Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ખુદ્દકપાઠ-અટ્ઠકથા • Khuddakapāṭha-aṭṭhakathā

    ૮. નિધિકણ્ડસુત્તવણ્ણના

    8. Nidhikaṇḍasuttavaṇṇanā

    નિક્ખેપકારણં

    Nikkhepakāraṇaṃ

    ઇદાનિ યદિદં તિરોકુટ્ટાનન્તરં ‘‘નિધિં નિધેતિ પુરિસો’’તિઆદિના નિધિકણ્ડં નિક્ખિત્તં, તસ્સ –

    Idāni yadidaṃ tirokuṭṭānantaraṃ ‘‘nidhiṃ nidheti puriso’’tiādinā nidhikaṇḍaṃ nikkhittaṃ, tassa –

    ‘‘ભાસિત્વા નિધિકણ્ડસ્સ, ઇધ નિક્ખેપકારણં;

    ‘‘Bhāsitvā nidhikaṇḍassa, idha nikkhepakāraṇaṃ;

    અટ્ઠુપ્પત્તિઞ્ચ દીપેત્વા, કરિસ્સામત્થવણ્ણનં’’.

    Aṭṭhuppattiñca dīpetvā, karissāmatthavaṇṇanaṃ’’.

    તત્થ ઇધ નિક્ખેપકારણં તાવસ્સ એવં વેદિતબ્બં. ઇદઞ્હિ નિધિકણ્ડં ભગવતા ઇમિના અનુક્કમેન અવુત્તમ્પિ યસ્મા અનુમોદનવસેન વુત્તસ્સ તિરોકુટ્ટસ્સ મિથુનભૂતં, તસ્મા ઇધ નિક્ખિત્તં. તિરોકુટ્ટેન વા પુઞ્ઞવિરહિતાનં વિપત્તિં દસ્સેત્વા ઇમિના કતપુઞ્ઞાનં સમ્પત્તિદસ્સનત્થમ્પિ ઇદં ઇધ નિક્ખિત્તન્તિ વેદિતબ્બં. ઇદમસ્સ ઇધ નિક્ખેપકારણં.

    Tattha idha nikkhepakāraṇaṃ tāvassa evaṃ veditabbaṃ. Idañhi nidhikaṇḍaṃ bhagavatā iminā anukkamena avuttampi yasmā anumodanavasena vuttassa tirokuṭṭassa mithunabhūtaṃ, tasmā idha nikkhittaṃ. Tirokuṭṭena vā puññavirahitānaṃ vipattiṃ dassetvā iminā katapuññānaṃ sampattidassanatthampi idaṃ idha nikkhittanti veditabbaṃ. Idamassa idha nikkhepakāraṇaṃ.

    સુત્તટ્ઠુપ્પત્તિ

    Suttaṭṭhuppatti

    અટ્ઠુપ્પત્તિ પનસ્સ – સાવત્થિયં કિર અઞ્ઞતરો કુટુમ્બિકો અડ્ઢો મહદ્ધનો મહાભોગો. સો ચ સદ્ધો હોતિ પસન્નો, વિગતમલમચ્છેરેન ચેતસા અગારં અજ્ઝાવસતિ. સો એકસ્મિં દિવસે બુદ્ધપ્પમુખસ્સ ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ દાનં દેતિ. તેન ચ સમયેન રાજા ધનત્થિકો હોતિ, સો તસ્સ સન્તિકે પુરિસં પેસેસિ ‘‘ગચ્છ, ભણે, ઇત્થન્નામં કુટુમ્બિકં આનેહી’’તિ. સો ગન્ત્વા તં કુટુમ્બિકં આહ ‘‘રાજા તં ગહપતિ આમન્તેતી’’તિ. કુટુમ્બિકો સદ્ધાદિગુણસમન્નાગતેન ચેતસા બુદ્ધપ્પમુખં ભિક્ખુસઙ્ઘં પરિવિસન્તો આહ ‘‘ગચ્છ, ભો પુરિસ, પચ્છા આગમિસ્સામિ, ઇદાનિ તાવમ્હિ નિધિં નિધેન્તો ઠિતો’’તિ. અથ ભગવા ભુત્તાવી પવારિતો તમેવ પુઞ્ઞસમ્પદં પરમત્થતો નિધીતિ દસ્સેતું તસ્સ કુટુમ્બિકસ્સ અનુમોદનત્થં ‘‘નિધિં નિધેતિ પુરિસો’’તિ ઇમા ગાથાયો અભાસિ. અયમસ્સ અટ્ઠુપ્પત્તિ.

    Aṭṭhuppatti panassa – sāvatthiyaṃ kira aññataro kuṭumbiko aḍḍho mahaddhano mahābhogo. So ca saddho hoti pasanno, vigatamalamaccherena cetasā agāraṃ ajjhāvasati. So ekasmiṃ divase buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa dānaṃ deti. Tena ca samayena rājā dhanatthiko hoti, so tassa santike purisaṃ pesesi ‘‘gaccha, bhaṇe, itthannāmaṃ kuṭumbikaṃ ānehī’’ti. So gantvā taṃ kuṭumbikaṃ āha ‘‘rājā taṃ gahapati āmantetī’’ti. Kuṭumbiko saddhādiguṇasamannāgatena cetasā buddhappamukhaṃ bhikkhusaṅghaṃ parivisanto āha ‘‘gaccha, bho purisa, pacchā āgamissāmi, idāni tāvamhi nidhiṃ nidhento ṭhito’’ti. Atha bhagavā bhuttāvī pavārito tameva puññasampadaṃ paramatthato nidhīti dassetuṃ tassa kuṭumbikassa anumodanatthaṃ ‘‘nidhiṃ nidheti puriso’’ti imā gāthāyo abhāsi. Ayamassa aṭṭhuppatti.

    એવમસ્સ –

    Evamassa –

    ‘‘ભાસિત્વા નિધિકણ્ડસ્સ, ઇધ નિક્ખેપકારણં;

    ‘‘Bhāsitvā nidhikaṇḍassa, idha nikkhepakāraṇaṃ;

    અટ્ઠુપ્પત્તિઞ્ચ દીપેત્વા, કરિસ્સામત્થવણ્ણનં’’.

    Aṭṭhuppattiñca dīpetvā, karissāmatthavaṇṇanaṃ’’.

    પઠમગાથાવણ્ણના

    Paṭhamagāthāvaṇṇanā

    . તત્થ નિધિં નિધેતિ પુરિસોતિ નિધીયતીતિ નિધિ, ઠપીયતિ રક્ખીયતિ ગોપીયતીતિ અત્થો. સો ચતુબ્બિધો થાવરો, જઙ્ગમો, અઙ્ગસમો, અનુગામિકોતિ. તત્થ થાવરો નામ ભૂમિગતં વા વેહાસટ્ઠં વા હિરઞ્ઞં વા સુવણ્ણં વા ખેત્તં વા વત્થુ વા, યં વા પનઞ્ઞમ્પિ એવરૂપં ઇરિયાપથવિરહિતં, અયં થાવરો નિધિ. જઙ્ગમો નામ દાસિદાસં હત્થિગવસ્સવળવં અજેળકં કુક્કુટસૂકરં યં વા પનઞ્ઞમ્પિ એવરૂપં ઇરિયાપથપટિસંયુત્તં. અયં જઙ્ગમો નિધિ અઙ્ગસમો નામ કમ્માયતનં, સિપ્પાયતનં, વિજ્જાટ્ઠાનં, બાહુસચ્ચં, યં વા પનઞ્ઞમ્પિ એવરૂપં સિક્ખિત્વા ગહિતં અઙ્ગપચ્ચઙ્ગમિવ અત્તભાવપ્પટિબદ્ધં, અયં અઙ્ગસમો નિધિ. અનુગામિકો નામ દાનમયં પુઞ્ઞં સીલમયં ભાવનામયં ધમ્મસ્સવનમયં ધમ્મદેસનામયં, યં વા પનઞ્ઞમ્પિ એવરૂપં પુઞ્ઞં તત્થ તત્થ અનુગન્ત્વા વિય ઇટ્ઠફલમનુપ્પદેતિ, અયં અનુગામિકો નિધિ. ઇમસ્મિં પન ઠાને થાવરો અધિપ્પેતો.

    1. Tattha nidhiṃ nidheti purisoti nidhīyatīti nidhi, ṭhapīyati rakkhīyati gopīyatīti attho. So catubbidho thāvaro, jaṅgamo, aṅgasamo, anugāmikoti. Tattha thāvaro nāma bhūmigataṃ vā vehāsaṭṭhaṃ vā hiraññaṃ vā suvaṇṇaṃ vā khettaṃ vā vatthu vā, yaṃ vā panaññampi evarūpaṃ iriyāpathavirahitaṃ, ayaṃ thāvaro nidhi. Jaṅgamo nāma dāsidāsaṃ hatthigavassavaḷavaṃ ajeḷakaṃ kukkuṭasūkaraṃ yaṃ vā panaññampi evarūpaṃ iriyāpathapaṭisaṃyuttaṃ. Ayaṃ jaṅgamo nidhi aṅgasamo nāma kammāyatanaṃ, sippāyatanaṃ, vijjāṭṭhānaṃ, bāhusaccaṃ, yaṃ vā panaññampi evarūpaṃ sikkhitvā gahitaṃ aṅgapaccaṅgamiva attabhāvappaṭibaddhaṃ, ayaṃ aṅgasamo nidhi. Anugāmiko nāma dānamayaṃ puññaṃ sīlamayaṃ bhāvanāmayaṃ dhammassavanamayaṃ dhammadesanāmayaṃ, yaṃ vā panaññampi evarūpaṃ puññaṃ tattha tattha anugantvā viya iṭṭhaphalamanuppadeti, ayaṃ anugāmiko nidhi. Imasmiṃ pana ṭhāne thāvaro adhippeto.

    નિધેતીતિ ઠપેતિ પટિસામેતિ ગોપેતિ. પુરિસોતિ મનુસ્સો. કામઞ્ચ પુરિસોપિ ઇત્થીપિ પણ્ડકોપિ નિધિં નિધેતિ, ઇધ પન પુરિસસીસેન દેસના કતા, અત્થતો પન તેસમ્પિ ઇધ સમોધાનં દટ્ઠબ્બં. ગમ્ભીરે ઓદકન્તિકેતિ ઓગાહેતબ્બટ્ઠેન ગમ્ભીરં, ઉદકસ્સ અન્તિકભાવેન ઓદકન્તિકં. અત્થિ ગમ્ભીરં ન ઓદકન્તિકં જઙ્ગલે ભૂમિભાગે સતિકપોરિસો આવાટો વિય, અત્થિ ઓદકન્તિકં ન ગમ્ભીરં નિન્ને પલ્લલે એકદ્વિવિદત્થિકો આવાટો વિય, અત્થિ ગમ્ભીરઞ્ચેવ ઓદકન્તિકઞ્ચ જઙ્ગલે ભૂમિભાગે યાવ ઇદાનિ ઉદકં આગમિસ્સતીતિ, તાવ ખતો આવાટો વિય. તં સન્ધાય ઇદં વુત્તં ‘‘ગમ્ભીરે ઓદકન્તિકે’’તિ. અત્થે કિચ્ચે સમુપ્પન્નેતિ અત્થા અનપેતન્તિ અત્થં, અત્થાવહં હિતાવહન્તિ વુત્તં હોતિ. કાતબ્બન્તિ કિચ્ચં, કિઞ્ચિદેવ કરણીયન્તિ વુત્તં હોતિ. ઉપ્પન્નં એવ સમુપ્પન્નં, કત્તબ્બભાવેન ઉપટ્ઠિતન્તિ વુત્તં હોતિ. તસ્મિં અત્થે કિચ્ચે સમુપ્પન્ને. અત્થાય મે ભવિસ્સતીતિ નિધાનપ્પયોજનનિદસ્સનમેતં. એતદત્થઞ્હિ સો નિધેતિ ‘‘અત્થાવહે કિસ્મિઞ્ચિદેવ કરણીયે સમુપ્પન્ને અત્થાય મે ભવિસ્સતિ, તસ્સ મે કિચ્ચસ્સ નિપ્ફત્તિયા ભવિસ્સતી’’તિ. કિચ્ચનિપ્ફત્તિયેવ હિ તસ્સ કિચ્ચે સમુપ્પન્ને અત્થોતિ વેદિતબ્બો.

    Nidhetīti ṭhapeti paṭisāmeti gopeti. Purisoti manusso. Kāmañca purisopi itthīpi paṇḍakopi nidhiṃ nidheti, idha pana purisasīsena desanā katā, atthato pana tesampi idha samodhānaṃ daṭṭhabbaṃ. Gambhīre odakantiketi ogāhetabbaṭṭhena gambhīraṃ, udakassa antikabhāvena odakantikaṃ. Atthi gambhīraṃ na odakantikaṃ jaṅgale bhūmibhāge satikaporiso āvāṭo viya, atthi odakantikaṃ na gambhīraṃ ninne pallale ekadvividatthiko āvāṭo viya, atthi gambhīrañceva odakantikañca jaṅgale bhūmibhāge yāva idāni udakaṃ āgamissatīti, tāva khato āvāṭo viya. Taṃ sandhāya idaṃ vuttaṃ ‘‘gambhīre odakantike’’ti. Atthe kicce samuppanneti atthā anapetanti atthaṃ, atthāvahaṃ hitāvahanti vuttaṃ hoti. Kātabbanti kiccaṃ, kiñcideva karaṇīyanti vuttaṃ hoti. Uppannaṃ eva samuppannaṃ, kattabbabhāvena upaṭṭhitanti vuttaṃ hoti. Tasmiṃ atthe kicce samuppanne. Atthāya me bhavissatīti nidhānappayojananidassanametaṃ. Etadatthañhi so nidheti ‘‘atthāvahe kismiñcideva karaṇīye samuppanne atthāya me bhavissati, tassa me kiccassa nipphattiyā bhavissatī’’ti. Kiccanipphattiyeva hi tassa kicce samuppanne atthoti veditabbo.

    દુતિયગાથાવણ્ણના

    Dutiyagāthāvaṇṇanā

    એવં નિધાનપ્પયોજનં દસ્સેન્તો અત્થાધિગમાધિપ્પાયં દસ્સેત્વા ઇદાનિ અનત્થાપગમાધિપ્પાયં દસ્સેતુમાહ –

    Evaṃ nidhānappayojanaṃ dassento atthādhigamādhippāyaṃ dassetvā idāni anatthāpagamādhippāyaṃ dassetumāha –

    . ‘‘રાજતો વા દુરુત્તસ્સ, ચોરતો પીળિતસ્સ વા.

    2. ‘‘Rājato vā duruttassa, corato pīḷitassa vā.

    ઇણસ્સ વા પમોક્ખાય, દુબ્ભિક્ખે આપદાસુ વા’’તિ.

    Iṇassa vā pamokkhāya, dubbhikkhe āpadāsu vā’’ti.

    તસ્સત્થો ‘‘અત્થાય મે ભવિસ્સતી’’તિ ચ ‘‘ઇણસ્સ વા પમોક્ખાયા’’તિ ચ એત્થ વુત્તેહિ દ્વીહિ ભવિસ્સતિપમોક્ખાય-પદેહિ સદ્ધિં યથાસમ્ભવં યોજેત્વા વેદિતબ્બો.

    Tassattho ‘‘atthāya me bhavissatī’’ti ca ‘‘iṇassa vā pamokkhāyā’’ti ca ettha vuttehi dvīhi bhavissatipamokkhāya-padehi saddhiṃ yathāsambhavaṃ yojetvā veditabbo.

    તત્થાયં યોજના – ન કેવલં અત્થાય મે ભવિસ્સતીતિ એવ પુરિસો નિધિં નિધેતિ, કિન્તુ ‘‘અયં ચોરો’’તિ વા ‘‘પારદારિકો’’તિ વા ‘‘સુઙ્કઘાતકો’’તિ વા એવમાદિના નયેન પચ્ચત્થિકેહિ પચ્ચામિત્તેહિ દુરુત્તસ્સ મે સતો રાજતો વા પમોક્ખાય ભવિસ્સતિ, સન્ધિચ્છેદાદીહિ ધનહરણેન વા, ‘‘એત્તકં હિરઞ્ઞસુવણ્ણં દેહી’’તિ જીવગ્ગાહેન વા ચોરેહિ મે પીળિતસ્સ સતો ચોરતો વા પમોક્ખાય ભવિસ્સતિ. સન્તિ મે ઇણાયિકા, તે મં ‘‘ઇણં દેહી’’તિ ચોદેસ્સન્તિ, તેહિ મે ચોદિયમાનસ્સ ઇણસ્સ વા પમોક્ખાય ભવિસ્સતિ. હોતિ સો સમયો, યં દુબ્ભિક્ખં હોતિ દુસ્સસ્સં દુલ્લભપિણ્ડં, તત્થ ન સુકરં અપ્પધનેન યાપેતું, તથાવિધે આગતે દુબ્ભિક્ખે વા મે ભવિસ્સતિ . યથારૂપા આપદા ઉપ્પજ્જન્તિ અગ્ગિતો વા ઉદકતો વા અપ્પિયદાયાદતો વા, તથારૂપાસુ વા ઉપ્પન્નાસુ આપદાસુ મે ભવિસ્સતીતિપિ પુરિસો નિધિં નિધેતીતિ.

    Tatthāyaṃ yojanā – na kevalaṃ atthāya me bhavissatīti eva puriso nidhiṃ nidheti, kintu ‘‘ayaṃ coro’’ti vā ‘‘pāradāriko’’ti vā ‘‘suṅkaghātako’’ti vā evamādinā nayena paccatthikehi paccāmittehi duruttassa me sato rājato vā pamokkhāya bhavissati, sandhicchedādīhi dhanaharaṇena vā, ‘‘ettakaṃ hiraññasuvaṇṇaṃ dehī’’ti jīvaggāhena vā corehi me pīḷitassa sato corato vā pamokkhāya bhavissati. Santi me iṇāyikā, te maṃ ‘‘iṇaṃ dehī’’ti codessanti, tehi me codiyamānassa iṇassa vā pamokkhāya bhavissati. Hoti so samayo, yaṃ dubbhikkhaṃ hoti dussassaṃ dullabhapiṇḍaṃ, tattha na sukaraṃ appadhanena yāpetuṃ, tathāvidhe āgate dubbhikkhe vā me bhavissati . Yathārūpā āpadā uppajjanti aggito vā udakato vā appiyadāyādato vā, tathārūpāsu vā uppannāsu āpadāsu me bhavissatītipi puriso nidhiṃ nidhetīti.

    એવં અત્થાધિગમાધિપ્પાયં અનત્થાપગમાધિપ્પાયઞ્ચાતિ દ્વીહિ ગાથાહિ દુવિધં નિધાનપ્પયોજનં દસ્સેત્વા ઇદાનિ તમેવ દુવિધં પયોજનં નિગમેન્તો આહ –

    Evaṃ atthādhigamādhippāyaṃ anatthāpagamādhippāyañcāti dvīhi gāthāhi duvidhaṃ nidhānappayojanaṃ dassetvā idāni tameva duvidhaṃ payojanaṃ nigamento āha –

    ‘‘એતદત્થાય લોકસ્મિં, નિધિ નામ નિધીયતી’’તિ.

    ‘‘Etadatthāya lokasmiṃ, nidhi nāma nidhīyatī’’ti.

    તસ્સત્થો – ય્વાયં ‘‘અત્થાય મે ભવિસ્સતી’’તિ ચ ‘‘રાજતો વા દુરુત્તસ્સા’’તિ એવમાદીહિ ચ અત્થાધિગમો અનત્થાપગમો ચ દસ્સિતો. એતદત્થાય એતેસં નિપ્ફાદનત્થાય ઇમસ્મિં ઓકાસલોકે યો કોચિ હિરઞ્ઞસુવણ્ણાદિભેદો નિધિ નામ નિધીયતિ ઠપીયતિ પટિસામીયતીતિ.

    Tassattho – yvāyaṃ ‘‘atthāya me bhavissatī’’ti ca ‘‘rājato vā duruttassā’’ti evamādīhi ca atthādhigamo anatthāpagamo ca dassito. Etadatthāya etesaṃ nipphādanatthāya imasmiṃ okāsaloke yo koci hiraññasuvaṇṇādibhedo nidhi nāma nidhīyati ṭhapīyati paṭisāmīyatīti.

    તતિયગાથાવણ્ણના

    Tatiyagāthāvaṇṇanā

    ઇદાનિ યસ્મા એવં નિહિતોપિ સો નિધિ પુઞ્ઞવતંયેવ અધિપ્પેતત્થસાધકો હોતિ, ન અઞ્ઞેસં, તસ્મા તમત્થં દીપેન્તો આહ –

    Idāni yasmā evaṃ nihitopi so nidhi puññavataṃyeva adhippetatthasādhako hoti, na aññesaṃ, tasmā tamatthaṃ dīpento āha –

    . ‘‘તાવસ્સુનિહિતો સન્તો, ગમ્ભીરે ઓદકન્તિકે.

    3. ‘‘Tāvassunihito santo, gambhīre odakantike.

    ન સબ્બો સબ્બદા એવ, તસ્સ તં ઉપકપ્પતી’’તિ.

    Na sabbo sabbadā eva, tassa taṃ upakappatī’’ti.

    તસ્સત્થો – સો નિધિ તાવ સુનિહિતો સન્તો, તાવ સુટ્ઠુ નિખણિત્વા ઠપિતો સમાનોતિ વુત્તં હોતિ. કીવ સુટ્ઠૂતિ? ગમ્ભીરે ઓદકન્તિકે, યાવ ગમ્ભીરે ઓદકન્તિકે નિહિતોતિ સઙ્ખં ગચ્છતિ, તાવ સુટ્ઠૂતિ વુત્તં હોતિ. ન સબ્બો સબ્બદા એવ, તસ્સ તં ઉપકપ્પતીતિ યેન પુરિસેન નિહિતો, તસ્સ સબ્બોપિ સબ્બકાલં ન ઉપકપ્પતિ ન સમ્પજ્જતિ, યથાવુત્તકિચ્ચકરણસમત્થો ન હોતીતિ વુત્તં હોતિ. કિન્તુ કોચિદેવ કદાચિદેવ ઉપકપ્પતિ, નેવ વા ઉપકપ્પતીતિ. એત્થ ચ ન્તિ પદપૂરણમત્તે નિપાતો દટ્ઠબ્બો ‘‘યથા તં અપ્પમત્તસ્સ આતાપિનો’’તિ એવમાદીસુ (મ॰ નિ॰ ૨.૧૮-૧૯; ૩.૧૫૪) વિય. લિઙ્ગભેદં વા કત્વા ‘‘સો’’તિ વત્તબ્બે ‘‘ત’’ન્તિ વુત્તં. એવં હિ વુચ્ચમાને સો અત્થો સુખં બુજ્ઝતીતિ.

    Tassattho – so nidhi tāva sunihito santo, tāva suṭṭhu nikhaṇitvā ṭhapito samānoti vuttaṃ hoti. Kīva suṭṭhūti? Gambhīre odakantike, yāva gambhīre odakantike nihitoti saṅkhaṃ gacchati, tāva suṭṭhūti vuttaṃ hoti. Na sabbo sabbadā eva, tassa taṃ upakappatīti yena purisena nihito, tassa sabbopi sabbakālaṃ na upakappati na sampajjati, yathāvuttakiccakaraṇasamattho na hotīti vuttaṃ hoti. Kintu kocideva kadācideva upakappati, neva vā upakappatīti. Ettha ca nti padapūraṇamatte nipāto daṭṭhabbo ‘‘yathā taṃ appamattassa ātāpino’’ti evamādīsu (ma. ni. 2.18-19; 3.154) viya. Liṅgabhedaṃ vā katvā ‘‘so’’ti vattabbe ‘‘ta’’nti vuttaṃ. Evaṃ hi vuccamāne so attho sukhaṃ bujjhatīti.

    ચતુત્થપઞ્ચમગાથાવણ્ણના

    Catutthapañcamagāthāvaṇṇanā

    એવં ‘‘ન સબ્બો સબ્બદા એવ, તસ્સ તં ઉપકપ્પતી’’તિ વત્વા ઇદાનિ યેહિ કારણેહિ ન ઉપકપ્પતિ, તાનિ દસ્સેન્તો આહ –

    Evaṃ ‘‘na sabbo sabbadā eva, tassa taṃ upakappatī’’ti vatvā idāni yehi kāraṇehi na upakappati, tāni dassento āha –

    . ‘‘નિધિ વા ઠાના ચવતિ, સઞ્ઞા વાસ્સ વિમુય્હતિ.

    4. ‘‘Nidhi vā ṭhānā cavati, saññā vāssa vimuyhati.

    નાગા વા અપનામેન્તિ, યસ્મા વાપિ હરન્તિ નં.

    Nāgā vā apanāmenti, yasmā vāpi haranti naṃ.

    . ‘‘અપ્પિયા વાપિ દાયાદા, ઉદ્ધરન્તિ અપસ્સતો’’તિ.

    5. ‘‘Appiyā vāpi dāyādā, uddharanti apassato’’ti.

    તસ્સત્થો – યસ્મિં ઠાને સુનિહિતો હોતિ નિધિ, સો વા નિધિ તમ્હા ઠાના ચવતિ અપેતિ વિગચ્છતિ, અચેતનોપિ સમાનો પુઞ્ઞક્ખયવસેન અઞ્ઞં ઠાનં ગચ્છતિ. સઞ્ઞા વા અસ્સ વિમુય્હતિ, યસ્મિં ઠાને નિહિતો નિધિ, તં ન જાનાતિ, અસ્સ પુઞ્ઞક્ખયચોદિતા નાગા વા તં નિધિં અપનામેન્તિ અઞ્ઞં ઠાનં ગમેન્તિ. યક્ખા વાપિ હરન્તિ યેનિચ્છકં આદાય ગચ્છન્તિ. અપસ્સતો વા અસ્સ અપ્પિયા વા દાયાદા ભૂમિં ખણિત્વા તં નિધિં ઉદ્ધરન્તિ. એવમસ્સ એતેહિ ઠાના ચવનાદીહિ કારણેહિ સો નિધિ ન ઉપકપ્પતીતિ.

    Tassattho – yasmiṃ ṭhāne sunihito hoti nidhi, so vā nidhi tamhā ṭhānā cavati apeti vigacchati, acetanopi samāno puññakkhayavasena aññaṃ ṭhānaṃ gacchati. Saññā vā assa vimuyhati, yasmiṃ ṭhāne nihito nidhi, taṃ na jānāti, assa puññakkhayacoditā nāgā vā taṃ nidhiṃ apanāmenti aññaṃ ṭhānaṃ gamenti. Yakkhā vāpi haranti yenicchakaṃ ādāya gacchanti. Apassato vā assa appiyā vā dāyādā bhūmiṃ khaṇitvā taṃ nidhiṃ uddharanti. Evamassa etehi ṭhānā cavanādīhi kāraṇehi so nidhi na upakappatīti.

    એવં ઠાના ચવનાદીનિ લોકસમ્મતાનિ અનુપકપ્પનકારણાનિ વત્વા ઇદાનિ યં તં એતેસમ્પિ કારણાનં મૂલભૂતં એકઞ્ઞેવ પુઞ્ઞક્ખયસઞ્ઞિતં કારણં, તં દસ્સેન્તો આહ –

    Evaṃ ṭhānā cavanādīni lokasammatāni anupakappanakāraṇāni vatvā idāni yaṃ taṃ etesampi kāraṇānaṃ mūlabhūtaṃ ekaññeva puññakkhayasaññitaṃ kāraṇaṃ, taṃ dassento āha –

    ‘‘યદા પુઞ્ઞક્ખયો હોતિ, સબ્બમેતં વિનસ્સતી’’તિ.

    ‘‘Yadā puññakkhayo hoti, sabbametaṃ vinassatī’’ti.

    તસ્સત્થો – યસ્મિં સમયે ભોગસમ્પત્તિનિપ્ફાદકસ્સ પુઞ્ઞસ્સ ખયો હોતિ, ભોગપારિજુઞ્ઞસંવત્તનિકમપુઞ્ઞમોકાસં કત્વા ઠિતં હોતિ, અથ યં નિધિં નિધેન્તેન નિહિતં હિરઞ્ઞસુવણ્ણાદિધનજાતં, સબ્બમેતં વિનસ્સતીતિ.

    Tassattho – yasmiṃ samaye bhogasampattinipphādakassa puññassa khayo hoti, bhogapārijuññasaṃvattanikamapuññamokāsaṃ katvā ṭhitaṃ hoti, atha yaṃ nidhiṃ nidhentena nihitaṃ hiraññasuvaṇṇādidhanajātaṃ, sabbametaṃ vinassatīti.

    છટ્ઠગાથાવણ્ણના

    Chaṭṭhagāthāvaṇṇanā

    એવં ભગવા તેન તેન અધિપ્પાયેન નિહિતમ્પિ યથાધિપ્પાયં અનુપકપ્પન્તં નાનપ્પકારેહિ નસ્સનધમ્મં લોકસમ્મતં નિધિં વત્વા ઇદાનિ યં પુઞ્ઞસમ્પદં પરમત્થતો નિધીતિ દસ્સેતું તસ્સ કુટુમ્બિકસ્સ અનુમોદનત્થમિદં નિધિકણ્ડમારદ્ધં, તં દસ્સેન્તો આહ –

    Evaṃ bhagavā tena tena adhippāyena nihitampi yathādhippāyaṃ anupakappantaṃ nānappakārehi nassanadhammaṃ lokasammataṃ nidhiṃ vatvā idāni yaṃ puññasampadaṃ paramatthato nidhīti dassetuṃ tassa kuṭumbikassa anumodanatthamidaṃ nidhikaṇḍamāraddhaṃ, taṃ dassento āha –

    . ‘‘યસ્સ દાનેન સીલેન, સંયમેન દમેન ચ.

    6. ‘‘Yassa dānena sīlena, saṃyamena damena ca.

    નિધી સુનિહિતો હોતિ, ઇત્થિયા પુરિસસ્સ વા’’તિ.

    Nidhī sunihito hoti, itthiyā purisassa vā’’ti.

    તત્થ દાનન્તિ ‘‘દાનઞ્ચ ધમ્મચરિયા ચા’’તિ એત્થ વુત્તનયેનેવ ગહેતબ્બં. સીલન્તિ કાયિકવાચસિકો અવીતિક્કમો. પઞ્ચઙ્ગદસઙ્ગપાતિમોક્ખસંવરાદિ વા સબ્બમ્પિ સીલં ઇધ સીલન્તિ અધિપ્પેતં. સંયમોતિ સંયમનં સંયમો, ચેતસો નાનારમ્મણગતિનિવારણન્તિ વુત્તં હોતિ, સમાધિસ્સેતં અધિવચનં. યેન સંયમેન સમન્નાગતો ‘‘હત્થસંયતો, પાદસંયતો, વાચાસંયતો, સંયતુત્તમો’’તિ એત્થ સંયતુત્તમોતિ વુત્તો. અપરે આહુ ‘‘સંયમનં સંયમો, સંવરણન્તિ વુત્તં હોતિ, ઇન્દ્રિયસંવરસ્સેતં અધિવચન’’ન્તિ. દમોતિ દમનં, કિલેસૂપસમનન્તિ વુત્તં હોતિ, પઞ્ઞાયેતં અધિવચનં. પઞ્ઞા હિ કત્થચિ પઞ્ઞાત્વેવ વુચ્ચતિ ‘‘સુસ્સૂસા લભતે પઞ્ઞ’’ન્તિ એવમાદીસુ (સં॰ નિ॰ ૧.૨૪૬; સુ॰ નિ॰ ૧૮૮). કત્થચિ ધમ્મોતિ ‘‘સચ્ચં ધમ્મો ધિતિ ચાગો’’તિ એવમાદીસુ. કત્થચિ દમોતિ ‘‘યદિ સચ્ચા દમા ચાગા, ખન્ત્યા ભિય્યો ન વિજ્જતી’’તિઆદીસુ.

    Tatthadānanti ‘‘dānañca dhammacariyā cā’’ti ettha vuttanayeneva gahetabbaṃ. Sīlanti kāyikavācasiko avītikkamo. Pañcaṅgadasaṅgapātimokkhasaṃvarādi vā sabbampi sīlaṃ idha sīlanti adhippetaṃ. Saṃyamoti saṃyamanaṃ saṃyamo, cetaso nānārammaṇagatinivāraṇanti vuttaṃ hoti, samādhissetaṃ adhivacanaṃ. Yena saṃyamena samannāgato ‘‘hatthasaṃyato, pādasaṃyato, vācāsaṃyato, saṃyatuttamo’’ti ettha saṃyatuttamoti vutto. Apare āhu ‘‘saṃyamanaṃ saṃyamo, saṃvaraṇanti vuttaṃ hoti, indriyasaṃvarassetaṃ adhivacana’’nti. Damoti damanaṃ, kilesūpasamananti vuttaṃ hoti, paññāyetaṃ adhivacanaṃ. Paññā hi katthaci paññātveva vuccati ‘‘sussūsā labhate pañña’’nti evamādīsu (saṃ. ni. 1.246; su. ni. 188). Katthaci dhammoti ‘‘saccaṃ dhammo dhiti cāgo’’ti evamādīsu. Katthaci damoti ‘‘yadi saccā damā cāgā, khantyā bhiyyo na vijjatī’’tiādīsu.

    એવં દાનાદીનિ ઞત્વા ઇદાનિ એવં ઇમિસ્સા ગાથાય સમ્પિણ્ડેત્વા અત્થો વેદિતબ્બો – યસ્સ ઇત્થિયા વા પુરિસસ્સ વા દાનેન સીલેન સંયમેન દમેન ચાતિ ઇમેહિ ચતૂહિ ધમ્મેહિ યથા હિરઞ્ઞેન સુવણ્ણેન મુત્તાય મણિના વા ધનમયો નિધિ તેસં સુવણ્ણાદીનં એકત્થ પક્ખિપનેન નિધીયતિ, એવં પુઞ્ઞમયો નિધિ તેસં દાનાદીનં એકચિત્તસન્તાને ચેતિયાદિમ્હિ વા વત્થુમ્હિ સુટ્ઠુ કરણેન સુનિહિતો હોતીતિ.

    Evaṃ dānādīni ñatvā idāni evaṃ imissā gāthāya sampiṇḍetvā attho veditabbo – yassa itthiyā vā purisassa vā dānena sīlena saṃyamena damena cāti imehi catūhi dhammehi yathā hiraññena suvaṇṇena muttāya maṇinā vā dhanamayo nidhi tesaṃ suvaṇṇādīnaṃ ekattha pakkhipanena nidhīyati, evaṃ puññamayo nidhi tesaṃ dānādīnaṃ ekacittasantāne cetiyādimhi vā vatthumhi suṭṭhu karaṇena sunihito hotīti.

    સત્તમગાથાવણ્ણના

    Sattamagāthāvaṇṇanā

    એવં ભગવા ‘‘યસ્સ દાનેના’’તિ ઇમાય ગાથાય પુઞ્ઞસમ્પદાય પરમત્થતો નિધિભાવં દસ્સેત્વા ઇદાનિ યત્થ નિહિતો, સો નિધિ સુનિહિતો હોતિ, તં વત્થું દસ્સેન્તો આહ –

    Evaṃ bhagavā ‘‘yassa dānenā’’ti imāya gāthāya puññasampadāya paramatthato nidhibhāvaṃ dassetvā idāni yattha nihito, so nidhi sunihito hoti, taṃ vatthuṃ dassento āha –

    . ‘‘ચેતિયમ્હિ ચ સઙ્ઘે વા, પુગ્ગલે અતિથીસુ વા.

    7. ‘‘Cetiyamhi ca saṅghe vā, puggale atithīsu vā.

    માતરિ પિતરિ ચાપિ, અથો જેટ્ઠમ્હિ ભાતરી’’તિ.

    Mātari pitari cāpi, atho jeṭṭhamhi bhātarī’’ti.

    તત્થ ચયિતબ્બન્તિ ચેતિયં, પૂજેતબ્બન્તિ વુત્તં હોતિ, ચિતત્તા વા ચેતિયં. તં પનેતં ચેતિયં તિવિધં હોતિ પરિભોગચેતિયં , ઉદ્દિસ્સકચેતિયં, ધાતુકચેતિયન્તિ. તત્થ બોધિરુક્ખો પરિભોગચેતિયં, બુદ્ધપટિમા ઉદ્દિસ્સકચેતિયં, ધાતુગબ્ભથૂપા સધાતુકા ધાતુકચેતિયં. સઙ્ઘોતિ બુદ્ધપ્પમુખાદીસુ યો કોચિ. પુગ્ગલોતિ ગહટ્ઠપબ્બજિતેસુ યો કોચિ. નત્થિ અસ્સ તિથિ, યમ્હિ વા તમ્હિ દિવસે આગચ્છતીતિ અતિથિ. તઙ્ખણે આગતપાહુનકસ્સેતં અધિવચનં. સેસં વુત્તનયમેવ.

    Tattha cayitabbanti cetiyaṃ, pūjetabbanti vuttaṃ hoti, citattā vā cetiyaṃ. Taṃ panetaṃ cetiyaṃ tividhaṃ hoti paribhogacetiyaṃ , uddissakacetiyaṃ, dhātukacetiyanti. Tattha bodhirukkho paribhogacetiyaṃ, buddhapaṭimā uddissakacetiyaṃ, dhātugabbhathūpā sadhātukā dhātukacetiyaṃ. Saṅghoti buddhappamukhādīsu yo koci. Puggaloti gahaṭṭhapabbajitesu yo koci. Natthi assa tithi, yamhi vā tamhi divase āgacchatīti atithi. Taṅkhaṇe āgatapāhunakassetaṃ adhivacanaṃ. Sesaṃ vuttanayameva.

    એવં ચેતિયાદીનિ ઞત્વા ઇદાનિ એવં ઇમિસ્સા ગાથાય સમ્પિણ્ડેત્વા અત્થો વેદિતબ્બો – યો સો નિધિ ‘‘સુનિહિતો હોતી’’તિ વુત્તો, સો ઇમેસુ વત્થૂસુ સુનિહિતો હોતિ. કસ્મા? દીઘરત્તં ઇટ્ઠફલાનુપ્પદાનસમત્થતાય. તથા હિ અપ્પકમ્પિ ચેતિયમ્હિ દત્વા દીઘરત્તં ઇટ્ઠફલલાભિનો હોન્તિ. યથાહ –

    Evaṃ cetiyādīni ñatvā idāni evaṃ imissā gāthāya sampiṇḍetvā attho veditabbo – yo so nidhi ‘‘sunihito hotī’’ti vutto, so imesu vatthūsu sunihito hoti. Kasmā? Dīgharattaṃ iṭṭhaphalānuppadānasamatthatāya. Tathā hi appakampi cetiyamhi datvā dīgharattaṃ iṭṭhaphalalābhino honti. Yathāha –

    ‘‘એકપુપ્ફં યજિત્વાન, અસીતિકપ્પકોટિયો;

    ‘‘Ekapupphaṃ yajitvāna, asītikappakoṭiyo;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, પુપ્ફદાનસ્સિદં ફલ’’ન્તિ ચ.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, pupphadānassidaṃ phala’’nti ca.

    ‘‘મત્તાસુખપરિચ્ચાગા, પસ્સે ચે વિપુલં સુખ’’ન્તિ ચ. (ધ॰ પ॰ ૨૯૦);

    ‘‘Mattāsukhapariccāgā, passe ce vipulaṃ sukha’’nti ca. (dha. pa. 290);

    એવં દક્ખિણાવિસુદ્ધિવેલામસુત્તાદીસુ વુત્તનયેન સઙ્ઘાદિવત્થૂસુપિ દાનફલવિભાગો વેદિતબ્બો. યથા ચ ચેતિયાદીસુ દાનસ્સ પવત્તિ ફલવિભૂતિ ચ દસ્સિતા, એવં યથાયોગં સબ્બત્થ તં તં આરભિત્વા ચારિત્તવારિત્તવસેન સીલસ્સ, બુદ્ધાનુસ્સતિવસેન સંયમસ્સ, તબ્બત્થુકવિપસ્સનામનસિકારપચ્ચવેક્ખણવસેન દમસ્સ ચ પવત્તિ તસ્સ તસ્સ ફલવિભૂતિ ચ વેદિતબ્બા.

    Evaṃ dakkhiṇāvisuddhivelāmasuttādīsu vuttanayena saṅghādivatthūsupi dānaphalavibhāgo veditabbo. Yathā ca cetiyādīsu dānassa pavatti phalavibhūti ca dassitā, evaṃ yathāyogaṃ sabbattha taṃ taṃ ārabhitvā cārittavārittavasena sīlassa, buddhānussativasena saṃyamassa, tabbatthukavipassanāmanasikārapaccavekkhaṇavasena damassa ca pavatti tassa tassa phalavibhūti ca veditabbā.

    અટ્ઠમગાથાવણ્ણના

    Aṭṭhamagāthāvaṇṇanā

    એવં ભગવા દાનાદીહિ નિધીયમાનસ્સ પુઞ્ઞમયનિધિનો ચેતિયાદિભેદં વત્થું દસ્સેત્વા ઇદાનિ એતેસુ વત્થૂસુ સુનિહિતસ્સ તસ્સ નિધિનો ગમ્ભીરે ઓદકન્તિકે નિહિતનિધિતો વિસેસં દસ્સેન્તો આહ –

    Evaṃ bhagavā dānādīhi nidhīyamānassa puññamayanidhino cetiyādibhedaṃ vatthuṃ dassetvā idāni etesu vatthūsu sunihitassa tassa nidhino gambhīre odakantike nihitanidhito visesaṃ dassento āha –

    . ‘‘એસો નિધિ સુનિહિતો, અજેય્યો અનુગામિકો.

    8. ‘‘Eso nidhi sunihito, ajeyyo anugāmiko.

    પહાય ગમનીયેસુ, એતં આદાય ગચ્છતી’’તિ.

    Pahāya gamanīyesu, etaṃ ādāya gacchatī’’ti.

    તત્થ પુબ્બપદેન તં દાનાદીહિ સુનિહિતનિધિં નિદ્દિસતિ ‘‘એસો નિધિ સુનિહિતો’’તિ. અજેય્યોતિ પરેહિ જેત્વા ગહેતું ન સક્કા, અચ્ચેય્યોતિપિ પાઠો, તસ્સ અચ્ચિતબ્બો અચ્ચનારહો હિતસુખત્થિકેન ઉપચિતબ્બોતિ અત્થો. એતસ્મિઞ્ચ પાઠે એસો નિધિ અચ્ચેય્યોતિ સમ્બન્ધિત્વા પુન ‘‘કસ્મા’’તિ અનુયોગં દસ્સેત્વા ‘‘યસ્મા સુનિહિતો અનુગામિકો’’તિ સમ્બન્ધિતબ્બં. ઇતરથા હિ સુનિહિતસ્સ અચ્ચેય્યત્તં વુત્તં ભવેય્ય, ન ચ સુનિહિતો અચ્ચનીયો. અચ્ચિતો એવ હિ સોતિ. અનુગચ્છતીતિ અનુગામિકો, પરલોકં ગચ્છન્તમ્પિ તત્થ તત્થ ફલદાનેન ન વિજહતીતિ અત્થો.

    Tattha pubbapadena taṃ dānādīhi sunihitanidhiṃ niddisati ‘‘eso nidhi sunihito’’ti. Ajeyyoti parehi jetvā gahetuṃ na sakkā, acceyyotipi pāṭho, tassa accitabbo accanāraho hitasukhatthikena upacitabboti attho. Etasmiñca pāṭhe eso nidhi acceyyoti sambandhitvā puna ‘‘kasmā’’ti anuyogaṃ dassetvā ‘‘yasmā sunihito anugāmiko’’ti sambandhitabbaṃ. Itarathā hi sunihitassa acceyyattaṃ vuttaṃ bhaveyya, na ca sunihito accanīyo. Accito eva hi soti. Anugacchatīti anugāmiko, paralokaṃ gacchantampi tattha tattha phaladānena na vijahatīti attho.

    પહાય ગમનીયેસુ એતં આદાય ગચ્છતીતિ મરણકાલે પચ્ચુપટ્ઠિતે સબ્બભોગેસુ પહાય ગમનીયેસુ એતં નિધિં આદાય પરલોકં ગચ્છતીતિ અયં કિર એતસ્સ અત્થો. સો પન ન યુજ્જતિ. કસ્મા? ભોગાનં અગમનીયતો. પહાતબ્બા એવ હિ તે તે ભોગા, ન ગમનીયા, ગમનીયા પન તે તે ગતિવિસેસા. યતો યદિ એસ અત્થો સિયા, પહાય ભોગે ગમનીયેસુ ગતિવિસેસેસુ ઇતિ વદેય્ય. તસ્મા એવમેત્થ અત્થો વેદિતબ્બો – ‘‘નિધિ વા ઠાના ચવતી’’તિ એવમાદિના પકારેન પહાય મચ્ચં ભોગેસુ ગચ્છન્તેસુ એતં આદાય ગચ્છતીતિ. એસો હિ અનુગામિકત્તા તં નપ્પજહતીતિ.

    Pahāyagamanīyesu etaṃ ādāya gacchatīti maraṇakāle paccupaṭṭhite sabbabhogesu pahāya gamanīyesu etaṃ nidhiṃ ādāya paralokaṃ gacchatīti ayaṃ kira etassa attho. So pana na yujjati. Kasmā? Bhogānaṃ agamanīyato. Pahātabbā eva hi te te bhogā, na gamanīyā, gamanīyā pana te te gativisesā. Yato yadi esa attho siyā, pahāya bhoge gamanīyesu gativisesesu iti vadeyya. Tasmā evamettha attho veditabbo – ‘‘nidhi vā ṭhānā cavatī’’ti evamādinā pakārena pahāya maccaṃ bhogesu gacchantesu etaṃ ādāya gacchatīti. Eso hi anugāmikattā taṃ nappajahatīti.

    તત્થ સિયા ‘‘ગમનીયેસૂતિ એત્થ ગન્તબ્બેસૂતિ અત્થો, ન ગચ્છન્તેસૂ’’તિ. તં ન એકંસતો ગહેતબ્બં. યથા હિ ‘‘અરિયા નિય્યાનિકા’’તિ (દી॰ નિ॰ ૨.૧૪૧) એત્થ નિય્યન્તાતિ અત્થો, ન નિય્યાતબ્બાતિ, એવમિધાપિ ગચ્છન્તેસૂતિ અત્થો, ન ગન્તબ્બેસૂતિ.

    Tattha siyā ‘‘gamanīyesūti ettha gantabbesūti attho, na gacchantesū’’ti. Taṃ na ekaṃsato gahetabbaṃ. Yathā hi ‘‘ariyā niyyānikā’’ti (dī. ni. 2.141) ettha niyyantāti attho, na niyyātabbāti, evamidhāpi gacchantesūti attho, na gantabbesūti.

    અથ વા યસ્મા એસ મરણકાલે કસ્સચિ દાતુકામો ભોગે આમસિતુમ્પિ ન લભતિ, તસ્મા તેન તે ભોગા પુબ્બં કાયેન પહાતબ્બા, પચ્છા વિહતાસેન ચેતસા ગન્તબ્બા, અતિક્કમિતબ્બાતિ વુત્તં હોતિ. તસ્મા પુબ્બં કાયેન પહાય પચ્છા ચેતસા ગમનીયેસુ ભોગેસૂતિ એવમેત્થ અત્થો દટ્ઠબ્બો. પુરિમસ્મિં અત્થે નિદ્ધારણે ભુમ્મવચનં, પહાય ગમનીયેસુ ભોગેસુ એકમેવેતં પુઞ્ઞનિધિવિભવં તતો નીહરિત્વા આદાય ગચ્છતીતિ. પચ્છિમે અત્થે ભાવેનભાવલક્ખણે ભુમ્મવચનં. ભોગાનઞ્હિ ગમનીયભાવેન એતસ્સ નિધિસ્સ આદાય ગમનીયભાવો લક્ખીયતીતિ.

    Atha vā yasmā esa maraṇakāle kassaci dātukāmo bhoge āmasitumpi na labhati, tasmā tena te bhogā pubbaṃ kāyena pahātabbā, pacchā vihatāsena cetasā gantabbā, atikkamitabbāti vuttaṃ hoti. Tasmā pubbaṃ kāyena pahāya pacchā cetasā gamanīyesu bhogesūti evamettha attho daṭṭhabbo. Purimasmiṃ atthe niddhāraṇe bhummavacanaṃ, pahāya gamanīyesu bhogesu ekamevetaṃ puññanidhivibhavaṃ tato nīharitvā ādāya gacchatīti. Pacchime atthe bhāvenabhāvalakkhaṇe bhummavacanaṃ. Bhogānañhi gamanīyabhāvena etassa nidhissa ādāya gamanīyabhāvo lakkhīyatīti.

    નવમગાથાવણ્ણના

    Navamagāthāvaṇṇanā

    એવં ભગવા ઇમસ્સ પુઞ્ઞનિધિનો ગમ્ભીરે ઓદકન્તિકે નિહિતનિધિતો વિસેસં દસ્સેત્વા પુન અત્તનો ભણ્ડગુણસંવણ્ણનેન કયજનસ્સ ઉસ્સાહં જનેન્તો ઉળારભણ્ડવાણિજો વિય અત્તના દેસિતપુઞ્ઞનિધિગુણસંવણ્ણનેન તસ્મિં પુઞ્ઞનિધિમ્હિ દેવમનુસ્સાનં ઉસ્સાહં જનેન્તો આહ –

    Evaṃ bhagavā imassa puññanidhino gambhīre odakantike nihitanidhito visesaṃ dassetvā puna attano bhaṇḍaguṇasaṃvaṇṇanena kayajanassa ussāhaṃ janento uḷārabhaṇḍavāṇijo viya attanā desitapuññanidhiguṇasaṃvaṇṇanena tasmiṃ puññanidhimhi devamanussānaṃ ussāhaṃ janento āha –

    . ‘‘અસાધારણમઞ્ઞેસં, અચોરાહરણો નિધિ.

    9. ‘‘Asādhāraṇamaññesaṃ, acorāharaṇo nidhi.

    કયિરાથ ધીરો પુઞ્ઞાનિ, યો નિધિ અનુગામિકો’’તિ.

    Kayirātha dhīro puññāni, yo nidhi anugāmiko’’ti.

    તત્થ અસાધારણમઞ્ઞેસન્તિ અસાધારણો અઞ્ઞેસં, કારો પદસન્ધિકરો ‘‘અદુક્ખમસુખાય વેદનાય સમ્પયુત્તા’’તિઆદીસુ વિય. ન ચોરેહિ આહરણો અચોરાહરણો, ચોરેહિ આદાતબ્બો ન હોતીતિ અત્થો. નિધાતબ્બોતિ નિધિ. એવં દ્વીહિ પદેહિ પુઞ્ઞનિધિગુણં સંવણ્ણેત્વા તતો દ્વીહિ તત્થ ઉસ્સાહં જનેતિ ‘‘કયિરાથ ધીરો પુઞ્ઞાનિ, યો નિધિ અનુગામિકો’’તિ. તસ્સત્થો – યસ્મા પુઞ્ઞાનિ નામ અસાધારણો અઞ્ઞેસં, અચોરાહરણો ચ નિધિ હોતિ. ન કેવલઞ્ચ અસાધારણો અચોરાહરણો ચ નિધિ, અથ ખો પન ‘‘એસો નિધિ સુનિહિતો, અજેય્યો અનુગામિકો’’તિ એત્થ વુત્તો યો નિધિ અનુગામિકો. સો ચ યસ્મા પુઞ્ઞાનિયેવ, તસ્મા કયિરાથ કરેય્ય ધીરો બુદ્ધિસમ્પન્નો ધિતિસમ્પન્નો ચ પુગ્ગલો પુઞ્ઞાનીતિ.

    Tattha asādhāraṇamaññesanti asādhāraṇo aññesaṃ, makāro padasandhikaro ‘‘adukkhamasukhāya vedanāya sampayuttā’’tiādīsu viya. Na corehi āharaṇo acorāharaṇo, corehi ādātabbo na hotīti attho. Nidhātabboti nidhi. Evaṃ dvīhi padehi puññanidhiguṇaṃ saṃvaṇṇetvā tato dvīhi tattha ussāhaṃ janeti ‘‘kayirātha dhīro puññāni, yo nidhi anugāmiko’’ti. Tassattho – yasmā puññāni nāma asādhāraṇo aññesaṃ, acorāharaṇo ca nidhi hoti. Na kevalañca asādhāraṇo acorāharaṇo ca nidhi, atha kho pana ‘‘eso nidhi sunihito, ajeyyo anugāmiko’’ti ettha vutto yo nidhi anugāmiko. So ca yasmā puññāniyeva, tasmā kayirātha kareyya dhīro buddhisampanno dhitisampanno ca puggalo puññānīti.

    દસમગાથાવણ્ણના

    Dasamagāthāvaṇṇanā

    એવં ભગવા ગુણસંવણ્ણનેન પુઞ્ઞનિધિમ્હિ દેવમનુસ્સાનં ઉસ્સાહં જનેત્વા ઇદાનિ યે ઉસ્સહિત્વા પુઞ્ઞનિધિકિરિયાય સમ્પાદેન્તિ, તેસં સો યં ફલં દેતિ, તં સઙ્ખેપતો દસ્સેન્તો આહ –

    Evaṃ bhagavā guṇasaṃvaṇṇanena puññanidhimhi devamanussānaṃ ussāhaṃ janetvā idāni ye ussahitvā puññanidhikiriyāya sampādenti, tesaṃ so yaṃ phalaṃ deti, taṃ saṅkhepato dassento āha –

    ૧૦.

    10.

    ‘‘એસ દેવમનુસ્સાનં, સબ્બકામદદો નિધી’’તિ.

    ‘‘Esa devamanussānaṃ, sabbakāmadado nidhī’’ti.

    ઇદાનિ યસ્મા પત્થનાય પટિબન્ધિતસ્સ સબ્બકામદદત્તં, ન વિના પત્થનં હોતિ. યથાહ –

    Idāni yasmā patthanāya paṭibandhitassa sabbakāmadadattaṃ, na vinā patthanaṃ hoti. Yathāha –

    ‘‘આકઙ્ખેય્ય ચે ગહપતયો ધમ્મચારી સમચારી ‘અહો વતાહં કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા ખત્તિયમહાસાલાનં સહબ્યતં ઉપપજ્જેય્ય’ન્તિ, ઠાનં ખો પનેતં વિજ્જતિ યં સો કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા ખત્તિયમહાસાલાનં સહબ્યતં ઉપપજ્જેય્ય. તં કિસ્સ હેતુ? તથા હિ સો ધમ્મચારી સમચારી’’ (મ॰ નિ॰ ૧.૪૪૨).

    ‘‘Ākaṅkheyya ce gahapatayo dhammacārī samacārī ‘aho vatāhaṃ kāyassa bhedā paraṃ maraṇā khattiyamahāsālānaṃ sahabyataṃ upapajjeyya’nti, ṭhānaṃ kho panetaṃ vijjati yaṃ so kāyassa bhedā paraṃ maraṇā khattiyamahāsālānaṃ sahabyataṃ upapajjeyya. Taṃ kissa hetu? Tathā hi so dhammacārī samacārī’’ (ma. ni. 1.442).

    એવં ‘‘અનાસવં ચેતોવિમુત્તિં પઞ્ઞાવિમુત્તિં દિટ્ઠેવ ધમ્મે સયં અભિઞ્ઞા સચ્છિકત્વા ઉપસમ્પજ્જ વિહરેય્ય. તં કિસ્સ હેતુ? તથા હિ સો ધમ્મચારી સમચારી’’તિ (મ॰ નિ॰ ૧.૪૪૨).

    Evaṃ ‘‘anāsavaṃ cetovimuttiṃ paññāvimuttiṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja vihareyya. Taṃ kissa hetu? Tathā hi so dhammacārī samacārī’’ti (ma. ni. 1.442).

    તથા ચાહ –

    Tathā cāha –

    ‘‘ઇધ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ સદ્ધાય સમન્નાગતો હોતિ, સીલેન, સુતેન, ચાગેન, પઞ્ઞાય સમન્નાગતો હોતિ, તસ્સ એવં હોતિ ‘અહો વતાહં કાયસ્સ ભેદા પરં મરણા ખત્તિયમહાસાલાનં સહબ્યતં ઉપપજ્જેય્ય’ન્તિ. સો તં ચિત્તં પદહતિ, તં ચિત્તં અધિટ્ઠાતિ, તં ચિત્તં ભાવેતિ. તસ્સ તે સઙ્ખારા ચ વિહારા ચ એવં ભાવિતા એવં બહુલીકતા તત્રૂપપત્તિયા સંવત્તન્તી’’તિ (મ॰ નિ॰ ૩.૧૬૧) એવમાદિ.

    ‘‘Idha, bhikkhave, bhikkhu saddhāya samannāgato hoti, sīlena, sutena, cāgena, paññāya samannāgato hoti, tassa evaṃ hoti ‘aho vatāhaṃ kāyassa bhedā paraṃ maraṇā khattiyamahāsālānaṃ sahabyataṃ upapajjeyya’nti. So taṃ cittaṃ padahati, taṃ cittaṃ adhiṭṭhāti, taṃ cittaṃ bhāveti. Tassa te saṅkhārā ca vihārā ca evaṃ bhāvitā evaṃ bahulīkatā tatrūpapattiyā saṃvattantī’’ti (ma. ni. 3.161) evamādi.

    તસ્મા તં તથા તથા આકઙ્ખપરિયાયં ચિત્તપદહનાધિટ્ઠાનભાવનાપરિક્ખારં પત્થનં તસ્સ સબ્બકામદદત્તે હેતું દસ્સેન્તો આહ –

    Tasmā taṃ tathā tathā ākaṅkhapariyāyaṃ cittapadahanādhiṭṭhānabhāvanāparikkhāraṃ patthanaṃ tassa sabbakāmadadatte hetuṃ dassento āha –

    ‘‘યં યદેવાભિપત્થેન્તિ, સબ્બમેતેન લબ્ભતી’’તિ.

    ‘‘Yaṃ yadevābhipatthenti, sabbametena labbhatī’’ti.

    એકાદસમગાથાવણ્ણના

    Ekādasamagāthāvaṇṇanā

    ૧૧. ઇદાનિ યં તં સબ્બં એતેન લબ્ભતિ, તં ઓધિસો ઓધિસો દસ્સેન્તો ‘‘સુવણ્ણતા સુસરતા’’તિ એવમાદિગાથાયો આહ.

    11. Idāni yaṃ taṃ sabbaṃ etena labbhati, taṃ odhiso odhiso dassento ‘‘suvaṇṇatā susaratā’’ti evamādigāthāyo āha.

    તત્થ પઠમગાથાય તાવ સુવણ્ણતા નામ સુન્દરચ્છવિવણ્ણતા કઞ્ચનસન્નિભત્તચતા, સાપિ એતેન પુઞ્ઞનિધિના લબ્ભતિ. યથાહ –

    Tattha paṭhamagāthāya tāva suvaṇṇatā nāma sundaracchavivaṇṇatā kañcanasannibhattacatā, sāpi etena puññanidhinā labbhati. Yathāha –

    ‘‘યમ્પિ, ભિક્ખવે, તથાગતો પુરિમં જાતિં…પે॰… પુબ્બે મનુસ્સભૂતો સમાનો અક્કોધનો અહોસિ અનુપાયાસબહુલો, બહુમ્પિ વુત્તો સમાનો નાભિસજ્જિ ન કુપ્પિ ન બ્યાપજ્જિ ન પતિત્થીયિ, ન કોપઞ્ચ દોસઞ્ચ અપ્પચ્ચયઞ્ચ પાત્વાકાસિ, દાતા ચ અહોસિ સુખુમાનં મુદુકાનં અત્થરણાનં પાવુરણાનં ખોમસુખુમાનં કપ્પાસિક…પે॰… કોસેય્ય…પે॰… કમ્બલસુખુમાનં. સો તસ્સ કમ્મસ્સ કતત્તા ઉપચિતત્તા…પે॰… ઇત્થત્તં આગતો સમાનો ઇમં મહાપુરિસલક્ખણં પટિલભતિ. સુવણ્ણવણ્ણો હોતિ કઞ્ચનસન્નિભત્તચો’’તિ (દી॰ નિ॰ ૩.૨૧૮).
