Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચરિયાપિટકપાળિ • Cariyāpiṭakapāḷi

    ૨. હત્થિનાગવગ્ગો

    2. Hatthināgavaggo

    ૧. માતુપોસકચરિયા

    1. Mātuposakacariyā

    .

    1.

    ‘‘યદા અહોસિં પવને, કુઞ્જરો માતુપોસકો;

    ‘‘Yadā ahosiṃ pavane, kuñjaro mātuposako;

    ન તદા અત્થિ મહિયા, ગુણેન મમ સાદિસો.

    Na tadā atthi mahiyā, guṇena mama sādiso.

    .

    2.

    ‘‘પવને દિસ્વા વનચરો, રઞ્ઞો મં પટિવેદયિ;

    ‘‘Pavane disvā vanacaro, rañño maṃ paṭivedayi;

    ‘તવાનુચ્છવો મહારાજ, ગજો વસતિ કાનને.

    ‘Tavānucchavo mahārāja, gajo vasati kānane.

    .

    3.

    ‘‘‘ન તસ્સ પરિક્ખાયત્થો, નપિ આળકકાસુયા;

    ‘‘‘Na tassa parikkhāyattho, napi āḷakakāsuyā;

    સહ ગહિતે 1 સોણ્ડાય, સયમેવ ઇધેહિ’તિ.

    Saha gahite 2 soṇḍāya, sayameva idhehi’ti.

    .

    4.

    ‘‘તસ્સ તં વચનં સુત્વા, રાજાપિ તુટ્ઠમાનસો;

    ‘‘Tassa taṃ vacanaṃ sutvā, rājāpi tuṭṭhamānaso;

    પેસેસિ હત્થિદમકં, છેકાચરિયં સુસિક્ખિતં.

    Pesesi hatthidamakaṃ, chekācariyaṃ susikkhitaṃ.

    .

    5.

    ‘‘ગન્ત્વા સો હત્થિદમકો, અદ્દસ પદુમસ્સરે;

    ‘‘Gantvā so hatthidamako, addasa padumassare;

    ભિસમુળાલં 3 ઉદ્ધરન્તં, યાપનત્થાય માતુયા.

    Bhisamuḷālaṃ 4 uddharantaṃ, yāpanatthāya mātuyā.

    .

    6.

    ‘‘વિઞ્ઞાય મે સીલગુણં, લક્ખણં ઉપધારયિ;

    ‘‘Viññāya me sīlaguṇaṃ, lakkhaṇaṃ upadhārayi;

    ‘એહિ પુત્તા’તિ પત્વાન, મમ સોણ્ડાય અગ્ગહિ.

    ‘Ehi puttā’ti patvāna, mama soṇḍāya aggahi.

    .

    7.

    ‘‘યં મે તદા પાકતિકં, સરીરાનુગતં બલં;

    ‘‘Yaṃ me tadā pākatikaṃ, sarīrānugataṃ balaṃ;

    અજ્જ નાગસહસ્સાનં, બલેન સમસાદિસં.

    Ajja nāgasahassānaṃ, balena samasādisaṃ.

    .

    8.

    ‘‘યદિહં તેસં પકુપ્પેય્યં, ઉપેતાનં ગહણાય મં;

    ‘‘Yadihaṃ tesaṃ pakuppeyyaṃ, upetānaṃ gahaṇāya maṃ;

    પટિબલો ભવે તેસં, યાવ રજ્જમ્પિ માનુસં.

    Paṭibalo bhave tesaṃ, yāva rajjampi mānusaṃ.

    .

    9.

    ‘‘અપિ ચાહં સીલરક્ખાય, સીલપારમિપૂરિયા;

    ‘‘Api cāhaṃ sīlarakkhāya, sīlapāramipūriyā;

    ન કરોમિ ચિત્તે અઞ્ઞથત્તં, પક્ખિપન્તં મમાળકે.

    Na karomi citte aññathattaṃ, pakkhipantaṃ mamāḷake.

    ૧૦.

    10.

    ‘‘યદિ તે મં તત્થ કોટ્ટેય્યું, ફરસૂહિ તોમરેહિ ચ;

    ‘‘Yadi te maṃ tattha koṭṭeyyuṃ, pharasūhi tomarehi ca;

    નેવ તેસં પકુપ્પેય્યં, સીલખણ્ડભયા મમા’’તિ.

    Neva tesaṃ pakuppeyyaṃ, sīlakhaṇḍabhayā mamā’’ti.

    માતુપોસકચરિયં પઠમં.

    Mātuposakacariyaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. સમં ગહિતે (સી॰)
    2. samaṃ gahite (sī.)
    3. ભિસમૂલં (ક॰)
    4. bhisamūlaṃ (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ચરિયાપિટક-અટ્ઠકથા • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā / ૧. માતુપોસકચરિયાવણ્ણના • 1. Mātuposakacariyāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact