Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૧૯૪] ૪. મણિચોરજાતકવણ્ણના
[194] 4. Maṇicorajātakavaṇṇanā
ન સન્તિ દેવા પવસન્તિ નૂનાતિ ઇદં સત્થા વેળુવને વિહરન્તો વધાય પરિસક્કન્તં દેવદત્તં આરબ્ભ કથેસિ. તદા પન સત્થા ‘‘દેવદત્તો વધાય પરિસક્કતી’’તિ સુત્વા ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ, પુબ્બેપિ દેવદત્તો મય્હં વધાય પરિસક્કતિયેવ, પરિસક્કન્તોપિ પન મં વધિતું નાસક્ખી’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Na santi devā pavasanti nūnāti idaṃ satthā veḷuvane viharanto vadhāya parisakkantaṃ devadattaṃ ārabbha kathesi. Tadā pana satthā ‘‘devadatto vadhāya parisakkatī’’ti sutvā ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi devadatto mayhaṃ vadhāya parisakkatiyeva, parisakkantopi pana maṃ vadhituṃ nāsakkhī’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો બારાણસિતો અવિદૂરે ગામકે ગહપતિકુલે નિબ્બત્તિ. અથસ્સ વયપ્પત્તસ્સ બારાણસિતો કુલધીતરં આનેસું, સા સુવણ્ણવણ્ણા અહોસિ અભિરૂપા દસ્સનીયા દેવચ્છરા વિય પુપ્ફલતા વિય લળમાના મત્તકિન્નરી વિય ચ સુજાતાતિ નામેન પતિબ્બતા સીલાચારસમ્પન્ના વત્તસમ્પન્ના. નિચ્ચકાલમ્પિસ્સા પતિવત્તં સસ્સુવત્તં સસુરવત્તઞ્ચ કતમેવ હોતિ, સા બોધિસત્તસ્સ પિયા અહોસિ મનાપા. ઇતિ ઉભોપિ તે સમ્મોદમાના એકચિત્તા સમગ્ગવાસં વસિંસુ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto bārāṇasito avidūre gāmake gahapatikule nibbatti. Athassa vayappattassa bārāṇasito kuladhītaraṃ ānesuṃ, sā suvaṇṇavaṇṇā ahosi abhirūpā dassanīyā devaccharā viya pupphalatā viya laḷamānā mattakinnarī viya ca sujātāti nāmena patibbatā sīlācārasampannā vattasampannā. Niccakālampissā pativattaṃ sassuvattaṃ sasuravattañca katameva hoti, sā bodhisattassa piyā ahosi manāpā. Iti ubhopi te sammodamānā ekacittā samaggavāsaṃ vasiṃsu.
અથેકદિવસં સુજાતા ‘‘માતાપિતરો દટ્ઠુકામામ્હી’’તિ બોધિસત્તસ્સ આરોચેસિ. ‘‘સાધુ, ભદ્દે, મગ્ગપાથેય્યં પહોનકં પટિયાદેહી’’તિ ખજ્જવિકતિં પચાપેત્વા ખજ્જકાદીનિ યાનકે ઠપેત્વા યાનકં પાજેન્તો યાનકસ્સ પુરતો અહોસિ, ઇતરા પચ્છતો. તે નગરસમીપં ગન્ત્વા યાનકં મોચેત્વા ન્હત્વા ભુઞ્જિંસુ. પુન બોધિસત્તો યાનકં યોજેત્વા પુરતો નિસીદિ, સુજાતા વત્થાનિ પરિવત્તેત્વા અલઙ્કરિત્વા પચ્છતો નિસીદિ. યાનકસ્સ અન્તોનગરં પવિટ્ઠકાલે બારાણસિરાજા હત્થિક્ખન્ધવરગતો નગરં પદક્ખિણં કરોન્તો તં પદેસં અગમાસિ. સુજાતા ઓતરિત્વા યાનકસ્સ પચ્છતો પદસા પાયાસિ. રાજા તં દિસ્વા તસ્સા રૂપસમ્પત્તિયા આકડ્ઢિયમાનલોચનો પટિબદ્ધચિત્તો હુત્વા એકં અમચ્ચં આણાપેસિ – ‘‘ગચ્છ ત્વં એતિસ્સા સસ્સામિકભાવં વા અસ્સામિકભાવં વા જાનાહી’’તિ. સો ગન્ત્વા તસ્સા સસ્સામિકભાવં ઞત્વા ‘‘સસ્સામિકા કિર, દેવ, યાનકે નિસિન્નો પુરિસો એતિસ્સા સામિકો’’તિ આહ.
Athekadivasaṃ sujātā ‘‘mātāpitaro daṭṭhukāmāmhī’’ti bodhisattassa ārocesi. ‘‘Sādhu, bhadde, maggapātheyyaṃ pahonakaṃ paṭiyādehī’’ti khajjavikatiṃ pacāpetvā khajjakādīni yānake ṭhapetvā yānakaṃ pājento yānakassa purato ahosi, itarā pacchato. Te nagarasamīpaṃ gantvā yānakaṃ mocetvā nhatvā bhuñjiṃsu. Puna bodhisatto yānakaṃ yojetvā purato nisīdi, sujātā vatthāni parivattetvā alaṅkaritvā pacchato nisīdi. Yānakassa antonagaraṃ paviṭṭhakāle bārāṇasirājā hatthikkhandhavaragato nagaraṃ padakkhiṇaṃ karonto taṃ padesaṃ agamāsi. Sujātā otaritvā yānakassa pacchato padasā pāyāsi. Rājā taṃ disvā tassā rūpasampattiyā ākaḍḍhiyamānalocano paṭibaddhacitto hutvā ekaṃ amaccaṃ āṇāpesi – ‘‘gaccha tvaṃ etissā sassāmikabhāvaṃ vā assāmikabhāvaṃ vā jānāhī’’ti. So gantvā tassā sassāmikabhāvaṃ ñatvā ‘‘sassāmikā kira, deva, yānake nisinno puriso etissā sāmiko’’ti āha.
રાજા પટિબદ્ધચિત્તં વિનોદેતું અસક્કોન્તો કિલેસાતુરો હુત્વા ‘‘એકેન નં ઉપાયેન મારાપેત્વા ઇત્થિં ગણ્હિસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા એકં પુરિસં આમન્તેત્વા ‘‘ગચ્છ, ભો, ઇમં ચૂળામણિં વીથિં ગચ્છન્તો વિય હુત્વા એતસ્સ પુરિસસ્સ યાનકે પક્ખિપિત્વા એહી’’તિ ચૂળામણિં દત્વા ઉય્યોજેસિ. સો ‘‘સાધૂ’’તિ તં ગહેત્વા ગન્ત્વા યાનકે ઠપેત્વા ‘‘ઠપિતો મે, દેવા’’તિ આગન્ત્વા આરોચેસિ. રાજા ‘‘ચૂળામણિ મે નટ્ઠો’’તિ આહ, મનુસ્સા એકકોલાહલં અકંસુ. રાજા ‘‘સબ્બદ્વારાનિ પિદહિત્વા સઞ્ચારં છિન્દિત્વા ચોરં પરિયેસથા’’તિ આહ, રાજપુરિસા તથા અકંસુ, નગરં એકસઙ્ખોભં અહોસિ. ઇતરો પુરિસો મનુસ્સે ગહેત્વા બોધિસત્તસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા ‘‘ભો, યાનકં ઠપેહિ, રઞ્ઞો ચૂળામણિ નટ્ઠો, યાનકં સોધેસ્સામી’’તિ યાનકં સોધેન્તો અત્તના ઠપિતમણિં ગહેત્વા બોધિસત્તં ગહેત્વા ‘‘મણિચોરો’’તિ હત્થેહિ ચ પાદેહિ ચ પોથેત્વા પચ્છાબાહં બન્ધિત્વા નેત્વા ‘‘અયં મણિચોરો’’તિ રઞ્ઞો દસ્સેસિ. રાજાપિ ‘‘સીસમસ્સ છિન્દથા’’તિ આણાપેસિ.
Rājā paṭibaddhacittaṃ vinodetuṃ asakkonto kilesāturo hutvā ‘‘ekena naṃ upāyena mārāpetvā itthiṃ gaṇhissāmī’’ti cintetvā ekaṃ purisaṃ āmantetvā ‘‘gaccha, bho, imaṃ cūḷāmaṇiṃ vīthiṃ gacchanto viya hutvā etassa purisassa yānake pakkhipitvā ehī’’ti cūḷāmaṇiṃ datvā uyyojesi. So ‘‘sādhū’’ti taṃ gahetvā gantvā yānake ṭhapetvā ‘‘ṭhapito me, devā’’ti āgantvā ārocesi. Rājā ‘‘cūḷāmaṇi me naṭṭho’’ti āha, manussā ekakolāhalaṃ akaṃsu. Rājā ‘‘sabbadvārāni pidahitvā sañcāraṃ chinditvā coraṃ pariyesathā’’ti āha, rājapurisā tathā akaṃsu, nagaraṃ ekasaṅkhobhaṃ ahosi. Itaro puriso manusse gahetvā bodhisattassa santikaṃ gantvā ‘‘bho, yānakaṃ ṭhapehi, rañño cūḷāmaṇi naṭṭho, yānakaṃ sodhessāmī’’ti yānakaṃ sodhento attanā ṭhapitamaṇiṃ gahetvā bodhisattaṃ gahetvā ‘‘maṇicoro’’ti hatthehi ca pādehi ca pothetvā pacchābāhaṃ bandhitvā netvā ‘‘ayaṃ maṇicoro’’ti rañño dassesi. Rājāpi ‘‘sīsamassa chindathā’’ti āṇāpesi.
અથ નં રાજપુરિસા ચતુક્કે ચતુક્કે કસાહિ તાળેન્તા દક્ખિણદ્વારેન નગરા નિક્ખમાપેસું. સુજાતાપિ યાનકં પહાય બાહા પગ્ગય્હ પરિદેવમાના ‘‘સામિ, મં નિસ્સાય ઇમં દુક્ખં પત્તોસી’’તિ પરિદેવમાના પચ્છતો પચ્છતો અગમાસિ. રાજપુરિસા ‘‘સીસમસ્સ છિન્દિસ્સામા’’તિ બોધિસત્તં ઉત્તાનં નિપજ્જાપેસું. તં દિસ્વા સુજાતા અત્તનો સીલગુણં આવજ્જેત્વા ‘‘નત્થિ વત મઞ્ઞે ઇમસ્મિં લોકે સીલવન્તાનં વિહેઠકે પાપસાહસિકમનુસ્સે નિસેધેતું સમત્થા દેવતા નામા’’તિઆદીનિ વત્વા પઠમં ગાથમાહ –
Atha naṃ rājapurisā catukke catukke kasāhi tāḷentā dakkhiṇadvārena nagarā nikkhamāpesuṃ. Sujātāpi yānakaṃ pahāya bāhā paggayha paridevamānā ‘‘sāmi, maṃ nissāya imaṃ dukkhaṃ pattosī’’ti paridevamānā pacchato pacchato agamāsi. Rājapurisā ‘‘sīsamassa chindissāmā’’ti bodhisattaṃ uttānaṃ nipajjāpesuṃ. Taṃ disvā sujātā attano sīlaguṇaṃ āvajjetvā ‘‘natthi vata maññe imasmiṃ loke sīlavantānaṃ viheṭhake pāpasāhasikamanusse nisedhetuṃ samatthā devatā nāmā’’tiādīni vatvā paṭhamaṃ gāthamāha –
૮૭.
87.
‘‘ન સન્તિ દેવા પવસન્તિ નૂન, ન હિ નૂન સન્તિ ઇધ લોકપાલા;
‘‘Na santi devā pavasanti nūna, na hi nūna santi idha lokapālā;
સહસા કરોન્તાનમસઞ્ઞતાનં, ન હિ નૂન સન્તિ પટિસેધિતારો’’તિ.
Sahasā karontānamasaññatānaṃ, na hi nūna santi paṭisedhitāro’’ti.
તત્થ ન સન્તિ, દેવાતિ ઇમસ્મિં લોકે સીલવન્તાનં ઓલોકનકા પાપાનઞ્ચ નિસેધકા ન સન્તિ નૂન દેવા. પવસન્તિ નૂનાતિ એવરૂપેસુ વા કિચ્ચેસુ ઉપ્પન્નેસુ નૂન પવસન્તિ પવાસં ગચ્છન્તિ. ઇધ, લોકપાલાતિ ઇમસ્મિં લોકે લોકપાલસમ્મતા સમણબ્રાહ્મણાપિ સીલવન્તાનં અનુગ્ગાહકા ન હિ નૂન સન્તિ. સહસા કરોન્તાનમસઞ્ઞતાનન્તિ સહસા અવીમંસિત્વા સાહસિકં દારુણં કમ્મં કરોન્તાનં દુસ્સીલાનં. પટિસેધિતારોતિ એવરૂપં કમ્મં મા કરિત્થ, ન લબ્ભા એતં કાતુન્તિ પટિસેધેન્તા નત્થીતિ અત્થો.
Tattha na santi, devāti imasmiṃ loke sīlavantānaṃ olokanakā pāpānañca nisedhakā na santi nūna devā. Pavasanti nūnāti evarūpesu vā kiccesu uppannesu nūna pavasanti pavāsaṃ gacchanti. Idha, lokapālāti imasmiṃ loke lokapālasammatā samaṇabrāhmaṇāpi sīlavantānaṃ anuggāhakā na hi nūna santi. Sahasā karontānamasaññatānanti sahasā avīmaṃsitvā sāhasikaṃ dāruṇaṃ kammaṃ karontānaṃ dussīlānaṃ. Paṭisedhitāroti evarūpaṃ kammaṃ mā karittha, na labbhā etaṃ kātunti paṭisedhentā natthīti attho.
એવં તાય સીલસમ્પન્નાય પરિદેવમાનાય સક્કસ્સ દેવરઞ્ઞો નિસિન્નાસનં ઉણ્હાકારં દસ્સેસિ, સક્કો ‘‘કો નુ ખો મં સક્કત્તતો ચાવેતુકામો’’તિ આવજ્જેન્તો ઇમં કારણં ઞત્વા ‘‘બારાણસિરાજા અતિફરુસકમ્મં કરોતિ, સીલસમ્પન્નં સુજાતં કિલમેતિ, ગન્તું દાનિ મે વટ્ટતી’’તિ દેવલોકા ઓરુય્હ અત્તનો આનુભાવેન હત્થિપિટ્ઠે નિસિન્નં તં પાપરાજાનં હત્થિક્ખન્ધતો ઓતારેત્વા ધમ્મગણ્ડિકાય ઉત્તાનં નિપજ્જાપેત્વા બોધિસત્તં ઉક્ખિપિત્વા સબ્બાલઙ્કારેહિ અલઙ્કરિત્વા રાજવેસં ગાહાપેત્વા હત્થિક્ખન્ધે નિસીદાપેસિ. રાજપુરિસા ફરસું ઉક્ખિપિત્વા સીસં છિન્દન્તા રઞ્ઞો સીસં છિન્દિંસુ, છિન્નકાલેયેવ ચસ્સ રઞ્ઞો સીસભાવં જાનિંસુ. સક્કો દેવરાજા દિસ્સમાનકસરીરેનેવ બોધિસત્તસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા બોધિસત્તસ્સ રાજાભિસેકં કત્વા સુજાતાય ચ અગ્ગમહેસિટ્ઠાનં દાપેસિ. અમચ્ચા ચેવ બ્રાહ્મણગહપતિકાદયો ચ સક્કં દેવરાજાનં દિસ્વા ‘‘અધમ્મિકરાજા મારિતો, ઇદાનિ અમ્હેહિ સક્કદત્તિકો ધમ્મિકરાજા લદ્ધો’’તિ સોમનસ્સપ્પત્તા અહેસું.
Evaṃ tāya sīlasampannāya paridevamānāya sakkassa devarañño nisinnāsanaṃ uṇhākāraṃ dassesi, sakko ‘‘ko nu kho maṃ sakkattato cāvetukāmo’’ti āvajjento imaṃ kāraṇaṃ ñatvā ‘‘bārāṇasirājā atipharusakammaṃ karoti, sīlasampannaṃ sujātaṃ kilameti, gantuṃ dāni me vaṭṭatī’’ti devalokā oruyha attano ānubhāvena hatthipiṭṭhe nisinnaṃ taṃ pāparājānaṃ hatthikkhandhato otāretvā dhammagaṇḍikāya uttānaṃ nipajjāpetvā bodhisattaṃ ukkhipitvā sabbālaṅkārehi alaṅkaritvā rājavesaṃ gāhāpetvā hatthikkhandhe nisīdāpesi. Rājapurisā pharasuṃ ukkhipitvā sīsaṃ chindantā rañño sīsaṃ chindiṃsu, chinnakāleyeva cassa rañño sīsabhāvaṃ jāniṃsu. Sakko devarājā dissamānakasarīreneva bodhisattassa santikaṃ gantvā bodhisattassa rājābhisekaṃ katvā sujātāya ca aggamahesiṭṭhānaṃ dāpesi. Amaccā ceva brāhmaṇagahapatikādayo ca sakkaṃ devarājānaṃ disvā ‘‘adhammikarājā mārito, idāni amhehi sakkadattiko dhammikarājā laddho’’ti somanassappattā ahesuṃ.
સક્કોપિ આકાસે ઠત્વા ‘‘અયં વો સક્કદત્તિકો રાજા, ઇતો પટ્ઠાય ધમ્મેન રજ્જં કારેસ્સતિ. સચે હિ રાજા અધમ્મિકો હોતિ, દેવો અકાલે વસ્સતિ, કાલે ન વસ્સતિ, છાતભયં રોગભયં સત્થભયન્તિ ઇમાનિ તીણિ ભયાનિ ઉપગતાનેવ હોન્તી’’તિ ઓવદન્તો દુતિયં ગાથમાહ –
Sakkopi ākāse ṭhatvā ‘‘ayaṃ vo sakkadattiko rājā, ito paṭṭhāya dhammena rajjaṃ kāressati. Sace hi rājā adhammiko hoti, devo akāle vassati, kāle na vassati, chātabhayaṃ rogabhayaṃ satthabhayanti imāni tīṇi bhayāni upagatāneva hontī’’ti ovadanto dutiyaṃ gāthamāha –
૮૮.
88.
‘‘અકાલે વસ્સતી તસ્સ, કાલે તસ્સ ન વસ્સતિ;
‘‘Akāle vassatī tassa, kāle tassa na vassati;
સગ્ગા ચ ચવતિ ઠાના, નનુ સો તાવતા હતો’’તિ.
Saggā ca cavati ṭhānā, nanu so tāvatā hato’’ti.
તત્થ અકાલેતિ અધમ્મિકરઞ્ઞો રજ્જે અયુત્તકાલે સસ્સાનં પક્કકાલે વા લાયનમદ્દનાદિકાલે વા દેવો વસ્સતિ. કાલેતિ યુત્તપયુત્તકાલે વપનકાલે તરુણસસ્સકાલે ગબ્ભગ્ગહણકાલે ચ ન વસ્સતિ. સગ્ગા ચ ચવતિ ઠાનાતિ સગ્ગસઙ્ખાતા ઠાના દેવલોકા ચવતીતિ અત્થો. અધમ્મિકરાજા હિ અપ્પટિલાભવસેન દેવલોકા ચવતિ નામ, સગ્ગેપિ વા રજ્જં કારેન્તો અધમ્મિકરાજા તતો ચવતીતિપિ અત્થો. નનુ સો તાવતા હતોતિ નનુ સો અધમ્મિકો રાજા એત્તકેન હતો હોતિ. અથ વા એકંસવાચી એત્થ નુ-કારો, નેસો એકંસેન એત્તાવતા હતો, અટ્ઠસુ પન મહાનિરયેસુ સોળસસુ ચ ઉસ્સદનિરયેસુ દીઘરત્તં સો હઞ્ઞિસ્સતીતિ અયમેત્થ અત્થો.
Tattha akāleti adhammikarañño rajje ayuttakāle sassānaṃ pakkakāle vā lāyanamaddanādikāle vā devo vassati. Kāleti yuttapayuttakāle vapanakāle taruṇasassakāle gabbhaggahaṇakāle ca na vassati. Saggā ca cavati ṭhānāti saggasaṅkhātā ṭhānā devalokā cavatīti attho. Adhammikarājā hi appaṭilābhavasena devalokā cavati nāma, saggepi vā rajjaṃ kārento adhammikarājā tato cavatītipi attho. Nanu so tāvatā hatoti nanu so adhammiko rājā ettakena hato hoti. Atha vā ekaṃsavācī ettha nu-kāro, neso ekaṃsena ettāvatā hato, aṭṭhasu pana mahānirayesu soḷasasu ca ussadanirayesu dīgharattaṃ so haññissatīti ayamettha attho.
એવં સક્કો મહાજનસ્સ ઓવાદં દત્વા અત્તનો દેવટ્ઠાનમેવ અગમાસિ. બોધિસત્તોપિ ધમ્મેન રજ્જં કારેત્વા સગ્ગપુરં પૂરેસિ.
Evaṃ sakko mahājanassa ovādaṃ datvā attano devaṭṭhānameva agamāsi. Bodhisattopi dhammena rajjaṃ kāretvā saggapuraṃ pūresi.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા અધમ્મિકરાજા દેવદત્તો અહોસિ, સક્કો અનુરુદ્ધો, સુજાતા રાહુલમાતા, સક્કદત્તિયરાજા પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā adhammikarājā devadatto ahosi, sakko anuruddho, sujātā rāhulamātā, sakkadattiyarājā pana ahameva ahosi’’nti.
મણિચોરજાતકવણ્ણના ચતુત્થા.
Maṇicorajātakavaṇṇanā catutthā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૧૯૪. મણિચોરજાતકં • 194. Maṇicorajātakaṃ