Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga

    ૭. પાદુકવગ્ગો

    7. Pādukavaggo

    ૬૩૮. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ પાદુકારુળ્હસ્સ ધમ્મં દેસેન્તિ…પે॰….

    638. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū pādukāruḷhassa dhammaṃ desenti…pe….

    ‘‘ન પાદુકારુળ્હસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મં દેસેસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Napādukāruḷhassa agilānassa dhammaṃ desessāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.

    ન પાદુકારુળ્હસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મો દેસેતબ્બો. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ અક્કન્તસ્સ વા પટિમુક્કસ્સ વા ઓમુક્કસ્સ વા અગિલાનસ્સ ધમ્મં દેસેતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Na pādukāruḷhassa agilānassa dhammo desetabbo. Yo anādariyaṃ paṭicca akkantassa vā paṭimukkassa vā omukkassa vā agilānassa dhammaṃ deseti, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ…પે॰… આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Anāpatti asañcicca…pe… ādikammikassāti.

    પઠમસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Paṭhamasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૬૩૯. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ ઉપાહનારુળ્હસ્સ ધમ્મં દેસેન્તિ…પે॰….

    639. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū upāhanāruḷhassa dhammaṃ desenti…pe….

    ‘‘ન ઉપાહનારુળ્હસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મં દેસેસ્સામીતિ સિક્ખાકરણીયા’’તિ.

    ‘‘Na upāhanāruḷhassa agilānassa dhammaṃ desessāmīti sikkhākaraṇīyā’’ti.

    ન ઉપાહનારુળ્હસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મો દેસેતબ્બો. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ અક્કન્તસ્સ વા પટિમુક્કસ્સ વા ઓમુક્કસ્સ વા અગિલાનસ્સ ધમ્મં દેસેતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Na upāhanāruḷhassa agilānassa dhammo desetabbo. Yo anādariyaṃ paṭicca akkantassa vā paṭimukkassa vā omukkassa vā agilānassa dhammaṃ deseti, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ…પે॰… આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Anāpatti asañcicca…pe… ādikammikassāti.

    દુતિયસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Dutiyasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૬૪૦. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ યાનગતસ્સ ધમ્મં દેસેન્તિ…પે॰….

    640. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū yānagatassa dhammaṃ desenti…pe….

    ‘‘ન યાનગતસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મં દેસેસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Na yānagatassa agilānassa dhammaṃ desessāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.

    યાનં નામ વય્હં રથો સકટં સન્દમાનિકા સિવિકા પાટઙ્કી.

    Yānaṃ nāma vayhaṃ ratho sakaṭaṃ sandamānikā sivikā pāṭaṅkī.

    ન યાનગતસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મો દેસેતબ્બો. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ યાનગતસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મં દેસેતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Na yānagatassa agilānassa dhammo desetabbo. Yo anādariyaṃ paṭicca yānagatassa agilānassa dhammaṃ deseti, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ…પે॰… આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Anāpatti asañcicca…pe… ādikammikassāti.

    તતિયસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Tatiyasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૬૪૧. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ સયનગતસ્સ ધમ્મં દેસેન્તિ…પે॰….

    641. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū sayanagatassa dhammaṃ desenti…pe….

    ‘‘ન સયનગતસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મં દેસેસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Na sayanagatassa agilānassa dhammaṃ desessāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.

    ન સયનગતસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મો દેસેતબ્બો. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ અન્તમસો છમાયમ્પિ નિપન્નસ્સ સયનગતસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મં દેસેતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Na sayanagatassa agilānassa dhammo desetabbo. Yo anādariyaṃ paṭicca antamaso chamāyampi nipannassa sayanagatassa agilānassa dhammaṃ deseti, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ…પે॰… આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Anāpatti asañcicca…pe… ādikammikassāti.

    ચતુત્થસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Catutthasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૬૪૨. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ પલ્લત્થિકાય નિસિન્નસ્સ ધમ્મં દેસેન્તિ…પે॰….

    642. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū pallatthikāya nisinnassa dhammaṃ desenti…pe….

    ‘‘ન પલ્લત્થિકાય નિસિન્નસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મં દેસેસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Na pallatthikāya nisinnassa agilānassa dhammaṃ desessāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.

    ન પલ્લત્થિકાય નિસિન્નસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મો દેસેતબ્બો. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ હત્થપલ્લત્થિકાય વા દુસ્સપલ્લત્થિકાય વા નિસિન્નસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મં દેસેતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Na pallatthikāya nisinnassa agilānassa dhammo desetabbo. Yo anādariyaṃ paṭicca hatthapallatthikāya vā dussapallatthikāya vā nisinnassa agilānassa dhammaṃ deseti, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ…પે॰… આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Anāpatti asañcicca…pe… ādikammikassāti.

    પઞ્ચમસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Pañcamasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૬૪૩. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ વેઠિતસીસસ્સ ધમ્મં દેસેન્તિ…પે॰….

    643. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū veṭhitasīsassa dhammaṃ desenti…pe….

    ‘‘ન વેઠિતસીસસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મં દેસેસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Na veṭhitasīsassa agilānassa dhammaṃ desessāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.

    વેઠિતસીસો નામ કેસન્તં ન દસ્સાપેત્વા વેઠિતો હોતિ.

    Veṭhitasīso nāma kesantaṃ na dassāpetvā veṭhito hoti.

    ન વેઠિતસીસસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મો દેસેતબ્બો. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ વેઠિતસીસસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મં દેસેતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Na veṭhitasīsassa agilānassa dhammo desetabbo. Yo anādariyaṃ paṭicca veṭhitasīsassa agilānassa dhammaṃ deseti, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ, અસ્સતિયા, અજાનન્તસ્સ, ગિલાનસ્સ, કેસન્તં વિવરાપેત્વા દેસેતિ, આપદાસુ, ઉમ્મત્તકસ્સ, આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Anāpatti asañcicca, assatiyā, ajānantassa, gilānassa, kesantaṃ vivarāpetvā deseti, āpadāsu, ummattakassa, ādikammikassāti.

    છટ્ઠસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Chaṭṭhasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૬૪૪. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ ઓગુણ્ઠિતસીસસ્સ ધમ્મં દેસેન્તિ…પે॰….

    644. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū oguṇṭhitasīsassa dhammaṃ desenti…pe….

    ‘‘ન ઓગુણ્ઠિતસીસસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મં દેસેસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Na oguṇṭhitasīsassa agilānassa dhammaṃ desessāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.

    ઓગુણ્ઠિતસીસો નામ સસીસં પારુતો વુચ્ચતિ.

    Oguṇṭhitasīso nāma sasīsaṃ pāruto vuccati.

    ન ઓગુણ્ઠિતસીસસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મો દેસેતબ્બો. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ ઓગુણ્ઠિતસીસસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મં દેસેતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Na oguṇṭhitasīsassa agilānassa dhammo desetabbo. Yo anādariyaṃ paṭicca oguṇṭhitasīsassa agilānassa dhammaṃ deseti, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ, અસ્સતિયા, અજાનન્તસ્સ, ગિલાનસ્સ, સીસં વિવરાપેત્વા દેસેતિ, આપદાસુ, ઉમ્મત્તકસ્સ, આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Anāpatti asañcicca, assatiyā, ajānantassa, gilānassa, sīsaṃ vivarāpetvā deseti, āpadāsu, ummattakassa, ādikammikassāti.

    સત્તમસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Sattamasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૬૪૫. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ છમાય નિસીદિત્વા આસને નિસિન્નસ્સ ધમ્મં દેસેન્તિ…પે॰….

    645. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū chamāya nisīditvā āsane nisinnassa dhammaṃ desenti…pe….

    ‘‘ન છમાયં નિસીદિત્વા આસને નિસિન્નસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મં દેસેસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Na chamāyaṃ nisīditvā āsane nisinnassa agilānassa dhammaṃ desessāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.

    ન છમાયં નિસીદિત્વા 1 આસને નિસિન્નસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મો દેસેતબ્બો. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ છમાયં નિસીદિત્વા આસને નિસિન્નસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મં દેસેતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Na chamāyaṃ nisīditvā 2 āsane nisinnassa agilānassa dhammo desetabbo. Yo anādariyaṃ paṭicca chamāyaṃ nisīditvā āsane nisinnassa agilānassa dhammaṃ deseti, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ…પે॰… આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Anāpatti asañcicca…pe… ādikammikassāti.

    અટ્ઠમસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Aṭṭhamasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૬૪૬. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ નીચે આસને નિસીદિત્વા ઉચ્ચે આસને નિસિન્નસ્સ ધમ્મં દેસેન્તિ. યે તે ભિક્ખૂ અપ્પિચ્છા…પે॰… તે ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘કથઞ્હિ નામ છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ નીચે આસને નિસીદિત્વા ઉચ્ચે આસને નિસિન્નસ્સ ધમ્મં દેસેસ્સન્તી’’તિ…પે॰… સચ્ચં કિર તુમ્હે, ભિક્ખવે, નીચે આસને નિસીદિત્વા ઉચ્ચે આસને નિસિન્નસ્સ ધમ્મં દેસેથાતિ? ‘‘સચ્ચં, ભગવા’’તિ. વિગરહિ બુદ્ધો ભગવા…પે॰… કથઞ્હિ નામ તુમ્હે, મોઘપુરિસા, નીચે આસને નિસીદિત્વા ઉચ્ચે આસને નિસિન્નસ્સ ધમ્મં દેસેસ્સથ! નેતં, મોઘપુરિસા, અપ્પસન્નાનં વા પસાદાય…પે॰… વિગરહિત્વા…પે॰… ધમ્મિં કથં કત્વા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ –

    646. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū nīce āsane nisīditvā ucce āsane nisinnassa dhammaṃ desenti. Ye te bhikkhū appicchā…pe… te ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma chabbaggiyā bhikkhū nīce āsane nisīditvā ucce āsane nisinnassa dhammaṃ desessantī’’ti…pe… saccaṃ kira tumhe, bhikkhave, nīce āsane nisīditvā ucce āsane nisinnassa dhammaṃ desethāti? ‘‘Saccaṃ, bhagavā’’ti. Vigarahi buddho bhagavā…pe… kathañhi nāma tumhe, moghapurisā, nīce āsane nisīditvā ucce āsane nisinnassa dhammaṃ desessatha! Netaṃ, moghapurisā, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… vigarahitvā…pe… dhammiṃ kathaṃ katvā bhikkhū āmantesi –

    ૬૪૭. ‘‘ભૂતપુબ્બં , ભિક્ખવે, બારાણસિયં અઞ્ઞતરસ્સ છપકસ્સ 3 પજાપતિ ગબ્ભિની અહોસિ. અથ ખો, ભિક્ખવે, સા છપકી તં છપકં એતદવોચ – ‘ગબ્ભિનીમ્હિ, અય્યપુત્ત! ઇચ્છામિ અમ્બં ખાદિતુ’ન્તિ. ‘નત્થિ અમ્બં 4, અકાલો અમ્બસ્સા’તિ. ‘સચે ન લભિસ્સામિ મરિસ્સામી’તિ. તેન ખો પન સમયેન, રઞ્ઞો અમ્બો ધુવફલો હોતિ. અથ ખો, ભિક્ખવે, સો છપકો યેન સો અમ્બો તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા તં અમ્બં અભિરુહિત્વા નિલીનો અચ્છિ . અથ ખો, ભિક્ખવે, રાજા પુરોહિતેન બ્રાહ્મણેન સદ્ધિં યેન સો અમ્બો તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ઉચ્ચે આસને નિસીદિત્વા મન્તં પરિયાપુણાતિ . અથ ખો, ભિક્ખવે , તસ્સ છપકસ્સ એતદહોસિ – ‘યાવ અધમ્મિકો અયં રાજા, યત્ર હિ નામ ઉચ્ચે આસને નિસીદિત્વા મન્તં પરિયાપુણિસ્સતિ. અયઞ્ચ બ્રાહ્મણો અધમ્મિકો, યત્ર હિ નામ નીચે આસને નિસીદિત્વા ઉચ્ચે આસને નિસિન્નસ્સ મન્તં વાચેસ્સતિ. અહઞ્ચમ્હિ અધમ્મિકો, યોહં ઇત્થિયા કારણા રઞ્ઞો અમ્બં અવહરામિ. સબ્બમિદં ચરિમં કત’ન્તિ તત્થેવ પરિપતિ.

    647. ‘‘Bhūtapubbaṃ , bhikkhave, bārāṇasiyaṃ aññatarassa chapakassa 5 pajāpati gabbhinī ahosi. Atha kho, bhikkhave, sā chapakī taṃ chapakaṃ etadavoca – ‘gabbhinīmhi, ayyaputta! Icchāmi ambaṃ khāditu’nti. ‘Natthi ambaṃ 6, akālo ambassā’ti. ‘Sace na labhissāmi marissāmī’ti. Tena kho pana samayena, rañño ambo dhuvaphalo hoti. Atha kho, bhikkhave, so chapako yena so ambo tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā taṃ ambaṃ abhiruhitvā nilīno acchi . Atha kho, bhikkhave, rājā purohitena brāhmaṇena saddhiṃ yena so ambo tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā ucce āsane nisīditvā mantaṃ pariyāpuṇāti . Atha kho, bhikkhave , tassa chapakassa etadahosi – ‘yāva adhammiko ayaṃ rājā, yatra hi nāma ucce āsane nisīditvā mantaṃ pariyāpuṇissati. Ayañca brāhmaṇo adhammiko, yatra hi nāma nīce āsane nisīditvā ucce āsane nisinnassa mantaṃ vācessati. Ahañcamhi adhammiko, yohaṃ itthiyā kāraṇā rañño ambaṃ avaharāmi. Sabbamidaṃ carimaṃ kata’nti tattheva paripati.

    7 ‘‘ઉભો અત્થં ન જાનન્તિ, ઉભો ધમ્મં ન પસ્સરે;

    8 ‘‘Ubho atthaṃ na jānanti, ubho dhammaṃ na passare;

    યો ચાયં મન્તં વાચેતિ, યો ચાધમ્મેનધીયતિ.

    Yo cāyaṃ mantaṃ vāceti, yo cādhammenadhīyati.

    ‘‘સાલીનં ઓદનો ભુત્તો, સુચિમંસૂપસેચનો;

    ‘‘Sālīnaṃ odano bhutto, sucimaṃsūpasecano;

    તસ્મા ધમ્મે ન વત્તામિ, ધમ્મો અરિયેભિ વણ્ણિતો.

    Tasmā dhamme na vattāmi, dhammo ariyebhi vaṇṇito.

    ‘‘ધિરત્થુ તં ધનલાભં, યસલાભઞ્ચ બ્રાહ્મણ;

    ‘‘Dhiratthu taṃ dhanalābhaṃ, yasalābhañca brāhmaṇa;

    યા વુત્તિ વિનિપાતેન, અધમ્મચરણેન વા.

    Yā vutti vinipātena, adhammacaraṇena vā.

    ‘‘પરિબ્બજ મહાબ્રહ્મે, પચન્તઞ્ઞેપિ પાણિનો;

    ‘‘Paribbaja mahābrahme, pacantaññepi pāṇino;

    મા ત્વં અધમ્મો આચરિતો, અસ્મા કુમ્ભમિવાભિદા’’તિ.

    Mā tvaṃ adhammo ācarito, asmā kumbhamivābhidā’’ti.

    ‘‘તદાપિ મે, ભિક્ખવે, અમનાપા નીચે આસને નિસીદિત્વા ઉચ્ચે આસને નિસિન્નસ્સ મન્તં વાચેતું, કિમઙ્ગ પન એતરહિ ન અમનાપા ભવિસ્સતિ નીચે આસને નિસીદિત્વા ઉચ્ચે આસને નિસિન્નસ્સ ધમ્મં દેસેતું. નેતં, ભિક્ખવે, અપ્પસન્નાનં વા પસાદાય…પે॰… એવઞ્ચ પન, ભિક્ખવે, ઇમં સિક્ખાપદં ઉદ્દિસેય્યાથ –

    ‘‘Tadāpi me, bhikkhave, amanāpā nīce āsane nisīditvā ucce āsane nisinnassa mantaṃ vācetuṃ, kimaṅga pana etarahi na amanāpā bhavissati nīce āsane nisīditvā ucce āsane nisinnassa dhammaṃ desetuṃ. Netaṃ, bhikkhave, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… evañca pana, bhikkhave, imaṃ sikkhāpadaṃ uddiseyyātha –

    ‘‘ન નીચે આસને નિસીદિત્વા ઉચ્ચે આસને નિસિન્નસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મં દેસેસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Na nīce āsane nisīditvā ucce āsane nisinnassa agilānassa dhammaṃ desessāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.

    ન નીચે આસને નિસીદિત્વા ઉચ્ચે આસને નિસિન્નસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મો દેસેતબ્બો. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ નીચે આસને નિસીદિત્વા ઉચ્ચે આસને નિસિન્નસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મં દેસેતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Na nīce āsane nisīditvā ucce āsane nisinnassa agilānassa dhammo desetabbo. Yo anādariyaṃ paṭicca nīce āsane nisīditvā ucce āsane nisinnassa agilānassa dhammaṃ deseti, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ…પે॰… આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Anāpatti asañcicca…pe… ādikammikassāti.

    નવમસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Navamasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૬૪૮. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ ઠિતા નિસિન્નસ્સ ધમ્મં દેસેન્તિ…પે॰….

    648. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū ṭhitā nisinnassa dhammaṃ desenti…pe….

    ‘‘ન ઠિતો નિસિન્નસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મં દેસેસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Naṭhito nisinnassa agilānassa dhammaṃ desessāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.

    ન ઠિતેન નિસિન્નસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મો દેસેતબ્બો. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ ઠિતો નિસિન્નસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મં દેસેતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Na ṭhitena nisinnassa agilānassa dhammo desetabbo. Yo anādariyaṃ paṭicca ṭhito nisinnassa agilānassa dhammaṃ deseti, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ…પે॰… આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Anāpatti asañcicca…pe… ādikammikassāti.

    દસમસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Dasamasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૬૪૯. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ પચ્છતો ગચ્છન્તા પુરતો ગચ્છન્તસ્સ ધમ્મં દેસેન્તિ…પે॰….

    649. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū pacchato gacchantā purato gacchantassa dhammaṃ desenti…pe….

    ‘‘ન પચ્છતો ગચ્છન્તો પુરતો ગચ્છન્તસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મં દેસેસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Na pacchato gacchanto purato gacchantassa agilānassa dhammaṃ desessāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.

    ન પચ્છતો ગચ્છન્તેન પુરતો ગચ્છન્તસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મો દેસેતબ્બો. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ પચ્છતો ગચ્છન્તો પુરતો ગચ્છન્તસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મં દેસેતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Na pacchato gacchantena purato gacchantassa agilānassa dhammo desetabbo. Yo anādariyaṃ paṭicca pacchato gacchanto purato gacchantassa agilānassa dhammaṃ deseti, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ…પે॰… આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Anāpatti asañcicca…pe… ādikammikassāti.

    એકાદસમસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Ekādasamasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૬૫૦. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ ઉપ્પથેન ગચ્છન્તા પથેન ગચ્છન્તસ્સ ધમ્મં દેસેન્તિ…પે॰….

    650. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū uppathena gacchantā pathena gacchantassa dhammaṃ desenti…pe….

    ‘‘ન ઉપ્પથેન ગચ્છન્તો પથેન ગચ્છન્તસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મં દેસેસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Na uppathena gacchanto pathena gacchantassa agilānassa dhammaṃ desessāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.

    ન ઉપ્પથેન ગચ્છન્તેન પથેન ગચ્છન્તસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મો દેસેતબ્બો. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ ઉપ્પથેન ગચ્છન્તો પથેન ગચ્છન્તસ્સ અગિલાનસ્સ ધમ્મં દેસેતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Na uppathena gacchantena pathena gacchantassa agilānassa dhammo desetabbo. Yo anādariyaṃ paṭicca uppathena gacchanto pathena gacchantassa agilānassa dhammaṃ deseti, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ…પે॰… આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Anāpatti asañcicca…pe… ādikammikassāti.

    દ્વાદસમસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Dvādasamasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૬૫૧. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ ઠિતા ઉચ્ચારમ્પિ પસ્સાવમ્પિ કરોન્તિ…પે॰….

    651. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū ṭhitā uccārampi passāvampi karonti…pe….

    ‘‘ન ઠિતો અગિલાનો ઉચ્ચારં વા પસ્સાવં વા કરિસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Na ṭhito agilāno uccāraṃ vā passāvaṃ vā karissāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.

    ન ઠિતેન અગિલાનેન ઉચ્ચારો વા પસ્સાવો વા કાતબ્બો. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ ઠિતો અગિલાનો ઉચ્ચારં વા પસ્સાવં વા કરોતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Na ṭhitena agilānena uccāro vā passāvo vā kātabbo. Yo anādariyaṃ paṭicca ṭhito agilāno uccāraṃ vā passāvaṃ vā karoti, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ…પે॰… આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Anāpatti asañcicca…pe… ādikammikassāti.

    તેરસમસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Terasamasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૬૫૨. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ હરિતે ઉચ્ચારમ્પિ પસ્સાવમ્પિ ખેળમ્પિ કરોન્તિ…પે॰….

    652. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū harite uccārampi passāvampi kheḷampi karonti…pe….

    ‘‘ન હરિતે અગિલાનો ઉચ્ચારં વા પસ્સાવં વા ખેળં વા કરિસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Na harite agilāno uccāraṃ vā passāvaṃ vā kheḷaṃ vā karissāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.

    ન હરિતે અગિલાનેન ઉચ્ચારો વા પસ્સાવો વા ખેળો વા કાતબ્બો. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ હરિતે અગિલાનો ઉચ્ચારં વા પસ્સાવં વા ખેળં વા કરોતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Na harite agilānena uccāro vā passāvo vā kheḷo vā kātabbo. Yo anādariyaṃ paṭicca harite agilāno uccāraṃ vā passāvaṃ vā kheḷaṃ vā karoti, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ, અસ્સતિયા, અજાનન્તસ્સ, ગિલાનસ્સ, અપ્પહરિતે કતો હરિતં ઓત્થરતિ, આપદાસુ, ઉમ્મત્તકસ્સ, આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Anāpatti asañcicca, assatiyā, ajānantassa, gilānassa, appaharite kato haritaṃ ottharati, āpadāsu, ummattakassa, ādikammikassāti.

    ચુદ્દસમસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Cuddasamasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    ૬૫૩. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ ઉદકે ઉચ્ચારમ્પિ પસ્સાવમ્પિ ખેળમ્પિ કરોન્તિ. મનુસ્સા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘કથઞ્હિ નામ સમણા સક્યપુત્તિયા ઉદકે ઉચ્ચારમ્પિ પસ્સાવમ્પિ ખેળમ્પિ કરિસ્સન્તિ, સેય્યથાપિ ગિહી કામભોગિનો’’તિ! અસ્સોસું ખો ભિક્ખૂ તેસં મનુસ્સાનં ઉજ્ઝાયન્તાનં ખિય્યન્તાનં વિપાચેન્તાનં. યે તે ભિક્ખૂ અપ્પિચ્છા…પે॰… તે ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘કથઞ્હિ નામ છબ્બગ્ગિયા ભિક્ખૂ ઉદકે ઉચ્ચારમ્પિ પસ્સાવમ્પિ ખેળમ્પિ કરિસ્સન્તી’’તિ…પે॰… સચ્ચં કિર તુમ્હે, ભિક્ખવે, ઉદકે ઉચ્ચારમ્પિ પસ્સાવમ્પિ ખેળમ્પિ કરોથાતિ? ‘‘સચ્ચં, ભગવા’’તિ. વિગરહિ બુદ્ધો ભગવા…પે॰… કથઞ્હિ નામ તુમ્હે, મોઘપુરિસા, ઉદકે ઉચ્ચારમ્પિ પસ્સાવમ્પિ ખેળમ્પિ કરિસ્સથ! નેતં, મોઘપુરિસા, અપ્પસન્નાનં વા પસાદાય…પે॰… એવઞ્ચ પન, ભિક્ખવે, ઇમં સિક્ખાપદં ઉદ્દિસેય્યાથ –

    653. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena chabbaggiyā bhikkhū udake uccārampi passāvampi kheḷampi karonti. Manussā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma samaṇā sakyaputtiyā udake uccārampi passāvampi kheḷampi karissanti, seyyathāpi gihī kāmabhogino’’ti! Assosuṃ kho bhikkhū tesaṃ manussānaṃ ujjhāyantānaṃ khiyyantānaṃ vipācentānaṃ. Ye te bhikkhū appicchā…pe… te ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma chabbaggiyā bhikkhū udake uccārampi passāvampi kheḷampi karissantī’’ti…pe… saccaṃ kira tumhe, bhikkhave, udake uccārampi passāvampi kheḷampi karothāti? ‘‘Saccaṃ, bhagavā’’ti. Vigarahi buddho bhagavā…pe… kathañhi nāma tumhe, moghapurisā, udake uccārampi passāvampi kheḷampi karissatha! Netaṃ, moghapurisā, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… evañca pana, bhikkhave, imaṃ sikkhāpadaṃ uddiseyyātha –

    ‘‘ન ઉદકે ઉચ્ચારં વા પસ્સાવં વા ખેળં વા કરિસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Na udake uccāraṃ vā passāvaṃ vā kheḷaṃ vā karissāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.

    એવઞ્ચિદં ભગવતા ભિક્ખૂનં સિક્ખાપદં પઞ્ઞત્તં હોતિ.

    Evañcidaṃ bhagavatā bhikkhūnaṃ sikkhāpadaṃ paññattaṃ hoti.

    ૬૫૪. તેન ખો પન સમયેન ગિલાના ભિક્ખૂ ઉદકે ઉચ્ચારમ્પિ પસ્સાવમ્પિ ખેળમ્પિ કાતું કુક્કુચ્ચાયન્તિ. ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. અથ ખો ભગવા એતસ્મિં નિદાને એતસ્મિં પકરણે ધમ્મિં કથં કત્વા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, ગિલાનેન ભિક્ખુના ઉદકે ઉચ્ચારમ્પિ પસ્સાવમ્પિ ખેળમ્પિ કાતું. એવઞ્ચ પન, ભિક્ખવે, ઇમં સિક્ખાપદં ઉદ્દિસેય્યાથ –

    654. Tena kho pana samayena gilānā bhikkhū udake uccārampi passāvampi kheḷampi kātuṃ kukkuccāyanti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Atha kho bhagavā etasmiṃ nidāne etasmiṃ pakaraṇe dhammiṃ kathaṃ katvā bhikkhū āmantesi – ‘‘anujānāmi, bhikkhave, gilānena bhikkhunā udake uccārampi passāvampi kheḷampi kātuṃ. Evañca pana, bhikkhave, imaṃ sikkhāpadaṃ uddiseyyātha –

    ‘‘ન ઉદકે અગિલાનો ઉચ્ચારં વા પસ્સાવં વા ખેળં વા કરિસ્સામીતિ સિક્ખા કરણીયા’’તિ.

    ‘‘Na udake agilāno uccāraṃ vā passāvaṃ vā kheḷaṃ vā karissāmīti sikkhā karaṇīyā’’ti.

    ન ઉદકે અગિલાનેન ઉચ્ચારો વા પસ્સાવો વા ખેળો વા કાતબ્બો. યો અનાદરિયં પટિચ્ચ ઉદકે અગિલાનો ઉચ્ચારં વા પસ્સાવં વા ખેળં વા કરોતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સ.

    Na udake agilānena uccāro vā passāvo vā kheḷo vā kātabbo. Yo anādariyaṃ paṭicca udake agilāno uccāraṃ vā passāvaṃ vā kheḷaṃ vā karoti, āpatti dukkaṭassa.

    અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ, અસ્સતિયા, અજાનન્તસ્સ, ગિલાનસ્સ, થલે કતો ઉદકં ઓત્થરતિ, આપદાસુ, ઉમ્મત્તકસ્સ, ખિત્તચિત્તસ્સ, વેદનાટ્ટસ્સ, આદિકમ્મિકસ્સાતિ.

    Anāpatti asañcicca, assatiyā, ajānantassa, gilānassa, thale kato udakaṃ ottharati, āpadāsu, ummattakassa, khittacittassa, vedanāṭṭassa, ādikammikassāti.

    પન્નરસમસિક્ખાપદં નિટ્ઠિતં.

    Pannarasamasikkhāpadaṃ niṭṭhitaṃ.

    પાદુકવગ્ગો સત્તમો.

    Pādukavaggo sattamo.

    ઉદ્દિટ્ઠા ખો, આયસ્મન્તો, સેખિયા ધમ્મા. તત્થાયસ્મન્તે પુચ્છામિ – ‘‘કચ્ચિત્થ પરિસુદ્ધા’’? દુતિયમ્પિ પુચ્છામિ – ‘‘કચ્ચિત્થ પરિસુદ્ધા’’? તતિયમ્પિ પુચ્છામિ – ‘‘કચ્ચિત્થ પરિસુદ્ધા’’? પરિસુદ્ધેત્થાયસ્મન્તો, તસ્મા તુણ્હી, એવમેતં ધારયામીતિ.

    Uddiṭṭhā kho, āyasmanto, sekhiyā dhammā. Tatthāyasmante pucchāmi – ‘‘kaccittha parisuddhā’’? Dutiyampi pucchāmi – ‘‘kaccittha parisuddhā’’? Tatiyampi pucchāmi – ‘‘kaccittha parisuddhā’’? Parisuddhetthāyasmanto, tasmā tuṇhī, evametaṃ dhārayāmīti.

    સેખિયા નિટ્ઠિતા.

    Sekhiyā niṭṭhitā.

    સેખિયકણ્ડં નિટ્ઠિતં.

    Sekhiyakaṇḍaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. નિસિન્નેન (અટ્ઠકથા)
    2. nisinnena (aṭṭhakathā)
    3. છવકસ્સ (સ્યા॰)
    4. અમ્બો (સ્યા॰)
    5. chavakassa (syā.)
    6. ambo (syā.)
    7. ઇમા ગાથાયો જા॰ ૧.૪.૩૩-૩૫ જાતકે અઞ્ઞથા દિસ્સન્તિ
    8. imā gāthāyo jā. 1.4.33-35 jātake aññathā dissanti



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૭. પાદુકવગ્ગવણ્ણના • 7. Pādukavaggavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૭. પાદુકવગ્ગવણ્ણના • 7. Pādukavaggavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૭. પાદુકવગ્ગવણ્ણના • 7. Pādukavaggavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૭. પાદુકવગ્ગવણ્ણના • 7. Pādukavaggavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૭. પાદુકવગ્ગ-અત્થયોજના • 7. Pādukavagga-atthayojanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact