Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૭. નળકલાપીસુત્તવણ્ણના

    7. Naḷakalāpīsuttavaṇṇanā

    ૬૭. સત્તમે કસ્મા પુચ્છતીતિ મહાકોટ્ઠિકત્થેરો સયં તત્થ નિક્કઙ્ખો સમાનો કસ્મા પુચ્છતીતિ અધિપ્પાયો. અજ્ઝાસયજાનનત્થન્તિ ઇદમ્પિ તસ્સ મહાસાવકસ્સ પરચિત્તજાનનેન અપ્પાટિહીરં સિયા, તેન તં અપરિતુસ્સન્તો ‘‘અપિચા’’તિઆદિમાહ. તત્થ દ્વે અગ્ગસાવકાતિ સીલાદિગુણેહિ ઉત્તમસાવકાતિ અત્થો, ન હિ મહાકોટ્ઠિકત્થેરો અગ્ગસાવકલક્ખણપ્પત્તો, અથ ખો મહાસાવકલક્ખણપ્પત્તો. ઇદાનેવ ખો મયન્તિઆદિ હેટ્ઠા પચ્ચયુપ્પન્નં અનાલોળેન્તેન દસ્સેત્વા દેસના આહટા, ન અઞ્ઞમઞ્ઞપચ્ચયતાવસેન, ઇધ પન યેનાધિપ્પાયેન તં આલોળેત્વા નિવત્તેત્વા કથિતં મહાથેરેન, તમેવસ્સ અધિપ્પાયં તેનેવ પકાસેતુકામો મહાકોટ્ઠિકત્થેરો આહ ‘‘ઇદાનેવ ખો મય’’ન્તિઆદિ. તેનાહ ‘‘ઇદં થેરો’’તિઆદિ.

    67. Sattame kasmā pucchatīti mahākoṭṭhikatthero sayaṃ tattha nikkaṅkho samāno kasmā pucchatīti adhippāyo. Ajjhāsayajānanatthanti idampi tassa mahāsāvakassa paracittajānanena appāṭihīraṃ siyā, tena taṃ aparitussanto ‘‘apicā’’tiādimāha. Tattha dve aggasāvakāti sīlādiguṇehi uttamasāvakāti attho, na hi mahākoṭṭhikatthero aggasāvakalakkhaṇappatto, atha kho mahāsāvakalakkhaṇappatto. Idāneva kho mayantiādi heṭṭhā paccayuppannaṃ anāloḷentena dassetvā desanā āhaṭā, na aññamaññapaccayatāvasena, idha pana yenādhippāyena taṃ āloḷetvā nivattetvā kathitaṃ mahātherena, tamevassa adhippāyaṃ teneva pakāsetukāmo mahākoṭṭhikatthero āha ‘‘idāneva kho maya’’ntiādi. Tenāha ‘‘idaṃ thero’’tiādi.

    એત્તકે ઠાનેતિ ‘‘કિં નુ ખો આવુસો’’તિઆદિના પઠમારમ્ભતો પટ્ઠાય યાવ ‘‘નિરોધો હોતી’’તિ પદં, એત્તકે ઠાને. અવિજ્જાસઙ્ખારે અગ્ગહેત્વા ‘‘નામરૂપપચ્ચયા વિઞ્ઞાણ’’ન્તિ દેસનાય પવત્તત્તા ‘‘પચ્ચયુપ્પન્નપઞ્ચવોકારભવવસેન દેસના કથિતા’’તિ વુત્તં. ‘‘ફલે ગહિતે કારણં ગહિતમેવા’’તિ વિઞ્ઞાણે ગહિતે સઙ્ખારા, તેસઞ્ચ કારણભૂતા અવિજ્જા ગહિતા એવ હોતીતિ વુત્તં ‘‘હેટ્ઠા વિસ્સજ્જિતેસુ દ્વાદસસુ પદેસૂ’’તિ. એકેકસ્મિન્તિ એકેકસ્મિં પદે. તિણ્ણં તિણ્ણં વસેનાતિ ‘‘નિરોધાય ધમ્મં દેસેસિ, નિરોધાય પટિપન્નો હોતિ, નિરોધા અનુપાદાવિનિમુત્તો હોતી’’તિ એવમાગતાનં તિણ્ણં તિણ્ણં વારાનં વસેન. ‘‘અટ્ઠારસહિ વત્થૂહી’’તિઆદીસુ (મહાવ॰ ૪૬૮) વિય ઇધ વત્થુસદ્દો કારણપરિયાયોતિ આહ ‘‘છત્તિંસાય કારણેહી’’તિ. પઠમો અનુમોદનાવિધિ. ધમ્મકથિકગુણોતિ વિપસ્સનાવિસયો અભેદોપચારેન વુત્તો. સેસદ્વયેસુપિ એસેવ નયો. દુતિયો અનુમોદના, તતિયં અનુમોદનન્તિ અભિધેય્યાનુરૂપં વત્તબ્બં. દેસનાસમ્પત્તિ કથિતા ‘‘નિબ્બિદાય…પે॰… ધમ્મં દેસેતી’’તિ વુત્તત્તા. સેક્ખભૂમિ કથિતા ‘‘નિબ્બિદાય…પે॰… પટિપન્નો હોતી’’તિ વુત્તત્તા. અસેક્ખભૂમિ કથિતા ‘‘નિબ્બિદા …પે॰… અનુપાદાવિમુત્તો હોતી’’તિ વુત્તત્તા.

    Ettake ṭhāneti ‘‘kiṃ nu kho āvuso’’tiādinā paṭhamārambhato paṭṭhāya yāva ‘‘nirodho hotī’’ti padaṃ, ettake ṭhāne. Avijjāsaṅkhāre aggahetvā ‘‘nāmarūpapaccayā viññāṇa’’nti desanāya pavattattā ‘‘paccayuppannapañcavokārabhavavasena desanā kathitā’’ti vuttaṃ. ‘‘Phale gahite kāraṇaṃ gahitamevā’’ti viññāṇe gahite saṅkhārā, tesañca kāraṇabhūtā avijjā gahitā eva hotīti vuttaṃ ‘‘heṭṭhā vissajjitesu dvādasasu padesū’’ti. Ekekasminti ekekasmiṃ pade. Tiṇṇaṃ tiṇṇaṃ vasenāti ‘‘nirodhāya dhammaṃ desesi, nirodhāya paṭipanno hoti, nirodhā anupādāvinimutto hotī’’ti evamāgatānaṃ tiṇṇaṃ tiṇṇaṃ vārānaṃ vasena. ‘‘Aṭṭhārasahi vatthūhī’’tiādīsu (mahāva. 468) viya idha vatthusaddo kāraṇapariyāyoti āha ‘‘chattiṃsāya kāraṇehī’’ti. Paṭhamo anumodanāvidhi. Dhammakathikaguṇoti vipassanāvisayo abhedopacārena vutto. Sesadvayesupi eseva nayo. Dutiyo anumodanā, tatiyaṃ anumodananti abhidheyyānurūpaṃ vattabbaṃ. Desanāsampatti kathitā ‘‘nibbidāya…pe… dhammaṃ desetī’’ti vuttattā. Sekkhabhūmi kathitā ‘‘nibbidāya…pe… paṭipanno hotī’’ti vuttattā. Asekkhabhūmi kathitā ‘‘nibbidā …pe… anupādāvimutto hotī’’ti vuttattā.

    નળકલાપીસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Naḷakalāpīsuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૭. નળકલાપીસુત્તં • 7. Naḷakalāpīsuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૭. નળકલાપીસુત્તવણ્ણના • 7. Naḷakalāpīsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact