Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૪. મોગ્ગલ્લાનસુત્તવણ્ણના

    4. Moggallānasuttavaṇṇanā

    ૮૨૬. ઉદ્ધચ્ચપકતિકાતિ વિક્ખિત્તસભાવા, વિબ્ભન્તચિત્તાતિ અત્થો. અનવટ્ઠિતતાય વિપ્ફન્દિતચિત્તતાય વિપ્ફન્દમાનચિત્તા. તુચ્છતાય નળો વિયાતિ નળો, માનો, ઉગ્ગતો નળો એતેસન્તિ ઉન્નળાતિ આહ – ‘‘ઉન્નળાતિ…પે॰… વુત્તં હોતી’’તિ. ચપલાતિ ચાપલ્યતા નામ લોલભાવો. મુરાતિ ખરવચના, ફરુસવચનાતિ અત્થો. વિકિણ્ણવાચા નામ સમ્ફપ્પલાપિનોતિ વુત્તં ‘‘અસંયતવચના’’તિઆદિ. પટિપત્તિધમ્મે પમુટ્ઠા વિનટ્ઠા પટિવિનટ્ઠા સતિ એતેસન્તિ મુટ્ઠસતીતિ આહ – ‘‘નટ્ઠસ્સતિનો’’તિ. ઉબ્ભન્તચિત્તાતિ સમાધિનો અભાવેન ઉદ્ધચ્ચેનેવ ઉપરૂપરિ ભન્તચિત્તા. પાકતિન્દ્રિયા અભાવિતકાયતાય ગામદારકા વિય પકતિભૂતઇન્દ્રિયા. નેમો વુચ્ચતિ ભૂમિયા બદ્ધભાવનિમિત્તપદેસો, ગમ્ભીરો નેમો એતસ્સાતિ ગમ્ભીરનેમો. સુટ્ઠુ નિખાતોતિઆદિ તસ્સ પાદસ્સ સુપ્પતિટ્ઠિતભાવદસ્સનં.

    826.Uddhaccapakatikāti vikkhittasabhāvā, vibbhantacittāti attho. Anavaṭṭhitatāya vipphanditacittatāya vipphandamānacittā. Tucchatāya naḷo viyāti naḷo, māno, uggato naḷo etesanti unnaḷāti āha – ‘‘unnaḷāti…pe… vuttaṃ hotī’’ti. Capalāti cāpalyatā nāma lolabhāvo. Murāti kharavacanā, pharusavacanāti attho. Vikiṇṇavācā nāma samphappalāpinoti vuttaṃ ‘‘asaṃyatavacanā’’tiādi. Paṭipattidhamme pamuṭṭhā vinaṭṭhā paṭivinaṭṭhā sati etesanti muṭṭhasatīti āha – ‘‘naṭṭhassatino’’ti. Ubbhantacittāti samādhino abhāvena uddhacceneva uparūpari bhantacittā. Pākatindriyā abhāvitakāyatāya gāmadārakā viya pakatibhūtaindriyā. Nemo vuccati bhūmiyā baddhabhāvanimittapadeso, gambhīro nemo etassāti gambhīranemo. Suṭṭhu nikhātotiādi tassa pādassa suppatiṭṭhitabhāvadassanaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૪. મોગ્ગલ્લાનસુત્તં • 4. Moggallānasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૪. મોગ્ગલ્લાનસુત્તવણ્ણના • 4. Moggallānasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact