Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    15. வீஸதினிபாதோ

    15. Vīsatinipāto

    497. மாதங்க³ஜாதகங் (1)

    497. Mātaṅgajātakaṃ (1)

    1.

    1.

    குதோ நு ஆக³ச்ச²ஸி து³ம்மவாஸீ 1, ஓதல்லகோ பங்ஸுபிஸாசகோவ;

    Kuto nu āgacchasi dummavāsī 2, otallako paṃsupisācakova;

    ஸங்காரசோளங் படிமுஞ்ச 3 கண்டே², கோ ரே துவங் ஹோஸி 4 அத³க்கி²ணெய்யோ.

    Saṅkāracoḷaṃ paṭimuñca 5 kaṇṭhe, ko re tuvaṃ hosi 6 adakkhiṇeyyo.

    2.

    2.

    அன்னங் தவேத³ங் 7 பகதங் யஸஸ்ஸி, தங் க²ஜ்ஜரே பு⁴ஞ்ஜரே பிய்யரே ச;

    Annaṃ tavedaṃ 8 pakataṃ yasassi, taṃ khajjare bhuñjare piyyare ca;

    ஜானாஸி மங் த்வங் பரத³த்தூபஜீவிங், உத்திட்ட²பிண்ட³ங் லப⁴தங் ஸபாகோ.

    Jānāsi maṃ tvaṃ paradattūpajīviṃ, uttiṭṭhapiṇḍaṃ labhataṃ sapāko.

    3.

    3.

    அன்னங் மமேத³ங் 9 பகதங் ப்³ராஹ்மணானங், அத்தத்தா²ய ஸத்³த³ஹதோ மமேத³ங் 10;

    Annaṃ mamedaṃ 11 pakataṃ brāhmaṇānaṃ, attatthāya saddahato mamedaṃ 12;

    அபேஹி எத்தோ கிமித⁴ட்டி²தோஸி, ந மாதி³ஸா துய்ஹங் த³த³ந்தி ஜம்ம.

    Apehi etto kimidhaṭṭhitosi, na mādisā tuyhaṃ dadanti jamma.

    4.

    4.

    த²லே ச நின்னே ச வபந்தி பீ³ஜங், அனூபகெ²த்தே ப²லமாஸமானா 13;

    Thale ca ninne ca vapanti bījaṃ, anūpakhette phalamāsamānā 14;

    ஏதாய ஸத்³தா⁴ய த³தா³ஹி தா³னங், அப்பேவ ஆராத⁴யே த³க்கி²ணெய்யே.

    Etāya saddhāya dadāhi dānaṃ, appeva ārādhaye dakkhiṇeyye.

    5.

    5.

    கெ²த்தானி மய்ஹங் விதி³தானி லோகே, யேஸாஹங் பீ³ஜானி பதிட்ட²பேமி;

    Khettāni mayhaṃ viditāni loke, yesāhaṃ bījāni patiṭṭhapemi;

    யே ப்³ராஹ்மணா ஜாதிமந்தூபபன்னா, தானீத⁴ கெ²த்தானி ஸுபேஸலானி.

    Ye brāhmaṇā jātimantūpapannā, tānīdha khettāni supesalāni.

    6.

    6.

    ஜாதிமதோ³ ச அதிமானிதா ச, லோபோ⁴ ச தோ³ஸோ ச மதோ³ ச மோஹோ;

    Jātimado ca atimānitā ca, lobho ca doso ca mado ca moho;

    ஏதே அகு³ணா யேஸு ச ஸந்தி 15 ஸப்³பே³, தானீத⁴ கெ²த்தானி அபேஸலானி.

    Ete aguṇā yesu ca santi 16 sabbe, tānīdha khettāni apesalāni.

    7.

    7.

    ஜாதிமதோ³ ச அதிமானிதா ச, லோபோ⁴ ச தோ³ஸோ ச மதோ³ ச மோஹோ;

    Jātimado ca atimānitā ca, lobho ca doso ca mado ca moho;

    ஏதே அகு³ணா யேஸு ந ஸந்தி ஸப்³பே³, தானீத⁴ கெ²த்தானி ஸுபேஸலானி.

    Ete aguṇā yesu na santi sabbe, tānīdha khettāni supesalāni.

    8.

    8.

    க்வெத்த² க³தா 17 உபஜோதியோ ச, உபஜ்ஜா²யோ ச அத²வா க³ண்ட³குச்சி² 18;

    Kvettha gatā 19 upajotiyo ca, upajjhāyo ca athavā gaṇḍakucchi 20;

    இமஸ்ஸ த³ண்ட³ஞ்ச வத⁴ஞ்ச த³த்வா, க³லே க³ஹெத்வா க²லயாத² 21 ஜம்மங்.

    Imassa daṇḍañca vadhañca datvā, gale gahetvā khalayātha 22 jammaṃ.

    9.

    9.

    கி³ரிங் நகே²ன க²ணஸி, அயோ த³ந்தேஹி 23 கா²த³ஸி;

    Giriṃ nakhena khaṇasi, ayo dantehi 24 khādasi;

    ஜாதவேத³ங் பத³ஹஸி, யோ இஸிங் பரிபா⁴ஸஸி.

    Jātavedaṃ padahasi, yo isiṃ paribhāsasi.

    10.

    10.

    இத³ங் வத்வான மாதங்கோ³, இஸி ஸச்சபரக்கமோ;

    Idaṃ vatvāna mātaṅgo, isi saccaparakkamo;

    அந்தலிக்க²ஸ்மிங் பக்காமி 25, ப்³ராஹ்மணானங் உதி³க்க²தங்.

    Antalikkhasmiṃ pakkāmi 26, brāhmaṇānaṃ udikkhataṃ.

    11.

    11.

    ஆவேல்லிதங் 27 பிட்டி²தோ உத்தமங்க³ங், பா³ஹுங் 28 பஸாரேதி அகம்மனெய்யங் 29;

    Āvellitaṃ 30 piṭṭhito uttamaṅgaṃ, bāhuṃ 31 pasāreti akammaneyyaṃ 32;

    ஸேதானி அக்கீ²னி யதா² மதஸ்ஸ, கோ மே இமங் புத்தமகாஸி ஏவங்.

    Setāni akkhīni yathā matassa, ko me imaṃ puttamakāsi evaṃ.

    12.

    12.

    இதா⁴க³மா ஸமணோ து³ம்மவாஸீ, ஓதல்லகோ பங்ஸுபிஸாசகோவ;

    Idhāgamā samaṇo dummavāsī, otallako paṃsupisācakova;

    ஸங்காரசோளங் படிமுஞ்ச கண்டே², ஸோ தே இமங் புத்தமகாஸி ஏவங்.

    Saṅkāracoḷaṃ paṭimuñca kaṇṭhe, so te imaṃ puttamakāsi evaṃ.

    13.

    13.

    கதமங் தி³ஸங் அக³மா பூ⁴ரிபஞ்ஞோ, அக்கா²த² மே மாணவா ஏதமத்த²ங்;

    Katamaṃ disaṃ agamā bhūripañño, akkhātha me māṇavā etamatthaṃ;

    க³ந்த்வான தங் படிகரேமு அச்சயங், அப்பேவ நங் புத்த லபே⁴மு ஜீவிதங்.

    Gantvāna taṃ paṭikaremu accayaṃ, appeva naṃ putta labhemu jīvitaṃ.

    14.

    14.

    வேஹாயஸங் அக³மா பூ⁴ரிபஞ்ஞோ, பத²த்³து⁴னோ பன்னரஸேவ சந்தோ³;

    Vehāyasaṃ agamā bhūripañño, pathaddhuno pannaraseva cando;

    அபி சாபி ஸோ புரிமதி³ஸங் அக³ச்சி², ஸச்சப்படிஞ்ஞோ இஸி ஸாது⁴ரூபோ.

    Api cāpi so purimadisaṃ agacchi, saccappaṭiñño isi sādhurūpo.

    15.

    15.

    ஆவேல்லிதங் பிட்டி²தோ உத்தமங்க³ங், பா³ஹுங் பஸாரேதி அகம்மனெய்யங்;

    Āvellitaṃ piṭṭhito uttamaṅgaṃ, bāhuṃ pasāreti akammaneyyaṃ;

    ஸேதானி அக்கீ²னி யதா² மதஸ்ஸ, கோ மே இமங் புத்தமகாஸி ஏவங்.

    Setāni akkhīni yathā matassa, ko me imaṃ puttamakāsi evaṃ.

    16.

    16.

    யக்கா² ஹவே ஸந்தி மஹானுபா⁴வா, அன்வாக³தா இஸயோ ஸாது⁴ரூபா;

    Yakkhā have santi mahānubhāvā, anvāgatā isayo sādhurūpā;

    தே து³ட்ட²சித்தங் குபிதங் விதி³த்வா, யக்கா² ஹி தே புத்தமகங்ஸு ஏவங்.

    Te duṭṭhacittaṃ kupitaṃ viditvā, yakkhā hi te puttamakaṃsu evaṃ.

    17.

    17.

    யக்கா² ச மே புத்தமகங்ஸு ஏவங், த்வஞ்ஞேவ மே மா குத்³தோ⁴ 33 ப்³ரஹ்மசாரி;

    Yakkhā ca me puttamakaṃsu evaṃ, tvaññeva me mā kuddho 34 brahmacāri;

    தும்ஹேவ 35 பாதே³ ஸரணங் க³தாஸ்மி, அன்வாக³தா புத்தஸோகேன பி⁴க்கு².

    Tumheva 36 pāde saraṇaṃ gatāsmi, anvāgatā puttasokena bhikkhu.

    18.

    18.

    ததே³வ ஹி ஏதரஹி ச மய்ஹங், மனோபதோ³ஸோ ந மமத்தி² 37 கோசி;

    Tadeva hi etarahi ca mayhaṃ, manopadoso na mamatthi 38 koci;

    புத்தோ ச தே வேத³மதே³ன மத்தோ, அத்த²ங் ந ஜானாதி அதி⁴ச்ச வேதே³.

    Putto ca te vedamadena matto, atthaṃ na jānāti adhicca vede.

    19.

    19.

    அத்³தா⁴ ஹவே பி⁴க்கு² முஹுத்தகேன, ஸம்முய்ஹதேவ புரிஸஸ்ஸ ஸஞ்ஞா;

    Addhā have bhikkhu muhuttakena, sammuyhateva purisassa saññā;

    ஏகாபராத⁴ங் 39 க²ம பூ⁴ரிபஞ்ஞ, ந பண்டி³தா கோத⁴ப³லா ப⁴வந்தி.

    Ekāparādhaṃ 40 khama bhūripañña, na paṇḍitā kodhabalā bhavanti.

    20.

    20.

    இத³ஞ்ச மய்ஹங் உத்திட்ட²பிண்ட³ங், தவ 41 மண்ட³ப்³யோ பு⁴ஞ்ஜது அப்பபஞ்ஞோ;

    Idañca mayhaṃ uttiṭṭhapiṇḍaṃ, tava 42 maṇḍabyo bhuñjatu appapañño;

    யக்கா² ச தே நங் 43 ந விஹேட²யெய்யுங், புத்தோ ச தே ஹெஸ்ஸதி 44 ஸோ அரோகோ³.

    Yakkhā ca te naṃ 45 na viheṭhayeyyuṃ, putto ca te hessati 46 so arogo.

    21.

    21.

    மண்ட³ப்³ய பா³லோஸி பரித்தபஞ்ஞோ, யோ புஞ்ஞகெ²த்தானமகோவிதோ³ஸி;

    Maṇḍabya bālosi parittapañño, yo puññakhettānamakovidosi;

    மஹக்கஸாவேஸு த³தா³ஸி தா³னங், கிலிட்ட²கம்மேஸு அஸஞ்ஞதேஸு.

    Mahakkasāvesu dadāsi dānaṃ, kiliṭṭhakammesu asaññatesu.

    22.

    22.

    ஜடா ச கேஸா அஜினா நிவத்தா², ஜரூத³பானங்வ முக²ங் பரூள்ஹங்;

    Jaṭā ca kesā ajinā nivatthā, jarūdapānaṃva mukhaṃ parūḷhaṃ;

    பஜங் இமங் பஸ்ஸத² து³ம்மரூபங் 47, ந ஜடாஜினங் தாயதி அப்பபஞ்ஞங்.

    Pajaṃ imaṃ passatha dummarūpaṃ 48, na jaṭājinaṃ tāyati appapaññaṃ.

    23.

    23.

    யேஸங் ராகோ³ ச தோ³ஸோ ச, அவிஜ்ஜா ச விராஜிதா;

    Yesaṃ rāgo ca doso ca, avijjā ca virājitā;

    கீ²ணாஸவா அரஹந்தோ, தேஸு தி³ன்னங் மஹப்ப²லந்தி.

    Khīṇāsavā arahanto, tesu dinnaṃ mahapphalanti.

    மாதங்க³ஜாதகங் பட²மங்.

    Mātaṅgajātakaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. ரும்மவாஸீ (ஸீ॰ பீ॰)
    2. rummavāsī (sī. pī.)
    3. படிமுச்ச (ஸீ॰ பீ॰)
    4. ஹோஹிஸி (ஸீ॰ பீ॰)
    5. paṭimucca (sī. pī.)
    6. hohisi (sī. pī.)
    7. தவ இத³ங் (க॰ ஸீ॰ பீ॰), தவயித³ங் (ஸ்யா॰)
    8. tava idaṃ (ka. sī. pī.), tavayidaṃ (syā.)
    9. மம இத³ங் (க॰ ஸீ॰ பீ॰), மமயித³ங் (ஸ்யா॰)
    10. மம இத³ங் (க॰ ஸீ॰ பீ॰), மமயித³ங் (ஸ்யா॰)
    11. mama idaṃ (ka. sī. pī.), mamayidaṃ (syā.)
    12. mama idaṃ (ka. sī. pī.), mamayidaṃ (syā.)
    13. மாஸஸானா (ஸீ॰ பீ॰), மாஸிங் ஸமானா (ஸ்யா॰)
    14. māsasānā (sī. pī.), māsiṃ samānā (syā.)
    15. யேஸு வஸந்தி (ஸீ॰ பீ॰)
    16. yesu vasanti (sī. pī.)
    17. க்வத்த² க³தா (ஸ்யா॰), கத்தே²வ ப⁴ட்டா² (பீ॰)
    18. அண்ட³குச்சி² (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    19. kvattha gatā (syā.), kattheva bhaṭṭhā (pī.)
    20. aṇḍakucchi (sī. syā. pī.)
    21. க³லயாத² (க॰)
    22. galayātha (ka.)
    23. த³ந்தேன (ஸீ॰ பீ॰)
    24. dantena (sī. pī.)
    25. பக்கமி (க॰)
    26. pakkami (ka.)
    27. அவேடி²தங் (ஸீ॰ பீ॰)
    28. பா³ஹங் (ஸீ॰ பீ॰)
    29. அகம்பனெய்யங் (க॰)
    30. aveṭhitaṃ (sī. pī.)
    31. bāhaṃ (sī. pī.)
    32. akampaneyyaṃ (ka.)
    33. குத்³த⁴ (க॰)
    34. kuddha (ka.)
    35. துய்ஹேவ (க॰)
    36. tuyheva (ka.)
    37. மம நத்தி² (பீ॰)
    38. mama natthi (pī.)
    39. ஏதாபராத⁴ங் (க॰)
    40. etāparādhaṃ (ka.)
    41. நத்தி² ஸீ॰ பீ॰ பொத்த²கேஸு
    42. natthi sī. pī. potthakesu
    43. தே புத்தங் (ஸ்யா॰)
    44. ஹோஹிதி (ஸீ॰ பீ॰)
    45. te puttaṃ (syā.)
    46. hohiti (sī. pī.)
    47. ரும்மரூபிங் (ஸீ॰ பீ॰)
    48. rummarūpiṃ (sī. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [497] 1. மாதங்க³ஜாதகவண்ணனா • [497] 1. Mātaṅgajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact