્તકેસુ હિ તેરસસુ લોકવજ્જેસુ સુરાપાનસ્સેવ અચિત્તકપક્ખેપિ અકુસલચિત્તનિયમો, ન ઇતરેસં દ્વાદસન્નં અકુસલાદિચિત્તેનાપિ આપજ્જિતબ્બતો. યં પન એવં કેનચિ અનિચ્છમાનં સદ્દતોપિ અપતીયમાનમિમં નિયમં પરાધિપ્પાયં કત્વા દસ્સેતું ‘‘યદિ હિ અચિત્તકસ્સ અચિત્તકપક્ખેપિ ચિત્તં અકુસલમેવ સિયા, સચિત્તકપક્ખેતિ ઇદં વિસેસનં નિરત્થકં સિયા’’તિઆદિ વુત્તં, તં નિરત્થકમેવ એવં નિયમસ્સ કેનચિ અનધિપ્પેતત્તા. ન હિ કોચિ સદ્દસત્થવિદૂ નિયમં ઇચ્છતિ, યેન સચિત્તકપક્ખેતિ ઇદં વિસેસનં નિરત્થકં સિયાતિઆદિ વુત્તં ભવેય્ય, કિન્તુ સચિત્તકપક્ખે ચિત્તં અકુસલમેવ, અચિત્તકપક્ખે પન ચિત્તં અનિયતં અકુસલમેવ વા સિયા, કુસલાદીસુ વા અઞ્ઞતરન્તિ એવમેવ ઇચ્છતિ. તેન સચિત્તકપક્ખેતિ વિસેસનમ્પિ સાત્થકં સિયા. અચિત્તકસિક્ખાપદાનં સચિત્તકપક્ખેસુ અકુસલનિયમેન લોકવજ્જતા ચ સિજ્ઝતિ. તેસુ ચ સુરાપાનસ્સેવ અચિત્તકપક્ખેપિ લોકવજ્જતા અકુસલચિત્તતા ચ, ઇતરેસં પન સચિત્તકપક્ખે એવાતિ વાદોપિ ન વિરુજ્ઝતીતિ ન કિઞ્ચેત્થ અનુપપન્નં નામ.

    Ettha ca sacittakapakkheyeva cittaṃ akusalanti niyamassa akatattā surāpānādīsu acittakapakkhe cittaṃ akusalaṃ na hotevāti na sakkā niyametuṃ, kevalaṃ pana sacittakapakkhe cittaṃ akusalameva, na kusalādīti evamettha niyamo sijjhati, evañca surāti ajānitvā pivantānampi akusalacitteneva pānaṃ gandhavaṇṇakādibhāvaṃ ajānitvā limpantīnaṃ bhikkhunīnaṃ vināpi akusalacittena limpanañca, ubhayatthāpi āpattisambhavo ca samatthito hoti. Yaṃ pana sāratthadīpaniyaṃ (sārattha. ṭī. pārājikakaṇḍa 2.42) ‘‘sacittakapakkhe cittaṃ akusalamevāti vacanato acittakassa vatthuajānanavasena acittakapakkhe cittaṃ akusalamevāti ayaṃ niyamo natthīti viññāyatī’’ti vuttaṃ, taṃ na yuttaṃ . Acittakesu hi terasasu lokavajjesu surāpānasseva acittakapakkhepi akusalacittaniyamo, na itaresaṃ dvādasannaṃ akusalādicittenāpi āpajjitabbato. Yaṃ pana evaṃ kenaci anicchamānaṃ saddatopi apatīyamānamimaṃ niyamaṃ parādhippāyaṃ katvā dassetuṃ ‘‘yadi hi acittakassa acittakapakkhepi cittaṃ akusalameva siyā, sacittakapakkheti idaṃ visesanaṃ niratthakaṃ siyā’’tiādi vuttaṃ, taṃ niratthakameva evaṃ niyamassa kenaci anadhippetattā. Na hi koci saddasatthavidū niyamaṃ icchati, yena sacittakapakkheti idaṃ visesanaṃ niratthakaṃ siyātiādi vuttaṃ bhaveyya, kintu sacittakapakkhe cittaṃ akusalameva, acittakapakkhe pana cittaṃ aniyataṃ akusalameva vā siyā, kusalādīsu vā aññataranti evameva icchati. Tena sacittakapakkheti visesanampi sātthakaṃ siyā. Acittakasikkhāpadānaṃ sacittakapakkhesu akusalaniyamena lokavajjatā ca sijjhati. Tesu ca surāpānasseva acittakapakkhepi lokavajjatā akusalacittatā ca, itaresaṃ pana sacittakapakkhe evāti vādopi na virujjhatīti na kiñcettha anupapannaṃ nāma.

    યં પનેત્થ ‘‘સુરાતિ અજાનિત્વા પિવન્તસ્સ…પે॰… વિનાપિ અકુસલચિત્તેન આપત્તિસમ્ભવતો…પે॰… સુરાપાનાદિઅચિત્તકસિક્ખાપદાનં લોકવજ્જતા ન સિયા’’તિઆદિ વુત્તં. યઞ્ચ તમત્થં સાધેતું ગણ્ઠિપદેસુ આગતવચનં દસ્સેત્વા બહું પપઞ્ચિતં, તં ન સારતો પચ્ચેતબ્બં અટ્ઠકથાહિ વિરુદ્ધત્તા. તથા હિ ‘‘વત્થુઅજાનનતાય ચેત્થ અચિત્તકતા વેદિતબ્બા અકુસલેનેવ પાતબ્બતાય લોકવજ્જતા’’તિ વુત્તં. યઞ્ચેતસ્સ ‘‘સચિત્તકપક્ખે અકુસલેનેવ પાતબ્બતો લોકવજ્જતા’’તિ વુત્તં અટ્ઠકથાવચનં, તં ન સુન્દરં. ‘‘સચિત્તકપક્ખે ચિત્તં અકુસલમેવા’’તિ સબ્બેસં લોકવજ્જાનં ઇધેવ પારાજિકટ્ઠકથાય સામઞ્ઞતો વત્વા સુરાપાનસિક્ખાપદટ્ઠકથાયં ‘‘અકુસલેનેવ પાતબ્બતાયા’’તિ એવં અચિત્તકપક્ખેપિ અકુસલચિત્તતાય વિસેસેત્વા વુત્તત્તા. ન હિ ‘‘સામઞ્ઞતો ઇધ વુત્તોવ અત્થો પુન સુરાપાનટ્ઠકથાયમ્પિ વુત્તો’’તિ સક્કા વત્તું વુત્તસ્સેવ પુન વચને પયોજનાભાવા, તદઞ્ઞેસુપિ અચિત્તકલોકવજ્જેસુ વત્તબ્બતાપસઙ્ગતો ચ, નાપિ એકત્થ વુત્તો નયો તદઞ્ઞેસુપિ એકલક્ખણતાય વુત્તો એવ હોતીતિ ‘‘સુરાપાનસિક્ખાપદેયેવ (પાચિ॰ ૩૨૬ આદયો) વુત્તો’’તિ સક્કા વત્તું અચિત્તકલોકવજ્જાનં સબ્બપઠમે ઉય્યુત્તસિક્ખાપદેયેવ (પાચિ॰ ૩૧૧ આદયો) વત્તબ્બતો, સુરાપાનસિક્ખાપદેયેવ વા વત્વા એસેવ નયો સેસેસુ અચિત્તકલોકવજ્જેસુપીતિ અતિદિસિતબ્બતો ચ.

    Yaṃ panettha ‘‘surāti ajānitvā pivantassa…pe… vināpi akusalacittena āpattisambhavato…pe… surāpānādiacittakasikkhāpadānaṃ lokavajjatā na siyā’’tiādi vuttaṃ. Yañca tamatthaṃ sādhetuṃ gaṇṭhipadesu āgatavacanaṃ dassetvā bahuṃ papañcitaṃ, taṃ na sārato paccetabbaṃ aṭṭhakathāhi viruddhattā. Tathā hi ‘‘vatthuajānanatāya cettha acittakatā veditabbā akusaleneva pātabbatāya lokavajjatā’’ti vuttaṃ. Yañcetassa ‘‘sacittakapakkhe akusaleneva pātabbato lokavajjatā’’ti vuttaṃ aṭṭhakathāvacanaṃ, taṃ na sundaraṃ. ‘‘Sacittakapakkhe cittaṃ akusalamevā’’ti sabbesaṃ lokavajjānaṃ idheva pārājikaṭṭhakathāya sāmaññato vatvā surāpānasikkhāpadaṭṭhakathāyaṃ ‘‘akusaleneva pātabbatāyā’’ti evaṃ acittakapakkhepi akusalacittatāya visesetvā vuttattā. Na hi ‘‘sāmaññato idha vuttova attho puna surāpānaṭṭhakathāyampi vutto’’ti sakkā vattuṃ vuttasseva puna vacane payojanābhāvā, tadaññesupi acittakalokavajjesu vattabbatāpasaṅgato ca, nāpi ekattha vutto nayo tadaññesupi ekalakkhaṇatāya vutto eva hotīti ‘‘surāpānasikkhāpadeyeva (pāci. 326 ādayo) vutto’’ti sakkā vattuṃ acittakalokavajjānaṃ sabbapaṭhame uyyuttasikkhāpadeyeva (pāci. 311 ādayo) vattabbato, surāpānasikkhāpadeyeva vā vatvā eseva nayo sesesu acittakalokavajjesupīti atidisitabbato ca.

    અપિચ વુત્તમેવત્થં વદન્તેન ‘‘સચિત્તકપક્ખે અકુસલેનેવ પાતબ્બતાયા’’તિ પુબ્બે વુત્તક્કમેનેવ વત્તબ્બં સન્દેહાદિવિગમત્થત્તા પુન વચનસ્સ. સિક્ખાપદવિસયે ચ વિસેસિતબ્બં વિસેસેત્વાવ વુચ્ચતિ, ઇતરથા આપત્તાનાપત્તાદિભેદસ્સ દુવિઞ્ઞેય્યત્તા. તથા હિ ભિક્ખુનીવિભઙ્ગટ્ઠકથાયં ‘‘વિનાપિ ચિત્તેન આપજ્જિતબ્બત્તા અચિત્તકાનિ, ચિત્તે પન સતિ અકુસલેનેવ આપજ્જિતબ્બત્તા લોકવજ્જાનિ ચેવ અકુસલચિત્તાનિ ચા’’તિ ગિરગ્ગસમજ્જાદીનં સચિત્તકપક્ખે એવ લોકવજ્જતા અકુસલચિત્તતા ચ વિસેસેત્વા વુત્તા, ન એવં સુરાપાનસ્સ. તસ્સ પન પક્ખદ્વયસ્સાપિ સાધારણવસેન ‘‘અકુસલેનેવ પાતબ્બતાયા’’તિ વુત્તં, ન પન ‘‘સચિત્તકપક્ખે’’તિ વિસેસેત્વા. તસ્મા ઇદં સુરાપાનં સચિત્તકાચિત્તકપક્ખદ્વયેપિ લોકવજ્જં અકુસલચિત્તઞ્ચાતિ દસ્સેતુમેવ ‘‘અકુસલેનેવ પાતબ્બતાય લોકવજ્જતા’’તિ વિસું વુત્તન્તિ સુટ્ઠુ સિજ્ઝતિ. એતેનેવ યં સારત્થદીપનિયં ‘‘સચિત્તકપક્ખે અકુસલેનેવ પાતબ્બતાય લોકવજ્જતા’’તિ વુત્તસ્સ ઇમસ્સેવ અધિપ્પાયસ્સ પટિપાદકમેતન્તિ સઞ્ઞાય ઇમિના એવ હિ અધિપ્પાયેન અઞ્ઞેસુપિ લોકવજ્જેસુ અચિત્તકસિક્ખાપદેસુ અકુસલચિત્તતા એવ વુત્તા, ન પન તિચિત્તતા. તેનેવ ભિક્ખુનીવિભઙ્ગટ્ઠકથાયં વુત્તં ‘‘ગિરગ્ગસમજ્જં ચિત્તાગારસિક્ખાપદં સઙ્ઘાણિ ઇત્થાલઙ્કારો ગન્ધવણ્ણકો વાસિતકપિઞ્ઞાકો ભિક્ખુનીઆદીહિ ઉમ્મદ્દનપરિમદ્દનાનીતિ ઇમાનિ દસ સિક્ખાપદાનિ અચિત્તકાનિ અકુસલચિત્તાનિ, અયં પનેત્થ અધિપ્પાયો વિનાપિ ચિત્તેન આપજ્જિતબ્બત્તા અચિત્તકાનિ, ચિત્તે પન સતિ અકુસલેનેવ આપજ્જિતબ્બત્તા લોકવજ્જાનિ ચેવ અકુસલચિત્તાનિ ચા’’તિ વુત્તં, તમ્પિ પટિસિદ્ધં હોતિ તબ્બિપરીતસ્સેવ અત્થસ્સ યથાવુત્તનયેન સાધનતો. તસ્મા સુરાપાનસ્સ અચિત્તકપક્ખેપિ ચિત્તં અકુસલમેવાતિ ઇમં વિસેસં દસ્સેતુમેવ ઇદં વચનં વુત્તન્તિ ગહેતબ્બં. અયઞ્હેત્થ અત્થો વત્થુઅજાનનતાય ચેત્થાતિ એત્થ ચ-કારો વિસેસત્થજોતકો અપિચાતિ ઇમિના સમાનત્થો. તસ્મા યદિદં અઞ્ઞેસુ અચિત્તકલોકવજ્જેસુ વિનાપિ ચિત્તેન આપજ્જિતબ્બત્તા અચિત્તકાનિ, ચિત્તે પન સતિ અકુસલેનેવ આપજ્જિતબ્બત્તા લોકવજ્જાનિ ચેવ અકુસલચિત્તાનિ ચાતિ લોકવજ્જતાય અકુસલચિત્તતાય ચ લક્ખણં વુચ્ચતિ, તં એત્થ સુરાપાનસિક્ખાપદે નાગચ્છતિ, ઇધ પન વિસેસો અત્થીતિ વુત્તં હોતિ. સો કતરોતિ ચે? વત્થુઅજાનનતાય એવ વત્થુજાનનચિત્તેન વિનાપિ આપજ્જિતબ્બતાય એવ અચિત્તકતા વેદિતબ્બા, નત્થેત્થ અચિત્તકતાય વિસેસો. કિન્તુ વત્થુઅજાનનસઙ્ખાતઅચિત્તકપક્ખેપિ અકુસલચિત્તેનેવ સુરામેરયસ્સ અજ્ઝોહરિતબ્બતાયાતિ ઇમસ્સ સિક્ખાપદસ્સ સચિત્તકપક્ખેપિ અચિત્તકપક્ખેપિ લોકવજ્જતા અકુસલચિત્તતા ચ વેદિતબ્બાતિ અયમેત્થ વિસેસો. ઇધ હિ ‘‘ચિત્તે પન સતી’’તિ અવિસેસેત્વા ‘‘અકુસલેનેવા’’તિ સામઞ્ઞતો વુત્તત્તા ઉભયપક્ખેપિ લોકવજ્જતા અકુસલચિત્તતા ચ સિદ્ધાતિ વેદિતબ્બા. તેનેવ પરમત્થજોતિકાય (ખુ॰ પા॰ અટ્ઠ॰ ૨.પચ્છિમપઞ્ચસિક્ખાપદવણ્ણના) ખુદ્દકટ્ઠકથાય સિક્ખાપદવણ્ણનાય ‘‘સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાનં કાયતો ચ કાયચિત્તતો ચાતિ દ્વિસમુટ્ઠાન’’ન્તિ વુત્તં. સુરાતિ જાનનચિત્તાભાવેનેવ હેત્થ ચિત્તઙ્ગવિરહિતો કેવલોપિ કાયો એકસમુટ્ઠાનં વુત્તો, તસ્મિઞ્ચ એકસમુટ્ઠાનક્ખણેપિ યાય ચેતનાય પિવતિ, સા એકન્તઅકુસલા એવ હોતિ. તેનેવ તત્થેવ અટ્ઠકથાયં ‘‘પઠમા ચેત્થ પઞ્ચ એકન્તઅકુસલચિત્તસમુટ્ઠાનત્તા પાણાતિપાતાદીનં પકતિવજ્જતો વેરમણિયો, સેસા પણ્ણત્તિવજ્જતો’’તિ એવં પઞ્ચન્નમ્પિ સામઞ્ઞતો અકુસલચિત્તતા લોકવજ્જતાસઙ્ખાતા પકતિવજ્જતા ચ વુત્તા. અઙ્ગેસુ ચ જાનનઙ્ગં ન વુત્તં. તથા હિ ‘‘સુરામેરયમજ્જપમાદટ્ઠાનસ્સ પન સુરાદીનં અઞ્ઞતરં હોતિ મદનીયં, પાતુકામતાચિત્તઞ્ચ પચ્ચુપટ્ઠિતં હોતિ, તજ્જઞ્ચ વાયામં આપજ્જતિ, પીતે ચ પવિસતીતિ ઇમાનિ ચત્તારિ અઙ્ગાની’’તિ વુત્તં, ન પન સુરાતિ જાનનઙ્ગેન સદ્ધિં પઞ્ચાતિ. યદિ હિ સુરાતિ જાનનમ્પિ અઙ્ગં સિયા, અવસ્સમેવ તં વત્તબ્બં સિયા, ન ચ વુત્તં. યથા ચેત્થ, એવં અઞ્ઞાસુપિ સુત્તપિટકાદિઅટ્ઠકથાસુ કત્થચિ જાનનઙ્ગં ન વુત્તં. તસ્મા ‘‘અકુસલેનેવ પાતબ્બતાય લોકવજ્જતા’’તિ ઇમસ્સ અટ્ઠકથાપાઠસ્સ અચિત્તકપક્ખેપિ ‘‘અકુસલેનેવ પાતબ્બતાય લોકવજ્જતા’’તિ એવમેવ અત્થોતિ નિટ્ઠમેત્થ ગન્તબ્બં.

    Apica vuttamevatthaṃ vadantena ‘‘sacittakapakkhe akusaleneva pātabbatāyā’’ti pubbe vuttakkameneva vattabbaṃ sandehādivigamatthattā puna vacanassa. Sikkhāpadavisaye ca visesitabbaṃ visesetvāva vuccati, itarathā āpattānāpattādibhedassa duviññeyyattā. Tathā hi bhikkhunīvibhaṅgaṭṭhakathāyaṃ ‘‘vināpi cittena āpajjitabbattā acittakāni, citte pana sati akusaleneva āpajjitabbattā lokavajjāni ceva akusalacittāni cā’’ti giraggasamajjādīnaṃ sacittakapakkhe eva lokavajjatā akusalacittatā ca visesetvā vuttā, na evaṃ surāpānassa. Tassa pana pakkhadvayassāpi sādhāraṇavasena ‘‘akusaleneva pātabbatāyā’’ti vuttaṃ, na pana ‘‘sacittakapakkhe’’ti visesetvā. Tasmā idaṃ surāpānaṃ sacittakācittakapakkhadvayepi lokavajjaṃ akusalacittañcāti dassetumeva ‘‘akusaleneva pātabbatāya lokavajjatā’’ti visuṃ vuttanti suṭṭhu sijjhati. Eteneva yaṃ sāratthadīpaniyaṃ ‘‘sacittakapakkhe akusaleneva pātabbatāya lokavajjatā’’ti vuttassa imasseva adhippāyassa paṭipādakametanti saññāya iminā eva hi adhippāyena aññesupi lokavajjesu acittakasikkhāpadesu akusalacittatā eva vuttā, na pana ticittatā. Teneva bhikkhunīvibhaṅgaṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ ‘‘giraggasamajjaṃ cittāgārasikkhāpadaṃ saṅghāṇi itthālaṅkāro gandhavaṇṇako vāsitakapiññāko bhikkhunīādīhi ummaddanaparimaddanānīti imāni dasa sikkhāpadāni acittakāni akusalacittāni, ayaṃ panettha adhippāyo vināpi cittena āpajjitabbattā acittakāni, citte pana sati akusaleneva āpajjitabbattā lokavajjāni ceva akusalacittāni cā’’ti vuttaṃ, tampi paṭisiddhaṃ hoti tabbiparītasseva atthassa yathāvuttanayena sādhanato. Tasmā surāpānassa acittakapakkhepi cittaṃ akusalamevāti imaṃ visesaṃ dassetumeva idaṃ vacanaṃ vuttanti gahetabbaṃ. Ayañhettha attho vatthuajānanatāya cetthāti ettha ca-kāro visesatthajotako apicāti iminā samānattho. Tasmā yadidaṃ aññesu acittakalokavajjesu vināpi cittena āpajjitabbattā acittakāni, citte pana sati akusaleneva āpajjitabbattā lokavajjāni ceva akusalacittāni cāti lokavajjatāya akusalacittatāya ca lakkhaṇaṃ vuccati, taṃ ettha surāpānasikkhāpade nāgacchati, idha pana viseso atthīti vuttaṃ hoti. So kataroti ce? Vatthuajānanatāya eva vatthujānanacittena vināpi āpajjitabbatāya eva acittakatā veditabbā, natthettha acittakatāya viseso. Kintu vatthuajānanasaṅkhātaacittakapakkhepi akusalacitteneva surāmerayassa ajjhoharitabbatāyāti imassa sikkhāpadassa sacittakapakkhepi acittakapakkhepi lokavajjatā akusalacittatā ca veditabbāti ayamettha viseso. Idha hi ‘‘citte pana satī’’ti avisesetvā ‘‘akusalenevā’’ti sāmaññato vuttattā ubhayapakkhepi lokavajjatā akusalacittatā ca siddhāti veditabbā. Teneva paramatthajotikāya (khu. pā. aṭṭha. 2.pacchimapañcasikkhāpadavaṇṇanā) khuddakaṭṭhakathāya sikkhāpadavaṇṇanāya ‘‘surāmerayamajjapamādaṭṭhānaṃ kāyato ca kāyacittato cāti dvisamuṭṭhāna’’nti vuttaṃ. Surāti jānanacittābhāveneva hettha cittaṅgavirahito kevalopi kāyo ekasamuṭṭhānaṃ vutto, tasmiñca ekasamuṭṭhānakkhaṇepi yāya cetanāya pivati, sā ekantaakusalā eva hoti. Teneva tattheva aṭṭhakathāyaṃ ‘‘paṭhamā cettha pañca ekantaakusalacittasamuṭṭhānattā pāṇātipātādīnaṃ pakativajjato veramaṇiyo, sesā paṇṇattivajjato’’ti evaṃ pañcannampi sāmaññato akusalacittatā lokavajjatāsaṅkhātā pakativajjatā ca vuttā. Aṅgesu ca jānanaṅgaṃ na vuttaṃ. Tathā hi ‘‘surāmerayamajjapamādaṭṭhānassa pana surādīnaṃ aññataraṃ hoti madanīyaṃ, pātukāmatācittañca paccupaṭṭhitaṃ hoti, tajjañca vāyāmaṃ āpajjati, pīte ca pavisatīti imāni cattāri aṅgānī’’ti vuttaṃ, na pana surāti jānanaṅgena saddhiṃ pañcāti. Yadi hi surāti jānanampi aṅgaṃ siyā, avassameva taṃ vattabbaṃ siyā, na ca vuttaṃ. Yathā cettha, evaṃ aññāsupi suttapiṭakādiaṭṭhakathāsu katthaci jānanaṅgaṃ na vuttaṃ. Tasmā ‘‘akusaleneva pātabbatāya lokavajjatā’’ti imassa aṭṭhakathāpāṭhassa acittakapakkhepi ‘‘akusaleneva pātabbatāya lokavajjatā’’ti evameva atthoti niṭṭhamettha gantabbaṃ.

    અપિચ યં ગણ્ઠિપદેસુ ‘‘એતં સત્તં મારેસ્સામીતિ તસ્મિંયેવ પદેસે નિપન્નં અઞ્ઞં મારેન્તસ્સ પાણસામઞ્ઞસ્સ અત્થિતાય યથા પાણાતિપાતો હોતિ, એવં એતં મજ્જં પિવિસ્સામીતિ અઞ્ઞં મજ્જં પિવન્તસ્સ મજ્જસામઞ્ઞસ્સ અત્થિતાય અકુસલમેવ હોતિ, યથા પન કટ્ઠસઞ્ઞાય સપ્પં ઘાતેન્તસ્સ પાણાતિપાતો ન હોતિ, એવં નાળિકેરપાનસઞ્ઞાય મજ્જં પિવન્તસ્સ અકુસલં ન હોતી’’તિ પાણાતિપાતેન સદ્ધિં સબ્બથા સમાનત્તેન ઉપમેત્વા વુત્તં, તં અતિવિય અયુત્તં સબ્બેસં સિક્ખાપદાનં પાણાતિપાતાદિઅકુસલાનઞ્ચ અઞ્ઞમઞ્ઞં સમાનતાય નિયમાભાવા. પાણાતિપાતો હિ પરિયાયેનાપિ સિજ્ઝતિ, ન તથા અદિન્નાદાનં. તં પન આણત્તિયાપિ સિજ્ઝતિ, ન ચ મેથુનાદીસુ. તસ્મા પયોગઙ્ગાદીહિપિ ભિન્નાનમેવ સંસટ્ઠં સબ્બથા સમીકરણં અયુત્તમેવ. ‘‘પાણાતિપાતો વિય અદિન્નાદાનમેથુનાદીનિપિ પરિયાયકથાદીહિ સિજ્ઝન્તી’’તિ કેનચિ વુત્તે તં કિન્તિ ન ગય્હતિ તથા વચનાભાવાતિ ચે? ઇધાપિ ‘‘તથા પાણાતિપાતસદિસં સુરાપાન’’ન્તિ વચનાભાવા ઇદમ્પિ ન ગહેતબ્બમેવ. કિઞ્ચિ અટ્ઠકથાવચનેનેવ સિદ્ધમેવત્થં પટિબાહન્તેન વિનયઞ્ઞુના સુત્તસુત્તાનુલોમાદીહિ તસ્સ વિરોધં દસ્સેત્વા પટિબાહેતબ્બં, ન પન પયોગઙ્ગાદીહિ અચ્ચન્તવિભિન્નેન સિક્ખાપદન્તરેન સહ સમીકરણમત્તેન. ન હિ ‘‘સુરાતિ અજાનિત્વા પિવન્તસ્સાપિ અકુસલમેવા’’તિ એત્થ સુત્તાદિવિરોધો અત્થિ, વિનયપિટકે તાવ એતસ્સ અત્થસ્સ વિરુદ્ધં સુત્તાદિકં ન દિસ્સતિ, નાપિ સુત્તપિટકાદીસુ.

    Apica yaṃ gaṇṭhipadesu ‘‘etaṃ sattaṃ māressāmīti tasmiṃyeva padese nipannaṃ aññaṃ mārentassa pāṇasāmaññassa atthitāya yathā pāṇātipāto hoti, evaṃ etaṃ majjaṃ pivissāmīti aññaṃ majjaṃ pivantassa majjasāmaññassa atthitāya akusalameva hoti, yathā pana kaṭṭhasaññāya sappaṃ ghātentassa pāṇātipāto na hoti, evaṃ nāḷikerapānasaññāya majjaṃ pivantassa akusalaṃ na hotī’’ti pāṇātipātena saddhiṃ sabbathā samānattena upametvā vuttaṃ, taṃ ativiya ayuttaṃ sabbesaṃ sikkhāpadānaṃ pāṇātipātādiakusalānañca aññamaññaṃ samānatāya niyamābhāvā. Pāṇātipāto hi pariyāyenāpi sijjhati, na tathā adinnādānaṃ. Taṃ pana āṇattiyāpi sijjhati, na ca methunādīsu. Tasmā payogaṅgādīhipi bhinnānameva saṃsaṭṭhaṃ sabbathā samīkaraṇaṃ ayuttameva. ‘‘Pāṇātipāto viya adinnādānamethunādīnipi pariyāyakathādīhi sijjhantī’’ti kenaci vutte taṃ kinti na gayhati tathā vacanābhāvāti ce? Idhāpi ‘‘tathā pāṇātipātasadisaṃ surāpāna’’nti vacanābhāvā idampi na gahetabbameva. Kiñci aṭṭhakathāvacaneneva siddhamevatthaṃ paṭibāhantena vinayaññunā suttasuttānulomādīhi tassa virodhaṃ dassetvā paṭibāhetabbaṃ, na pana payogaṅgādīhi accantavibhinnena sikkhāpadantarena saha samīkaraṇamattena. Na hi ‘‘surāti ajānitvā pivantassāpi akusalamevā’’ti ettha suttādivirodho atthi, vinayapiṭake tāva etassa atthassa viruddhaṃ suttādikaṃ na dissati, nāpi suttapiṭakādīsu.

    યં પનેત્થ કેચિ વદન્તિ ‘‘મનોપુબ્બઙ્ગમા ધમ્માતિ (ધ॰ પ॰ ૧, ૨) વુત્તત્તા સબ્બાનિ અકુસલાનિ પુબ્બે વીતિક્કમવત્થું જાનન્તસ્સેવ હોન્તી’’તિ. તં તેસં સુત્તાધિપ્પાયાનભિઞ્ઞાતમેવ પકાસેતિ. ન હિ ‘‘મનોપુબ્બઙ્ગમા ધમ્મા’’તિ ઇદં વચનં પુબ્બે વીતિક્કમવત્થું જાનન્તસ્સેવ અકુસલા ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તીતિ ઇમમત્થં દીપેતિ, અથ ખો કુસલાકુસલા ધમ્મા ઉપ્પજ્જમાના ઉપ્પાદપચ્ચયટ્ઠેન પુબ્બઙ્ગમભૂતં સહજાતચિત્તં નિસ્સાયેવ ઉપ્પજ્જન્તિ, ન વિના ચિત્તેનાતિ ઇમમત્થં દીપેતિ. ન હેત્થ ‘‘સુરાતિ અજાનિત્વા પિવન્તસ્સ અકુસલમેવા’’તિ વુત્તે સહજાતચિત્તં વિનાપિ લોભાદિઅકુસલચેતસિકા ધમ્મા ઉપ્પજ્જન્તીતિ અયમત્થો આપજ્જતિ. યેન તં નિસેધાય ઇદં સુત્તં આહરણીયં સિયા, અભિધમ્મવિરોધોપેત્થ નત્થિ પુબ્બે નામજાતિઆદિવસેન અજાનન્તસ્સેવ પઞ્ચવિઞ્ઞાણવીથિયં કુસલાકુસલજવનુપ્પત્તિવચનતો.

    Yaṃ panettha keci vadanti ‘‘manopubbaṅgamā dhammāti (dha. pa. 1, 2) vuttattā sabbāni akusalāni pubbe vītikkamavatthuṃ jānantasseva hontī’’ti. Taṃ tesaṃ suttādhippāyānabhiññātameva pakāseti. Na hi ‘‘manopubbaṅgamā dhammā’’ti idaṃ vacanaṃ pubbe vītikkamavatthuṃ jānantasseva akusalā dhammā uppajjantīti imamatthaṃ dīpeti, atha kho kusalākusalā dhammā uppajjamānā uppādapaccayaṭṭhena pubbaṅgamabhūtaṃ sahajātacittaṃ nissāyeva uppajjanti, na vinā cittenāti imamatthaṃ dīpeti. Na hettha ‘‘surāti ajānitvā pivantassa akusalamevā’’ti vutte sahajātacittaṃ vināpi lobhādiakusalacetasikā dhammā uppajjantīti ayamattho āpajjati. Yena taṃ nisedhāya idaṃ suttaṃ āharaṇīyaṃ siyā, abhidhammavirodhopettha natthi pubbe nāmajātiādivasena ajānantasseva pañcaviññāṇavīthiyaṃ kusalākusalajavanuppattivacanato.

    અપિચ બાલપુથુજ્જનાનં છસુ દ્વારેસુ ઉપ્પજ્જમાનાનિ જવનાનિ યેભુય્યેન અકુસલાનેવ ઉપ્પજ્જન્તિ. કુસલાનિ પન તેસં કલ્યાણમિત્તાદિઉપનિસ્સયબલેન અપ્પકાનેવ ઉપ્પજ્જન્તિ, તુણ્હીભૂતાનમ્પિ નિદ્દાયિત્વા સુપિનં પસ્સન્તાનમ્પિ ઉદ્ધચ્ચાદિઅકુસલજવનસ્સેવ યેભુય્યપ્પવત્તિતો કુસલાકુસલવિરહિતસ્સ જવનસ્સ તેસં અભાવા. અકુસલા હિ વિસયાનુગુણં વાસનાનુગુણઞ્ચ યથાપચ્ચયં સમુપ્પજ્જન્તિ, તત્થ કિં પુબ્બે જાનનાજાનનનિબદ્ધેન. યે પન જાનનાદિઅઙ્ગસમ્પન્ના પાણાતિપાતાદયો, યે ચ જાનનાદિં વિનાપિ સિજ્ઝમાના સુરાપાનમિચ્છાદિટ્ઠિઆદયો, તે તે તથા તથા યાથાવતો ઞત્વા સમ્માસમ્બુદ્ધેન નિદ્દિટ્ઠા, તેસઞ્ચ યથાનિદ્દિટ્ઠવસેન ગહણે કો નામ અભિધમ્મવિરોધો. એવં સુત્તાદિવિરોધાભાવતો, અટ્ઠકથાય ચ વુત્તત્તા યથાવુત્તવસેનેવેત્થ અત્થો ગહેતબ્બો. યદિ એવં કસ્મા ‘‘સામણેરો જાનિત્વા પિવન્તો સીલભેદં આપજ્જતિ, ન અજાનિત્વા’’તિ અટ્ઠકથાયં વુત્તન્તિ? નાયં દોસો સીલભેદસ્સ ભગવતો આણાયત્તત્તા ઉક્ખિત્તાનુવત્તિકાદીનં સીલભેદો વિય. ન હિ તાસં અકુસલુપ્પત્તિયા એવ સીલભેદો હોતિ સઙ્ઘાયત્તસમનુભાસનાનન્તરેયેવ વિહિતત્તા. એવમિધાપિ જાનિત્વા પિવને એવ વિહિતો, ન અજાનિત્વા પિવને. અઞ્ઞો હિ સિક્ખાપદવિસયો, અઞ્ઞો અકુસલવિસયો. તેનેવ સામણેરાનં પુરિમેસુ પઞ્ચસુ સિક્ખાપદેસુ એકસ્મિં ભિન્ને સબ્બાનિપિ સિક્ખાપદાનિ ભિજ્જન્તિ. અકુસલં પન યં ભિન્નં, તેન એકેનેવ હોતિ, નાઞ્ઞેહિ. તસ્મા સામણેરસ્સ અજાનિત્વા પિવન્તસ્સ સીલભેદાભાવેપિ કમ્મપથપ્પત્તં અકુસલમેવાતિ ગહેતબ્બં.

    Apica bālaputhujjanānaṃ chasu dvāresu uppajjamānāni javanāni yebhuyyena akusalāneva uppajjanti. Kusalāni pana tesaṃ kalyāṇamittādiupanissayabalena appakāneva uppajjanti, tuṇhībhūtānampi niddāyitvā supinaṃ passantānampi uddhaccādiakusalajavanasseva yebhuyyappavattito kusalākusalavirahitassa javanassa tesaṃ abhāvā. Akusalā hi visayānuguṇaṃ vāsanānuguṇañca yathāpaccayaṃ samuppajjanti, tattha kiṃ pubbe jānanājānananibaddhena. Ye pana jānanādiaṅgasampannā pāṇātipātādayo, ye ca jānanādiṃ vināpi sijjhamānā surāpānamicchādiṭṭhiādayo, te te tathā tathā yāthāvato ñatvā sammāsambuddhena niddiṭṭhā, tesañca yathāniddiṭṭhavasena gahaṇe ko nāma abhidhammavirodho. Evaṃ suttādivirodhābhāvato, aṭṭhakathāya ca vuttattā yathāvuttavasenevettha attho gahetabbo. Yadi evaṃ kasmā ‘‘sāmaṇero jānitvā pivanto sīlabhedaṃ āpajjati, na ajānitvā’’ti aṭṭhakathāyaṃ vuttanti? Nāyaṃ doso sīlabhedassa bhagavato āṇāyattattā ukkhittānuvattikādīnaṃ sīlabhedo viya. Na hi tāsaṃ akusaluppattiyā eva sīlabhedo hoti saṅghāyattasamanubhāsanānantareyeva vihitattā. Evamidhāpi jānitvā pivane eva vihito, na ajānitvā pivane. Añño hi sikkhāpadavisayo, añño akusalavisayo. Teneva sāmaṇerānaṃ purimesu pañcasu sikkhāpadesu ekasmiṃ bhinne sabbānipi sikkhāpadāni bhijjanti. Akusalaṃ pana yaṃ bhinnaṃ, tena ekeneva hoti, nāññehi. Tasmā sāmaṇerassa ajānitvā pivantassa sīlabhedābhāvepi kammapathappattaṃ akusalamevāti gahetabbaṃ.

    યં પન સારત્થદીપનિયં (સારત્થ॰ ટી॰ પારાજિકકણ્ડ ૨.૪૨) ‘‘સામણેરસ્સ સુરાતિ અજાનિત્વા પિવન્તસ્સ પારાજિકં નત્થિ, અકુસલં પન હોતી’’તિ કેહિચિ વુત્તવચનં ‘‘તં તેસં મતિમત્ત’’ન્તિ પટિક્ખિપિત્વા ‘‘ભિક્ખુનો અજાનિત્વાપિ બીજતો પટ્ઠાય મજ્જં પિવન્તસ્સ પાચિત્તિયં. સામણેરો જાનિત્વા પિવન્તો સીલભેદં આપજ્જતિ, ન અજાનિત્વાતિ એત્તકમેવ હિ અટ્ઠકથાયં વુત્તં, અકુસલં પન હોતીતિ ન વુત્ત’’ન્તિ તત્થ કારણં વુત્તં, તં અકારણં. ન હિ અટ્ઠકથાયં સામણેરાનં જાનિત્વા પિવને એવ સીલભેદો, ન અજાનિત્વાતિ સીલભેદકથનટ્ઠાને અકુસલં પન હોતીતિ અવચનં અજાનનપક્ખે અકુસલાભાવસ્સ કારણં હોતિ, તત્થ પસઙ્ગાભાવા, વત્તબ્બટ્ઠાને એવ ‘‘અકુસલેનેવ પાતબ્બતાય લોકવજ્જતા’’તિ વુત્તત્તા ચ. ન ચ તે ‘‘અકુસલં પન હોતી’’તિ વદન્તા આચરિયા ઇમં સામણેરાનં સીલભેદપ્પકાસકં ખન્ધકટ્ઠકથાપાઠમેવ ગહેત્વા અવોચું, યેન ‘‘એત્તકમેવ અટ્ઠકથાયં વુત્ત’’ન્તિ વત્તબ્બં સિયા, અથ ખો સુરાપાનટ્ઠકથાગતં સુત્તપિટકટ્ઠકથાગતઞ્ચ અનેકવિધં વચનં, મહાવિહારવાસીનં પરમ્પરોપદેસઞ્ચ ગહેત્વા અવોચું. ભિન્નલદ્ધિકાનં અભયગિરિકાદીનં મતઞ્હેતં, યદિદં જાનિત્વા પિવન્તસ્સેવ અકુસલન્તિ ગહણં. તસ્મા યં વુત્તં કેહિચિ ‘‘સામણેરસ્સ સુરાતિ અજાનિત્વા પિવન્તસ્સ પારાજિકં નત્થિ, અકુસલં પન હોતી’’તિ, તં સુવુત્તન્તિ ગહેતબ્બં.

    Yaṃ pana sāratthadīpaniyaṃ (sārattha. ṭī. pārājikakaṇḍa 2.42) ‘‘sāmaṇerassa surāti ajānitvā pivantassa pārājikaṃ natthi, akusalaṃ pana hotī’’ti kehici vuttavacanaṃ ‘‘taṃ tesaṃ matimatta’’nti paṭikkhipitvā ‘‘bhikkhuno ajānitvāpi bījato paṭṭhāya majjaṃ pivantassa pācittiyaṃ. Sāmaṇero jānitvā pivanto sīlabhedaṃ āpajjati, na ajānitvāti ettakameva hi aṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ, akusalaṃ pana hotīti na vutta’’nti tattha kāraṇaṃ vuttaṃ, taṃ akāraṇaṃ. Na hi aṭṭhakathāyaṃ sāmaṇerānaṃ jānitvā pivane eva sīlabhedo, na ajānitvāti sīlabhedakathanaṭṭhāne akusalaṃ pana hotīti avacanaṃ ajānanapakkhe akusalābhāvassa kāraṇaṃ hoti, tattha pasaṅgābhāvā, vattabbaṭṭhāne eva ‘‘akusaleneva pātabbatāya lokavajjatā’’ti vuttattā ca. Na ca te ‘‘akusalaṃ pana hotī’’ti vadantā ācariyā imaṃ sāmaṇerānaṃ sīlabhedappakāsakaṃ khandhakaṭṭhakathāpāṭhameva gahetvā avocuṃ, yena ‘‘ettakameva aṭṭhakathāyaṃ vutta’’nti vattabbaṃ siyā, atha kho surāpānaṭṭhakathāgataṃ suttapiṭakaṭṭhakathāgatañca anekavidhaṃ vacanaṃ, mahāvihāravāsīnaṃ paramparopadesañca gahetvā avocuṃ. Bhinnaladdhikānaṃ abhayagirikādīnaṃ matañhetaṃ, yadidaṃ jānitvā pivantasseva akusalanti gahaṇaṃ. Tasmā yaṃ vuttaṃ kehici ‘‘sāmaṇerassa surāti ajānitvā pivantassa pārājikaṃ natthi, akusalaṃ pana hotī’’ti, taṃ suvuttanti gahetabbaṃ.

    યઞ્ચ સારત્થદીપનિયં (સારત્થ॰ ટી॰ પારાજિકકણ્ડ ૨.૪૨) ‘‘અજાનિત્વા પિવન્તસ્સાપિ સોતાપન્નસ્સ મુખં સુરા ન પવિસતિ કમ્મપથપ્પત્તઅકુસલચિત્તેનેવ પાતબ્બતો’’તિ કેહિચિ વુત્તવચનં ‘‘ન સુન્દર’’ન્તિ પટિક્ખિપિત્વા ‘‘બોધિસત્તે કુચ્છિગતે બોધિસત્તમાતુ સીલં વિય હિ ઇદમ્પિ અરિયસાવકાનં ધમ્મતાસિદ્ધન્તિ વેદિતબ્બ’’ન્તિ વત્વા ધમ્મતાસિદ્ધત્તંયેવ સમત્થેતું ‘‘ભવન્તરેપિ હિ અરિયસાવકો જીવિતહેતુપિ નેવ પાણં હનતિ, ન સુરં પિવતિ. સચે પિસ્સ સુરઞ્ચ ખીરઞ્ચ મિસ્સેત્વા મુખે પક્ખિપન્તિ, ખીરમેવ પવિસતિ, ન સુરા. યથા કિં? યથા કોઞ્ચસકુણાનં ખીરમિસ્સકે ઉદકે ખીરમેવ પવિસતિ, ન ઉદકં. ઇદં યોનિસિદ્ધન્તિ ચે, ઇદમ્પિ ધમ્મતાસિદ્ધન્તિ વેદિતબ્બ’’ન્તિ ઇદં અટ્ઠકથાવચનં દસ્સિતં, તમ્પિ ન યુત્તમેવ. યથા હિ બોધિસત્તમાતુ સીલં વિય અરિયસાવકાનં ધમ્મતાસિદ્ધન્તિ એત્થ બોધિસત્તમાતુ ધમ્મતા નામ બોધિસત્તસ્સ ચ અત્તનો ચ પારમિતાનુભાવેન અકુસલાનુપ્પત્તિનિયમો એવ. તથા અરિયસાવકાનમ્પિ ભવન્તરે પાણાતિપાતાદીનં દસન્નં કમ્મપથાનં અઞ્ઞેસઞ્ચ અપાયહેતુકાનં અકુસલાનં અચ્ચન્તપ્પહાયકસ્સ મગ્ગસ્સ આનુભાવેન તંતંસીલવીતિક્કમહેતુકસ્સ અકુસલસ્સ અનુપ્પત્તિનિયમો એવ ધમ્મતા. ન હિ સભાવવાદીનં ધમ્મતા વિય અહેતુકતા ઇધ ધમ્મતા નામ. યથા વા એવંધમ્મતાનયે કારણસ્સ ભાવે અભાવે ચ કારિયસ્સ ભાવો અભાવો ચ ધમ્મતા, ન અહેતુઅપ્પચ્ચયાભાવાભાવો, એવમિધાપિ પાણાતિપાતાદિકમ્મપથાનં હેતુભૂતસ્સ કિલેસસ્સ અચ્ચન્તાભાવેન તેસં અભાવો, તદવસેસાનં અકુસલાનં હેતુનો ભાવેન ભાવો ચ ધમ્મતા , ન અહેતુકતા. તસ્મા અપાયહેતુનો રાગસ્સ અભાવેનેવ અરિયાનં અજાનિત્વાપિ સુરાય અનજ્ઝોહરણન્તિ સુવુત્તમેવિદં કેહિચિ ‘‘અજાનિત્વા પિવન્તસ્સાપિ સોતાપન્નસ્સ મુખં સુરા ન પવિસતિ કમ્મપથપ્પત્તઅકુસલચિત્તેનેવ પાતબ્બતો’’તિ, તં કેન હેતુના ન સુન્દરં જાતન્તિ ન ઞાયતિ, ધમ્મતાસિદ્ધન્તિ વા કથનેન કથં તં પટિક્ખિત્તન્તિ.

    Yañca sāratthadīpaniyaṃ (sārattha. ṭī. pārājikakaṇḍa 2.42) ‘‘ajānitvā pivantassāpi sotāpannassa mukhaṃ surā na pavisati kammapathappattaakusalacitteneva pātabbato’’ti kehici vuttavacanaṃ ‘‘na sundara’’nti paṭikkhipitvā ‘‘bodhisatte kucchigate bodhisattamātu sīlaṃ viya hi idampi ariyasāvakānaṃ dhammatāsiddhanti veditabba’’nti vatvā dhammatāsiddhattaṃyeva samatthetuṃ ‘‘bhavantarepi hi ariyasāvako jīvitahetupi neva pāṇaṃ hanati, na suraṃ pivati. Sace pissa surañca khīrañca missetvā mukhe pakkhipanti, khīrameva pavisati, na surā. Yathā kiṃ? Yathā koñcasakuṇānaṃ khīramissake udake khīrameva pavisati, na udakaṃ. Idaṃ yonisiddhanti ce, idampi dhammatāsiddhanti veditabba’’nti idaṃ aṭṭhakathāvacanaṃ dassitaṃ, tampi na yuttameva. Yathā hi bodhisattamātu sīlaṃ viya ariyasāvakānaṃ dhammatāsiddhanti ettha bodhisattamātu dhammatā nāma bodhisattassa ca attano ca pāramitānubhāvena akusalānuppattiniyamo eva. Tathā ariyasāvakānampi bhavantare pāṇātipātādīnaṃ dasannaṃ kammapathānaṃ aññesañca apāyahetukānaṃ akusalānaṃ accantappahāyakassa maggassa ānubhāvena taṃtaṃsīlavītikkamahetukassa akusalassa anuppattiniyamo eva dhammatā. Na hi sabhāvavādīnaṃ dhammatā viya ahetukatā idha dhammatā nāma. Yathā vā evaṃdhammatānaye kāraṇassa bhāve abhāve ca kāriyassa bhāvo abhāvo ca dhammatā, na ahetuappaccayābhāvābhāvo, evamidhāpi pāṇātipātādikammapathānaṃ hetubhūtassa kilesassa accantābhāvena tesaṃ abhāvo, tadavasesānaṃ akusalānaṃ hetuno bhāvena bhāvo ca dhammatā , na ahetukatā. Tasmā apāyahetuno rāgassa abhāveneva ariyānaṃ ajānitvāpi surāya anajjhoharaṇanti suvuttamevidaṃ kehici ‘‘ajānitvā pivantassāpi sotāpannassa mukhaṃ surā na pavisati kammapathappattaakusalacitteneva pātabbato’’ti, taṃ kena hetunā na sundaraṃ jātanti na ñāyati, dhammatāsiddhanti vā kathanena kathaṃ taṃ paṭikkhittanti.
