Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરીગાથા-અટ્ઠકથા • Therīgāthā-aṭṭhakathā

    ૬. મેત્તિકાથેરીગાથાવણ્ણના

    6. Mettikātherīgāthāvaṇṇanā

    કિઞ્ચાપિ ખોમ્હિ દુક્ખિતાતિઆદિકા મેત્તિકાય થેરિયા ગાથા. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારા તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયં પુઞ્ઞં ઉપચિનન્તી સિદ્ધત્થસ્સ ભગવતો કાલે ગહપતિકુલે નિબ્બત્તિત્વા વિઞ્ઞુતં પત્વા સત્થુ ચેતિયે રતનેન પટિમણ્ડિતાય મેખલાય પૂજં અકાસિ. સા તેન પુઞ્ઞકમ્મેન દેવમનુસ્સેસુ સંસરન્તી ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે રાજગહે બ્રાહ્મણમહાસાલકુલે નિબ્બત્તિ. સેસં અનન્તરે વુત્તસદિસં. અયં પન પટિભાગકૂટં અભિરુહિત્વા સમણધમ્મં કરોન્તી વિપસ્સનં વડ્ઢેત્વા સહ પટિસમ્ભિદાહિ અરહત્તં પાપુણિ. તેન વુત્તં અપદાને (અપ॰ થેરી ૨.૧.૨૦-૨૫) –

    Kiñcāpi khomhi dukkhitātiādikā mettikāya theriyā gāthā. Ayampi purimabuddhesu katādhikārā tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ puññaṃ upacinantī siddhatthassa bhagavato kāle gahapatikule nibbattitvā viññutaṃ patvā satthu cetiye ratanena paṭimaṇḍitāya mekhalāya pūjaṃ akāsi. Sā tena puññakammena devamanussesu saṃsarantī imasmiṃ buddhuppāde rājagahe brāhmaṇamahāsālakule nibbatti. Sesaṃ anantare vuttasadisaṃ. Ayaṃ pana paṭibhāgakūṭaṃ abhiruhitvā samaṇadhammaṃ karontī vipassanaṃ vaḍḍhetvā saha paṭisambhidāhi arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. therī 2.1.20-25) –

    ‘‘સિદ્ધત્થસ્સ ભગવતો, થૂપકારાપિકા અહું;

    ‘‘Siddhatthassa bhagavato, thūpakārāpikā ahuṃ;

    મેખલિકા મયા દિન્ના, નવકમ્માય સત્થુનો.

    Mekhalikā mayā dinnā, navakammāya satthuno.

    ‘‘નિટ્ઠિતે ચ મહાથૂપે, મેખલં પુનદાસહં;

    ‘‘Niṭṭhite ca mahāthūpe, mekhalaṃ punadāsahaṃ;

    લોકનાથસ્સ મુનિનો, પસન્ના સેહિ પાણિભિ.

    Lokanāthassa munino, pasannā sehi pāṇibhi.

    ‘‘ચતુન્નવુતિતો કપ્પે, યં મેખલમદં તદા;

    ‘‘Catunnavutito kappe, yaṃ mekhalamadaṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, થૂપકારસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, thūpakārassidaṃ phalaṃ.

    ‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસન’’ન્તિ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    અરહત્તં પન પત્વા અત્તનો પટિપત્તિં પચ્ચવેક્ખિત્વા ઉદાનવસેન –

    Arahattaṃ pana patvā attano paṭipattiṃ paccavekkhitvā udānavasena –

    ૨૯.

    29.

    ‘‘કિઞ્ચાપિ ખોમ્હિ દુક્ખિતા, દુબ્બલા ગતયોબ્બના;

    ‘‘Kiñcāpi khomhi dukkhitā, dubbalā gatayobbanā;

    દણ્ડમોલુબ્ભ ગચ્છામિ, પબ્બતં અભિરૂહિય.

    Daṇḍamolubbha gacchāmi, pabbataṃ abhirūhiya.

    ૩૦.

    30.

    ‘‘નિક્ખિપિત્વાન સઙ્ઘાટિં, પત્તકઞ્ચ નિકુજ્જિય;

    ‘‘Nikkhipitvāna saṅghāṭiṃ, pattakañca nikujjiya;

    નિસિન્ના ચમ્હિ સેલમ્હિ, અથ ચિત્તં વિમુચ્ચિ મે;

    Nisinnā camhi selamhi, atha cittaṃ vimucci me;

    તિસ્સો વિજ્જા અનુપ્પત્તા, કતં બુદ્ધસ્સ સાસન’’ન્તિ. –

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsana’’nti. –

    ઇમા દ્વે ગાથા અભાસિ.

    Imā dve gāthā abhāsi.

    તત્થ દુક્ખિતાતિ રોગાભિભવેન દુક્ખિતા સઞ્જાતદુક્ખા દુક્ખપ્પત્તા. દુબ્બલાતિ તાય ચેવ દુક્ખપ્પત્તિયા, જરાજિણ્ણતાય ચ બલવિરહિતા. તેનાહ ‘‘ગતયોબ્બના’’તિ, અદ્ધગતાતિ અત્થો.

    Tattha dukkhitāti rogābhibhavena dukkhitā sañjātadukkhā dukkhappattā. Dubbalāti tāya ceva dukkhappattiyā, jarājiṇṇatāya ca balavirahitā. Tenāha ‘‘gatayobbanā’’ti, addhagatāti attho.

    અથ ચિત્તં વિમુચ્ચિ મેતિ સેલમ્હિ પાસાણે નિસિન્ના ચમ્હિ, અથ તદનન્તરં વીરિયસમતાય સમ્મદેવ યોજિતત્તા મગ્ગપટિપાટિયા સબ્બેહિપિ આસવેહિ મમ ચિત્તં વિમુચ્ચિ. સેસં વુત્તનયમેવ.

    Atha cittaṃ vimucci meti selamhi pāsāṇe nisinnā camhi, atha tadanantaraṃ vīriyasamatāya sammadeva yojitattā maggapaṭipāṭiyā sabbehipi āsavehi mama cittaṃ vimucci. Sesaṃ vuttanayameva.

    મેત્તિકાથેરીગાથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Mettikātherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / થેરીગાથાપાળિ • Therīgāthāpāḷi / ૬. મેત્તિકાથેરીગાથા • 6. Mettikātherīgāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact