Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / થેરીગાથા-અટ્ઠકથા • Therīgāthā-aṭṭhakathā

    ૫. નન્દુત્તરાથેરીગાથાવણ્ણના

    5. Nanduttarātherīgāthāvaṇṇanā

    અગ્ગિં ચન્દઞ્ચાતિઆદિકા નન્દુત્તરાય થેરિયા ગાથા. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારા તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયં કુસલં ઉપચિનિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે કુરુરટ્ઠે કમ્માસધમ્મનિગમે બ્રાહ્મણકુલે નિબ્બત્તિત્વા , એકચ્ચાનિ વિજ્જાટ્ઠાનાનિ સિપ્પાયતનાનિ ચ ઉગ્ગહેત્વા નિગણ્ઠપબ્બજ્જં ઉપગન્ત્વા, વાદપ્પસુતા જમ્બુસાખં ગહેત્વા ભદ્દાકુણ્ડલકેસા વિય જમ્બુદીપતલે વિચરન્તી મહામોગ્ગલ્લાનત્થેરં ઉપસઙ્કમિત્વા પઞ્હં પુચ્છિત્વા પરાજયં પત્તા થેરસ્સ ઓવાદે ઠત્વા સાસને પબ્બજિત્વા સમણધમ્મં કરોન્તી ન ચિરસ્સેવ સહ પટિસમ્ભિદાહિ અરહત્તં પત્વા અત્તનો પટિપત્તિં પચ્ચવેક્ખિત્વા ઉદાનવસેન –

    Aggiṃcandañcātiādikā nanduttarāya theriyā gāthā. Ayampi purimabuddhesu katādhikārā tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ kusalaṃ upacinitvā imasmiṃ buddhuppāde kururaṭṭhe kammāsadhammanigame brāhmaṇakule nibbattitvā , ekaccāni vijjāṭṭhānāni sippāyatanāni ca uggahetvā nigaṇṭhapabbajjaṃ upagantvā, vādappasutā jambusākhaṃ gahetvā bhaddākuṇḍalakesā viya jambudīpatale vicarantī mahāmoggallānattheraṃ upasaṅkamitvā pañhaṃ pucchitvā parājayaṃ pattā therassa ovāde ṭhatvā sāsane pabbajitvā samaṇadhammaṃ karontī na cirasseva saha paṭisambhidāhi arahattaṃ patvā attano paṭipattiṃ paccavekkhitvā udānavasena –

    ૮૭.

    87.

    ‘‘અગ્ગિં ચન્દઞ્ચ સૂરિયઞ્ચ, દેવતા ચ નમસ્સિહં;

    ‘‘Aggiṃ candañca sūriyañca, devatā ca namassihaṃ;

    નદીતિત્થાનિ ગન્ત્વાન, ઉદકં ઓરુહામિહં.

    Nadītitthāni gantvāna, udakaṃ oruhāmihaṃ.

    ૮૮.

    88.

    ‘‘બહૂવતસમાદાના, અડ્ઢં સીસસ્સ ઓલિખિં;

    ‘‘Bahūvatasamādānā, aḍḍhaṃ sīsassa olikhiṃ;

    છમાય સેય્યં કપ્પેમિ, રત્તિં ભત્તં ન ભુઞ્જહં.

    Chamāya seyyaṃ kappemi, rattiṃ bhattaṃ na bhuñjahaṃ.

    ૮૯.

    89.

    ‘‘વિભૂસામણ્ડનરતા, ન્હાપનુચ્છાદનેહિ ચ;

    ‘‘Vibhūsāmaṇḍanaratā, nhāpanucchādanehi ca;

    ઉપકાસિં ઇમં કાયં, કામરાગેન અટ્ટિતા.

    Upakāsiṃ imaṃ kāyaṃ, kāmarāgena aṭṭitā.

    ૯૦.

    90.

    ‘‘તતો સદ્ધં લભિત્વાન, પબ્બજિં અનગારિયં;

    ‘‘Tato saddhaṃ labhitvāna, pabbajiṃ anagāriyaṃ;

    દિસ્વા કાયં યથાભૂતં, કામરાગો સમૂહતો.

    Disvā kāyaṃ yathābhūtaṃ, kāmarāgo samūhato.

    ૯૧.

    91.

    ‘‘સબ્બે ભવા સમુચ્છિન્ના, ઇચ્છા ચ પત્થનાપિ ચ;

    ‘‘Sabbe bhavā samucchinnā, icchā ca patthanāpi ca;

    સબ્બયોગવિસંયુત્તા, સન્તિં પાપુણિ ચેતસો’’તિ. –

    Sabbayogavisaṃyuttā, santiṃ pāpuṇi cetaso’’ti. –

    ઇમા પઞ્ચ ગાથા અભાસિ.

    Imā pañca gāthā abhāsi.

    તત્થ અગ્ગિં ચન્દઞ્ચ સૂરિયઞ્ચ, દેવતા ચ નમસ્સિહન્તિ અગ્ગિપ્પમુખા દેવાતિ ઇન્દાનં દેવાનં આરાધનત્થં આહુતિં પગ્ગહેત્વા અગ્ગિઞ્ચ, માસે માસે સુક્કપક્ખસ્સ દુતિયાય ચન્દઞ્ચ, દિવસે દિવસે સાયં પાતં સૂરિયઞ્ચ, અઞ્ઞા ચ બાહિરા હિરઞ્ઞગબ્ભાદયો દેવતા ચ, વિસુદ્ધિમગ્ગં ગવેસન્તી નમસ્સિહં નમક્કારં અહં અકાસિં. નદીતિત્થાનિ ગન્ત્વાન, ઉદકં ઓરુહામિહન્તિ ગઙ્ગાદીનં નદીનં પૂજાતિત્થાનિ ઉપગન્ત્વા સાયં પાતં ઉદકં ઓતરામિ ઉદકે નિમુજ્જિત્વા અઙ્ગસિઞ્ચનં કરોમિ.

    Tattha aggiṃ candañca sūriyañca, devatā ca namassihanti aggippamukhā devāti indānaṃ devānaṃ ārādhanatthaṃ āhutiṃ paggahetvā aggiñca, māse māse sukkapakkhassa dutiyāya candañca, divase divase sāyaṃ pātaṃ sūriyañca, aññā ca bāhirā hiraññagabbhādayo devatā ca, visuddhimaggaṃ gavesantī namassihaṃ namakkāraṃ ahaṃ akāsiṃ. Nadītitthānigantvāna, udakaṃ oruhāmihanti gaṅgādīnaṃ nadīnaṃ pūjātitthāni upagantvā sāyaṃ pātaṃ udakaṃ otarāmi udake nimujjitvā aṅgasiñcanaṃ karomi.

    બહૂવતસમાદાનાતિ પઞ્ચાતપતપ્પનાદિ બહુવિધવતસમાદાના. ગાથાસુખત્થં બહૂતિ દીઘકરણં. અડ્ઢં સીસસ્સ ઓલિખિન્તિ મય્હં સીસસ્સ અડ્ઢમેવ મુણ્ડેમિ. કેચિ ‘‘અડ્ઢં સીસસ્સ ઓલિખિન્તિ કેસકલાપસ્સ અડ્ઢં જટાબન્ધનવસેન બન્ધિત્વા અડ્ઢં વિસ્સજ્જેસિ’’ન્તિ અત્થં વદન્તિ. છમાય સેય્યં કપ્પેમીતિ થણ્ડિલસાયિની હુત્વા અનન્તરહિતાય ભૂમિયા સયામિ. રત્તિં ભત્તં ન ભુઞ્જહન્તિ રત્તૂપરતા હુત્વા રત્તિયં ભોજનં ન ભુઞ્જિં.

    Bahūvatasamādānāti pañcātapatappanādi bahuvidhavatasamādānā. Gāthāsukhatthaṃ bahūti dīghakaraṇaṃ. Aḍḍhaṃ sīsassa olikhinti mayhaṃ sīsassa aḍḍhameva muṇḍemi. Keci ‘‘aḍḍhaṃ sīsassa olikhinti kesakalāpassa aḍḍhaṃ jaṭābandhanavasena bandhitvā aḍḍhaṃ vissajjesi’’nti atthaṃ vadanti. Chamāya seyyaṃ kappemīti thaṇḍilasāyinī hutvā anantarahitāya bhūmiyā sayāmi. Rattiṃ bhattaṃ na bhuñjahanti rattūparatā hutvā rattiyaṃ bhojanaṃ na bhuñjiṃ.

    વિભૂસામણ્ડનરતાતિ ચિરકાલં અત્તકિલમથાનુયોગેન કિલન્તકાયા ‘‘એવં સરીરસ્સ કિલમનેન નત્થિ પઞ્ઞાસુદ્ધિ. સચે પન ઇન્દ્રિયાનં તોસનવસેન સરીરસ્સ તપ્પનેન સુદ્ધિ સિયા’’તિ મન્ત્વા ઇમં કાયં અનુગ્ગણ્હન્તી વિભૂસાયં મણ્ડને ચ રતા વત્થાલઙ્કારેહિ અલઙ્કરણે ગન્ધમાલાદીહિ મણ્ડને ચ અભિરતા. ન્હાપનુચ્છાદનેહિ ચાતિ સમ્બાહનાદીનિ કારેત્વા ન્હાપનેન ઉચ્છાદનેન ચ. ઉપકાસિં ઇમં કાયન્તિ ઇમં મમ કાયં અનુગ્ગણ્હિં સન્તપ્પેસિં. કામરાગેન અટ્ટિતાતિ એવં કાયદળ્હીબહુલા હુત્વા અયોનિસોમનસિકારપચ્ચયા પરિયુટ્ઠિતેન કામરાગેન અટ્ટિતા અભિણ્હં ઉપદ્દુતા અહોસિં.

    Vibhūsāmaṇḍanaratāti cirakālaṃ attakilamathānuyogena kilantakāyā ‘‘evaṃ sarīrassa kilamanena natthi paññāsuddhi. Sace pana indriyānaṃ tosanavasena sarīrassa tappanena suddhi siyā’’ti mantvā imaṃ kāyaṃ anuggaṇhantī vibhūsāyaṃ maṇḍane ca ratā vatthālaṅkārehi alaṅkaraṇe gandhamālādīhi maṇḍane ca abhiratā. Nhāpanucchādanehi cāti sambāhanādīni kāretvā nhāpanena ucchādanena ca. Upakāsiṃ imaṃ kāyanti imaṃ mama kāyaṃ anuggaṇhiṃ santappesiṃ. Kāmarāgena aṭṭitāti evaṃ kāyadaḷhībahulā hutvā ayonisomanasikārapaccayā pariyuṭṭhitena kāmarāgena aṭṭitā abhiṇhaṃ upaddutā ahosiṃ.

    તતો સદ્ધં લભિત્વાનાતિ એવં સમાદિન્નવતાનિ ભિન્દિત્વા કાયદળ્હીબહુલા વાદપ્પસુતા હુત્વા તત્થ તત્થ વિચરન્તી તતો પચ્છા અપરભાગે મહામોગ્ગલ્લાનત્થેરસ્સ સન્તિકે લદ્ધોવાદાનુસાસના સદ્ધં પટિલભિત્વા. દિસ્વા કાયં યથાભૂતન્તિ સહ વિપસ્સનાય મગ્ગપઞ્ઞાય ઇમં મમ કાયં યથાભૂતં દિસ્વા અનાગામિમગ્ગેન સબ્બસો કામરાગો સમૂહતો. તતો પરં અગ્ગમગ્ગેન સબ્બે ભવા સમુચ્છિન્ના, ઇચ્છા ચ પત્થનાપિ ચાતિ પચ્ચુપ્પન્નવિસયાભિલાસસઙ્ખાતા ઇચ્છા ચ આયતિભવાભિલાસસઙ્ખાતા પત્થનાપિ સબ્બે ભવાપિ સમુચ્છિન્નાતિ યોજના . સન્તિં પાપુણિ ચેતસોતિ અચ્ચન્તં સન્તિં અરહત્તફલં પાપુણિં અધિગચ્છિન્તિ અત્થો.

    Tato saddhaṃ labhitvānāti evaṃ samādinnavatāni bhinditvā kāyadaḷhībahulā vādappasutā hutvā tattha tattha vicarantī tato pacchā aparabhāge mahāmoggallānattherassa santike laddhovādānusāsanā saddhaṃ paṭilabhitvā. Disvā kāyaṃ yathābhūtanti saha vipassanāya maggapaññāya imaṃ mama kāyaṃ yathābhūtaṃ disvā anāgāmimaggena sabbaso kāmarāgo samūhato. Tato paraṃ aggamaggena sabbe bhavā samucchinnā, icchā ca patthanāpi cāti paccuppannavisayābhilāsasaṅkhātā icchā ca āyatibhavābhilāsasaṅkhātā patthanāpi sabbe bhavāpi samucchinnāti yojanā . Santiṃ pāpuṇi cetasoti accantaṃ santiṃ arahattaphalaṃ pāpuṇiṃ adhigacchinti attho.

    નન્દુત્તરાથેરીગાથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Nanduttarātherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / થેરીગાથાપાળિ • Therīgāthāpāḷi / ૫. નન્દુત્તરાથેરીગાથા • 5. Nanduttarātherīgāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact