Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૧૦. નન્દિયસક્કસુત્તં

    10. Nandiyasakkasuttaṃ

    ૧૦૩૬. એકં સમયં ભગવા સક્કેસુ વિહરતિ કપિલવત્થુસ્મિં નિગ્રોધારામે. અથ ખો નન્દિયો સક્કો યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નો ખો નન્દિયો સક્કો ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘યસ્સેવ નુ ખો, ભન્તે, અરિયસાવકસ્સ ચત્તારિ સોતાપત્તિયઙ્ગાનિ સબ્બેન સબ્બં સબ્બથા સબ્બં નત્થિ સ્વેવ નુ ખો, ભન્તે, અરિયસાવકો પમાદવિહારી’’તિ.

    1036. Ekaṃ samayaṃ bhagavā sakkesu viharati kapilavatthusmiṃ nigrodhārāme. Atha kho nandiyo sakko yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho nandiyo sakko bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘yasseva nu kho, bhante, ariyasāvakassa cattāri sotāpattiyaṅgāni sabbena sabbaṃ sabbathā sabbaṃ natthi sveva nu kho, bhante, ariyasāvako pamādavihārī’’ti.

    ‘‘‘યસ્સ ખો, નન્દિય, ચત્તારિ સોતાપત્તિયઙ્ગાનિ સબ્બેન સબ્બં સબ્બથા સબ્બં નત્થિ તમહં બાહિરો પુથુજ્જનપક્ખે ઠિતો’તિ વદામિ. અપિ ચ, નન્દિય, યથા અરિયસાવકો પમાદવિહારી ચેવ હોતિ, અપ્પમાદવિહારી ચ તં સુણાહિ, સાધુકં મનસિ કરોહિ; ભાસિસ્સામી’’તિ. ‘‘એવં , ભન્તે’’તિ ખો નન્દિયો સક્કો ભગવતો પચ્ચસ્સોસિ. ભગવા એતદવોચ –

    ‘‘‘Yassa kho, nandiya, cattāri sotāpattiyaṅgāni sabbena sabbaṃ sabbathā sabbaṃ natthi tamahaṃ bāhiro puthujjanapakkhe ṭhito’ti vadāmi. Api ca, nandiya, yathā ariyasāvako pamādavihārī ceva hoti, appamādavihārī ca taṃ suṇāhi, sādhukaṃ manasi karohi; bhāsissāmī’’ti. ‘‘Evaṃ , bhante’’ti kho nandiyo sakko bhagavato paccassosi. Bhagavā etadavoca –

    ‘‘કથઞ્ચ, નન્દિય, અરિયસાવકો પમાદવિહારી હોતિ? ઇધ નન્દિય, અરિયસાવકો બુદ્ધે અવેચ્ચપ્પસાદેન સમન્નાગતો હોતિ – ઇતિપિ સો ભગવા…પે॰… સત્થા દેવમનુસ્સાનં બુદ્ધો ભગવાતિ. સો તેન બુદ્ધે અવેચ્ચપ્પસાદેન સન્તુટ્ઠો ન ઉત્તરિ વાયમતિ દિવા પવિવેકાય, રત્તિં પટિસલ્લાનાય. તસ્સ એવં પમત્તસ્સ વિહરતો પામોજ્જં ન હોતિ. પામોજ્જે અસતિ, પીતિ ન હોતિ. પીતિયા અસતિ, પસ્સદ્ધિ ન હોતિ. પસ્સદ્ધિયા અસતિ, દુક્ખં વિહરતિ. દુક્ખિનો ચિત્તં ન સમાધિયતિ. અસમાહિતે ચિત્તે ધમ્મા ન પાતુભવન્તિ. ધમ્માનં અપાતુભાવા પમાદવિહારી ત્વેવ સઙ્ખ્યં ગચ્છતિ.

    ‘‘Kathañca, nandiya, ariyasāvako pamādavihārī hoti? Idha nandiya, ariyasāvako buddhe aveccappasādena samannāgato hoti – itipi so bhagavā…pe… satthā devamanussānaṃ buddho bhagavāti. So tena buddhe aveccappasādena santuṭṭho na uttari vāyamati divā pavivekāya, rattiṃ paṭisallānāya. Tassa evaṃ pamattassa viharato pāmojjaṃ na hoti. Pāmojje asati, pīti na hoti. Pītiyā asati, passaddhi na hoti. Passaddhiyā asati, dukkhaṃ viharati. Dukkhino cittaṃ na samādhiyati. Asamāhite citte dhammā na pātubhavanti. Dhammānaṃ apātubhāvā pamādavihārī tveva saṅkhyaṃ gacchati.

    ‘‘પુન ચપરં, નન્દિય, અરિયસાવકો ધમ્મે…પે॰… સઙ્ઘે…પે॰… અરિયકન્તેહિ સીલેહિ સમન્નાગતો હોતિ અખણ્ડેહિ…પે॰… સમાધિસંવત્તનિકેહિ. સો તેહિ અરિયકન્તેહિ સીલેહિ સન્તુટ્ઠો ન ઉત્તરિ વાયમતિ દિવા પવિવેકાય રત્તિં પટિસલ્લાનાય. તસ્સ એવં પમત્તસ્સ વિહરતો પામોજ્જં ન હોતિ. પામોજ્જે અસતિ, પીતિ ન હોતિ. પીતિયા અસતિ, પસ્સદ્ધિ ન હોતિ. પસ્સદ્ધિયા અસતિ, દુક્ખં વિહરતિ. દુક્ખિનો ચિત્તં ન સમાધિયતિ . અસમાહિતે ચિત્તે ધમ્મા ન પાતુભવન્તિ. ધમ્માનં અપાતુભાવા પમાદવિહારી ત્વેવ સઙ્ખ્યં ગચ્છતિ. એવં ખો, નન્દિય, અરિયસાવકો પમાદવિહારી હોતિ.

    ‘‘Puna caparaṃ, nandiya, ariyasāvako dhamme…pe… saṅghe…pe… ariyakantehi sīlehi samannāgato hoti akhaṇḍehi…pe… samādhisaṃvattanikehi. So tehi ariyakantehi sīlehi santuṭṭho na uttari vāyamati divā pavivekāya rattiṃ paṭisallānāya. Tassa evaṃ pamattassa viharato pāmojjaṃ na hoti. Pāmojje asati, pīti na hoti. Pītiyā asati, passaddhi na hoti. Passaddhiyā asati, dukkhaṃ viharati. Dukkhino cittaṃ na samādhiyati . Asamāhite citte dhammā na pātubhavanti. Dhammānaṃ apātubhāvā pamādavihārī tveva saṅkhyaṃ gacchati. Evaṃ kho, nandiya, ariyasāvako pamādavihārī hoti.

    ‘‘કથઞ્ચ, નન્દિય, અરિયસાવકો અપ્પમાદવિહારી હોતિ? ઇધ, નન્દિય, અરિયસાવકો બુદ્ધે અવેચ્ચપ્પસાદેન સમન્નાગતો હોતિ – ઇતિપિ સો ભગવા…પે॰… સત્થા દેવમનુસ્સાનં બુદ્ધો ભગવાતિ. સો તેન બુદ્ધે અવેચ્ચપ્પસાદેન અસન્તુટ્ઠો ઉત્તરિ વાયમતિ દિવા પવિવેકાય રત્તિં પટિસલ્લાનાય. તસ્સ એવં અપ્પમત્તસ્સ વિહરતો પામોજ્જં જાયતિ. પમુદિતસ્સ પીતિ જાયતિ. પીતિમનસ્સ કાયો પસ્સમ્ભતિ. પસ્સદ્ધકાયો સુખં વેદિયતિ. સુખિનો ચિત્તં સમાધિયતિ. સમાહિતે ચિત્તે ધમ્મા પાતુભવન્તિ. ધમ્માનં પાતુભાવા અપ્પમાદવિહારી ત્વેવ સઙ્ખ્યં ગચ્છતિ .

    ‘‘Kathañca, nandiya, ariyasāvako appamādavihārī hoti? Idha, nandiya, ariyasāvako buddhe aveccappasādena samannāgato hoti – itipi so bhagavā…pe… satthā devamanussānaṃ buddho bhagavāti. So tena buddhe aveccappasādena asantuṭṭho uttari vāyamati divā pavivekāya rattiṃ paṭisallānāya. Tassa evaṃ appamattassa viharato pāmojjaṃ jāyati. Pamuditassa pīti jāyati. Pītimanassa kāyo passambhati. Passaddhakāyo sukhaṃ vediyati. Sukhino cittaṃ samādhiyati. Samāhite citte dhammā pātubhavanti. Dhammānaṃ pātubhāvā appamādavihārī tveva saṅkhyaṃ gacchati .

    ‘‘પુન ચપરં, નન્દિય, અરિયસાવકો ધમ્મે…પે॰… સઙ્ઘે…પે॰… અરિયકન્તેહિ સીલેહિ સમન્નાગતો હોતિ અખણ્ડેહિ…પે॰… સમાધિસંવત્તનિકેહિ. સો તેહિ અરિયકન્તેહિ સીલેહિ અસન્તુટ્ઠો ઉત્તરિ વાયમતિ દિવા પવિવેકાય રત્તિં પટિસલ્લાનાય . તસ્સ એવં અપ્પમત્તસ્સ વિહરતો પામોજ્જં જાયતિ. પમુદિતસ્સ પીતિ જાયતિ. પીતિમનસ્સ કાયો પસ્સમ્ભતિ. પસ્સદ્ધકાયો સુખં વેદિયતિ. સુખિનો ચિત્તં સમાધિયતિ. સમાહિતે ચિત્તે ધમ્મા પાતુભવન્તિ. ધમ્માનં પાતુભાવા અપ્પમાદવિહારી ત્વેવ સઙ્ખ્યં ગચ્છતિ. એવં ખો, નન્દિય, અરિયસાવકો અપ્પમાદવિહારી હોતી’’તિ. દસમં.

    ‘‘Puna caparaṃ, nandiya, ariyasāvako dhamme…pe… saṅghe…pe… ariyakantehi sīlehi samannāgato hoti akhaṇḍehi…pe… samādhisaṃvattanikehi. So tehi ariyakantehi sīlehi asantuṭṭho uttari vāyamati divā pavivekāya rattiṃ paṭisallānāya . Tassa evaṃ appamattassa viharato pāmojjaṃ jāyati. Pamuditassa pīti jāyati. Pītimanassa kāyo passambhati. Passaddhakāyo sukhaṃ vediyati. Sukhino cittaṃ samādhiyati. Samāhite citte dhammā pātubhavanti. Dhammānaṃ pātubhāvā appamādavihārī tveva saṅkhyaṃ gacchati. Evaṃ kho, nandiya, ariyasāvako appamādavihārī hotī’’ti. Dasamaṃ.

    પુઞ્ઞાભિસન્દવગ્ગો ચતુત્થો.

    Puññābhisandavaggo catuttho.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    અભિસન્દા તયો વુત્તા, દુવે દેવપદાનિ ચ;

    Abhisandā tayo vuttā, duve devapadāni ca;

    સભાગતં મહાનામો, વસ્સં કાળી ચ નન્દિયાતિ.

    Sabhāgataṃ mahānāmo, vassaṃ kāḷī ca nandiyāti.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. નન્દિયસક્કસુત્તવણ્ણના • 10. Nandiyasakkasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧૦. નન્દિયસક્કસુત્તવણ્ણના • 10. Nandiyasakkasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact