Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi |
૧૭. સત્તરસમવગ્ગો
17. Sattarasamavaggo
(૧૭૨) ૭. ન વત્તબ્બં સઙ્ઘો દક્ખિણં વિસોધેતીતિકથા
(172) 7. Na vattabbaṃ saṅgho dakkhiṇaṃ visodhetītikathā
૭૯૩. ન વત્તબ્બં – ‘‘સઙ્ઘો દક્ખિણં વિસોધેતી’’તિ? આમન્તા. નનુ સઙ્ઘો આહુનેય્યો પાહુનેય્યો દક્ખિણેય્યો અઞ્જલિકરણીયો અનુત્તરં પુઞ્ઞક્ખેત્તં લોકસ્સાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ સઙ્ઘો આહુનેય્યો…પે॰… અનુત્તરં પુઞ્ઞક્ખેત્તં લોકસ્સ, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સઙ્ઘો દક્ખિણં વિસોધેતી’’તિ.
793. Na vattabbaṃ – ‘‘saṅgho dakkhiṇaṃ visodhetī’’ti? Āmantā. Nanu saṅgho āhuneyyo pāhuneyyo dakkhiṇeyyo añjalikaraṇīyo anuttaraṃ puññakkhettaṃ lokassāti? Āmantā. Hañci saṅgho āhuneyyo…pe… anuttaraṃ puññakkhettaṃ lokassa, tena vata re vattabbe – ‘‘saṅgho dakkhiṇaṃ visodhetī’’ti.
ન વત્તબ્બં – ‘‘સઙ્ઘો દક્ખિણં વિસોધેતી’’તિ? આમન્તા. નનુ ચત્તારો પુરિસયુગા અટ્ઠ પુરિસપુગ્ગલા દક્ખિણેય્યા વુત્તા ભગવતાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ ચત્તારો પુરિસયુગા અટ્ઠ પુરિસપુગ્ગલા દક્ખિણેય્યા વુત્તા ભગવતા, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સઙ્ઘો દક્ખિણં વિસોધેતી’’તિ.
Na vattabbaṃ – ‘‘saṅgho dakkhiṇaṃ visodhetī’’ti? Āmantā. Nanu cattāro purisayugā aṭṭha purisapuggalā dakkhiṇeyyā vuttā bhagavatāti? Āmantā. Hañci cattāro purisayugā aṭṭha purisapuggalā dakkhiṇeyyā vuttā bhagavatā, tena vata re vattabbe – ‘‘saṅgho dakkhiṇaṃ visodhetī’’ti.
ન વત્તબ્બં – ‘‘સઙ્ઘો દક્ખિણં વિસોધેતી’’તિ? આમન્તા. નનુ અત્થિ કેચિ સઙ્ઘસ્સ દાનં દત્વા દક્ખિણં આરાધેન્તીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અત્થિ કેચિ સઙ્ઘસ્સ દાનં દત્વા દક્ખિણં આરાધેન્તિ, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સઙ્ઘો દક્ખિણં વિસોધેતી’’તિ.
Na vattabbaṃ – ‘‘saṅgho dakkhiṇaṃ visodhetī’’ti? Āmantā. Nanu atthi keci saṅghassa dānaṃ datvā dakkhiṇaṃ ārādhentīti? Āmantā. Hañci atthi keci saṅghassa dānaṃ datvā dakkhiṇaṃ ārādhenti, tena vata re vattabbe – ‘‘saṅgho dakkhiṇaṃ visodhetī’’ti.
નનુ અત્થિ કેચિ સઙ્ઘસ્સ ચીવરં દત્વા…પે॰… પિણ્ડપાતં દત્વા…પે॰… સેનાસનં દત્વા… ગિલાનપચ્ચયભેસજ્જપરિક્ખારં દત્વા… ખાદનીયં દત્વા… ભોજનીયં દત્વા…પે॰… પાનીયં દત્વા દક્ખિણં આરાધેન્તીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અત્થિ કેચિ સઙ્ઘસ્સ પાનીયં દત્વા દક્ખિણં આરાધેન્તિ, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સઙ્ઘો દક્ખિણં વિસોધેતી’’તિ.
Nanu atthi keci saṅghassa cīvaraṃ datvā…pe… piṇḍapātaṃ datvā…pe… senāsanaṃ datvā… gilānapaccayabhesajjaparikkhāraṃ datvā… khādanīyaṃ datvā… bhojanīyaṃ datvā…pe… pānīyaṃ datvā dakkhiṇaṃ ārādhentīti? Āmantā. Hañci atthi keci saṅghassa pānīyaṃ datvā dakkhiṇaṃ ārādhenti, tena vata re vattabbe – ‘‘saṅgho dakkhiṇaṃ visodhetī’’ti.
૭૯૪. સઙ્ઘો દક્ખિણં વિસોધેતીતિ? આમન્તા. મગ્ગો વિસોધેતિ, ફલં વિસોધેતીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
794. Saṅgho dakkhiṇaṃ visodhetīti? Āmantā. Maggo visodheti, phalaṃ visodhetīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
ન વત્તબ્બં સઙ્ઘો દક્ખિણં વિસોધેતીતિકથા નિટ્ઠિતા.
Na vattabbaṃ saṅgho dakkhiṇaṃ visodhetītikathā niṭṭhitā.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૭. ન વત્તબ્બં સઙ્ઘો દક્ખિણં વિસોધેતીતિકથાવણ્ણના • 7. Na vattabbaṃ saṅgho dakkhiṇaṃ visodhetītikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૭. નવત્તબ્બંસઙ્ઘોદક્ખિણંવિસોધેતીતિકથાવણ્ણના • 7. Navattabbaṃsaṅghodakkhiṇaṃvisodhetītikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૭. નવત્તબ્બંસઙ્ઘોદક્ખિણંવિસોધેતીતિકથાવણ્ણના • 7. Navattabbaṃsaṅghodakkhiṇaṃvisodhetītikathāvaṇṇanā