Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પેતવત્થુ-અટ્ઠકથા • Petavatthu-aṭṭhakathā

    નિગમનકથા

    Nigamanakathā

    એત્તાવતા ચ –

    Ettāvatā ca –

    યે તે પેતેસુ નિબ્બત્તા, સત્તા દુક્કટકારિનો;

    Ye te petesu nibbattā, sattā dukkaṭakārino;

    યેહિ કમ્મેહિ તેસં તં, પાપકં કટુકપ્ફલં.

    Yehi kammehi tesaṃ taṃ, pāpakaṃ kaṭukapphalaṃ.

    પચ્ચક્ખતો વિભાવેન્તી, પુચ્છાવિસ્સજ્જનેહિ ચ;

    Paccakkhato vibhāventī, pucchāvissajjanehi ca;

    યા દેસનાનિયામેન, સતં સંવેગવડ્ઢની.

    Yā desanāniyāmena, sataṃ saṃvegavaḍḍhanī.

    યં કથાવત્થુકુસલા, સુપરિઞ્ઞાતવત્થુકા;

    Yaṃ kathāvatthukusalā, supariññātavatthukā;

    પેતવત્થૂતિ નામેન, સઙ્ગાયિંસુ મહેસયો.

    Petavatthūti nāmena, saṅgāyiṃsu mahesayo.

    તસ્સ અત્થં પકાસેતું, પોરાણટ્ઠકથાનયં;

    Tassa atthaṃ pakāsetuṃ, porāṇaṭṭhakathānayaṃ;

    નિસ્સાય યા સમારદ્ધા, અત્થસંવણ્ણના મયા.

    Nissāya yā samāraddhā, atthasaṃvaṇṇanā mayā.

    યા તત્થ પરમત્થાનં, તત્થ તત્થ યથારહં;

    Yā tattha paramatthānaṃ, tattha tattha yathārahaṃ;

    પકાસના પરમત્થ-દીપની નામ નામતો.

    Pakāsanā paramattha-dīpanī nāma nāmato.

    સમ્પત્તા પરિનિટ્ઠાનં, અનાકુલવિનિચ્છયા;

    Sampattā pariniṭṭhānaṃ, anākulavinicchayā;

    સા પન્નરસમત્તાય, પાળિયા ભાણવારતો.

    Sā pannarasamattāya, pāḷiyā bhāṇavārato.

    ઇતિ તં સઙ્ખરોન્તેન, યં તં અધિગતં મયા;

    Iti taṃ saṅkharontena, yaṃ taṃ adhigataṃ mayā;

    પુઞ્ઞં તસ્સાનુભાવેન, લોકનાથસ્સ સાસનં.

    Puññaṃ tassānubhāvena, lokanāthassa sāsanaṃ.

    ઓગાહેત્વા વિસુદ્ધાય, સીલાદિપટિપત્તિયા;

    Ogāhetvā visuddhāya, sīlādipaṭipattiyā;

    સબ્બેપિ દેહિનો હોન્તુ, વિમુત્તિરસભાગિનો.

    Sabbepi dehino hontu, vimuttirasabhāgino.

    ચિરં તિટ્ઠતુ લોકસ્મિં, સમ્માસમ્બુદ્ધસાસનં;

    Ciraṃ tiṭṭhatu lokasmiṃ, sammāsambuddhasāsanaṃ;

    તસ્મિં સગારવા નિચ્ચં, હોન્તુ સબ્બેપિ પાણિનો.

    Tasmiṃ sagāravā niccaṃ, hontu sabbepi pāṇino.

    સમ્મા વસ્સતુ કાલેન, દેવોપિ જગતીપતિ;

    Sammā vassatu kālena, devopi jagatīpati;

    સદ્ધમ્મનિરતો લોકં, ધમ્મેનેવ પસાસતૂતિ.

    Saddhammanirato lokaṃ, dhammeneva pasāsatūti.

    ઇતિ બદરતિત્થવિહારવાસિના મુનિવરયતિના

    Iti badaratitthavihāravāsinā munivarayatinā

    ભદન્તેન આચરિયધમ્મપાલેન કતા પેતવત્થુઅત્થસંવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Bhadantena ācariyadhammapālena katā petavatthuatthasaṃvaṇṇanā niṭṭhitā.

    પેતવત્થુ-અટ્ઠકથા સમત્તા.

    Petavatthu-aṭṭhakathā samattā.


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact