Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચૂળનિદ્દેસ-અટ્ઠકથા • Cūḷaniddesa-aṭṭhakathā

    નિગમનકથા

    Nigamanakathā

    યો સો સુગતપુત્તાનં, અધિપતિભૂતેન હિતરતિના;

    Yo so sugataputtānaṃ, adhipatibhūtena hitaratinā;

    થેરેન થિરગુણવતા, સુવિભત્તો મહાનિદ્દેસો.

    Therena thiraguṇavatā, suvibhatto mahāniddeso.

    તસ્સત્થવણ્ણના યા, પુબ્બટ્ઠકથાનયં તથા;

    Tassatthavaṇṇanā yā, pubbaṭṭhakathānayaṃ tathā;

    યુત્તિં નિસ્સાય મયારદ્ધા, નિટ્ઠાનમુપગતા એસા.

    Yuttiṃ nissāya mayāraddhā, niṭṭhānamupagatā esā.

    યં પુરં પુરુત્તમં, અનુરાધપુરવ્હયં;

    Yaṃ puraṃ puruttamaṃ, anurādhapuravhayaṃ;

    યો તસ્સ દક્ખિણે ભાગે, મહાવિહારો પતિટ્ઠિતો.

    Yo tassa dakkhiṇe bhāge, mahāvihāro patiṭṭhito.

    યો તસ્સ તિલકો ભૂતો, મહાથૂપો સિલુચ્ચયો;

    Yo tassa tilako bhūto, mahāthūpo siluccayo;

    યં તસ્સ પચ્છિમે ભાગે, લેખો કથિકસઞ્ઞિતો.

    Yaṃ tassa pacchime bhāge, lekho kathikasaññito.

    કિત્તિસેનોતિ નામેન, સજીવો રાજસમ્મતો;

    Kittisenoti nāmena, sajīvo rājasammato;

    સુચિચારિત્તસમ્પન્નો, લેખો કુસલકમ્મિકો.

    Sucicārittasampanno, lekho kusalakammiko.

    સીતચ્છાયતરુપેતં, સલિલાસયસમ્પદં;

    Sītacchāyatarupetaṃ, salilāsayasampadaṃ;

    ચારુપાકારસઞ્ચિતં, પરિવેણમકારયિ.

    Cārupākārasañcitaṃ, pariveṇamakārayi.

    ઉપસેનો મહાથેરો, મહાપરિવેણવાસિયો;

    Upaseno mahāthero, mahāpariveṇavāsiyo;

    તસ્સાદાસિ પરિવેણં, લેખો કુસલકમ્મિકો.

    Tassādāsi pariveṇaṃ, lekho kusalakammiko.

    વસન્તેનેત્થ થેરેન, થિરસીલેન તાદિના;

    Vasantenettha therena, thirasīlena tādinā;

    ઉપસેનવ્હયેન સા, કતા સદ્ધમ્મજોતિકા.

    Upasenavhayena sā, katā saddhammajotikā.

    રઞ્ઞો સિરિનિવાસસ્સ, સિરિસઙ્ઘસ્સ બોધિનો;

    Rañño sirinivāsassa, sirisaṅghassa bodhino;

    છબ્બીસતિમ્હિ વસ્સમ્હિ, નિટ્ઠિતા નિદ્દેસવણ્ણના.

    Chabbīsatimhi vassamhi, niṭṭhitā niddesavaṇṇanā.

    સમયં અનુલોમેન્તી, થેરાનં થેરવંસદીપાનં;

    Samayaṃ anulomentī, therānaṃ theravaṃsadīpānaṃ;

    નિટ્ઠં ગતા યથાયં, અટ્ઠકથા લોકહિતજનની.

    Niṭṭhaṃ gatā yathāyaṃ, aṭṭhakathā lokahitajananī.

    સદ્ધમ્મં અનુલોમેન્તા, અત્તહિતં પરહિતઞ્ચ સાધેન્તા;

    Saddhammaṃ anulomentā, attahitaṃ parahitañca sādhentā;

    નિટ્ઠં ગચ્છન્તુ તથા, મનોરથા સબ્બસત્તાનં.

    Niṭṭhaṃ gacchantu tathā, manorathā sabbasattānaṃ.

    સદ્ધમ્મપ્પજ્જોતિકાય, અટ્ઠકથાયેત્થ ગણિતકુસલેહિ;

    Saddhammappajjotikāya, aṭṭhakathāyettha gaṇitakusalehi;

    ગણિતા તુ ભાણવારા, ઞેય્યાતિરેકચત્તારિસા.

    Gaṇitā tu bhāṇavārā, ñeyyātirekacattārisā.

    આનુટ્ઠુભેન અસ્સા, છન્દો બદ્ધેન ગણિયમાના તુ;

    Ānuṭṭhubhena assā, chando baddhena gaṇiyamānā tu;

    અતિરેકદસસહસ્સ-સઙ્ખા ગાથાતિ વિઞ્ઞેય્યા.

    Atirekadasasahassa-saṅkhā gāthāti viññeyyā.

    સાસનચિરટ્ઠિતત્થં, લોકહિતત્થઞ્ચ સાદરેન મયા;

    Sāsanaciraṭṭhitatthaṃ, lokahitatthañca sādarena mayā;

    પુઞ્ઞં ઇમં રચયતા, યં પત્તમનપ્પકં વિપુલં.

    Puññaṃ imaṃ racayatā, yaṃ pattamanappakaṃ vipulaṃ.

    પુઞ્ઞેન તેન લોકો, સદ્ધમ્મરસાયનં દસબલસ્સ;

    Puññena tena loko, saddhammarasāyanaṃ dasabalassa;

    ઉપભુઞ્જિત્વા વિમલં, પપ્પોતુ સુખં સુખેનેવાતિ.

    Upabhuñjitvā vimalaṃ, pappotu sukhaṃ sukhenevāti.

    સદ્ધમ્મપ્પજ્જોતિકા નામ

    Saddhammappajjotikā nāma

    ચૂળનિદ્દેસ-અટ્ઠકથા નિટ્ઠિતા.

    Cūḷaniddesa-aṭṭhakathā niṭṭhitā.


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact