Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૫૪૧] ૪. નિમિજાતકવણ્ણના
[541] 4. Nimijātakavaṇṇanā
અચ્છેરં વત લોકસ્મિન્તિ ઇદં સત્થા મિથિલં ઉપનિસ્સાય મઘદેવઅમ્બવને વિહરન્તો સિતપાતુકમ્મં આરબ્ભ કથેસિ. એકદિવસઞ્હિ સત્થા સાયન્હસમયે સમ્બહુલેહિ ભિક્ખૂહિ સદ્ધિં તસ્મિં અમ્બવને ચારિકં ચરમાનો એકં રમણીયં ભૂમિપ્પદેસં દિસ્વા અત્તનો પુબ્બચરિયં કથેતુકામો હુત્વા સિતપાતુકમ્મં કત્વા આયસ્મતા આનન્દત્થેરેન સિતપાતુકમ્મકારણં પુટ્ઠો ‘‘આનન્દ, અયં ભૂમિપ્પદેસો પુબ્બે મયા મઘદેવરાજકાલે ઝાનકીળ્હં કીળન્તેન અજ્ઝાવુટ્ઠપુબ્બો’’તિ વત્વા તેન યાચિતો પઞ્ઞત્તાસને નિસીદિત્વા અતીતં આહરિ.
Accheraṃvata lokasminti idaṃ satthā mithilaṃ upanissāya maghadevaambavane viharanto sitapātukammaṃ ārabbha kathesi. Ekadivasañhi satthā sāyanhasamaye sambahulehi bhikkhūhi saddhiṃ tasmiṃ ambavane cārikaṃ caramāno ekaṃ ramaṇīyaṃ bhūmippadesaṃ disvā attano pubbacariyaṃ kathetukāmo hutvā sitapātukammaṃ katvā āyasmatā ānandattherena sitapātukammakāraṇaṃ puṭṭho ‘‘ānanda, ayaṃ bhūmippadeso pubbe mayā maghadevarājakāle jhānakīḷhaṃ kīḷantena ajjhāvuṭṭhapubbo’’ti vatvā tena yācito paññattāsane nisīditvā atītaṃ āhari.
અતીતે વિદેહરટ્ઠે મિથિલનગરે મઘદેવો નામ રાજા રજ્જં કારેસિ. સો ચતુરાસીતિવસ્સસહસ્સાનિ કુમારકીળ્હં કીળિ, ચતુરાસીતિવસ્સસહસ્સાનિ ઉપરજ્જં કારેસિ, ચતુરાસીતિવસ્સસહસ્સાનિ રજ્જં કારેન્તો ‘‘યદા મે સમ્મ કપ્પક, સિરસ્મિં પલિતાનિ પસ્સેય્યાસિ, તદા મે આરોચેય્યાસી’’તિ આહ. અપરભાગે કપ્પકો પલિતાનિ દિસ્વા રઞ્ઞો આરોચેસિ. રાજા પલિતં સુવણ્ણસણ્ડાસેન ઉદ્ધરાપેત્વા હત્થતલે પતિટ્ઠાપેત્વા પલિતં ઓલોકેત્વા મચ્ચુરાજેન આગન્ત્વા નલાટે લગ્ગં વિય મરણં સમ્પસ્સમાનો ‘‘ઇદાનિ મે પબ્બજિતકાલો’’તિ કપ્પકસ્સ ગામવરં દત્વા જેટ્ઠપુત્તં પક્કોસાપેત્વા ‘‘તાત, રજ્જં પટિચ્છ, અહં પબ્બજિસ્સામી’’તિ વત્વા ‘‘કિં કારણા દેવા’’તિ વુત્તે –
Atīte videharaṭṭhe mithilanagare maghadevo nāma rājā rajjaṃ kāresi. So caturāsītivassasahassāni kumārakīḷhaṃ kīḷi, caturāsītivassasahassāni uparajjaṃ kāresi, caturāsītivassasahassāni rajjaṃ kārento ‘‘yadā me samma kappaka, sirasmiṃ palitāni passeyyāsi, tadā me āroceyyāsī’’ti āha. Aparabhāge kappako palitāni disvā rañño ārocesi. Rājā palitaṃ suvaṇṇasaṇḍāsena uddharāpetvā hatthatale patiṭṭhāpetvā palitaṃ oloketvā maccurājena āgantvā nalāṭe laggaṃ viya maraṇaṃ sampassamāno ‘‘idāni me pabbajitakālo’’ti kappakassa gāmavaraṃ datvā jeṭṭhaputtaṃ pakkosāpetvā ‘‘tāta, rajjaṃ paṭiccha, ahaṃ pabbajissāmī’’ti vatvā ‘‘kiṃ kāraṇā devā’’ti vutte –
‘‘ઉત્તમઙ્ગરુહા મય્હં, ઇમે જાતા વયોહરા;
‘‘Uttamaṅgaruhā mayhaṃ, ime jātā vayoharā;
પાતુભૂતા દેવદૂતા, પબ્બજ્જાસમયો મમા’’તિ. –
Pātubhūtā devadūtā, pabbajjāsamayo mamā’’ti. –
વત્વા પુત્તં રજ્જે અભિસિઞ્ચિત્વા ‘‘તાત, ત્વમ્પિ એવરૂપં પલિતં દિસ્વાવ પબ્બજેય્યાસી’’તિ તં ઓવદિત્વા નગરા નિક્ખમિત્વા અમ્બવને ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા ચતુરાસીતિવસ્સસહસ્સાનિ ચત્તારો બ્રહ્મવિહારે ભાવેત્વા બ્રહ્મલોકે નિબ્બત્તિ. પુત્તોપિસ્સ એતેનેવ ઉપાયેન પબ્બજિત્વા બ્રહ્મલોકપરાયણો અહોસિ. તથા તસ્સ પુત્તો, તથા તસ્સ પુત્તોતિ એવં દ્વીહિ ઊનાનિ ચતુરાસીતિખત્તિયસહસ્સાનિ સીસે પલિતં દિસ્વાવ ઇમસ્મિં અમ્બવને પબ્બજિત્વા ચત્તારો બ્રહ્મવિહારે ભાવેત્વા બ્રહ્મલોકે નિબ્બત્તિંસુ.
Vatvā puttaṃ rajje abhisiñcitvā ‘‘tāta, tvampi evarūpaṃ palitaṃ disvāva pabbajeyyāsī’’ti taṃ ovaditvā nagarā nikkhamitvā ambavane isipabbajjaṃ pabbajitvā caturāsītivassasahassāni cattāro brahmavihāre bhāvetvā brahmaloke nibbatti. Puttopissa eteneva upāyena pabbajitvā brahmalokaparāyaṇo ahosi. Tathā tassa putto, tathā tassa puttoti evaṃ dvīhi ūnāni caturāsītikhattiyasahassāni sīse palitaṃ disvāva imasmiṃ ambavane pabbajitvā cattāro brahmavihāre bhāvetvā brahmaloke nibbattiṃsu.
તેસં સબ્બપઠમં નિબ્બત્તો મઘદેવરાજા બ્રહ્મલોકે ઠિતોવ અત્તનો વંસં ઓલોકેન્તો દ્વીહિ ઊનાનિ ચતુરાસીતિખત્તિયસહસ્સાનિ પબ્બજિતાનિ દિસ્વા તુટ્ઠમાનસો હુત્વા ‘‘ઇતો નુ ખો પરં પવત્તિસ્સતિ, ન પવત્તિસ્સતી’’તિ ઓલોકેન્તો અપ્પવત્તનભાવં ઞત્વા ‘‘મમ વંસં અહમેવ ઘટેસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા તતો ચવિત્વા મિથિલનગરે રઞ્ઞો અગ્ગમહેસિયા કુચ્છિમ્હિ પટિસન્ધિં ગણ્હિત્વા દસમાસચ્ચયેન માતુ કુચ્છિતો નિક્ખમિ. રાજા તસ્સ નામગ્ગહણદિવસે નેમિત્તકે બ્રાહ્મણે પક્કોસાપેત્વા પુચ્છિ. તે તસ્સ લક્ખણાનિ ઓલોકેત્વા ‘‘મહારાજ, અયં કુમારો તુમ્હાકં વંસં ઘટેન્તો ઉપ્પન્નો. તુમ્હાકઞ્હિ વંસો પબ્બજિતવંસો, ઇમસ્સ પરતો નાગમિસ્સતી’’તિ વદિંસુ. તં સુત્વા રાજા ‘‘અયં કુમારો રથચક્કનેમિ વિય મમ વંસં ઘટેન્તો જાતો, તસ્મા તસ્સ ‘નિમિકુમારો’તિ નામં કરિસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા ‘‘નિમિકુમારો’’તિસ્સ નામં અકાસિ.
Tesaṃ sabbapaṭhamaṃ nibbatto maghadevarājā brahmaloke ṭhitova attano vaṃsaṃ olokento dvīhi ūnāni caturāsītikhattiyasahassāni pabbajitāni disvā tuṭṭhamānaso hutvā ‘‘ito nu kho paraṃ pavattissati, na pavattissatī’’ti olokento appavattanabhāvaṃ ñatvā ‘‘mama vaṃsaṃ ahameva ghaṭessāmī’’ti cintetvā tato cavitvā mithilanagare rañño aggamahesiyā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhitvā dasamāsaccayena mātu kucchito nikkhami. Rājā tassa nāmaggahaṇadivase nemittake brāhmaṇe pakkosāpetvā pucchi. Te tassa lakkhaṇāni oloketvā ‘‘mahārāja, ayaṃ kumāro tumhākaṃ vaṃsaṃ ghaṭento uppanno. Tumhākañhi vaṃso pabbajitavaṃso, imassa parato nāgamissatī’’ti vadiṃsu. Taṃ sutvā rājā ‘‘ayaṃ kumāro rathacakkanemi viya mama vaṃsaṃ ghaṭento jāto, tasmā tassa ‘nimikumāro’ti nāmaṃ karissāmī’’ti cintetvā ‘‘nimikumāro’’tissa nāmaṃ akāsi.
સો દહરકાલતો પટ્ઠાય દાને સીલે ઉપોસથકમ્મે ચ અભિરતો અહોસિ. અથસ્સ પિતા પુરિમનયેનેવ પલિતં દિસ્વા કપ્પકસ્સ ગામવરં દત્વા પુત્તસ્સ રજ્જં નિય્યાદેત્વા અમ્બવને પબ્બજિત્વા બ્રહ્મલોકપરાયણો અહોસિ. નિમિરાજા પન દાનજ્ઝાસયતાય ચતૂસુ નગરદ્વારેસુ નગરમજ્ઝે ચાતિ પઞ્ચસુ ઠાનેસુ પઞ્ચ દાનસાલાયો કારાપેત્વા મહાદાનં પવત્તેસિ. એકેકાય દાનસાલાય સતસહસ્સં સતસહસ્સં કત્વા દેવસિકં પઞ્ચ પઞ્ચ કહાપણસતસહસ્સાનિ પરિચ્ચજિ, નિચ્ચં પઞ્ચ સીલાનિ રક્ખિ, પક્ખદિવસેસુ ઉપોસથં સમાદિયિ, મહાજનમ્પિ દાનાદીસુ પુઞ્ઞેસુ સમાદપેસિ, સગ્ગમગ્ગં આચિક્ખિત્વા નિરયભયેન તજ્જેત્વા ધમ્મં દેસેસિ. તસ્સ ઓવાદે ઠિતા મનુસ્સા દાનાદીનિ પુઞ્ઞાનિ કત્વા તતો ચુતા દેવલોકે નિબ્બત્તિંસુ, દેવલોકો પરિપૂરિ, નિરયો તુચ્છો વિય અહોસિ. તદા તાવતિંસભવને દેવસઙ્ઘા સુધમ્માયં દેવસભાયં સન્નિપતિત્વા ‘‘અહો, વત અમ્હાકં આચરિયો નિમિરાજા, તં નિસ્સાય મયં ઇમં બુદ્ધઞ્ઞણેનપિ અપરિચ્છિન્દનીયં દિબ્બસમ્પત્તિં અનુભવામા’’તિ વત્વા મહાસત્તસ્સ ગુણે વણ્ણયિંસુ . મનુસ્સલોકેપિ મહાસમુદ્દપિટ્ઠે આસિત્તતેલં વિય મહાસત્તસ્સ ગુણકથા પત્થરિ. સત્થા તમત્થં આવિભૂતં કત્વા ભિક્ખુસઙ્ઘસ્સ કથેન્તો આહ –
So daharakālato paṭṭhāya dāne sīle uposathakamme ca abhirato ahosi. Athassa pitā purimanayeneva palitaṃ disvā kappakassa gāmavaraṃ datvā puttassa rajjaṃ niyyādetvā ambavane pabbajitvā brahmalokaparāyaṇo ahosi. Nimirājā pana dānajjhāsayatāya catūsu nagaradvāresu nagaramajjhe cāti pañcasu ṭhānesu pañca dānasālāyo kārāpetvā mahādānaṃ pavattesi. Ekekāya dānasālāya satasahassaṃ satasahassaṃ katvā devasikaṃ pañca pañca kahāpaṇasatasahassāni pariccaji, niccaṃ pañca sīlāni rakkhi, pakkhadivasesu uposathaṃ samādiyi, mahājanampi dānādīsu puññesu samādapesi, saggamaggaṃ ācikkhitvā nirayabhayena tajjetvā dhammaṃ desesi. Tassa ovāde ṭhitā manussā dānādīni puññāni katvā tato cutā devaloke nibbattiṃsu, devaloko paripūri, nirayo tuccho viya ahosi. Tadā tāvatiṃsabhavane devasaṅghā sudhammāyaṃ devasabhāyaṃ sannipatitvā ‘‘aho, vata amhākaṃ ācariyo nimirājā, taṃ nissāya mayaṃ imaṃ buddhaññaṇenapi aparicchindanīyaṃ dibbasampattiṃ anubhavāmā’’ti vatvā mahāsattassa guṇe vaṇṇayiṃsu . Manussalokepi mahāsamuddapiṭṭhe āsittatelaṃ viya mahāsattassa guṇakathā patthari. Satthā tamatthaṃ āvibhūtaṃ katvā bhikkhusaṅghassa kathento āha –
૪૨૧.
421.
‘‘અચ્છેરં વત લોકસ્મિં, ઉપ્પજ્જન્તિ વિચક્ખણા;
‘‘Accheraṃ vata lokasmiṃ, uppajjanti vicakkhaṇā;
યદા અહુ નિમિરાજા, પણ્ડિતો કુસલત્થિકો.
Yadā ahu nimirājā, paṇḍito kusalatthiko.
૪૨૨.
422.
‘‘રાજા સબ્બવિદેહાનં, અદા દાનં અરિન્દમો;
‘‘Rājā sabbavidehānaṃ, adā dānaṃ arindamo;
તસ્સ તં દદતો દાનં, સઙ્કપ્પો ઉદપજ્જથ;
Tassa taṃ dadato dānaṃ, saṅkappo udapajjatha;
દાનં વા બ્રહ્મચરિયં વા, કતમં સુ મહપ્ફલ’’ન્તિ.
Dānaṃ vā brahmacariyaṃ vā, katamaṃ su mahapphala’’nti.
તત્થ યદા અહૂતિ ભિક્ખવે, યદા પણ્ડિતો અત્તનો ચ પરેસઞ્ચ કુસલત્થિકો નિમિરાજા અહોસિ, તદા દેવમનુસ્સા ‘‘અચ્છેરં વત, ભો, એવરૂપાપિ નામ અનુપ્પન્ને બુદ્ધઞાણે મહાજનસ્સ બુદ્ધકિચ્ચં સાધયમાના લોકસ્મિં વિચક્ખણા ઉપ્પજ્જન્તી’’તિ એવં તસ્સ ગુણકથં કથેસુન્તિ અત્થો. ‘‘યથા અહૂ’’તિપિ પાઠો. તસ્સત્થો – યથા અહુ નિમિરાજા પણ્ડિતો કુસલત્થિકોયેવ, તથારૂપા મહાજનસ્સ બુદ્ધકિચ્ચં સાધયમાના ઉપ્પજ્જન્તિ વિચક્ખણા. યં તેસં ઉપ્પન્નં, તં અચ્છેરં વત લોકસ્મિન્તિ. ઇતિ સત્થા સયમેવ અચ્છરિયજાતો એવમાહ. સબ્બવિદેહાનન્તિ સબ્બવિદેહરટ્ઠવાસીનં. કતમં સૂતિ એતેસુ દ્વીસુ કતમં નુ ખો મહપ્ફલન્તિ અત્થો.
Tattha yadā ahūti bhikkhave, yadā paṇḍito attano ca paresañca kusalatthiko nimirājā ahosi, tadā devamanussā ‘‘accheraṃ vata, bho, evarūpāpi nāma anuppanne buddhañāṇe mahājanassa buddhakiccaṃ sādhayamānā lokasmiṃ vicakkhaṇā uppajjantī’’ti evaṃ tassa guṇakathaṃ kathesunti attho. ‘‘Yathā ahū’’tipi pāṭho. Tassattho – yathā ahu nimirājā paṇḍito kusalatthikoyeva, tathārūpā mahājanassa buddhakiccaṃ sādhayamānā uppajjanti vicakkhaṇā. Yaṃ tesaṃ uppannaṃ, taṃ accheraṃ vata lokasminti. Iti satthā sayameva acchariyajāto evamāha. Sabbavidehānanti sabbavideharaṭṭhavāsīnaṃ. Katamaṃ sūti etesu dvīsu katamaṃ nu kho mahapphalanti attho.
સો કિર પન્નરસીઉપોસથદિવસે ઉપોસથિકો હુત્વા સબ્બાભરણાનિ ઓમુઞ્ચિત્વા સિરિસયનપિટ્ઠે નિપન્નોવ દ્વે યામે નિદ્દં ઓક્કમિત્વા પચ્છિમયામે પબુદ્ધો પલ્લઙ્કં આભુજિત્વા ‘‘અહં મહાજનસ્સ અપરિમાણં દાનમ્પિ દેમિ, સીલમ્પિ રક્ખામિ, દાનસ્સ નુ ખો મહન્તં ફલં, ઉદાહુ બ્રહ્મચરિયસ્સા’’તિ ચિન્તેત્વા અત્તનો કઙ્ખં છિન્દિતું નાસક્ખિ. તસ્મિં ખણે સક્કસ્સ ભવનં ઉણ્હાકારં દસ્સેસિ. સક્કો આવજ્જેન્તો તં તથા વિતક્કેન્તં દિસ્વા ‘‘કઙ્ખમસ્સ છિન્દિસ્સામી’’તિ એકકોવ સીઘં આગન્ત્વા સકલનિવેસનં એકોભાસં કત્વા સિરિગબ્ભં પવિસિત્વા ઓભાસં ફરિત્વા આકાસે ઠત્વા તેન પુટ્ઠો બ્યાકાસિ. તમત્થં પકાસેન્તો સત્થા આહ –
So kira pannarasīuposathadivase uposathiko hutvā sabbābharaṇāni omuñcitvā sirisayanapiṭṭhe nipannova dve yāme niddaṃ okkamitvā pacchimayāme pabuddho pallaṅkaṃ ābhujitvā ‘‘ahaṃ mahājanassa aparimāṇaṃ dānampi demi, sīlampi rakkhāmi, dānassa nu kho mahantaṃ phalaṃ, udāhu brahmacariyassā’’ti cintetvā attano kaṅkhaṃ chindituṃ nāsakkhi. Tasmiṃ khaṇe sakkassa bhavanaṃ uṇhākāraṃ dassesi. Sakko āvajjento taṃ tathā vitakkentaṃ disvā ‘‘kaṅkhamassa chindissāmī’’ti ekakova sīghaṃ āgantvā sakalanivesanaṃ ekobhāsaṃ katvā sirigabbhaṃ pavisitvā obhāsaṃ pharitvā ākāse ṭhatvā tena puṭṭho byākāsi. Tamatthaṃ pakāsento satthā āha –
૪૨૩.
423.
‘‘તસ્સ સઙ્કપ્પમઞ્ઞાય, મઘવા દેવકુઞ્જરો;
‘‘Tassa saṅkappamaññāya, maghavā devakuñjaro;
સહસ્સનેત્તો પાતુરહુ, વણ્ણેન વિહનં તમં.
Sahassanetto pāturahu, vaṇṇena vihanaṃ tamaṃ.
૪૨૪.
424.
‘‘સલોમહટ્ઠો મનુજિન્દો, વાસવં અવચા નિમિ;
‘‘Salomahaṭṭho manujindo, vāsavaṃ avacā nimi;
દેવતા નુસિ ગન્ધબ્બો, અદુ સક્કો પુરિન્દદો.
Devatā nusi gandhabbo, adu sakko purindado.
૪૨૫.
425.
‘‘ન ચ મે તાદિસો વણ્ણો, દિટ્ઠો વા યદિ વા સુતો;
‘‘Na ca me tādiso vaṇṇo, diṭṭho vā yadi vā suto;
આચિક્ખ મે ત્વં ભદ્દન્તે, કથં જાનેમુ તં મયં.
Ācikkha me tvaṃ bhaddante, kathaṃ jānemu taṃ mayaṃ.
૪૨૬.
426.
‘‘સલોમહટ્ઠં ઞત્વાન, વાસવો અવચા નિમિં;
‘‘Salomahaṭṭhaṃ ñatvāna, vāsavo avacā nimiṃ;
સક્કોહમસ્મિ દેવિન્દો, આગતોસ્મિ તવન્તિકે;
Sakkohamasmi devindo, āgatosmi tavantike;
અલોમહટ્ઠો મનુજિન્દ, પુચ્છ પઞ્હં યમિચ્છસિ.
Alomahaṭṭho manujinda, puccha pañhaṃ yamicchasi.
૪૨૭.
427.
‘‘સો ચ તેન કતોકાસો, વાસવં અવચા નિમિ;
‘‘So ca tena katokāso, vāsavaṃ avacā nimi;
પુચ્છામિ તં મહારાજ, સબ્બભૂતાનમિસ્સર;
Pucchāmi taṃ mahārāja, sabbabhūtānamissara;
‘દાનં વા બ્રહ્મચરિયં વા, કતમંસુ મહપ્ફલં’.
‘Dānaṃ vā brahmacariyaṃ vā, katamaṃsu mahapphalaṃ’.
૪૨૮.
428.
‘‘સો પુટ્ઠો નરદેવેન, વાસવો અવચા નિમિં;
‘‘So puṭṭho naradevena, vāsavo avacā nimiṃ;
વિપાકં બ્રહ્મચરિયસ્સ, જાનં અક્ખાસિજાનતો.
Vipākaṃ brahmacariyassa, jānaṃ akkhāsijānato.
૪૨૯.
429.
‘‘હીનેન બ્રહ્મચરિયેન, ખત્તિયે ઉપપજ્જતિ;
‘‘Hīnena brahmacariyena, khattiye upapajjati;
મજ્ઝિમેન ચ દેવત્તં, ઉત્તમેન વિસુજ્ઝતિ.
Majjhimena ca devattaṃ, uttamena visujjhati.
૪૩૦.
430.
‘‘ન હેતે સુલભા કાયા, યાચયોગેન કેનચિ;
‘‘Na hete sulabhā kāyā, yācayogena kenaci;
યે કાયે ઉપપજ્જન્તિ, અનાગારા તપસ્સિનો’’તિ.
Ye kāye upapajjanti, anāgārā tapassino’’ti.
તત્થ સલોમહટ્ઠોતિ ભિક્ખવે, સો નિમિરાજા ઓભાસં દિસ્વા આકાસં ઓલોકેન્તો તં દિબ્બાભરણપટિમણ્ડિતં દિસ્વાવ ભયેન લોમહટ્ઠો હુત્વા ‘‘દેવતા નુસિ ગન્ધબ્બો’’તિઆદિના પુચ્છિ. અલોમહટ્ઠોતિ નિબ્ભયો અહટ્ઠલોમો હુત્વા પુચ્છ, મહારાજાતિ. વાસવં અવચાતિ તુટ્ઠમાનસો હુત્વા સક્કં અવોચ. જાનં અક્ખાસિજાનતોતિ ભિક્ખવે, સો સક્કો અતીતે અત્તના પચ્ચક્ખતો દિટ્ઠપુબ્બં બ્રહ્મચરિયસ્સ વિપાકં જાનન્તો તસ્સ અજાનતો અક્ખાસિ.
Tattha salomahaṭṭhoti bhikkhave, so nimirājā obhāsaṃ disvā ākāsaṃ olokento taṃ dibbābharaṇapaṭimaṇḍitaṃ disvāva bhayena lomahaṭṭho hutvā ‘‘devatā nusi gandhabbo’’tiādinā pucchi. Alomahaṭṭhoti nibbhayo ahaṭṭhalomo hutvā puccha, mahārājāti. Vāsavaṃ avacāti tuṭṭhamānaso hutvā sakkaṃ avoca. Jānaṃ akkhāsijānatoti bhikkhave, so sakko atīte attanā paccakkhato diṭṭhapubbaṃ brahmacariyassa vipākaṃ jānanto tassa ajānato akkhāsi.
હીનેનાતિઆદીસુ પુથુતિત્થાયતને મેથુનવિરતિમત્તં સીલં હીનં નામ, તેન ખત્તિયકુલે ઉપપજ્જતિ. ઝાનસ્સ ઉપચારમત્તં મજ્ઝિમં નામ, તેન દેવત્તં ઉપપજ્જતિ. અટ્ઠસમાપત્તિનિબ્બત્તનં પન ઉત્તમં નામ, તેન બ્રહ્મલોકે નિબ્બત્તતિ, તં બાહિરકા નિબ્બાનન્તિ કથેન્તિ. તેનાહ ‘‘વિસુજ્ઝતી’’તિ. ઇમસ્મિં પન બુદ્ધસાસને પરિસુદ્ધસીલસ્સ ભિક્ખુનો અઞ્ઞતરં દેવનિકાયં પત્થેન્તસ્સ બ્રહ્મચરિયચેતના હીનતાય હીનં નામ, તેન યથાપત્થિતે દેવલોકે નિબ્બત્તતિ. પરિસુદ્ધસીલસ્સ ભિક્ખુનો અટ્ઠસમાપત્તિનિબ્બત્તનં મજ્ઝિમં નામ, તેન બ્રહ્મલોકે નિબ્બત્તતિ . પરિસુદ્ધસીલસ્સ વિપસ્સનં વડ્ઢેત્વા અરહત્તુપ્પત્તિ ઉત્તમં નામ, તેન વિસુજ્ઝતીતિ . ઇતિ સક્કો ‘‘મહારાજ, દાનતો સતગુણેન સહસ્સગુણેન સતસહસ્સગુણેન બ્રહ્મચરિયવાસોવ મહપ્ફલો’’તિ વણ્ણેતિ. કાયાતિ બ્રહ્મઘટા. યાચયોગેનાતિ યાચનયુત્તકેન યઞ્ઞયુત્તકેન વાતિ ઉભયત્થાપિ દાયકસ્સેવેતં નામં. તપસ્સિનોતિ તપનિસ્સિતકા.
Hīnenātiādīsu puthutitthāyatane methunaviratimattaṃ sīlaṃ hīnaṃ nāma, tena khattiyakule upapajjati. Jhānassa upacāramattaṃ majjhimaṃ nāma, tena devattaṃ upapajjati. Aṭṭhasamāpattinibbattanaṃ pana uttamaṃ nāma, tena brahmaloke nibbattati, taṃ bāhirakā nibbānanti kathenti. Tenāha ‘‘visujjhatī’’ti. Imasmiṃ pana buddhasāsane parisuddhasīlassa bhikkhuno aññataraṃ devanikāyaṃ patthentassa brahmacariyacetanā hīnatāya hīnaṃ nāma, tena yathāpatthite devaloke nibbattati. Parisuddhasīlassa bhikkhuno aṭṭhasamāpattinibbattanaṃ majjhimaṃ nāma, tena brahmaloke nibbattati . Parisuddhasīlassa vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattuppatti uttamaṃ nāma, tena visujjhatīti . Iti sakko ‘‘mahārāja, dānato sataguṇena sahassaguṇena satasahassaguṇena brahmacariyavāsova mahapphalo’’ti vaṇṇeti. Kāyāti brahmaghaṭā. Yācayogenāti yācanayuttakena yaññayuttakena vāti ubhayatthāpi dāyakassevetaṃ nāmaṃ. Tapassinoti tapanissitakā.
ઇમાય ગાથાય બ્રહ્મચરિયવાસસ્સેવ મહપ્ફલભાવં દીપેત્વા ઇદાનિ યે અતીતે મહાદાનં દત્વા કામાવચરં અતિક્કમિતું નાસક્ખિંસુ, તે રાજાનો દસ્સેન્તો આહ –
Imāya gāthāya brahmacariyavāsasseva mahapphalabhāvaṃ dīpetvā idāni ye atīte mahādānaṃ datvā kāmāvacaraṃ atikkamituṃ nāsakkhiṃsu, te rājāno dassento āha –
૪૩૧.
431.
‘‘દુદીપો સાગરો સેલો, મુજકિન્દો ભગીરસો;
‘‘Dudīpo sāgaro selo, mujakindo bhagīraso;
ઉસિન્દરો કસ્સપો ચ, અસકો ચ પુથુજ્જનો.
Usindaro kassapo ca, asako ca puthujjano.
૪૩૨.
432.
‘‘એતે ચઞ્ઞે ચ રાજાનો, ખત્તિયા બ્રાહ્મણા બહૂ;
‘‘Ete caññe ca rājāno, khattiyā brāhmaṇā bahū;
પુથુયઞ્ઞં યજિત્વાન, પેતત્તં નાતિવત્તિસુ’’ન્તિ.
Puthuyaññaṃ yajitvāna, petattaṃ nātivattisu’’nti.
તસ્સત્થો – મહારાજ, પુબ્બે બારાણસિયં દુદીપો નામ રાજા દાનં દત્વા મરણચક્કેન છિન્નો કામાવચરેયેવ નિબ્બત્તિ. તથા સાગરાદયો અટ્ઠાતિ એતે ચ અઞ્ઞે ચ બહૂ રાજાનો ચેવ ખત્તિયા બ્રાહ્મણા ચ પુથુયઞ્ઞં યજિત્વાન અનેકપ્પકારં દાનં દત્વા કામાવચરભૂમિસઙ્ખાતં પેતત્તં નાતિવત્તિંસૂતિ અત્થો. કામાવચરદેવતા હિ રૂપાદિનો કિલેસવત્થુસ્સ કારણા પરં પચ્ચાસીસનતો કપણતાય ‘‘પેતા’’તિ વુચ્ચન્તિ. વુત્તમ્પિ ચેતં –
Tassattho – mahārāja, pubbe bārāṇasiyaṃ dudīpo nāma rājā dānaṃ datvā maraṇacakkena chinno kāmāvacareyeva nibbatti. Tathā sāgarādayo aṭṭhāti ete ca aññe ca bahū rājāno ceva khattiyā brāhmaṇā ca puthuyaññaṃ yajitvāna anekappakāraṃ dānaṃ datvā kāmāvacarabhūmisaṅkhātaṃ petattaṃ nātivattiṃsūti attho. Kāmāvacaradevatā hi rūpādino kilesavatthussa kāraṇā paraṃ paccāsīsanato kapaṇatāya ‘‘petā’’ti vuccanti. Vuttampi cetaṃ –
‘‘યે અદુતિયા ન રમન્તિ એકિકા, વિવેકજં યે ન લભન્તિ પીતિં;
‘‘Ye adutiyā na ramanti ekikā, vivekajaṃ ye na labhanti pītiṃ;
કિઞ્ચાપિ તે ઇન્દસમાનભોગા, તે વે પરાધીનસુખા વરાકા’’તિ.
Kiñcāpi te indasamānabhogā, te ve parādhīnasukhā varākā’’ti.
એવમ્પિ દાનફલતો બ્રહ્મચરિયફલસ્સેવ મહન્તભાવં દસ્સેત્વા ઇદાનિ બ્રહ્મચરિયવાસેન પેતભવનં અતિક્કમિત્વા બ્રહ્મલોકે નિબ્બત્તતાપસે દસ્સેન્તો આહ –
Evampi dānaphalato brahmacariyaphalasseva mahantabhāvaṃ dassetvā idāni brahmacariyavāsena petabhavanaṃ atikkamitvā brahmaloke nibbattatāpase dassento āha –
૪૩૩.
433.
‘‘અથ યીમે અવત્તિંસુ, અનાગારા તપસ્સિનો;
‘‘Atha yīme avattiṃsu, anāgārā tapassino;
સત્તિસયો યામહનુ, સોમયામો મનોજવો.
Sattisayo yāmahanu, somayāmo manojavo.
૪૩૪.
434.
‘‘સમુદ્દો માઘો ભરતો ચ, ઇસિ કાલપુરક્ખતો;
‘‘Samuddo māgho bharato ca, isi kālapurakkhato;
અઙ્ગીરસો કસ્સપો ચ, કિસવચ્છો અકત્તિ ચા’’તિ.
Aṅgīraso kassapo ca, kisavaccho akatti cā’’ti.
તત્થ અવત્તિંસૂતિ કામાવચરં અતિક્કમિંસુ. તપસ્સિનોતિ સીલતપઞ્ચેવ સમાપત્તિતપઞ્ચ નિસ્સિતા. સત્તિસયોતિ યામહનુઆદયો સત્ત ભાતરોવ સન્ધાયાહ. અઙ્ગીરસાદીહિ ચતૂહિ સદ્ધિં એકાદસેતે અવત્તિંસુ અતિક્કમિંસૂતિ અત્થો.
Tattha avattiṃsūti kāmāvacaraṃ atikkamiṃsu. Tapassinoti sīlatapañceva samāpattitapañca nissitā. Sattisayoti yāmahanuādayo satta bhātarova sandhāyāha. Aṅgīrasādīhi catūhi saddhiṃ ekādasete avattiṃsu atikkamiṃsūti attho.
એવં તાવ સુતવસેનેવ દાનફલતો બ્રહ્મચરિયવાસસ્સેવ મહપ્ફલતં વણ્ણેત્વા ઇદાનિ અત્તના દિટ્ઠપુબ્બં આહરન્તો આહ –
Evaṃ tāva sutavaseneva dānaphalato brahmacariyavāsasseva mahapphalataṃ vaṇṇetvā idāni attanā diṭṭhapubbaṃ āharanto āha –
૪૩૫.
435.
‘‘ઉત્તરેન નદી સીદા, ગમ્ભીરા દુરતિક્કમા;
‘‘Uttarena nadī sīdā, gambhīrā duratikkamā;
નળગ્ગિવણ્ણા જોતન્તિ, સદા કઞ્ચનપબ્બતા.
Naḷaggivaṇṇā jotanti, sadā kañcanapabbatā.
૪૩૬.
436.
‘‘પરૂળ્હકચ્છા તગરા, રૂળ્હકચ્છા વના નગા;
‘‘Parūḷhakacchā tagarā, rūḷhakacchā vanā nagā;
તત્રાસું દસસહસ્સા, પોરાણા ઇસયો પુરે.
Tatrāsuṃ dasasahassā, porāṇā isayo pure.
૪૩૭.
437.
‘‘અહં સેટ્ઠોસ્મિ દાનેન, સંયમેન દમેન ચ;
‘‘Ahaṃ seṭṭhosmi dānena, saṃyamena damena ca;
અનુત્તરં વતં કત્વા, પકિરચારી સમાહિતે.
Anuttaraṃ vataṃ katvā, pakiracārī samāhite.
૪૩૮.
438.
‘‘જાતિમન્તં અજચ્ચઞ્ચ, અહં ઉજુગતં નરં;
‘‘Jātimantaṃ ajaccañca, ahaṃ ujugataṃ naraṃ;
અતિવેલં નમસ્સિસ્સં, કમ્મબન્ધૂ હિ માણવા.
Ativelaṃ namassissaṃ, kammabandhū hi māṇavā.
૪૩૯.
439.
‘‘સબ્બે વણ્ણા અધમ્મટ્ઠા, પતન્તિ નિરયં અધો;
‘‘Sabbe vaṇṇā adhammaṭṭhā, patanti nirayaṃ adho;
સબ્બે વણ્ણા વિસુજ્ઝન્તિ, ચરિત્વા ધમ્મમુત્તમ’’ન્તિ.
Sabbe vaṇṇā visujjhanti, caritvā dhammamuttama’’nti.
તત્થ ઉત્તરેનાતિ મહારાજ, અતીતે ઉત્તરહિમવન્તે દ્વિન્નં સુવણ્ણપબ્બતાનં અન્તરે પવત્તા સીદા નામ નદી ગમ્ભીરા નાવાહિપિ દુરતિક્કમા અહોસિ. કિં કારણા? સા હિ અતિસુખુમોદકા, સુખુમત્તા ઉદકસ્સ અન્તમસો મોરપિઞ્છ-મત્તમ્પિ તત્થ પતિતં નં સણ્ઠાતિ, ઓસીદિત્વા હેટ્ઠાતલમેવ ગચ્છતિ. તેનેવ સા સીદા નામ અહોસિ. તે પન તસ્સા તીરેસુ કઞ્ચનપબ્બતા સદા નળગ્ગિવણ્ણા હુત્વા જોતન્તિ ઓભાસન્તિ. પરૂળ્હકચ્છા તગરાતિ તસ્સા પન નદિયા તીરે કચ્છા પરૂળ્હતગરા અહેસું તગરગન્ધસુગન્ધિનો. રૂળ્હકચ્છા વના નગાતિ યે તત્થ અઞ્ઞેપિ પબ્બતા, તેસમ્પિ અન્તરે કચ્છા રૂળ્હવના અહેસું, પુપ્ફફલૂપગરુક્ખસઞ્છન્નાતિ અત્થો. તત્રાસુન્તિ તસ્મિં એવં રમણીયે ભૂમિભાગે દસસહસ્સા ઇસયો અહેસું. તે સબ્બેપિ અભિઞ્ઞાસમાપત્તિલાભિનોવ. તેસુ ભિક્ખાચારવેલાય કેચિ ઉત્તરકુરું ગચ્છન્તિ, કેચિ મહાજમ્બુદીપે જમ્બુફલં આહરન્તિ, કેચિ હિમવન્તેયેવ મધુરફલાફલાનિ આહરિત્વા ખાદન્તિ, કેચિ જમ્બુદીપતલે તં તં નગરં ગચ્છન્તિ. એકોપિ રસતણ્હાભિભૂતો નત્થિ, ઝાનસુખેનેવ વીતિનામેન્તિ. તદા એકો તાપસો આકાસેન બારાણસિં ગન્ત્વા સુનિવત્થો સુપારુતો પિણ્ડાય ચરન્તો પુરોહિતસ્સ ગેહદ્વારં પાપુણિ. સો તસ્સ ઉપસમે પસીદિત્વા અન્તોનિવેસનં આનેત્વા ભોજેત્વા કતિપાહં પટિજગ્ગન્તો વિસ્સાસે ઉપ્પન્ને ‘‘ભન્તે, તુમ્હે કુહિં વસથા’’તિ પુચ્છિ. ‘‘અસુકટ્ઠાને નામાવુસો’’તિ. ‘‘કિં પન તુમ્હે એકકોવ તત્થ વસથ, ઉદાહુ અઞ્ઞેપિ અત્થી’’તિ? ‘‘કિં વદેસિ, આવુસો, તસ્મિં પદેસે દસસહસ્સા ઇસયો વસન્તિ, સબ્બેવ અભિઞ્ઞાસમાપત્તિલાભિનો’’તિ. તસ્સ તેસં ગુણં સુત્વા પબ્બજ્જાય ચિત્તં નમિ. અથ નં સો આહ – ‘‘ભન્તે, મમ્પિ તત્થ નેત્વા પબ્બાજેથા’’તિ. ‘‘આવુસો, ત્વં રાજપુરિસો, ન તં સક્કા પબ્બાજેતુ’’ન્તિ. ‘‘તેન હિ, ભન્તે, અજ્જાહં રાજાનં આપુચ્છિસ્સામિ, તુમ્હે સ્વેપિ આગચ્છેય્યાથા’’તિ. સો અધિવાસેસિ.
Tattha uttarenāti mahārāja, atīte uttarahimavante dvinnaṃ suvaṇṇapabbatānaṃ antare pavattā sīdā nāma nadī gambhīrā nāvāhipi duratikkamā ahosi. Kiṃ kāraṇā? Sā hi atisukhumodakā, sukhumattā udakassa antamaso morapiñcha-mattampi tattha patitaṃ naṃ saṇṭhāti, osīditvā heṭṭhātalameva gacchati. Teneva sā sīdā nāma ahosi. Te pana tassā tīresu kañcanapabbatā sadā naḷaggivaṇṇā hutvā jotanti obhāsanti. Parūḷhakacchā tagarāti tassā pana nadiyā tīre kacchā parūḷhatagarā ahesuṃ tagaragandhasugandhino. Rūḷhakacchā vanā nagāti ye tattha aññepi pabbatā, tesampi antare kacchā rūḷhavanā ahesuṃ, pupphaphalūpagarukkhasañchannāti attho. Tatrāsunti tasmiṃ evaṃ ramaṇīye bhūmibhāge dasasahassā isayo ahesuṃ. Te sabbepi abhiññāsamāpattilābhinova. Tesu bhikkhācāravelāya keci uttarakuruṃ gacchanti, keci mahājambudīpe jambuphalaṃ āharanti, keci himavanteyeva madhuraphalāphalāni āharitvā khādanti, keci jambudīpatale taṃ taṃ nagaraṃ gacchanti. Ekopi rasataṇhābhibhūto natthi, jhānasukheneva vītināmenti. Tadā eko tāpaso ākāsena bārāṇasiṃ gantvā sunivattho supāruto piṇḍāya caranto purohitassa gehadvāraṃ pāpuṇi. So tassa upasame pasīditvā antonivesanaṃ ānetvā bhojetvā katipāhaṃ paṭijagganto vissāse uppanne ‘‘bhante, tumhe kuhiṃ vasathā’’ti pucchi. ‘‘Asukaṭṭhāne nāmāvuso’’ti. ‘‘Kiṃ pana tumhe ekakova tattha vasatha, udāhu aññepi atthī’’ti? ‘‘Kiṃ vadesi, āvuso, tasmiṃ padese dasasahassā isayo vasanti, sabbeva abhiññāsamāpattilābhino’’ti. Tassa tesaṃ guṇaṃ sutvā pabbajjāya cittaṃ nami. Atha naṃ so āha – ‘‘bhante, mampi tattha netvā pabbājethā’’ti. ‘‘Āvuso, tvaṃ rājapuriso, na taṃ sakkā pabbājetu’’nti. ‘‘Tena hi, bhante, ajjāhaṃ rājānaṃ āpucchissāmi, tumhe svepi āgaccheyyāthā’’ti. So adhivāsesi.
ઇતરોપિ ભુત્તપાતરાસો રાજાનં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘ઇચ્છામહં, દેવ , પબ્બજિતુ’’ન્તિ આહ. ‘‘કિં કારણા પબ્બજિસ્સસી’’તિ? ‘‘કામેસુ દોસં નેક્ખમ્મે ચ આનિસંસં દિસ્વા’’તિ. ‘‘તેન હિ પબ્બજાહિ, પબ્બજિતોપિ મં દસ્સેય્યાસી’’તિ. સો ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા અત્તનો ગેહં ગન્ત્વા પુત્તદારં અનુસાસિત્વા સબ્બં સાપતેય્યં દસ્સેત્વા અત્તનો પબ્બજિતપરિક્ખારં ગહેત્વા તાપસસ્સ આગમનમગ્ગં ઓલોકેન્તોવ નિસીદિ. તાપસોપિ તથેવ આકાસેનાગન્ત્વા અન્તોનગરં પવિસિત્વા તસ્સ ગેહં પાવિસિ. સો તં સક્કચ્ચં પરિવિસિત્વા ‘‘ભન્તે, મયા કથં કાતબ્બ’’ન્તિ આહ. સો તં બહિનગરં નેત્વા હત્થે આદાય અત્તનો આનુભાવેન તત્થ નેત્વા પબ્બાજેત્વા પુનદિવસે તં તત્થેવ ઠપેત્વા ભત્તં આહરિત્વા દત્વા કસિણપરિકમ્મં આચિક્ખિ. સો કતિપાહેનેવ અભિઞ્ઞાસમાપત્તિયો નિબ્બત્તેત્વા સયમેવ પિણ્ડાય ચરતિ.
Itaropi bhuttapātarāso rājānaṃ upasaṅkamitvā ‘‘icchāmahaṃ, deva , pabbajitu’’nti āha. ‘‘Kiṃ kāraṇā pabbajissasī’’ti? ‘‘Kāmesu dosaṃ nekkhamme ca ānisaṃsaṃ disvā’’ti. ‘‘Tena hi pabbajāhi, pabbajitopi maṃ dasseyyāsī’’ti. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā attano gehaṃ gantvā puttadāraṃ anusāsitvā sabbaṃ sāpateyyaṃ dassetvā attano pabbajitaparikkhāraṃ gahetvā tāpasassa āgamanamaggaṃ olokentova nisīdi. Tāpasopi tatheva ākāsenāgantvā antonagaraṃ pavisitvā tassa gehaṃ pāvisi. So taṃ sakkaccaṃ parivisitvā ‘‘bhante, mayā kathaṃ kātabba’’nti āha. So taṃ bahinagaraṃ netvā hatthe ādāya attano ānubhāvena tattha netvā pabbājetvā punadivase taṃ tattheva ṭhapetvā bhattaṃ āharitvā datvā kasiṇaparikammaṃ ācikkhi. So katipāheneva abhiññāsamāpattiyo nibbattetvā sayameva piṇḍāya carati.
સો અપરભાગે ‘‘અહં રઞ્ઞો અત્તાનં દસ્સેતું પટિઞ્ઞં અદાસિં, દસ્સેસ્સામસ્સ અત્તાન’’ન્તિ ચિન્તેત્વા તાપસે વન્દિત્વા આકાસેન બારાણસિં ગન્ત્વા ભિક્ખં ચરન્તો રાજદ્વારં પાપુણિ. રાજા તં દિસ્વા સઞ્જાનિત્વા અન્તોનિવેસનં પવેસેત્વા સક્કારં કત્વા ‘‘ભન્તે, કુહિં વસથા’’તિ પુચ્છિ. ‘‘ઉત્તરહિમવન્તપદેસે કઞ્ચનપબ્બતન્તરે પવત્તાય સીદાનદિયા તીરે, મહારાજા’’તિ. ‘‘કિં પન, ભન્તે, એકકોવ તત્થ વસથ, ઉદાહુ અઞ્ઞેપિ અત્થી’’તિ. ‘‘કિં વદેસિ, મહારાજ, તત્થ દસસહસ્સા ઇસયો વસન્તિ, સબ્બેવ અભિઞ્ઞાસમાપત્તિલાભિનો’’તિ? રાજા તેસં ગુણં સુત્વા સબ્બેસં ભિક્ખં દાતુકામો અહોસિ. અથ નં રાજા આહ – ‘‘ભન્તે, અહં તેસં ઇસીનં ભિક્ખં દાતુકામોમ્હિ, કિં કરોમી’’તિ? ‘‘મહારાજ, તે ઇસયો જિવ્હાવિઞ્ઞેય્યરસે અગિદ્ધા, ન સક્કા ઇધાનેતુ’’ન્તિ. ‘‘ભન્તે, તુમ્હે નિસ્સાય તે ભોજેસ્સામિ, ઉપાયં મે આચિક્ખથા’’તિ. ‘‘તેન હિ, મહારાજ, સચે તેસં દાનં દાતુકામોસિ, ઇતો નિક્ખમિત્વા સીદાનદીતીરે વસન્તો તેસં દાનં દેહી’’તિ.
So aparabhāge ‘‘ahaṃ rañño attānaṃ dassetuṃ paṭiññaṃ adāsiṃ, dassessāmassa attāna’’nti cintetvā tāpase vanditvā ākāsena bārāṇasiṃ gantvā bhikkhaṃ caranto rājadvāraṃ pāpuṇi. Rājā taṃ disvā sañjānitvā antonivesanaṃ pavesetvā sakkāraṃ katvā ‘‘bhante, kuhiṃ vasathā’’ti pucchi. ‘‘Uttarahimavantapadese kañcanapabbatantare pavattāya sīdānadiyā tīre, mahārājā’’ti. ‘‘Kiṃ pana, bhante, ekakova tattha vasatha, udāhu aññepi atthī’’ti. ‘‘Kiṃ vadesi, mahārāja, tattha dasasahassā isayo vasanti, sabbeva abhiññāsamāpattilābhino’’ti? Rājā tesaṃ guṇaṃ sutvā sabbesaṃ bhikkhaṃ dātukāmo ahosi. Atha naṃ rājā āha – ‘‘bhante, ahaṃ tesaṃ isīnaṃ bhikkhaṃ dātukāmomhi, kiṃ karomī’’ti? ‘‘Mahārāja, te isayo jivhāviññeyyarase agiddhā, na sakkā idhānetu’’nti. ‘‘Bhante, tumhe nissāya te bhojessāmi, upāyaṃ me ācikkhathā’’ti. ‘‘Tena hi, mahārāja, sace tesaṃ dānaṃ dātukāmosi, ito nikkhamitvā sīdānadītīre vasanto tesaṃ dānaṃ dehī’’ti.
સો ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા સબ્બૂપકરણાનિ ગાહાપેત્વા ચતુરઙ્ગિનિયા સેનાય સદ્ધિં નિક્ખમિત્વા અત્તનો રજ્જસીમં પાપુણિ. અથ નં તાપસો અત્તનો આનુભાવેન સદ્ધિં સેનાય સીદાનદીતીરં નેત્વા નદીતીરે ખન્ધાવારં કારાપેત્વા આકાસેન અત્તનો વસનટ્ઠાનં ગન્ત્વા પુનદિવસે પચ્ચાગમિ. અથ નં રાજા સક્કચ્ચં ભોજેત્વા ‘‘સ્વે, ભન્તે, દસસહસ્સે ઇસયો આદાય ઇધેવ આગચ્છથા’’તિ આહ. સો ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા ગન્ત્વા પુનદિવસે ભિક્ખાચારવેલાય તેસં ઇસીનં આરોચેસિ ‘‘મારિસા, બારાણસિરાજા ‘તુમ્હાકં ભિક્ખં દસ્સામી’તિ આગન્ત્વા સીદાનદીતીરે નિસિન્નો સ્વે વો નિમન્તેતિ, તસ્સાનુકમ્પાય ખન્ધાવારં ગન્ત્વા ભિક્ખં ગણ્હથા’’તિ. તે ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા આકાસેન ગન્ત્વા ખન્ધાવારસ્સ અવિદૂરે ઓતરિંસુ. રાજા તે દિસ્વા પચ્ચુગ્ગમનં કત્વા ખન્ધાવારં પવેસેત્વા પઞ્ઞત્તાસનેસુ નિસીદાપેત્વા ઇસિગણં પણીતેનાહારેન સન્તપ્પેત્વા તેસં ઇરિયાપથે પસન્નો સ્વાતનાયપિ નિમન્તેસિ. એતેનુપાયેન દસન્નં તાપસસહસ્સાનં દસવસ્સસહસ્સાનિ દાનં અદાસિ. દદન્તો ચ તસ્મિંયેવ પદેસે નગરં માપેત્વા સસ્સકમ્મં કારેસિ. ન ખો પન, મહારાજ, તદા સો રાજા અઞ્ઞો અહોસિ, અથ ખો અહં સેટ્ઠોસ્મિ દાનેન, અહમેવ હિ તદા દાનેન સેટ્ઠો હુત્વા તં મહાદાનં દત્વા ઇમં પેતલોકં અતિક્કમિત્વા બ્રહ્મલોકે નિબ્બત્તિતું નાસક્ખિં. મયા દિન્નં પન દાનં ભુઞ્જિત્વા સબ્બેવ તે તાપસા કામાવચરં અતિક્કમિત્વા બ્રહ્મલોકે નિબ્બત્તા, ઇમિનાપેતં વેદિતબ્બં ‘‘બ્રહ્મચરિયવાસોવ મહપ્ફલો’’તિ.
So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā sabbūpakaraṇāni gāhāpetvā caturaṅginiyā senāya saddhiṃ nikkhamitvā attano rajjasīmaṃ pāpuṇi. Atha naṃ tāpaso attano ānubhāvena saddhiṃ senāya sīdānadītīraṃ netvā nadītīre khandhāvāraṃ kārāpetvā ākāsena attano vasanaṭṭhānaṃ gantvā punadivase paccāgami. Atha naṃ rājā sakkaccaṃ bhojetvā ‘‘sve, bhante, dasasahasse isayo ādāya idheva āgacchathā’’ti āha. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā gantvā punadivase bhikkhācāravelāya tesaṃ isīnaṃ ārocesi ‘‘mārisā, bārāṇasirājā ‘tumhākaṃ bhikkhaṃ dassāmī’ti āgantvā sīdānadītīre nisinno sve vo nimanteti, tassānukampāya khandhāvāraṃ gantvā bhikkhaṃ gaṇhathā’’ti. Te ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā ākāsena gantvā khandhāvārassa avidūre otariṃsu. Rājā te disvā paccuggamanaṃ katvā khandhāvāraṃ pavesetvā paññattāsanesu nisīdāpetvā isigaṇaṃ paṇītenāhārena santappetvā tesaṃ iriyāpathe pasanno svātanāyapi nimantesi. Etenupāyena dasannaṃ tāpasasahassānaṃ dasavassasahassāni dānaṃ adāsi. Dadanto ca tasmiṃyeva padese nagaraṃ māpetvā sassakammaṃ kāresi. Na kho pana, mahārāja, tadā so rājā añño ahosi, atha kho ahaṃ seṭṭhosmi dānena, ahameva hi tadā dānena seṭṭho hutvā taṃ mahādānaṃ datvā imaṃ petalokaṃ atikkamitvā brahmaloke nibbattituṃ nāsakkhiṃ. Mayā dinnaṃ pana dānaṃ bhuñjitvā sabbeva te tāpasā kāmāvacaraṃ atikkamitvā brahmaloke nibbattā, imināpetaṃ veditabbaṃ ‘‘brahmacariyavāsova mahapphalo’’ti.
એવં દાનેન અત્તનો સેટ્ઠભાવં પકાસેત્વા ઇતરેહિ તીહિ પદેહિ તેસં ઇસીનં ગુણં પકાસેતિ. તત્થ સંયમેનાતિ સીલેન. દમેનાતિ ઇન્દ્રિયદમેન. અનુત્તરન્તિ એતેહિ ગુણેહિ નિરન્તરં ઉત્તમં વતં સમાદાનં ચરિત્વા. પકિરચારીતિ ગણં પકિરિત્વા પટિક્ખિપિત્વા પહાય એકચારિકે, એકીભાવં ગતેતિ અત્થો. સમાહિતેતિ ઉપચારપ્પનાસમાધીહિ સમાહિતચિત્તે. એવરૂપે અહં તપસ્સિનો ઉપટ્ઠહિન્તિ દસ્સેતિ. અહં ઉજુગતન્તિ અહં, મહારાજ, તેસં દસસહસ્સાનં ઇસીનં અન્તરે કાયવઙ્કાદીનં અભાવેન ઉજુગતં એકમ્પિ નરં હીનજચ્ચો વા હોતુ જાતિસમ્પન્નો વા, જાતિં અવિચારેત્વા તેસં ગુણેસુ પસન્નમાનસો હુત્વા સબ્બમેવ અતિવેલં નમસ્સિસ્સં, નિચ્ચકાલમેવ નમસ્સિસ્સન્તિ વદતિ. કિં કારણા? કમ્મબન્ધૂ હિ માણવાતિ, સત્તા હિ નામેતે કમ્મબન્ધૂ કમ્મપટિસરણા, તેનેવ કારણેન સબ્બે વણ્ણાતિ વેદિતબ્બા.
Evaṃ dānena attano seṭṭhabhāvaṃ pakāsetvā itarehi tīhi padehi tesaṃ isīnaṃ guṇaṃ pakāseti. Tattha saṃyamenāti sīlena. Damenāti indriyadamena. Anuttaranti etehi guṇehi nirantaraṃ uttamaṃ vataṃ samādānaṃ caritvā. Pakiracārīti gaṇaṃ pakiritvā paṭikkhipitvā pahāya ekacārike, ekībhāvaṃ gateti attho. Samāhiteti upacārappanāsamādhīhi samāhitacitte. Evarūpe ahaṃ tapassino upaṭṭhahinti dasseti. Ahaṃ ujugatanti ahaṃ, mahārāja, tesaṃ dasasahassānaṃ isīnaṃ antare kāyavaṅkādīnaṃ abhāvena ujugataṃ ekampi naraṃ hīnajacco vā hotu jātisampanno vā, jātiṃ avicāretvā tesaṃ guṇesu pasannamānaso hutvā sabbameva ativelaṃ namassissaṃ, niccakālameva namassissanti vadati. Kiṃ kāraṇā? Kammabandhū hi māṇavāti, sattā hi nāmete kammabandhū kammapaṭisaraṇā, teneva kāraṇena sabbe vaṇṇāti veditabbā.
એવઞ્ચ પન વત્વા ‘‘કિઞ્ચાપિ, મહારાજ, દાનતો બ્રહ્મચરિયમેવ મહપ્ફલં, દ્વેપિ પનેતે મહાપુરિસવિતક્કાવ, તસ્મા દ્વીસુપિ અપ્પમત્તોવ હુત્વા દાનઞ્ચ દેહિ, સીલઞ્ચ રક્ખાહી’’તિ તં ઓવદિત્વા સકટ્ઠાનમેવ ગતો. તમત્થં પકાસેન્તો સત્થા આહ –
Evañca pana vatvā ‘‘kiñcāpi, mahārāja, dānato brahmacariyameva mahapphalaṃ, dvepi panete mahāpurisavitakkāva, tasmā dvīsupi appamattova hutvā dānañca dehi, sīlañca rakkhāhī’’ti taṃ ovaditvā sakaṭṭhānameva gato. Tamatthaṃ pakāsento satthā āha –
૪૪૦.
440.
‘‘ઇદં વત્વાન મઘવા, દેવરાજા સુજમ્પતિ;
‘‘Idaṃ vatvāna maghavā, devarājā sujampati;
વેદેહમનુસાસિત્વા, સગ્ગકાયં અપક્કમી’’તિ.
Vedehamanusāsitvā, saggakāyaṃ apakkamī’’ti.
તત્થ અપક્કમીતિ પક્કમિ, સુધમ્માદેવસભાયં નિસિન્નમેવ અત્તાનં દસ્સેસીતિ અત્થો.
Tattha apakkamīti pakkami, sudhammādevasabhāyaṃ nisinnameva attānaṃ dassesīti attho.
અથ નં દેવગણા આહંસુ ‘‘મહારાજ, નનુ ન પઞ્ઞાયિત્થ, કુહિં ગતત્થા’’તિ? ‘‘મારિસા મિથિલાયં નિમિરઞ્ઞો એકા કઙ્ખા ઉપ્પજ્જિ, તસ્સ પઞ્હં કથેત્વા તં રાજાનં નિક્કઙ્ખં કત્વા આગતોમ્હી’’તિ વત્વા પુન તં કારણં ગાથાય કથેતું આહ –
Atha naṃ devagaṇā āhaṃsu ‘‘mahārāja, nanu na paññāyittha, kuhiṃ gatatthā’’ti? ‘‘Mārisā mithilāyaṃ nimirañño ekā kaṅkhā uppajji, tassa pañhaṃ kathetvā taṃ rājānaṃ nikkaṅkhaṃ katvā āgatomhī’’ti vatvā puna taṃ kāraṇaṃ gāthāya kathetuṃ āha –
૪૪૧.
441.
‘‘ઇમં ભોન્તો નિસામેથ, યાવન્તેત્થ સમાગતા;
‘‘Imaṃ bhonto nisāmetha, yāvantettha samāgatā;
ધમ્મિકાનં મનુસ્સાનં, વણ્ણં ઉચ્ચાવચં બહું.
Dhammikānaṃ manussānaṃ, vaṇṇaṃ uccāvacaṃ bahuṃ.
૪૪૨.
442.
‘‘યથા અયં નિમિરાજા, પણ્ડિતો કુસલત્થિકો;
‘‘Yathā ayaṃ nimirājā, paṇḍito kusalatthiko;
રાજા સબ્બવિદેહાનં, અદા દાનં અરિન્દમો.
Rājā sabbavidehānaṃ, adā dānaṃ arindamo.
૪૪૩.
443.
‘‘તસ્સ તં દદતો દાનં, સઙ્કપ્પો ઉદપજ્જથ;