Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચરિયાપિટકપાળિ • Cariyāpiṭakapāḷi

    ૭. માતઙ્ગચરિયા

    7. Mātaṅgacariyā

    ૬૦.

    60.

    ‘‘પુનાપરં યદા હોમિ, જટિલો ઉગ્ગતાપનો;

    ‘‘Punāparaṃ yadā homi, jaṭilo uggatāpano;

    માતઙ્ગો નામ નામેન, સીલવા સુસમાહિતો.

    Mātaṅgo nāma nāmena, sīlavā susamāhito.

    ૬૧.

    61.

    ‘‘અહઞ્ચ બ્રાહ્મણો એકો, ગઙ્ગાકૂલે વસામુભો;

    ‘‘Ahañca brāhmaṇo eko, gaṅgākūle vasāmubho;

    અહં વસામિ ઉપરિ, હેટ્ઠા વસતિ બ્રાહ્મણો.

    Ahaṃ vasāmi upari, heṭṭhā vasati brāhmaṇo.

    ૬૨.

    62.

    ‘‘વિચરન્તો અનુકૂલમ્હિ, ઉદ્ધં મે અસ્સમદ્દસ;

    ‘‘Vicaranto anukūlamhi, uddhaṃ me assamaddasa;

    તત્થ મં પરિભાસેત્વા, અભિસપિ મુદ્ધફાલનં.

    Tattha maṃ paribhāsetvā, abhisapi muddhaphālanaṃ.

    ૬૩.

    63.

    ‘‘યદિહં તસ્સ પકુપ્પેય્યં, યદિ સીલં ન ગોપયે;

    ‘‘Yadihaṃ tassa pakuppeyyaṃ, yadi sīlaṃ na gopaye;

    ઓલોકેત્વાનહં તસ્સ, કરેય્યં છારિકં વિય.

    Oloketvānahaṃ tassa, kareyyaṃ chārikaṃ viya.

    ૬૪.

    64.

    ‘‘યં સો તદા મં અભિસપિ, કુપિતો દુટ્ઠમાનસો;

    ‘‘Yaṃ so tadā maṃ abhisapi, kupito duṭṭhamānaso;

    તસ્સેવ મત્થકે નિપતિ, યોગેન તં પમોચયિં.

    Tasseva matthake nipati, yogena taṃ pamocayiṃ.

    ૬૫.

    65.

    ‘‘અનુરક્ખિં મમ સીલં, નારક્ખિં મમ જીવિતં;

    ‘‘Anurakkhiṃ mama sīlaṃ, nārakkhiṃ mama jīvitaṃ;

    સીલવા હિ તદા આસિં, બોધિયાયેવ કારણા’’તિ.

    Sīlavā hi tadā āsiṃ, bodhiyāyeva kāraṇā’’ti.

    માતઙ્ગચરિયં સત્તમં.

    Mātaṅgacariyaṃ sattamaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ચરિયાપિટક-અટ્ઠકથા • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā / ૭. માતઙ્ગચરિયાવણ્ણના • 7. Mātaṅgacariyāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact