Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૧૦. નાનાતિત્થિયસાવકસુત્તં

    10. Nānātitthiyasāvakasuttaṃ

    ૧૧૧. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા રાજગહે વિહરતિ વેળુવને કલન્દકનિવાપે. અથ ખો સમ્બહુલા નાનાતિત્થિયસાવકા દેવપુત્તા અસમો ચ સહલિ 1 ચ નીકો 2 ચ આકોટકો ચ વેગબ્ભરિ ચ 3 માણવગામિયો ચ અભિક્કન્તાય રત્તિયા અભિક્કન્તવણ્ણા કેવલકપ્પં વેળુવનં ઓભાસેત્વા યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિંસુ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં અટ્ઠંસુ. એકમન્તં ઠિતો ખો અસમો દેવપુત્તો પૂરણં કસ્સપં આરબ્ભ ભગવતો સન્તિકે ઇમં ગાથં અભાસિ –

    111. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā rājagahe viharati veḷuvane kalandakanivāpe. Atha kho sambahulā nānātitthiyasāvakā devaputtā asamo ca sahali 4 ca nīko 5 ca ākoṭako ca vegabbhari ca 6 māṇavagāmiyo ca abhikkantāya rattiyā abhikkantavaṇṇā kevalakappaṃ veḷuvanaṃ obhāsetvā yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhaṃsu. Ekamantaṃ ṭhito kho asamo devaputto pūraṇaṃ kassapaṃ ārabbha bhagavato santike imaṃ gāthaṃ abhāsi –

    ‘‘ઇધ છિન્દિતમારિતે, હતજાનીસુ કસ્સપો;

    ‘‘Idha chinditamārite, hatajānīsu kassapo;

    ન પાપં સમનુપસ્સતિ, પુઞ્ઞં વા પન અત્તનો;

    Na pāpaṃ samanupassati, puññaṃ vā pana attano;

    સ વે વિસ્સાસમાચિક્ખિ, સત્થા અરહતિ માનન’’ન્તિ.

    Sa ve vissāsamācikkhi, satthā arahati mānana’’nti.

    અથ ખો સહલિ દેવપુત્તો મક્ખલિં ગોસાલં આરબ્ભ ભગવતો સન્તિકે ઇમં ગાથં અભાસિ –

    Atha kho sahali devaputto makkhaliṃ gosālaṃ ārabbha bhagavato santike imaṃ gāthaṃ abhāsi –

    ‘‘તપોજિગુચ્છાય સુસંવુતત્તો,

    ‘‘Tapojigucchāya susaṃvutatto,

    વાચં પહાય કલહં જનેન;

    Vācaṃ pahāya kalahaṃ janena;

    સમોસવજ્જા વિરતો સચ્ચવાદી,

    Samosavajjā virato saccavādī,

    ન હિ નૂન તાદિસં કરોતિ 7 પાપ’’ન્તિ.

    Na hi nūna tādisaṃ karoti 8 pāpa’’nti.

    અથ ખો નીકો દેવપુત્તો નિગણ્ઠં નાટપુત્તં 9 આરબ્ભ ભગવતો સન્તિકે ઇમં ગાથં અભાસિ –

    Atha kho nīko devaputto nigaṇṭhaṃ nāṭaputtaṃ 10 ārabbha bhagavato santike imaṃ gāthaṃ abhāsi –

    ‘‘જેગુચ્છી નિપકો ભિક્ખુ, ચાતુયામસુસંવુતો;

    ‘‘Jegucchī nipako bhikkhu, cātuyāmasusaṃvuto;

    દિટ્ઠં સુતઞ્ચ આચિક્ખં, ન હિ નૂન કિબ્બિસી સિયા’’તિ.

    Diṭṭhaṃ sutañca ācikkhaṃ, na hi nūna kibbisī siyā’’ti.

    અથ ખો આકોટકો દેવપુત્તો નાનાતિત્થિયે આરબ્ભ ભગવતો સન્તિકે ઇમં ગાથં અભાસિ –

    Atha kho ākoṭako devaputto nānātitthiye ārabbha bhagavato santike imaṃ gāthaṃ abhāsi –

    ‘‘પકુધકો કાતિયાનો નિગણ્ઠો,

    ‘‘Pakudhako kātiyāno nigaṇṭho,

    યે ચાપિમે મક્ખલિપૂરણાસે;

    Ye cāpime makkhalipūraṇāse;

    ગણસ્સ સત્થારો સામઞ્ઞપ્પત્તા,

    Gaṇassa satthāro sāmaññappattā,

    ન હિ નૂન તે સપ્પુરિસેહિ દૂરે’’તિ.

    Na hi nūna te sappurisehi dūre’’ti.

    અથ ખો વેગબ્ભરિ દેવપુત્તો આકોટકં દેવપુત્તં ગાથાય પચ્ચભાસિ –

    Atha kho vegabbhari devaputto ākoṭakaṃ devaputtaṃ gāthāya paccabhāsi –

    ‘‘સહાચરિતેન 11 છવો સિગાલો 12,

    ‘‘Sahācaritena 13 chavo sigālo 14,

    ન કોત્થુકો સીહસમો કદાચિ;

    Na kotthuko sīhasamo kadāci;

    નગ્ગો મુસાવાદી ગણસ્સ સત્થા,

    Naggo musāvādī gaṇassa satthā,

    સઙ્કસ્સરાચારો ન સતં સરિક્ખો’’તિ.

    Saṅkassarācāro na sataṃ sarikkho’’ti.

    અથ ખો મારો પાપિમા બેગબ્ભરિં દેવપુત્તં અન્વાવિસિત્વા ભગવતો સન્તિકે ઇમં ગાથં અભાસિ –

    Atha kho māro pāpimā begabbhariṃ devaputtaṃ anvāvisitvā bhagavato santike imaṃ gāthaṃ abhāsi –

    ‘‘તપોજિગુચ્છાય આયુત્તા, પાલયં પવિવેકિયં;

    ‘‘Tapojigucchāya āyuttā, pālayaṃ pavivekiyaṃ;

    રૂપે ચ યે નિવિટ્ઠાસે, દેવલોકાભિનન્દિનો;

    Rūpe ca ye niviṭṭhāse, devalokābhinandino;

    તે વે સમ્માનુસાસન્તિ, પરલોકાય માતિયા’’તિ.

    Te ve sammānusāsanti, paralokāya mātiyā’’ti.

    અથ ખો ભગવા, ‘મારો અયં પાપિમા’ ઇતિ વિદિત્વા, મારં પાપિમન્તં ગાથાય પચ્ચભાસિ –

    Atha kho bhagavā, ‘māro ayaṃ pāpimā’ iti viditvā, māraṃ pāpimantaṃ gāthāya paccabhāsi –

    ‘‘યે કેચિ રૂપા ઇધ વા હુરં વા,

    ‘‘Ye keci rūpā idha vā huraṃ vā,

    યે ચન્તલિક્ખસ્મિં પભાસવણ્ણા;

    Ye cantalikkhasmiṃ pabhāsavaṇṇā;

    સબ્બેવ તે તે નમુચિપ્પસત્થા,

    Sabbeva te te namucippasatthā,

    આમિસંવ મચ્છાનં વધાય ખિત્તા’’તિ.

    Āmisaṃva macchānaṃ vadhāya khittā’’ti.

    અથ ખો માણવગામિયો દેવપુત્તો ભગવન્તં આરબ્ભ ભગવતો સન્તિકે ઇમા ગાથાયો અભાસિ –

    Atha kho māṇavagāmiyo devaputto bhagavantaṃ ārabbha bhagavato santike imā gāthāyo abhāsi –

    ‘‘વિપુલો રાજગહીયાનં, ગિરિસેટ્ઠો પવુચ્ચતિ;

    ‘‘Vipulo rājagahīyānaṃ, giriseṭṭho pavuccati;

    સેતો હિમવતં સેટ્ઠો, આદિચ્ચો અઘગામિનં.

    Seto himavataṃ seṭṭho, ādicco aghagāminaṃ.

    ‘‘સમુદ્દો ઉદધિનં સેટ્ઠો, નક્ખત્તાનઞ્ચ ચન્દિમા 15;

    ‘‘Samuddo udadhinaṃ seṭṭho, nakkhattānañca candimā 16;

    સદેવકસ્સ લોકસ્સ, બુદ્ધો અગ્ગો પવુચ્ચતી’’તિ.

    Sadevakassa lokassa, buddho aggo pavuccatī’’ti.

    નાનાતિત્થિયવગ્ગો તતિયો.

    Nānātitthiyavaggo tatiyo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    સિવો ખેમો ચ સેરી ચ, ઘટી જન્તુ ચ રોહિતો;

    Sivo khemo ca serī ca, ghaṭī jantu ca rohito;

    નન્દો નન્દિવિસાલો ચ, સુસિમો નાનાતિત્થિયેન તે દસાતિ.

    Nando nandivisālo ca, susimo nānātitthiyena te dasāti.

    દેવપુત્તસંયુત્તં સમત્તં.

    Devaputtasaṃyuttaṃ samattaṃ.







    Footnotes:
    1. સહલી (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    2. નિઙ્કો (સી॰ પી॰), નિકો (સ્યા॰ કં॰)
    3. વેટમ્બરી ચ (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    4. sahalī (sī. syā. kaṃ. pī.)
    5. niṅko (sī. pī.), niko (syā. kaṃ.)
    6. veṭambarī ca (sī. syā. kaṃ. pī.)
    7. ન હ નુન તાદી પકરોતિ (સી॰ સ્યા॰ કં॰)
    8. na ha nuna tādī pakaroti (sī. syā. kaṃ.)
    9. નાથપુત્તં (સી॰)
    10. nāthaputtaṃ (sī.)
    11. સહારવેનાપિ (ક॰ સી॰), સગારવેનાપિ (પી॰)
    12. સિઙ્ગાલો (ક॰)
    13. sahāravenāpi (ka. sī.), sagāravenāpi (pī.)
    14. siṅgālo (ka.)
    15. નક્ખત્તાનંવ ચન્દિમા (ક॰)
    16. nakkhattānaṃva candimā (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. નાનાતિત્થિયસાવકસુત્તવણ્ણના • 10. Nānātitthiyasāvakasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧૦. નાનાતિત્થિયસાવકસુત્તવણ્ણના • 10. Nānātitthiyasāvakasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact