Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi |
૧૮. અટ્ઠારસમવગ્ગો
18. Aṭṭhārasamavaggo
(૧૭૭) ૧. મનુસ્સલોકકથા
(177) 1. Manussalokakathā
૮૦૨. ન વત્તબ્બં – ‘‘બુદ્ધો ભગવા મનુસ્સલોકે અટ્ઠાસી’’તિ? આમન્તા. નનુ અત્થિ બુદ્ધવુત્થાનિ ચેતિયાનિ આરામવિહારગામનિગમનગરાનિ રટ્ઠાનિ જનપદાનીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અત્થિ બુદ્ધવુત્થાનિ ચેતિયાનિ આરામવિહારગામનિગમનગરાનિ રટ્ઠાનિ જનપદાનિ, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘બુદ્ધો ભગવા મનુસ્સલોકે અટ્ઠાસી’’તિ.
802. Na vattabbaṃ – ‘‘buddho bhagavā manussaloke aṭṭhāsī’’ti? Āmantā. Nanu atthi buddhavutthāni cetiyāni ārāmavihāragāmanigamanagarāni raṭṭhāni janapadānīti? Āmantā. Hañci atthi buddhavutthāni cetiyāni ārāmavihāragāmanigamanagarāni raṭṭhāni janapadāni, tena vata re vattabbe – ‘‘buddho bhagavā manussaloke aṭṭhāsī’’ti.
ન વત્તબ્બં – ‘‘બુદ્ધો ભગવા મનુસ્સલોકે અટ્ઠાસી’’તિ? આમન્તા. નનુ ભગવા લુમ્બિનિયા જાતો, બોધિયા મૂલે અભિસમ્બુદ્ધો, બારાણસિયં ભગવતા ધમ્મચક્કં પવત્તિતં, ચાપાલે ચેતિયે આયુસઙ્ખારો ઓસ્સટ્ઠો, કુસિનારાયં ભગવા પરિનિબ્બુતોતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ ભગવા લુમ્બિનિયા જાતો…પે॰… કુસિનારાયં ભગવા પરિનિબ્બુતો, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘બુદ્ધો ભગવા મનુસ્સલોકે અટ્ઠાસી’’તિ.
Na vattabbaṃ – ‘‘buddho bhagavā manussaloke aṭṭhāsī’’ti? Āmantā. Nanu bhagavā lumbiniyā jāto, bodhiyā mūle abhisambuddho, bārāṇasiyaṃ bhagavatā dhammacakkaṃ pavattitaṃ, cāpāle cetiye āyusaṅkhāro ossaṭṭho, kusinārāyaṃ bhagavā parinibbutoti? Āmantā. Hañci bhagavā lumbiniyā jāto…pe… kusinārāyaṃ bhagavā parinibbuto, tena vata re vattabbe – ‘‘buddho bhagavā manussaloke aṭṭhāsī’’ti.
ન વત્તબ્બં – ‘‘બુદ્ધો ભગવા મનુસ્સલોકે અટ્ઠાસી’’તિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘એકમિદાહં, ભિક્ખવે, સમયં ઉક્કટ્ઠાયં વિહરામિ સુભગવને સાલરાજમૂલે’’તિ 1; ‘‘એકમિદાહં, ભિક્ખવે, સમયં ઉરુવેલાયં વિહરામિ અજપાલનિગ્રોધે પઠમાભિસમ્બુદ્ધો’’તિ 2; ‘‘એકમિદાહં, ભિક્ખવે, સમયં રાજગહે વિહરામિ વેળુવને કળન્દકનિવાપે’’તિ 3; ‘‘એકમિદાહં, ભિક્ખવે, સમયં સાવત્થિયં વિહરામિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે’’તિ ; ‘‘એકમિદાહં, ભિક્ખવે, સમયં વેસાલિયં વિહરામિ મહાવને કૂટાગારસાલાય’’ન્તિ 4! અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ બુદ્ધો ભગવા મનુસ્સલોકે અટ્ઠાસીતિ.
Na vattabbaṃ – ‘‘buddho bhagavā manussaloke aṭṭhāsī’’ti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘ekamidāhaṃ, bhikkhave, samayaṃ ukkaṭṭhāyaṃ viharāmi subhagavane sālarājamūle’’ti 5; ‘‘ekamidāhaṃ, bhikkhave, samayaṃ uruvelāyaṃ viharāmi ajapālanigrodhe paṭhamābhisambuddho’’ti 6; ‘‘ekamidāhaṃ, bhikkhave, samayaṃ rājagahe viharāmi veḷuvane kaḷandakanivāpe’’ti 7; ‘‘ekamidāhaṃ, bhikkhave, samayaṃ sāvatthiyaṃ viharāmi jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme’’ti ; ‘‘ekamidāhaṃ, bhikkhave, samayaṃ vesāliyaṃ viharāmi mahāvane kūṭāgārasālāya’’nti 8! Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi buddho bhagavā manussaloke aṭṭhāsīti.
૮૦૩. બુદ્ધો ભગવા મનુસ્સલોકે અટ્ઠાસીતિ? આમન્તા. નનુ ભગવા લોકે જાતો, લોકે સંવડ્ઢો, લોકં અભિભુય્ય વિહરતિ અનુપલિત્તો લોકેનાતિ 9? આમન્તા. હઞ્ચિ ભગવા લોકે જાતો, લોકે સંવડ્ઢો, લોકં અભિભુય્ય વિહરતિ અનુપલિત્તો લોકેન, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘બુદ્ધો ભગવા મનુસ્સલોકે અટ્ઠાસી’’તિ.
803. Buddho bhagavā manussaloke aṭṭhāsīti? Āmantā. Nanu bhagavā loke jāto, loke saṃvaḍḍho, lokaṃ abhibhuyya viharati anupalitto lokenāti 10? Āmantā. Hañci bhagavā loke jāto, loke saṃvaḍḍho, lokaṃ abhibhuyya viharati anupalitto lokena, no ca vata re vattabbe – ‘‘buddho bhagavā manussaloke aṭṭhāsī’’ti.
મનુસ્સલોકકથા નિટ્ઠિતા.
Manussalokakathā niṭṭhitā.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૧. મનુસ્સલોકકથાવણ્ણના • 1. Manussalokakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૧. મનુસ્સલોકકથાવણ્ણના • 1. Manussalokakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૧. મનુસ્સલોકકથાવણ્ણના • 1. Manussalokakathāvaṇṇanā