Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā |
5. நாக³ஸுத்தவண்ணனா
5. Nāgasuttavaṇṇanā
35. பஞ்சமே கோஸம்பி³யந்தி குஸும்பே³ன நாம இஸினா வஸிதட்டா²னே மாபிதத்தா ‘‘கோஸம்பீ³’’தி ஏவங்லத்³த⁴னாமகே நக³ரே. கோ⁴ஸிதாராமேதி கோ⁴ஸிதஸெட்டி²னா காரிதே ஆராமே. ப⁴க³வா ஆகிண்ணோ விஹரதீதி ப⁴க³வா ஸம்பா³த⁴ப்பத்தோ விஹரதி. கிங் பன ப⁴க³வதோ ஸம்பா³தோ⁴ அத்தி², ஸங்ஸக்³கோ³ வாதி? நத்தி². ந ஹி கோசி ப⁴க³வந்தங் அனிச்சா²ய உபஸங்கமிதுங் ஸக்கோதி. து³ராஸதா³ ஹி பு³த்³தா⁴ ப⁴க³வந்தோ ஸப்³ப³த்த² ச அனுபலித்தத்தா. ஹிதேஸிதாய பன ஸத்தேஸு அனுகம்பங் உபாதா³ய ‘‘முத்தோ மோசெஸ்ஸாமீ’’தி படிஞ்ஞானுரூபங் சதுரோக⁴னித்த²ரணத்த²ங் அட்ட²ன்னங் பரிஸானங் அத்தனோ ஸந்திகங் காலேன காலங் உபஸங்கமனங் அதி⁴வாஸேதி, ஸயஞ்ச மஹாகருணாஸமுஸ்ஸாஹிதோ காலஞ்ஞூ ஹுத்வா தத்த² உபஸங்கமதி, இத³ங் ஸப்³ப³பு³த்³தா⁴னங் ஆசிண்ணங், அயமித⁴ ஆகிண்ணவிஹாரோதி அதி⁴ப்பேதோ.
35. Pañcame kosambiyanti kusumbena nāma isinā vasitaṭṭhāne māpitattā ‘‘kosambī’’ti evaṃladdhanāmake nagare. Ghositārāmeti ghositaseṭṭhinā kārite ārāme. Bhagavā ākiṇṇo viharatīti bhagavā sambādhappatto viharati. Kiṃ pana bhagavato sambādho atthi, saṃsaggo vāti? Natthi. Na hi koci bhagavantaṃ anicchāya upasaṅkamituṃ sakkoti. Durāsadā hi buddhā bhagavanto sabbattha ca anupalittattā. Hitesitāya pana sattesu anukampaṃ upādāya ‘‘mutto mocessāmī’’ti paṭiññānurūpaṃ caturoghanittharaṇatthaṃ aṭṭhannaṃ parisānaṃ attano santikaṃ kālena kālaṃ upasaṅkamanaṃ adhivāseti, sayañca mahākaruṇāsamussāhito kālaññū hutvā tattha upasaṅkamati, idaṃ sabbabuddhānaṃ āciṇṇaṃ, ayamidha ākiṇṇavihāroti adhippeto.
இத⁴ பன கோஸம்பி³கானங் பி⁴க்கூ²னங் கலஹஜாதானங் ஸத்தா² தீ³கீ⁴திஸ்ஸ கோஸலரஞ்ஞோ வத்து²ங் ஆஹரித்வா, ‘‘ந ஹி வேரேன வேரானி, ஸம்மந்தீத⁴ குதா³சன’’ந்திஆதி³னா (த⁴॰ ப॰ 5; ம॰ நி॰ 3.237; மஹாவ॰ 464) ஓவாத³ங் அதா³ஸி, தங் தி³வஸங் தேஸங் கலஹங் கரொந்தானங்யேவ ரத்தி விபா⁴தா. து³தியதி³வஸேபி ப⁴க³வா தமேவ வத்து²ங் கதே²ஸி, தங் தி³வஸம்பி தேஸங் கலஹங் கரொந்தானங்யேவ ரத்தி விபா⁴தா. ததியதி³வஸேபி ப⁴க³வா தமேவ வத்து²ங் கதே²ஸி, அத²ஞ்ஞதரோ பி⁴க்கு² ப⁴க³வந்தங் ஏவமாஹ – ‘‘அப்பொஸ்ஸுக்கோ, ப⁴ந்தே ப⁴க³வா, தி³ட்ட²த⁴ம்மஸுக²விஹாரமனுயுத்தோ விஹரது, மயமேதேன ப⁴ண்ட³னேன கலஹேன விக்³க³ஹேன விவாதே³ன பஞ்ஞாயிஸ்ஸாமா’’தி. ஸத்தா² ‘‘பரியாதி³ன்னசித்தா கோ² இமே மோக⁴புரிஸா ந தா³னிமே ஸக்கா ஸஞ்ஞாபேதுங், நத்தி² செத்த² ஸஞ்ஞாபேதப்³பா³, யங்னூனாஹங் ஏகசாரிகவாஸங் வஸெய்யங், ஏவங் இமே பி⁴க்கூ² கலஹதோ ஓரமிஸ்ஸந்தீ’’தி சிந்தேஸி. ஏவங் தேஹி கலஹகாரகேஹி பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் ஏகவிஹாரே வாஸங் வினேதப்³பா³பா⁴வதோ உபாஸகாதீ³ஹி உபஸங்கமனஞ்ச ஆகிண்ணவிஹாரங் கத்வா வுத்தங் – ‘‘தேன கோ² பன ஸமயேன ப⁴க³வா ஆகிண்ணோ விஹரதீ’’திஆதி³.
Idha pana kosambikānaṃ bhikkhūnaṃ kalahajātānaṃ satthā dīghītissa kosalarañño vatthuṃ āharitvā, ‘‘na hi verena verāni, sammantīdha kudācana’’ntiādinā (dha. pa. 5; ma. ni. 3.237; mahāva. 464) ovādaṃ adāsi, taṃ divasaṃ tesaṃ kalahaṃ karontānaṃyeva ratti vibhātā. Dutiyadivasepi bhagavā tameva vatthuṃ kathesi, taṃ divasampi tesaṃ kalahaṃ karontānaṃyeva ratti vibhātā. Tatiyadivasepi bhagavā tameva vatthuṃ kathesi, athaññataro bhikkhu bhagavantaṃ evamāha – ‘‘appossukko, bhante bhagavā, diṭṭhadhammasukhavihāramanuyutto viharatu, mayametena bhaṇḍanena kalahena viggahena vivādena paññāyissāmā’’ti. Satthā ‘‘pariyādinnacittā kho ime moghapurisā na dānime sakkā saññāpetuṃ, natthi cettha saññāpetabbā, yaṃnūnāhaṃ ekacārikavāsaṃ vaseyyaṃ, evaṃ ime bhikkhū kalahato oramissantī’’ti cintesi. Evaṃ tehi kalahakārakehi bhikkhūhi saddhiṃ ekavihāre vāsaṃ vinetabbābhāvato upāsakādīhi upasaṅkamanañca ākiṇṇavihāraṃ katvā vuttaṃ – ‘‘tena kho pana samayena bhagavā ākiṇṇo viharatī’’tiādi.
தத்த² து³க்க²ந்தி ந ஸுக²ங், அனாராதி⁴தசித்ததாய ந இட்ட²ந்தி அத்தோ². தேனேவாஹ ‘‘ந பா²ஸு விஹராமீ’’தி. வூபகட்டோ²தி பவிவேகட்டோ² தூ³ரீபூ⁴தோ. ததா² சிந்தெத்வாவ ப⁴க³வா பாதோவ ஸரீரப்படிஜக்³க³னங் கத்வா கோஸம்பி³யங் பிண்டா³ய சரித்வா கஞ்சி அனாமந்தெத்வா ஏகோ அது³தியோ க³ந்த்வா கோஸலரட்டே² பாலிலெய்யகே வனஸண்டே³ ப⁴த்³த³ஸாலமூலே விஹாஸி. தேன வுத்தங் – ‘‘அத² கோ² ப⁴க³வா புப்³ப³ண்ஹஸமயங்…பே॰… ப⁴த்³த³ஸாலமூலே’’தி. தத்த² ஸாமந்தி ஸயங். ஸங்ஸாமெத்வாதி படிஸாமெத்வா. பத்தசீவரமாதா³யாதி எத்தா²பி ஸாமந்தி பத³ங் ஆனெத்வா யோஜேதப்³ப³ங். உபட்டா²கேதி கோஸம்பி³னக³ரவாஸினோ கோ⁴ஸிதஸெட்டி²ஆதி³கே உபட்டா²கே, விஹாரே ச அக்³கு³பட்டா²கங் ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் அனாமந்தெத்வா.
Tattha dukkhanti na sukhaṃ, anārādhitacittatāya na iṭṭhanti attho. Tenevāha ‘‘na phāsu viharāmī’’ti. Vūpakaṭṭhoti pavivekaṭṭho dūrībhūto. Tathā cintetvāva bhagavā pātova sarīrappaṭijagganaṃ katvā kosambiyaṃ piṇḍāya caritvā kañci anāmantetvā eko adutiyo gantvā kosalaraṭṭhe pālileyyake vanasaṇḍe bhaddasālamūle vihāsi. Tena vuttaṃ – ‘‘atha kho bhagavā pubbaṇhasamayaṃ…pe… bhaddasālamūle’’ti. Tattha sāmanti sayaṃ. Saṃsāmetvāti paṭisāmetvā. Pattacīvaramādāyāti etthāpi sāmanti padaṃ ānetvā yojetabbaṃ. Upaṭṭhāketi kosambinagaravāsino ghositaseṭṭhiādike upaṭṭhāke, vihāre ca aggupaṭṭhākaṃ āyasmantaṃ ānandaṃ anāmantetvā.
ஏவங் க³தே ஸத்த²ரி பஞ்சஸதா பி⁴க்கூ² ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் ஆஹங்ஸு – ‘‘ஆவுஸோ ஆனந்த³, ஸத்தா² ஏககோவ க³தோ, மயங் அனுப³ந்தி⁴ஸ்ஸாமா’’தி. ‘‘ஆவுஸோ, யதா³ ப⁴க³வா ஸாமங் ஸேனாஸனங் ஸங்ஸாமெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய அனாமந்தெத்வா உபட்டா²கே ச அனபலோகெத்வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் அது³தியோ க³ச்ச²தி, ததா³ ஏகசாரங் சரிதுங் ப⁴க³வதோ அஜ்ஜா²ஸயோ, ஸாவகேன நாம ஸத்து² அஜ்ஜா²ஸயானுரூபங் படிபஜ்ஜிதப்³ப³ங், தஸ்மா ந இமேஸு தி³வஸேஸு ப⁴க³வா அனுக³ந்தப்³போ³’’தி நிவாரேஸி, ஸயம்பி நானுக³ச்சி².
Evaṃ gate satthari pañcasatā bhikkhū āyasmantaṃ ānandaṃ āhaṃsu – ‘‘āvuso ānanda, satthā ekakova gato, mayaṃ anubandhissāmā’’ti. ‘‘Āvuso, yadā bhagavā sāmaṃ senāsanaṃ saṃsāmetvā pattacīvaramādāya anāmantetvā upaṭṭhāke ca anapaloketvā bhikkhusaṅghaṃ adutiyo gacchati, tadā ekacāraṃ carituṃ bhagavato ajjhāsayo, sāvakena nāma satthu ajjhāsayānurūpaṃ paṭipajjitabbaṃ, tasmā na imesu divasesu bhagavā anugantabbo’’ti nivāresi, sayampi nānugacchi.
அனுபுப்³பே³னாதி அனுக்கமேன, கா³மனிக³மபடிபாடியா சாரிகங் சரமானோ ‘‘ஏகசாரவாஸங் தாவ வஸமானங் பி⁴க்கு²ங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமீ’’தி பா³லகலோணகாரகா³மங் க³ந்த்வா தத்த² ப⁴கு³த்தே²ரஸ்ஸ ஸகலங் பச்சா²ப⁴த்தஞ்சேவ தியாமஞ்ச ரத்திங் ஏகசாரவாஸே ஆனிஸங்ஸங் கதெ²த்வா புனதி³வஸே தேன பச்சா²ஸமணேன பிண்டா³ய சரித்வா தங் தத்தே²வ நிவத்தெத்வா ‘‘ஸமக்³க³வாஸங் வஸமானே தயோ குலபுத்தே பஸ்ஸிஸ்ஸாமீ’’தி பாசீனவங்ஸமிக³தா³யங் க³ந்த்வா தேஸம்பி ஸகலரத்திங் ஸமக்³க³வாஸே ஆனிஸங்ஸங் கதெ²த்வா தேபி தத்தே²வ நிவத்தெத்வா ஏககோவ பாலிலெய்யகா³மங் ஸம்பத்தோ. பாலிலெய்யகா³மவாஸினோ பச்சுக்³க³ந்த்வா ப⁴க³வதோ தா³னங் த³த்வா பாலிலெய்யகா³மஸ்ஸ அவிதூ³ரே ரக்கி²தவனஸண்டோ³ நாம அத்தி², தத்த² ப⁴க³வதோ பண்ணஸாலங் கத்வா ‘‘எத்த² ப⁴க³வா வஸதூ’’தி யாசித்வா வாஸயிங்ஸு. ப⁴த்³த³ஸாலோதி பன தத்தே²கோ மனாபோ ப⁴த்³த³கோ ஸாலருக்கோ², ப⁴க³வா தங் கா³மங் உபனிஸ்ஸாய வனஸண்டே³ பண்ணஸாலஸமீபே தஸ்மிங் ருக்க²மூலே விஹாஸி. தேன வுத்தங் – ‘‘பாலிலெய்யகே விஹரதி ரக்கி²தவனஸண்டே³ ப⁴த்³த³ஸாலமூலே’’தி.
Anupubbenāti anukkamena, gāmanigamapaṭipāṭiyā cārikaṃ caramāno ‘‘ekacāravāsaṃ tāva vasamānaṃ bhikkhuṃ passissāmī’’ti bālakaloṇakāragāmaṃ gantvā tattha bhaguttherassa sakalaṃ pacchābhattañceva tiyāmañca rattiṃ ekacāravāse ānisaṃsaṃ kathetvā punadivase tena pacchāsamaṇena piṇḍāya caritvā taṃ tattheva nivattetvā ‘‘samaggavāsaṃ vasamāne tayo kulaputte passissāmī’’ti pācīnavaṃsamigadāyaṃ gantvā tesampi sakalarattiṃ samaggavāse ānisaṃsaṃ kathetvā tepi tattheva nivattetvā ekakova pālileyyagāmaṃ sampatto. Pālileyyagāmavāsino paccuggantvā bhagavato dānaṃ datvā pālileyyagāmassa avidūre rakkhitavanasaṇḍo nāma atthi, tattha bhagavato paṇṇasālaṃ katvā ‘‘ettha bhagavā vasatū’’ti yācitvā vāsayiṃsu. Bhaddasāloti pana tattheko manāpo bhaddako sālarukkho, bhagavā taṃ gāmaṃ upanissāya vanasaṇḍe paṇṇasālasamīpe tasmiṃ rukkhamūle vihāsi. Tena vuttaṃ – ‘‘pālileyyake viharati rakkhitavanasaṇḍe bhaddasālamūle’’ti.
ஹத்தி²னாகோ³தி மஹாஹத்தீ² யூத²பதி. ஹத்தி²கலபே⁴ஹீதி ஹத்தி²போதகேஹி. ஹத்தி²ச்சா²பேஹீதி கீ²ரூபகே³ஹி த³ஹரஹத்தி²போதகேஹி, யே ‘‘பி⁴ங்கா’’திபி வுச்சந்தி. சி²ன்னக்³கா³னீதி புரதோ புரதோ க³ச்ச²ந்தேஹி தேஹி ஹத்தி²ஆதீ³ஹி சி²ன்னக்³கா³னி கா²தி³தாவஸேஸானி கா²ணுஸதி³ஸானி கா²த³தி. ஓப⁴க்³கோ³ப⁴க்³க³ந்தி தேன ஹத்தி²னாகே³ன உச்சட்டா²னதோ ப⁴ஞ்ஜித்வா ப⁴ஞ்ஜித்வா பாதிதங். அஸ்ஸ ஸாகா²ப⁴ங்க³ந்தி ஏதஸ்ஸ ஸந்தகங் ஸாகா²ப⁴ங்க³ங் தே கா²த³ந்தி. ஆவிலானீதி தேஹி பட²மதரங் ஓதரித்வா பிவந்தேஹி ஆலுளிதத்தா ஆவிலானி கத்³த³மமிஸ்ஸானி பானீயானி பிவதி. ஓகா³ஹாதி தித்த²தோ. ‘‘ஓகா³ஹ’’ந்திபி பாளி. அஸ்ஸாதி ஹத்தி²னாக³ஸ்ஸ. உபனிக⁴ங்ஸந்தியோதி க⁴ட்டெந்தியோ, உபனிக⁴ங்ஸியமானோபி அத்தனோ உளாரபா⁴வேன ந குஜ்ஜ²தி, தேன தா தங் க⁴ங்ஸந்தியேவ. யூதா²தி ஹத்தி²க⁴டா.
Hatthināgoti mahāhatthī yūthapati. Hatthikalabhehīti hatthipotakehi. Hatthicchāpehīti khīrūpagehi daharahatthipotakehi, ye ‘‘bhiṅkā’’tipi vuccanti. Chinnaggānīti purato purato gacchantehi tehi hatthiādīhi chinnaggāni khāditāvasesāni khāṇusadisāni khādati. Obhaggobhagganti tena hatthināgena uccaṭṭhānato bhañjitvā bhañjitvā pātitaṃ. Assa sākhābhaṅganti etassa santakaṃ sākhābhaṅgaṃ te khādanti. Āvilānīti tehi paṭhamataraṃ otaritvā pivantehi āluḷitattā āvilāni kaddamamissāni pānīyāni pivati. Ogāhāti titthato. ‘‘Ogāha’’ntipi pāḷi. Assāti hatthināgassa. Upanighaṃsantiyoti ghaṭṭentiyo, upanighaṃsiyamānopi attano uḷārabhāvena na kujjhati, tena tā taṃ ghaṃsantiyeva. Yūthāti hatthighaṭā.
யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமீதி ஸோ கிர ஹத்தி²னாகோ³ யூத²வாஸே உக்கண்டி²தோ தங் வனஸண்ட³ங் பவிட்டோ² தத்த² ப⁴க³வந்தங் தி³ஸ்வா க⁴டஸஹஸ்ஸேன நிப்³பா³பிதஸந்தாபோ விய நிப்³பு³தோ ஹுத்வா பஸன்னசித்தோ ப⁴க³வதோ ஸந்திகே அட்டா²ஸி, ததோ பட்டா²ய வத்தஸீஸே ட²த்வா ப⁴த்³த³ஸாலஸ்ஸ பண்ணஸாலாய ச ஸமந்ததோ அப்பஹரிதகங் கத்வா ஸாகா²ப⁴ங்கே³ஹி ஸம்மஜ்ஜதி, ப⁴க³வதோ முக²தோ⁴வனங் தே³தி, ந்ஹானோத³கங் ஆஹரதி, த³ந்தகட்ட²ங் தே³தி, அரஞ்ஞதோ மது⁴ரானி ப²லானி ஆஹரித்வா ஸத்து² உபனேதி, ஸத்தா² தானி பரிபு⁴ஞ்ஜதி . தேன வுத்தங் – ‘‘தத்ர ஸுத³ங் ஸோ ஹத்தி²னாகோ³ யஸ்மிங் பதே³ஸே ப⁴க³வா விஹரதி, தங் பதே³ஸங் அப்பஹரிதஞ்ச கரோதி, ஸொண்டா³ய ப⁴க³வதோ பானீயங் பரிபோ⁴ஜனீயங் உபட்டா²பேதீ’’தி. ஸொண்டா³ய தா³ரூனி ஆஹரித்வா அஞ்ஞமஞ்ஞங் க⁴ங்ஸித்வா அக்³கி³ங் உட்டா²பெத்வா தா³ரூனி ஜாலாபெத்வா தத்த² பாஸாணக²ண்டா³னி தாபெத்வா தானி த³ண்ட³கேஹி பவட்டெத்வா ஸொண்டி³யங் கி²பித்வா உத³கஸ்ஸ தத்தபா⁴வங் ஞத்வா ப⁴க³வதோ ஸந்திகங் உபக³ந்த்வா திட்ட²தி, ப⁴க³வா ‘‘ஹத்தி²னாகோ³ மம ந்ஹானங் இச்ச²தீ’’தி தத்த² க³ந்த்வா ந்ஹானகிச்சங் கரோதி, பானீயேபி ஏஸேவ நயோ. தஸ்மிங் பன ஸீதலே ஸஞ்ஜாதே உபஸங்கமதி, தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் – ‘‘ஸொண்டா³ய ப⁴க³வதோ பானீயங் பரிபோ⁴ஜனீயங் உபட்டா²பேதீ’’தி.
Yena bhagavā tenupasaṅkamīti so kira hatthināgo yūthavāse ukkaṇṭhito taṃ vanasaṇḍaṃ paviṭṭho tattha bhagavantaṃ disvā ghaṭasahassena nibbāpitasantāpo viya nibbuto hutvā pasannacitto bhagavato santike aṭṭhāsi, tato paṭṭhāya vattasīse ṭhatvā bhaddasālassa paṇṇasālāya ca samantato appaharitakaṃ katvā sākhābhaṅgehi sammajjati, bhagavato mukhadhovanaṃ deti, nhānodakaṃ āharati, dantakaṭṭhaṃ deti, araññato madhurāni phalāni āharitvā satthu upaneti, satthā tāni paribhuñjati . Tena vuttaṃ – ‘‘tatra sudaṃ so hatthināgo yasmiṃ padese bhagavā viharati, taṃ padesaṃ appaharitañca karoti, soṇḍāya bhagavato pānīyaṃ paribhojanīyaṃ upaṭṭhāpetī’’ti. Soṇḍāya dārūni āharitvā aññamaññaṃ ghaṃsitvā aggiṃ uṭṭhāpetvā dārūni jālāpetvā tattha pāsāṇakhaṇḍāni tāpetvā tāni daṇḍakehi pavaṭṭetvā soṇḍiyaṃ khipitvā udakassa tattabhāvaṃ ñatvā bhagavato santikaṃ upagantvā tiṭṭhati, bhagavā ‘‘hatthināgo mama nhānaṃ icchatī’’ti tattha gantvā nhānakiccaṃ karoti, pānīyepi eseva nayo. Tasmiṃ pana sītale sañjāte upasaṅkamati, taṃ sandhāya vuttaṃ – ‘‘soṇḍāya bhagavato pānīyaṃ paribhojanīyaṃ upaṭṭhāpetī’’ti.
அத² கோ² ப⁴க³வதோ ரஹோக³தஸ்ஸாதிஆதி³ உபி⁴ன்னங் மஹானாகா³னங் விவேகஸுக²பச்சவெக்க²ணத³ஸ்ஸனங், தங் வுத்தத்த²மேவ. அத்தனோ ச பவிவேகங் விதி³த்வாதி கேஹிசி அனாகிண்ணபா⁴வலத்³த⁴ங் காயவிவேகங் ஜானித்வா, இதரே பன விவேகா ப⁴க³வதோ ஸப்³ப³காலங் விஜ்ஜந்தியேவ.
Atha kho bhagavato rahogatassātiādi ubhinnaṃ mahānāgānaṃ vivekasukhapaccavekkhaṇadassanaṃ, taṃ vuttatthameva. Attano ca pavivekaṃ viditvāti kehici anākiṇṇabhāvaladdhaṃ kāyavivekaṃ jānitvā, itare pana vivekā bhagavato sabbakālaṃ vijjantiyeva.
இமங் உதா³னந்தி இமங் அத்தனோ ஹத்தி²னாக³ஸ்ஸ ச பவிவேகாபி⁴ரதியா ஸமானஜ்ஜா²ஸயபா⁴வதீ³பனங் உதா³னங் உதா³னேஸி.
Imaṃudānanti imaṃ attano hatthināgassa ca pavivekābhiratiyā samānajjhāsayabhāvadīpanaṃ udānaṃ udānesi.
தத்தா²யங் ஸங்கே²பத்தோ² – ஏதங் ஈஸாத³ந்தஸ்ஸ ரத²ஈஸாஸதி³ஸத³ந்தஸ்ஸ ஹத்தி²னாக³ஸ்ஸ சித்தங் நாகே³ன பு³த்³த⁴னாக³ஸ்ஸ சித்தேன ஸமேதி ஸங்ஸந்த³தி. கத²ங் ஸமேதி சே? யதே³கோ ரமதீ வனே யஸ்மா பு³த்³த⁴னாகோ³ ‘‘அஹங் கோ² புப்³பே³ ஆகிண்ணோ விஹாஸி’’ந்தி புரிமங் ஆகிண்ணவிஹாரங் ஜிகு³ச்சி²த்வா விவேகங் உபப்³ரூஹயமானோ இதா³னி யதா² ஏகோ அது³தியோ வனே அரஞ்ஞே ரமதி அபி⁴ரமதி, ஏவங் அயம்பி ஹத்தி²னாகோ³ புப்³பே³ அத்தனோ ஹத்தி²ஆதீ³ஹி ஆகிண்ணவிஹாரங் ஜிகு³ச்சி²த்வா விவேகங் உபப்³ரூஹயமானோ இதா³னி ஏகோ அஸஹாயோ வனே அரஞ்ஞே ரமதி அபி⁴ரமதி. தஸ்மாஸ்ஸ சித்தங் நாகே³ன ஸமேதி தஸ்ஸ சித்தேன ஸமேதீதி கத்வா ஏகீபா⁴வரதியா ஏகஸதி³ஸங் ஹோதீதி அத்தோ².
Tatthāyaṃ saṅkhepattho – etaṃ īsādantassa rathaīsāsadisadantassa hatthināgassa cittaṃ nāgena buddhanāgassa cittena sameti saṃsandati. Kathaṃ sameti ce? Yadeko ramatī vane yasmā buddhanāgo ‘‘ahaṃ kho pubbe ākiṇṇo vihāsi’’nti purimaṃ ākiṇṇavihāraṃ jigucchitvā vivekaṃ upabrūhayamāno idāni yathā eko adutiyo vane araññe ramati abhiramati, evaṃ ayampi hatthināgo pubbe attano hatthiādīhi ākiṇṇavihāraṃ jigucchitvā vivekaṃ upabrūhayamāno idāni eko asahāyo vane araññe ramati abhiramati. Tasmāssa cittaṃ nāgena sameti tassa cittena sametīti katvā ekībhāvaratiyā ekasadisaṃ hotīti attho.
பஞ்சமஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Pañcamasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / உதா³னபாளி • Udānapāḷi / 5. நாக³ஸுத்தங் • 5. Nāgasuttaṃ