Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / உதா³ன-அட்ட²கதா² • Udāna-aṭṭhakathā

    3. பச்சவெக்க²ணஸுத்தவண்ணனா

    3. Paccavekkhaṇasuttavaṇṇanā

    53. ததியே அத்தனோ அனேகே பாபகே அகுஸலே த⁴ம்மே பஹீனேதி லோப⁴தோ³ஸமோஹவிபரீதமனஸிகாரஅஹிரிகானொத்தப்பகோதூ⁴பனாஹமக்க²பலாஸஇஸ்ஸாமச்ச²ரியமாயா- ஸாடெ²ய்யத²ம்ப⁴ஸாரம்ப⁴மானாதிமானமத³பமாத³தண்ஹாஅவிஜ்ஜாதிவிதா⁴குஸலமூலது³ச்சரிதஸங்கிலேஸவிஸம- ஸஞ்ஞாவிதக்கபபஞ்சசதுப்³பி³த⁴விபல்லாஸஆஸவஓக⁴யோக³க³ந்தா²க³திக³மனதண்ஹுபாதா³னபஞ்சவித⁴- சேதோகி²லபஞ்சசேதோவினிப³ந்த⁴னீவரணாபி⁴னந்த³னச²விவாத³- மூலதண்ஹாகாயஸத்தானுஸயஅட்ட²மிச்ச²த்தனவ- தண்ஹாமூலகத³ஸாகுஸலகம்மபத²த்³வாஸட்டி²தி³ட்டி²க³தஅட்ட²ஸததண்ஹாவிசரிதாதி³ப்பபே⁴தே³ அத்தனோ ஸந்தானே அனாதி³காலபவத்தே தி³யட்³ட⁴ஸஹஸ்ஸகிலேஸே தங்ஸஹக³தே சாபி அனேகே பாபகே லாமகே அகோஸல்லஸம்பூ⁴தட்டே²ன அகுஸலே த⁴ம்மே அனவஸேஸங் ஸஹ வாஸனாய போ³தி⁴மூலேயேவ பஹீனே அரியமக்³கே³ன ஸமுச்சி²ன்னே பச்சவெக்க²மானோ ‘‘அயம்பி மே கிலேஸோ பஹீனோ, அயம்பி மே கிலேஸோ பஹீனோ’’தி அனுபத³பச்சவெக்க²ணாய பச்சவெக்க²மானோ ப⁴க³வா நிஸின்னோ ஹோதி.

    53. Tatiye attano aneke pāpake akusale dhamme pahīneti lobhadosamohaviparītamanasikāraahirikānottappakodhūpanāhamakkhapalāsaissāmacchariyamāyā- sāṭheyyathambhasārambhamānātimānamadapamādataṇhāavijjātividhākusalamūladuccaritasaṃkilesavisama- saññāvitakkapapañcacatubbidhavipallāsaāsavaoghayogaganthāgatigamanataṇhupādānapañcavidha- cetokhilapañcacetovinibandhanīvaraṇābhinandanachavivāda- mūlataṇhākāyasattānusayaaṭṭhamicchattanava- taṇhāmūlakadasākusalakammapathadvāsaṭṭhidiṭṭhigataaṭṭhasatataṇhāvicaritādippabhede attano santāne anādikālapavatte diyaḍḍhasahassakilese taṃsahagate cāpi aneke pāpake lāmake akosallasambhūtaṭṭhena akusale dhamme anavasesaṃ saha vāsanāya bodhimūleyeva pahīne ariyamaggena samucchinne paccavekkhamāno ‘‘ayampi me kileso pahīno, ayampi me kileso pahīno’’ti anupadapaccavekkhaṇāya paccavekkhamāno bhagavā nisinno hoti.

    அனேகே ச குஸலே த⁴ம்மேதி ஸீலஸமாதி⁴பஞ்ஞாவிமுத்திவிமுத்திஞாணத³ஸ்ஸனங் சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா, சத்தாரோ ஸம்மப்பதா⁴னா, சத்தாரோ இத்³தி⁴பாதா³, சத்தாரோ அரியமக்³கா³, சத்தாரி ப²லானி, சதஸ்ஸோ படிஸம்பி⁴தா³, சதுயோனிபரிச்சே²த³கஞாணங், சத்தாரோ அரியவங்ஸா, சத்தாரி வேஸாரஜ்ஜஞாணானி, பஞ்ச பதா⁴னியங்கா³னி, பஞ்சங்கி³கோ ஸம்மாஸமாதி⁴, பஞ்சஞாணிகோ ஸம்மாஸமாதி⁴, பஞ்சிந்த்³ரியானி, பஞ்ச ப³லானி, பஞ்ச நிஸ்ஸாரணீயா தா⁴துயோ, பஞ்ச விமுத்தாயதனஞாணானி, பஞ்ச விமுத்திபரிபாசனீயா ஸஞ்ஞா, ச² அனுஸ்ஸதிட்டா²னானி, ச² கா³ரவா, ச² நிஸ்ஸாரணீயா தா⁴துயோ, ச² ஸததவிஹாரா, ச² அனுத்தரியானி, ச² நிப்³பே³த⁴பா⁴கி³யா பஞ்ஞா, ச² அபி⁴ஞ்ஞா, ச² அஸாதா⁴ரணஞாணானி, ஸத்த அபரிஹானியா த⁴ம்மா, ஸத்த அரியத⁴னானி, ஸத்த பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³, ஸத்த ஸப்புரிஸத⁴ம்மா, ஸத்த நிஜ்ஜரவத்தூ²னி, ஸத்த ஸஞ்ஞா, ஸத்த த³க்கி²ணெய்யபுக்³க³லதே³ஸனா, ஸத்த கீ²ணாஸவப³லதே³ஸனா, அட்ட² பஞ்ஞாபடிலாப⁴ஹேதுதே³ஸனா, அட்ட² ஸம்மத்தானி, அட்ட² லோகத⁴ம்மாதிக்கமா, அட்ட² ஆரம்ப⁴வத்தூ²னி, அட்ட² அக்க²ணதே³ஸனா, அட்ட² மஹாபுரிஸவிதக்கா, அட்ட² அபி⁴பா⁴யதனதே³ஸனா, அட்ட² விமொக்கா², நவ யோனிஸோமனஸிகாரமூலகா த⁴ம்மா, நவ பாரிஸுத்³தி⁴பதா⁴னியங்கா³னி, நவ ஸத்தாவாஸதே³ஸனா, நவ ஆகா⁴தப்படிவினயா, நவ ஸஞ்ஞா, நவ நானத்தானி, நவ அனுபுப்³ப³விஹாரா, த³ஸ நாத²கரணா த⁴ம்மா, த³ஸ கஸிணாயதனானி, த³ஸ குஸலகம்மபதா², த³ஸ ஸம்மத்தானி, த³ஸ அரியவாஸா, த³ஸ அஸெக்கா² த⁴ம்மா, த³ஸ ததா²க³தப³லானி, ஏகாத³ஸ மெத்தானிஸங்ஸா, த்³வாத³ஸ த⁴ம்மசக்காகாரா, தேரஸ து⁴தங்க³கு³ணா, சுத்³த³ஸ பு³த்³த⁴ஞாணானி, பன்னரஸ விமுத்திபரிபாசனீயா த⁴ம்மா, ஸோளஸவிதா⁴ ஆனாபானஸ்ஸதி, ஸோளஸ அபரந்தபனீயா த⁴ம்மா, அட்டா²ரஸ மஹாவிபஸ்ஸனா, அட்டா²ரஸ பு³த்³த⁴த⁴ம்மா, ஏகூனவீஸதி பச்சவெக்க²ணஞாணானி, சதுசத்தாலீஸ ஞாணவத்தூ²னி, பஞ்ஞாஸ உத³யப்³ப³யஞாணானி, பரோபஞ்ஞாஸ குஸலா த⁴ம்மா, ஸத்தஸத்ததி ஞாணவத்தூ²னி, சதுவீஸதிகோடிஸதஸஹஸ்ஸஸமாபத்திஸஞ்சாரிமஹாவஜிரஞாணங், அனந்தனயஸமந்தபட்டா²னபவிசயபச்சவெக்க²ணதே³ஸனாஞாணானி, ததா² அனந்தாஸு லோகதா⁴தூஸு அனந்தானங் ஸத்தானங் ஆஸயாதி³விபா⁴வனஞாணானி சாதி ஏவமாதி³கே அனேகே அத்தனோ குஸலே அனவஜ்ஜத⁴ம்மே அனந்தகாலங் பாரமிபரிபா⁴வனாய மக்³க³பா⁴வனாய ச பாரிபூரிங் வுத்³தி⁴ங் க³தே ‘‘இமேபி அனவஜ்ஜத⁴ம்மா மயி ஸங்விஜ்ஜந்தி, இமேபி அனவஜ்ஜத⁴ம்மா மயி ஸங்விஜ்ஜந்தீ’’தி ருசிவஸேன மனஸிகாராபி⁴முகே² பு³த்³த⁴கு³ணே வக்³க³வக்³கே³ புஞ்ஜபுஞ்ஜே கத்வா பச்சவெக்க²மானோ நிஸின்னோ ஹோதி. தே ச கோ² ஸபதே³ஸதோ ஏவ, ந நிப்பதே³ஸதோ. ஸப்³பே³ பு³த்³த⁴கு³ணே ப⁴க³வதாபி அனுபத³ங் அனவஸேஸதோ மனஸி காதுங் ந ஸக்கா அனந்தாபரிமெய்யபா⁴வதோ.

    Aneke ca kusale dhammeti sīlasamādhipaññāvimuttivimuttiñāṇadassanaṃ cattāro satipaṭṭhānā, cattāro sammappadhānā, cattāro iddhipādā, cattāro ariyamaggā, cattāri phalāni, catasso paṭisambhidā, catuyoniparicchedakañāṇaṃ, cattāro ariyavaṃsā, cattāri vesārajjañāṇāni, pañca padhāniyaṅgāni, pañcaṅgiko sammāsamādhi, pañcañāṇiko sammāsamādhi, pañcindriyāni, pañca balāni, pañca nissāraṇīyā dhātuyo, pañca vimuttāyatanañāṇāni, pañca vimuttiparipācanīyā saññā, cha anussatiṭṭhānāni, cha gāravā, cha nissāraṇīyā dhātuyo, cha satatavihārā, cha anuttariyāni, cha nibbedhabhāgiyā paññā, cha abhiññā, cha asādhāraṇañāṇāni, satta aparihāniyā dhammā, satta ariyadhanāni, satta bojjhaṅgā, satta sappurisadhammā, satta nijjaravatthūni, satta saññā, satta dakkhiṇeyyapuggaladesanā, satta khīṇāsavabaladesanā, aṭṭha paññāpaṭilābhahetudesanā, aṭṭha sammattāni, aṭṭha lokadhammātikkamā, aṭṭha ārambhavatthūni, aṭṭha akkhaṇadesanā, aṭṭha mahāpurisavitakkā, aṭṭha abhibhāyatanadesanā, aṭṭha vimokkhā, nava yonisomanasikāramūlakā dhammā, nava pārisuddhipadhāniyaṅgāni, nava sattāvāsadesanā, nava āghātappaṭivinayā, nava saññā, nava nānattāni, nava anupubbavihārā, dasa nāthakaraṇā dhammā, dasa kasiṇāyatanāni, dasa kusalakammapathā, dasa sammattāni, dasa ariyavāsā, dasa asekkhā dhammā, dasa tathāgatabalāni, ekādasa mettānisaṃsā, dvādasa dhammacakkākārā, terasa dhutaṅgaguṇā, cuddasa buddhañāṇāni, pannarasa vimuttiparipācanīyā dhammā, soḷasavidhā ānāpānassati, soḷasa aparantapanīyā dhammā, aṭṭhārasa mahāvipassanā, aṭṭhārasa buddhadhammā, ekūnavīsati paccavekkhaṇañāṇāni, catucattālīsa ñāṇavatthūni, paññāsa udayabbayañāṇāni, paropaññāsa kusalā dhammā, sattasattati ñāṇavatthūni, catuvīsatikoṭisatasahassasamāpattisañcārimahāvajirañāṇaṃ, anantanayasamantapaṭṭhānapavicayapaccavekkhaṇadesanāñāṇāni, tathā anantāsu lokadhātūsu anantānaṃ sattānaṃ āsayādivibhāvanañāṇāni cāti evamādike aneke attano kusale anavajjadhamme anantakālaṃ pāramiparibhāvanāya maggabhāvanāya ca pāripūriṃ vuddhiṃ gate ‘‘imepi anavajjadhammā mayi saṃvijjanti, imepi anavajjadhammā mayi saṃvijjantī’’ti rucivasena manasikārābhimukhe buddhaguṇe vaggavagge puñjapuñje katvā paccavekkhamāno nisinno hoti. Te ca kho sapadesato eva, na nippadesato. Sabbe buddhaguṇe bhagavatāpi anupadaṃ anavasesato manasi kātuṃ na sakkā anantāparimeyyabhāvato.

    வுத்தஞ்ஹேதங் –

    Vuttañhetaṃ –

    ‘‘பு³த்³தோ⁴பி பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴ணெய்ய வண்ணங்,

    ‘‘Buddhopi buddhassa bhaṇeyya vaṇṇaṃ,

    கப்பம்பி சே அஞ்ஞமபா⁴ஸமானோ;

    Kappampi ce aññamabhāsamāno;

    கீ²யேத² கப்போ சிரதீ³க⁴மந்தரே,

    Khīyetha kappo ciradīghamantare,

    வண்ணோ ந கீ²யேத² ததா²க³தஸ்ஸா’’தி.

    Vaṇṇo na khīyetha tathāgatassā’’ti.

    அபரம்பி வுத்தங் –

    Aparampi vuttaṃ –

    ‘‘அஸங்க்²யெய்யானி நாமானி, ஸகு³ணேன மஹேஸினோ;

    ‘‘Asaṅkhyeyyāni nāmāni, saguṇena mahesino;

    கு³ணேன நாமமுத்³தெ⁴ய்யங், அபி நாம ஸஹஸ்ஸதோ’’தி.

    Guṇena nāmamuddheyyaṃ, api nāma sahassato’’ti.

    ததா³ ஹி ப⁴க³வா பச்சா²ப⁴த்தங் பிண்ட³பாதப்படிக்கந்தோ விஹாரங் பவிஸித்வா க³ந்த⁴குடிப்பமுகே² ட²த்வா பி⁴க்கூ²ஸு வத்தங் த³ஸ்ஸெத்வா க³தேஸு மஹாக³ந்த⁴குடிங் பவிஸித்வா பஞ்ஞத்தவரபு³த்³தா⁴ஸனே நிஸின்னோ அத்தனோ அதீதஜாதிவிஸயங் ஞாணங் பேஸேஸி. அத²ஸ்ஸ தானி நிரந்தரங் பொங்கா²னுபொங்க²ங் அனந்தாபரிமாணப்பபே⁴தா³ உபட்ட²ஹிங்ஸு. ஸோ ‘‘ஏவங் மஹந்தஸ்ஸ நாம து³க்க²க்க²ந்த⁴ஸ்ஸ மூலபூ⁴தா இமே கிலேஸா’’தி கிலேஸவிஸயங் ஞாணாசாரங் பேஸெத்வா தே பஹானமுகே²ன அனுபத³ங் பச்சவெக்கி²த்வா ‘‘இமே வத கிலேஸா அனவஸேஸதோ மய்ஹங் ஸுட்டு² பஹீனா’’தி புன தேஸங் பஹானகரங் ஸாகாரங் ஸபரிவாரங் ஸஉத்³தே³ஸங் அரியமக்³க³ங் பச்சவெக்க²ந்தோ அனந்தாபரிமாணபே⁴தே³ அத்தனோ ஸீலாதி³அனவஜ்ஜத⁴ம்மே மனஸாகாஸி. தேன வுத்தங் –

    Tadā hi bhagavā pacchābhattaṃ piṇḍapātappaṭikkanto vihāraṃ pavisitvā gandhakuṭippamukhe ṭhatvā bhikkhūsu vattaṃ dassetvā gatesu mahāgandhakuṭiṃ pavisitvā paññattavarabuddhāsane nisinno attano atītajātivisayaṃ ñāṇaṃ pesesi. Athassa tāni nirantaraṃ poṅkhānupoṅkhaṃ anantāparimāṇappabhedā upaṭṭhahiṃsu. So ‘‘evaṃ mahantassa nāma dukkhakkhandhassa mūlabhūtā ime kilesā’’ti kilesavisayaṃ ñāṇācāraṃ pesetvā te pahānamukhena anupadaṃ paccavekkhitvā ‘‘ime vata kilesā anavasesato mayhaṃ suṭṭhu pahīnā’’ti puna tesaṃ pahānakaraṃ sākāraṃ saparivāraṃ sauddesaṃ ariyamaggaṃ paccavekkhanto anantāparimāṇabhede attano sīlādianavajjadhamme manasākāsi. Tena vuttaṃ –

    ‘‘தேன கோ² பன ஸமயேன ப⁴க³வா அத்தனோ அனேகே பாபகே அகுஸலே த⁴ம்மே பஹீனே பச்சவெக்க²மானோ நிஸின்னோ ஹோதி, அனேகே ச குஸலே த⁴ம்மே பா⁴வனாபாரிபூரிங் க³தே’’தி.

    ‘‘Tena kho pana samayena bhagavā attano aneke pāpake akusale dhamme pahīne paccavekkhamāno nisinno hoti, aneke ca kusale dhamme bhāvanāpāripūriṃ gate’’ti.

    ஏவங் பச்சவெக்கி²த்வா உப்பன்னபீதிஸோமனஸ்ஸுத்³தே³ஸபூ⁴தங் இமங் உதா³னங் உதா³னேஸி.

    Evaṃ paccavekkhitvā uppannapītisomanassuddesabhūtaṃ imaṃ udānaṃ udānesi.

    தத்த² அஹு புப்³பே³தி அரஹத்தமக்³க³ஞாணுப்பத்திதோ புப்³பே³ ஸப்³போ³பி சாயங் ராகா³தி³கோ கிலேஸக³ணோ மய்ஹங் ஸந்தானே அஹு ஆஸி, ந இமஸ்மிங் கிலேஸக³ணே கோசிபி கிலேஸோ நாஹோஸி. ததா³ நாஹூதி ததா³ தஸ்மிங் காலே அரியமக்³க³க்க²ணே ஸோ கிலேஸக³ணோ ந அஹு ந ஆஸி, தத்த² அணுமத்தோபி கிலேஸோ அக்³க³மக்³க³க்க²ணே அப்பஹீனோ நாம நத்தி². ‘‘ததோ நாஹூ’’திபி பட²ந்தி, ததோ அரஹத்தமக்³க³க்க²ணதோ பரங் நாஸீதி அத்தோ². நாஹு புப்³பே³தி யோ சாயங் மம அபரிமாணோ அனவஜ்ஜத⁴ம்மோ ஏதரஹி பா⁴வனாபாரிபூரிங் க³தோ உபலப்³ப⁴தி, ஸோபி அரியமக்³க³க்க²ணதோ புப்³பே³ ந அஹு ந ஆஸி. ததா³ அஹூதி யதா³ பன மே அக்³க³மக்³க³ஞாணங் உப்பன்னங், ததா³ ஸப்³போ³பி மே அனவஜ்ஜத⁴ம்மோ ஆஸி. அக்³க³மக்³கா³தி⁴க³மேன ஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸப்³பே³பி ஸப்³ப³ஞ்ஞுகு³ணா பு³த்³தா⁴னங் ஹத்த²க³தா ஏவ ஹொந்தி.

    Tattha ahu pubbeti arahattamaggañāṇuppattito pubbe sabbopi cāyaṃ rāgādiko kilesagaṇo mayhaṃ santāne ahu āsi, na imasmiṃ kilesagaṇe kocipi kileso nāhosi. Tadā nāhūti tadā tasmiṃ kāle ariyamaggakkhaṇe so kilesagaṇo na ahu na āsi, tattha aṇumattopi kileso aggamaggakkhaṇe appahīno nāma natthi. ‘‘Tato nāhū’’tipi paṭhanti, tato arahattamaggakkhaṇato paraṃ nāsīti attho. Nāhu pubbeti yo cāyaṃ mama aparimāṇo anavajjadhammo etarahi bhāvanāpāripūriṃ gato upalabbhati, sopi ariyamaggakkhaṇato pubbe na ahu na āsi. Tadā ahūti yadā pana me aggamaggañāṇaṃ uppannaṃ, tadā sabbopi me anavajjadhammo āsi. Aggamaggādhigamena hi saddhiṃ sabbepi sabbaññuguṇā buddhānaṃ hatthagatā eva honti.

    சாஹு ந ச ப⁴விஸ்ஸதி, ந சேதரஹி விஜ்ஜதீதி யோ பன ஸோ அனவஜ்ஜத⁴ம்மோ அரியமக்³கோ³ மய்ஹங் போ³தி⁴மண்டே³ உப்பன்னோ, யேன ஸப்³போ³ கிலேஸக³ணோ அனவஸேஸங் பஹீனோ, ஸோ யதா² மய்ஹங் மக்³க³க்க²ணதோ புப்³பே³ ந சாஹு ந ச அஹோஸி, ஏவங் அத்தனா பஹாதப்³ப³கிலேஸாபா⁴வதோ தே கிலேஸா விய அயம்பி ந ச ப⁴விஸ்ஸதி அனாக³தே ந உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி, ஏதரஹி பச்சுப்பன்னகாலேபி ந விஜ்ஜதி ந உபலப்³ப⁴தி அத்தனா கத்தப்³ப³கிச்சாபா⁴வதோ. ந ஹி அரியமக்³கோ³ அனேகவாரங் பவத்ததி. தேனேவாஹ – ‘‘ந பாரங் தி³கு³ணங் யந்தீ’’தி.

    Nacāhu na ca bhavissati, na cetarahi vijjatīti yo pana so anavajjadhammo ariyamaggo mayhaṃ bodhimaṇḍe uppanno, yena sabbo kilesagaṇo anavasesaṃ pahīno, so yathā mayhaṃ maggakkhaṇato pubbe na cāhu na ca ahosi, evaṃ attanā pahātabbakilesābhāvato te kilesā viya ayampi na ca bhavissati anāgate na uppajjissati, etarahi paccuppannakālepi na vijjati na upalabbhati attanā kattabbakiccābhāvato. Na hi ariyamaggo anekavāraṃ pavattati. Tenevāha – ‘‘na pāraṃ diguṇaṃ yantī’’ti.

    இதி ப⁴க³வா அரியமக்³கே³ன அத்தனோ ஸந்தானே அனவஸேஸங் பஹீனே அகுஸலே த⁴ம்மே பா⁴வனாபாரிபூரிங் க³தே அபரிமாணே அனவஜ்ஜத⁴ம்மே ச பச்சவெக்க²மானோ அத்துபனாயிகபீதிவேக³விஸ்ஸட்ட²ங் உதா³னங் உதா³னேஸி. புரிமாய கதா²ய புரிமவேஸாரஜ்ஜத்³வயமேவ கதி²தங், பச்சி²மத்³வயங் ஸம்மாஸம்போ³தி⁴யா பகாஸிதத்தா பகாஸிதமேவ ஹோதீதி.

    Iti bhagavā ariyamaggena attano santāne anavasesaṃ pahīne akusale dhamme bhāvanāpāripūriṃ gate aparimāṇe anavajjadhamme ca paccavekkhamāno attupanāyikapītivegavissaṭṭhaṃ udānaṃ udānesi. Purimāya kathāya purimavesārajjadvayameva kathitaṃ, pacchimadvayaṃ sammāsambodhiyā pakāsitattā pakāsitameva hotīti.

    ததியஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Tatiyasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / உதா³னபாளி • Udānapāḷi / 3. பச்சவெக்க²ணஸுத்தங் • 3. Paccavekkhaṇasuttaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact