Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā |
પઞ્ચકવારવણ્ણના
Pañcakavāravaṇṇanā
૩૨૫. પઞ્ચકેસુ પઞ્ચ પુગ્ગલા નિયતાતિ આનન્તરિયાનમેવેતં ગહણં. પઞ્ચ છેદનકા આપત્તિયો નામ પમાણાતિક્કન્તે મઞ્ચપીઠે નિસીદનકણ્ડુપ્પટિચ્છાદિવસ્સિકસાટિકાસુ સુગતચીવરે ચ વેદિતબ્બા. પઞ્ચહાકારેહીતિ અલજ્જિતા, અઞ્ઞાણતા, કુક્કુચ્ચપ્પકતતા, અકપ્પિયે કપ્પિયસઞ્ઞિતા, કપ્પિયે અકપ્પિયસઞ્ઞિતાતિ ઇમેહિ પઞ્ચહિ. પઞ્ચ આપત્તિયો મુસાવાદપચ્ચયાતિ પારાજિકથુલ્લચ્ચયદુક્કટસઙ્ઘાદિસેસપાચિત્તિયા. અનામન્તચારોતિ ‘‘સન્તં ભિક્ખું અનાપુચ્છા પુરેભત્તં પચ્છાભત્તં કુલેસુ ચારિત્તં આપજ્જેય્યા’’તિ ઇમસ્સ આપુચ્છિત્વા ચારસ્સ અભાવો. અનધિટ્ઠાનન્તિ ‘‘ગણભોજને અઞ્ઞત્ર સમયા’’તિ વુત્તં સમયં અધિટ્ઠહિત્વા ભોજનં અધિટ્ઠાનં નામ; તથા અકરણં અનધિટ્ઠાનં. અવિકપ્પના નામ યા પરમ્પરભોજને વિકપ્પના વુત્તા, તસ્સા અકરણં. ઇમાનિ હિ પઞ્ચ પિણ્ડપાતિકસ્સ ધુતઙ્ગેનેવ પટિક્ખિત્તાનિ. ઉસ્સઙ્કિતપરિસઙ્કિતોતિ યે પસ્સન્તિ, યે સુણન્તિ, તેહિ ઉસ્સઙ્કિતો ચેવ પરિસઙ્કિતો ચ. અપિ અકુપ્પધમ્મો ખીણાસવોપિ સમાનો, તસ્મા અગોચરા પરિહરિતબ્બા. ન હિ એતેસુ સન્દિસ્સમાનો અયસતો વા ગરહતો વા મુચ્ચતિ. સોસાનિકન્તિ સુસાને પતિતકં. પાપણિકન્તિ આપણદ્વારે પતિતકં. થૂપચીવરન્તિ વમ્મિકં પરિક્ખિપિત્વા બલિકમ્મકતં. આભિસેકિકન્તિ નહાનટ્ઠાને વા રઞ્ઞો અભિસેકટ્ઠાને વા છડ્ડિતચીવરં. ભતપટિયાભતન્તિ સુસાનં નેત્વા પુન આનીતકં. પઞ્ચ મહાચોરા ઉત્તરિમનુસ્સધમ્મે વુત્તા.
325.Pañcakesupañca puggalā niyatāti ānantariyānamevetaṃ gahaṇaṃ. Pañca chedanakā āpattiyo nāma pamāṇātikkante mañcapīṭhe nisīdanakaṇḍuppaṭicchādivassikasāṭikāsu sugatacīvare ca veditabbā. Pañcahākārehīti alajjitā, aññāṇatā, kukkuccappakatatā, akappiye kappiyasaññitā, kappiye akappiyasaññitāti imehi pañcahi. Pañca āpattiyo musāvādapaccayāti pārājikathullaccayadukkaṭasaṅghādisesapācittiyā. Anāmantacāroti ‘‘santaṃ bhikkhuṃ anāpucchā purebhattaṃ pacchābhattaṃ kulesu cārittaṃ āpajjeyyā’’ti imassa āpucchitvā cārassa abhāvo. Anadhiṭṭhānanti ‘‘gaṇabhojane aññatra samayā’’ti vuttaṃ samayaṃ adhiṭṭhahitvā bhojanaṃ adhiṭṭhānaṃ nāma; tathā akaraṇaṃ anadhiṭṭhānaṃ. Avikappanā nāma yā paramparabhojane vikappanā vuttā, tassā akaraṇaṃ. Imāni hi pañca piṇḍapātikassa dhutaṅgeneva paṭikkhittāni. Ussaṅkitaparisaṅkitoti ye passanti, ye suṇanti, tehi ussaṅkito ceva parisaṅkito ca. Api akuppadhammo khīṇāsavopi samāno, tasmā agocarā pariharitabbā. Na hi etesu sandissamāno ayasato vā garahato vā muccati. Sosānikanti susāne patitakaṃ. Pāpaṇikanti āpaṇadvāre patitakaṃ. Thūpacīvaranti vammikaṃ parikkhipitvā balikammakataṃ. Ābhisekikanti nahānaṭṭhāne vā rañño abhisekaṭṭhāne vā chaḍḍitacīvaraṃ. Bhatapaṭiyābhatanti susānaṃ netvā puna ānītakaṃ. Pañca mahācorā uttarimanussadhamme vuttā.
પઞ્ચાપત્તિયો કાયતો સમુટ્ઠન્તીતિ પઠમેન આપત્તિસમુટ્ઠાનેન પઞ્ચ આપત્તિયો આપજ્જતિ, ‘‘ભિક્ખુ કપ્પિયસઞ્ઞી સઞ્ઞાચિકાય કુટિં કરોતી’’તિ એવં અન્તરપેય્યાલે વુત્તાપત્તિયો. પઞ્ચ આપત્તિયો કાયતો ચ વાચતો ચાતિ તતિયેન આપત્તિસમુટ્ઠાનેન પઞ્ચ આપત્તિયો આપજ્જતિ, ‘‘ભિક્ખુ કપ્પિયસઞ્ઞી સંવિદહિત્વા કુટિં કરોતી’’તિ એવં તત્થેવ વુત્તા આપત્તિયો. દેસનાગામિનિયોતિ ઠપેત્વા પારાજિકઞ્ચ સઙ્ઘાદિસેસઞ્ચ અવસેસા.
Pañcāpattiyo kāyato samuṭṭhantīti paṭhamena āpattisamuṭṭhānena pañca āpattiyo āpajjati, ‘‘bhikkhu kappiyasaññī saññācikāya kuṭiṃ karotī’’ti evaṃ antarapeyyāle vuttāpattiyo. Pañca āpattiyo kāyato ca vācato cāti tatiyena āpattisamuṭṭhānena pañca āpattiyo āpajjati, ‘‘bhikkhu kappiyasaññī saṃvidahitvā kuṭiṃ karotī’’ti evaṃ tattheva vuttā āpattiyo. Desanāgāminiyoti ṭhapetvā pārājikañca saṅghādisesañca avasesā.
પઞ્ચ કમ્માનીતિ તજ્જનીયનિયસ્સપબ્બાજનીયપટિસારણીયાનિ ચત્તારિ ઉક્ખેપનીયઞ્ચ તિવિધમ્પિ એકન્તિ પઞ્ચ. યાવતતિયકે પઞ્ચાતિ ઉક્ખિત્તાનુવત્તિકાય ભિક્ખુનિયા યાવતતિયં સમનુભાસનાય અપ્પટિનિસ્સજ્જન્તિયા પારાજિકં થુલ્લચ્ચયં દુક્કટન્તિ તિસ્સો , ભેદકાનુવત્તકાદિસમનુભાસનાસુ સઙ્ઘાદિસેસો, પાપિકાય દિટ્ઠિયા અપ્પટિનિસ્સગ્ગે પાચિત્તિયં. અદિન્નન્તિ અઞ્ઞેન અદિન્નં. અવિદિતન્તિ પટિગ્ગણ્હામીતિ ચેતનાય અભાવેન અવિદિતં. અકપ્પિયન્તિ પઞ્ચહિ સમણકપ્પેહિ અકપ્પિયકતં; યં વા પનઞ્ઞમ્પિ અકપ્પિયમંસં અકપ્પિયભોજનં. અકતાતિરિત્તન્તિ પવારેત્વા અતિરિત્તં અકતં. સમજ્જદાનન્તિ નટસમજ્જાદિદાનં. ઉસભદાનન્તિ ગોગણસ્સ અન્તરે ઉસભવિસ્સજ્જનં. ચિત્તકમ્મદાનન્તિ આવાસં કારેત્વા તત્થ ચિત્તકમ્મં કારેતું વટ્ટતિ. ઇદં પન પટિભાનચિત્તકમ્મદાનં સન્ધાય વુત્તં. ઇમાનિ હિ પઞ્ચ કિઞ્ચાપિ લોકસ્સ પુઞ્ઞસમ્મતાનિ, અથ ખો અપુઞ્ઞાનિ અકુસલાનિયેવ . ઉપ્પન્નં પટિભાનન્તિ એત્થ પટિભાનન્તિ કથેતુકમ્યતા વુચ્ચતિ. ઇમે પઞ્ચ દુપ્પટિવિનોદયાતિ ન સુપટિવિનોદયા; ઉપાયેન પન કારણેન અનુરૂપાહિ પચ્ચવેક્ખનાઅનુસાસનાદીહિ સક્કા પટિવિનોદેતુન્તિ અત્થો.
Pañca kammānīti tajjanīyaniyassapabbājanīyapaṭisāraṇīyāni cattāri ukkhepanīyañca tividhampi ekanti pañca. Yāvatatiyake pañcāti ukkhittānuvattikāya bhikkhuniyā yāvatatiyaṃ samanubhāsanāya appaṭinissajjantiyā pārājikaṃ thullaccayaṃ dukkaṭanti tisso , bhedakānuvattakādisamanubhāsanāsu saṅghādiseso, pāpikāya diṭṭhiyā appaṭinissagge pācittiyaṃ. Adinnanti aññena adinnaṃ. Aviditanti paṭiggaṇhāmīti cetanāya abhāvena aviditaṃ. Akappiyanti pañcahi samaṇakappehi akappiyakataṃ; yaṃ vā panaññampi akappiyamaṃsaṃ akappiyabhojanaṃ. Akatātirittanti pavāretvā atirittaṃ akataṃ. Samajjadānanti naṭasamajjādidānaṃ. Usabhadānanti gogaṇassa antare usabhavissajjanaṃ. Cittakammadānanti āvāsaṃ kāretvā tattha cittakammaṃ kāretuṃ vaṭṭati. Idaṃ pana paṭibhānacittakammadānaṃ sandhāya vuttaṃ. Imāni hi pañca kiñcāpi lokassa puññasammatāni, atha kho apuññāni akusalāniyeva . Uppannaṃ paṭibhānanti ettha paṭibhānanti kathetukamyatā vuccati. Ime pañca duppaṭivinodayāti na supaṭivinodayā; upāyena pana kāraṇena anurūpāhi paccavekkhanāanusāsanādīhi sakkā paṭivinodetunti attho.
સકચિત્તં પસીદતીતિ એત્થ ઇમાનિ વત્થૂનિ – કટઅન્ધકારવાસી ફુસ્સદેવત્થેરો કિર ચેતિયઙ્ગણં સમ્મજ્જિત્વા એકંસં ઉત્તરાસઙ્ગં કરિત્વા સિન્દુવારકુસુમસન્થતમિવ સમવિપ્પકિણ્ણવાલિકં ચેતિયઙ્ગણં ઓલોકેન્તો બુદ્ધારમ્મણં પીતિપામોજ્જં ઉપ્પાદેત્વા અટ્ઠાસિ. તસ્મિં ખણે મારો પબ્બતપાદે નિબ્બત્તકાળમક્કટો વિય હુત્વા ચેતિયઙ્ગણે ગોમયં વિપ્પકિરન્તો ગતો. થેરો નાસક્ખિ અરહત્તં પાપુણિતું, સમ્મજ્જિત્વા અગમાસિ. દુતિયદિવસેપિ જરગ્ગવો હુત્વા તાદિસમેવ વિપ્પકારં અકાસિ. તતિયદિવસે વઙ્કપાદં મનુસ્સત્તભાવં નિમ્મિનિત્વા પાદેન પરિકસન્તો અગમાસિ. થેરો ‘‘એવરૂપો બીભચ્છપુરિસો સમન્તા યોજનપ્પમાણેસુ ગોચરગામેસુ નત્થિ, સિયા નુ ખો મારો’’તિ ચિન્તેત્વા ‘‘મારોસિ ત્વ’’ન્તિ આહ. ‘‘આમ, ભન્તે, મારોમ્હિ, ન દાનિ તે વઞ્ચેતું અસક્ખિ’’ન્તિ. ‘‘દિટ્ઠપુબ્બો તયા તથાગતો’’તિ? ‘‘આમ, દિટ્ઠપુબ્બો’’તિ. ‘‘મારો નામ મહાનુભાવો હોતિ, ઇઙ્ઘ તાવ બુદ્ધસ્સ ભગવતો અત્તભાવસદિસં અત્તભાવં નિમ્મિનાહી’’તિ? ‘‘ન સક્કા, ભન્તે, તાદિસં રૂપં નિમ્મિનિતું; અપિચ ખો પન તંસરિક્ખકં પતિરૂપકં નિમ્મિનિસ્સામી’’તિ સકભાવં વિજહિત્વા બુદ્ધરૂપસદિસેન અત્તભાવેન અટ્ઠાસિ . થેરો મારં ઓલોકેત્વા ‘‘અયં તાવ સરાગદોસમોહો એવં સોભતિ, કથં નુ ખો ભગવા ન સોભતિ સબ્બસો વીતરાગદોસમોહો’’તિ બુદ્ધારમ્મણં પીતિં પટિલભિત્વા વિપસ્સનં વડ્ઢેત્વા અરહત્તં પાપુણિ. મારો ‘‘વઞ્ચિતોમ્હિ તયા, ભન્તે’’તિ આહ. થેરોપિ ‘‘કિં અત્થિ જરમાર, તાદિસં વઞ્ચેતુ’’ન્તિ આહ. લોકન્તરવિહારેપિ દત્તો નામ દહરભિક્ખુ ચેતિયઙ્ગણં સમ્મજ્જિત્વા ઓલોકેન્તો ઓદાતકસિણં પટિલભિ. અટ્ઠ સમાપત્તિયો નિબ્બત્તેસિ. તતો વિપસ્સનં વડ્ઢેત્વા ફલત્તયં સચ્છાકાસિ.
Sakacittaṃ pasīdatīti ettha imāni vatthūni – kaṭaandhakāravāsī phussadevatthero kira cetiyaṅgaṇaṃ sammajjitvā ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ karitvā sinduvārakusumasanthatamiva samavippakiṇṇavālikaṃ cetiyaṅgaṇaṃ olokento buddhārammaṇaṃ pītipāmojjaṃ uppādetvā aṭṭhāsi. Tasmiṃ khaṇe māro pabbatapāde nibbattakāḷamakkaṭo viya hutvā cetiyaṅgaṇe gomayaṃ vippakiranto gato. Thero nāsakkhi arahattaṃ pāpuṇituṃ, sammajjitvā agamāsi. Dutiyadivasepi jaraggavo hutvā tādisameva vippakāraṃ akāsi. Tatiyadivase vaṅkapādaṃ manussattabhāvaṃ nimminitvā pādena parikasanto agamāsi. Thero ‘‘evarūpo bībhacchapuriso samantā yojanappamāṇesu gocaragāmesu natthi, siyā nu kho māro’’ti cintetvā ‘‘mārosi tva’’nti āha. ‘‘Āma, bhante, māromhi, na dāni te vañcetuṃ asakkhi’’nti. ‘‘Diṭṭhapubbo tayā tathāgato’’ti? ‘‘Āma, diṭṭhapubbo’’ti. ‘‘Māro nāma mahānubhāvo hoti, iṅgha tāva buddhassa bhagavato attabhāvasadisaṃ attabhāvaṃ nimmināhī’’ti? ‘‘Na sakkā, bhante, tādisaṃ rūpaṃ nimminituṃ; apica kho pana taṃsarikkhakaṃ patirūpakaṃ nimminissāmī’’ti sakabhāvaṃ vijahitvā buddharūpasadisena attabhāvena aṭṭhāsi . Thero māraṃ oloketvā ‘‘ayaṃ tāva sarāgadosamoho evaṃ sobhati, kathaṃ nu kho bhagavā na sobhati sabbaso vītarāgadosamoho’’ti buddhārammaṇaṃ pītiṃ paṭilabhitvā vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ pāpuṇi. Māro ‘‘vañcitomhi tayā, bhante’’ti āha. Theropi ‘‘kiṃ atthi jaramāra, tādisaṃ vañcetu’’nti āha. Lokantaravihārepi datto nāma daharabhikkhu cetiyaṅgaṇaṃ sammajjitvā olokento odātakasiṇaṃ paṭilabhi. Aṭṭha samāpattiyo nibbattesi. Tato vipassanaṃ vaḍḍhetvā phalattayaṃ sacchākāsi.
પરચિત્તં પસીદતીતિ એત્થ ઇમાનિ વત્થૂનિ – તિસ્સો નામ દહરભિક્ખુ જમ્બુકોલચેતિયઙ્ગણં સમ્મજ્જિત્વા સઙ્કારછડ્ડનિં હત્થેન ગહેત્વાવ અટ્ઠાસિ . તસ્મિં ખણે તિસ્સદત્તત્થેરો નામ નાવાતો ઓરુય્હ ચેતિયઙ્ગણં ઓલોકેન્તો ભાવિતચિત્તેન સમ્મટ્ઠટ્ઠાનન્તિ ઞત્વા પઞ્હાસહસ્સં પુચ્છિ, ઇતરો સબ્બં વિસ્સજ્જેસિ. અઞ્ઞતરસ્મિમ્પિ વિહારે થેરો ચેતિયઙ્ગણં સમ્મજ્જિત્વા વત્તં પરિચ્છિન્દિ. યોનકવિસયતો ચેતિયવન્દકા ચત્તારો થેરા આગન્ત્વા ચેતિયઙ્ગણં દિસ્વા અન્તો અપ્પવિસિત્વા દ્વારેયેવ ઠત્વા એકો થેરો અટ્ઠ કપ્પે અનુસ્સરિ, એકો સોળસ, એકો વીસતિ, એકો તિંસ કપ્પે અનુસ્સરિ.
Paracittaṃpasīdatīti ettha imāni vatthūni – tisso nāma daharabhikkhu jambukolacetiyaṅgaṇaṃ sammajjitvā saṅkārachaḍḍaniṃ hatthena gahetvāva aṭṭhāsi . Tasmiṃ khaṇe tissadattatthero nāma nāvāto oruyha cetiyaṅgaṇaṃ olokento bhāvitacittena sammaṭṭhaṭṭhānanti ñatvā pañhāsahassaṃ pucchi, itaro sabbaṃ vissajjesi. Aññatarasmimpi vihāre thero cetiyaṅgaṇaṃ sammajjitvā vattaṃ paricchindi. Yonakavisayato cetiyavandakā cattāro therā āgantvā cetiyaṅgaṇaṃ disvā anto appavisitvā dvāreyeva ṭhatvā eko thero aṭṭha kappe anussari, eko soḷasa, eko vīsati, eko tiṃsa kappe anussari.
દેવતા અત્તમના હોન્તીતિ એત્થ ઇદં વત્થુ – એકસ્મિં કિર વિહારે એકો ભિક્ખુ ચેતિયઙ્ગણઞ્ચ બોધિયઙ્ગણઞ્ચ સમ્મજ્જિત્વા નહાયિતું ગતો. દેવતા ‘‘ઇમસ્સ વિહારસ્સ કતકાલતો પટ્ઠાય એવં વત્તં પૂરેત્વા સમ્મટ્ઠપુબ્બો ભિક્ખુ નત્થી’’તિ પસન્નચિત્તા પુપ્ફહત્થા અટ્ઠંસુ. થેરો આગન્ત્વા ‘‘કતરગામવાસિકાત્થા’’તિ આહ. ‘‘ભન્તે, ઇધેવ વસામ, ઇમસ્સ વિહારસ્સ કતકાલતો પટ્ઠાય એવં વત્તં પૂરેત્વા સમ્મટ્ઠપુબ્બો ભિક્ખુ નત્થીતિ તુમ્હાકં, ભન્તે, વત્તે પસીદિત્વા પુપ્ફહત્થા ઠિતામ્હા’’તિ દેવતા આહંસુ.
Devatā attamanā hontīti ettha idaṃ vatthu – ekasmiṃ kira vihāre eko bhikkhu cetiyaṅgaṇañca bodhiyaṅgaṇañca sammajjitvā nahāyituṃ gato. Devatā ‘‘imassa vihārassa katakālato paṭṭhāya evaṃ vattaṃ pūretvā sammaṭṭhapubbo bhikkhu natthī’’ti pasannacittā pupphahatthā aṭṭhaṃsu. Thero āgantvā ‘‘kataragāmavāsikātthā’’ti āha. ‘‘Bhante, idheva vasāma, imassa vihārassa katakālato paṭṭhāya evaṃ vattaṃ pūretvā sammaṭṭhapubbo bhikkhu natthīti tumhākaṃ, bhante, vatte pasīditvā pupphahatthā ṭhitāmhā’’ti devatā āhaṃsu.
પાસાદિકસંવત્તનિકન્તિ એત્થ ઇદં વત્થુ – એકં કિર અમચ્ચપુત્તં અભયત્થેરઞ્ચ આરબ્ભ અયં કથા ઉદપાદિ ‘‘કિં નુ ખો અમચ્ચપુત્તો પાસાદિકો, અભયત્થેરોતિ ઉભોપિ ને એકસ્મિં ઠાને ઓલોકેસ્સામા’’તિ. ઞાતકા અમચ્ચપુત્તં અલઙ્કરિત્વા મહાચેતિયં વન્દાપેસ્સામાતિ અગમંસુ. થેરમાતાપિ પાસાદિકં ચીવરં કારેત્વા પુત્તસ્સ પહિણિ, ‘‘પુત્તો મે કેસે છિન્દાપેત્વા ઇમં ચીવરં પારુપિત્વા ભિક્ખુસઙ્ઘપરિવુતો મહાચેતિયં વન્દતૂ’’તિ. અમચ્ચપુત્તો ઞાતિપરિવુતો પાચીનદ્વારેન ચેતિયઙ્ગણં આરુળ્હો, અભયત્થેરો ભિક્ખુસઙ્ઘપરિવુતો દક્ખિણદ્વારેન ચેતિયઙ્ગણં આરુહિત્વા ચેતિયઙ્ગણે તેન સદ્ધિં સમાગન્ત્વા આહ – ‘‘કિં ત્વં, આવુસો, મહલ્લકત્થેરસ્સ સમ્મટ્ઠટ્ઠાને કચવરં છડ્ડેત્વા મયા સદ્ધિં યુગગ્ગાહં ગણ્હાસી’’તિ. અતીતત્તભાવે કિર અભયત્થેરો મહલ્લકત્થેરો નામ હુત્વા ગોચરગામે ચેતિયઙ્ગણં સમ્મજ્જિ, અમચ્ચપુત્તો મહાઉપાસકો હુત્વા સમ્મટ્ઠટ્ઠાને કચવરં ગહેત્વા છડ્ડેસિ.
Pāsādikasaṃvattanikanti ettha idaṃ vatthu – ekaṃ kira amaccaputtaṃ abhayattherañca ārabbha ayaṃ kathā udapādi ‘‘kiṃ nu kho amaccaputto pāsādiko, abhayattheroti ubhopi ne ekasmiṃ ṭhāne olokessāmā’’ti. Ñātakā amaccaputtaṃ alaṅkaritvā mahācetiyaṃ vandāpessāmāti agamaṃsu. Theramātāpi pāsādikaṃ cīvaraṃ kāretvā puttassa pahiṇi, ‘‘putto me kese chindāpetvā imaṃ cīvaraṃ pārupitvā bhikkhusaṅghaparivuto mahācetiyaṃ vandatū’’ti. Amaccaputto ñātiparivuto pācīnadvārena cetiyaṅgaṇaṃ āruḷho, abhayatthero bhikkhusaṅghaparivuto dakkhiṇadvārena cetiyaṅgaṇaṃ āruhitvā cetiyaṅgaṇe tena saddhiṃ samāgantvā āha – ‘‘kiṃ tvaṃ, āvuso, mahallakattherassa sammaṭṭhaṭṭhāne kacavaraṃ chaḍḍetvā mayā saddhiṃ yugaggāhaṃ gaṇhāsī’’ti. Atītattabhāve kira abhayatthero mahallakatthero nāma hutvā gocaragāme cetiyaṅgaṇaṃ sammajji, amaccaputto mahāupāsako hutvā sammaṭṭhaṭṭhāne kacavaraṃ gahetvā chaḍḍesi.
સત્થુસાસનં કતં હોતીતિ ઇદં સમ્મજ્જનવત્તં નામ બુદ્ધેહિ વણ્ણિતં, તસ્મા તં કરોન્તેન સત્થુસાસનં કતં હોતિ. તત્રિદં વત્થુ – આયસ્મા કિર સારિપુત્તો હિમવન્તં ગન્ત્વા એકસ્મિં પબ્ભારે અસમ્મજ્જિત્વાવ નિરોધં સમાપજ્જિત્વા નિસીદિ. ભગવા આવજ્જન્તો થેરસ્સ અસમ્મજ્જિત્વા નિસિન્નભાવં ઞત્વા આકાસેન ગન્ત્વા થેરસ્સ પુરતો અસમ્મટ્ઠટ્ઠાને પાદાનિ દસ્સેત્વા પચ્ચાગઞ્છિ. થેરો સમાપત્તિતો વુટ્ઠિતો ભગવતો પાદાનિ દિસ્વા બલવહિરોત્તપ્પં પચ્ચુપટ્ઠાપેત્વા જણ્ણુકેહિ પતિટ્ઠાય ‘‘અસમ્મજ્જિત્વા નિસિન્નભાવં વત મે સત્થા અઞ્ઞાસિ, સઙ્ઘમજ્ઝે દાનિ ચોદનં કારેસ્સામી’’તિ દસબલસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા વન્દિત્વા નિસીદિ. ભગવા ‘‘કુહિં ગતોસિ, સારિપુત્તા’’તિ વત્વા ‘‘ન પતિરૂપં દાનિ તે મય્હં અનન્તરે ઠાને ઠત્વા વિચરન્તસ્સ અસમ્મજ્જિત્વા નિસીદિતુ’’ન્તિ આહ. તતો પટ્ઠાય થેરો ગણ્ઠિકપટિમુઞ્ચનટ્ઠાનેપિ તિટ્ઠન્તો પાદેન કચવરં વિયૂહિત્વાવ તિટ્ઠતિ.
Satthusāsanaṃ kataṃ hotīti idaṃ sammajjanavattaṃ nāma buddhehi vaṇṇitaṃ, tasmā taṃ karontena satthusāsanaṃ kataṃ hoti. Tatridaṃ vatthu – āyasmā kira sāriputto himavantaṃ gantvā ekasmiṃ pabbhāre asammajjitvāva nirodhaṃ samāpajjitvā nisīdi. Bhagavā āvajjanto therassa asammajjitvā nisinnabhāvaṃ ñatvā ākāsena gantvā therassa purato asammaṭṭhaṭṭhāne pādāni dassetvā paccāgañchi. Thero samāpattito vuṭṭhito bhagavato pādāni disvā balavahirottappaṃ paccupaṭṭhāpetvā jaṇṇukehi patiṭṭhāya ‘‘asammajjitvā nisinnabhāvaṃ vata me satthā aññāsi, saṅghamajjhe dāni codanaṃ kāressāmī’’ti dasabalassa santikaṃ gantvā vanditvā nisīdi. Bhagavā ‘‘kuhiṃ gatosi, sāriputtā’’ti vatvā ‘‘na patirūpaṃ dāni te mayhaṃ anantare ṭhāne ṭhatvā vicarantassa asammajjitvā nisīditu’’nti āha. Tato paṭṭhāya thero gaṇṭhikapaṭimuñcanaṭṭhānepi tiṭṭhanto pādena kacavaraṃ viyūhitvāva tiṭṭhati.
અત્તનો ભાસપરિયન્તં ન ઉગ્ગણ્હાતીતિ ‘‘ઇમસ્મિં વત્થુસ્મિં એત્તકં સુત્તં ઉપલબ્ભતિ, એત્તકો વિનિચ્છયો, એત્તકં સુત્તઞ્ચ વિનિચ્છયઞ્ચ વક્ખામી’’તિ એવં અત્તનો ભાસપરિયન્તં ન ઉગ્ગણ્હાતિ. ‘‘અયં ચોદકસ્સ પુરિમકથા, અયં પચ્છિમકથા, અયં ચુદિતકસ્સ પુરિમકથા, અયં પચ્છિમકથા, એત્તકં ગય્હૂપગં, એત્તકં ન ગય્હૂપગ’’ન્તિ એવં અનુગ્ગણ્હન્તો પન પરસ્સ ભાસપરિયન્તં ન ઉગ્ગણ્હાતિ નામ. આપત્તિં ન જાનાતીતિ પારાજિકં વા સઙ્ઘાદિસેસં વાતિ સત્તન્નં આપત્તિક્ખન્ધાનં નાનાકરણં ન જાનાતિ. મૂલન્તિ દ્વે આપત્તિયા મૂલાનિ કાયો ચ વાચા ચ, તાનિ ન જાનાતિ. સમુદયન્તિ છ આપત્તિસમુટ્ઠાનાનિ આપત્તિસમુદયો નામ, તાનિ ન જાનાતિ. પારાજિકાદીનં વત્થું ન જાનાતીતિપિ વુત્તં હોતિ. નિરોધન્તિ અયં આપત્તિ દેસનાય નિરુજ્ઝતિ, વૂપસમ્મતિ, અયં વુટ્ઠાનેનાતિ એવં આપત્તિનિરોધં ન જાનાતિ. સત્ત સમથે અજાનન્તો પન આપત્તિનિરોધગામિનિપટિપદં ન જાનાતિ.
Attano bhāsapariyantaṃ na uggaṇhātīti ‘‘imasmiṃ vatthusmiṃ ettakaṃ suttaṃ upalabbhati, ettako vinicchayo, ettakaṃ suttañca vinicchayañca vakkhāmī’’ti evaṃ attano bhāsapariyantaṃ na uggaṇhāti. ‘‘Ayaṃ codakassa purimakathā, ayaṃ pacchimakathā, ayaṃ cuditakassa purimakathā, ayaṃ pacchimakathā, ettakaṃ gayhūpagaṃ, ettakaṃ na gayhūpaga’’nti evaṃ anuggaṇhanto pana parassa bhāsapariyantaṃ na uggaṇhāti nāma. Āpattiṃ na jānātīti pārājikaṃ vā saṅghādisesaṃ vāti sattannaṃ āpattikkhandhānaṃ nānākaraṇaṃ na jānāti. Mūlanti dve āpattiyā mūlāni kāyo ca vācā ca, tāni na jānāti. Samudayanti cha āpattisamuṭṭhānāni āpattisamudayo nāma, tāni na jānāti. Pārājikādīnaṃ vatthuṃ na jānātītipi vuttaṃ hoti. Nirodhanti ayaṃ āpatti desanāya nirujjhati, vūpasammati, ayaṃ vuṭṭhānenāti evaṃ āpattinirodhaṃ na jānāti. Satta samathe ajānanto pana āpattinirodhagāminipaṭipadaṃ na jānāti.
અધિકરણપઞ્ચકે અધિકરણં નામ ચત્તારિ અધિકરણાનિ. અધિકરણસ્સ મૂલં નામ તેત્તિંસ મૂલાનિ – વિવાદાધિકરણસ્સ દ્વાદસ મૂલાનિ, અનુવાદાધિકરણસ્સ ચુદ્દસ, આપત્તાધિકરણસ્સ છ, કિચ્ચાધિકરણસ્સ એકં; તાનિ પરતો આવિ ભવિસ્સન્તિ. અધિકરણસમુદયો નામ અધિકરણસમુટ્ઠાનં. વિવાદાધિકરણં અટ્ઠારસ ભેદકરવત્થૂનિ નિસ્સાય ઉપ્પજ્જતિ; અનુવાદાધિકરણં ચતસ્સો વિપત્તિયો; આપત્તાધિકરણં સત્તાપત્તિક્ખન્ધે; કિચ્ચાધિકરણં ચત્તારિ સઙ્ઘકિચ્ચાનીતિ ઇમં વિભાગં ન જાનાતીતિ અત્થો . અધિકરણનિરોધં ન જાનાતીતિ ધમ્મેન વિનયેન સત્થુસાસનેન મૂલામૂલં ગન્ત્વા વિનિચ્છયસમથં પાપેતું ન સક્કોતિ ; ‘‘ઇદં અધિકરણં દ્વીહિ, ઇદં ચતૂહિ, ઇદં તીહિ ઇદં એકેન સમથેન સમ્મતી’’તિ એવં સત્ત સમથે અજાનન્તો પન અધિકરણનિરોધગામિનિપટિપદં ન જાનાતિ નામ. વત્થું ન જાનાતીતિ ‘‘ઇદં પારાજિકસ્સ વત્થુ, ઇદં સઙ્ઘાદિસેસસ્સા’’તિ એવં સત્તન્નં આપત્તિક્ખન્ધાનં વત્થું ન જાનાતિ. નિદાનન્તિ ‘‘સત્તન્નં નિદાનાનં ઇદં સિક્ખાપદં એત્થ પઞ્ઞત્તં, ઇદં એત્થા’’તિ ન જાનાતિ. પઞ્ઞત્તિં ન જાનાતીતિ તસ્મિં તસ્મિં સિક્ખાપદે પઠમપઞ્ઞત્તિં ન જાનાતિ. અનુપઞ્ઞત્તિન્તિ પુનપ્પુનં પઞ્ઞત્તિં ન જાનાતિ. અનુસન્ધિવચનપથન્તિ કથાનુસન્ધિ-વિનિચ્છયાનુસન્ધિવસેન વત્થું ન જાનાતિ. ઞત્તિં ન જાનાતીતિ સબ્બેન સબ્બં ઞત્તિં ન જાનાતિ. ઞત્તિયા કરણં ન જાનાતીતિ ઞત્તિકિચ્ચં ન જાનાતિ, ઓસારણાદીસુ નવસુ ઠાનેસુ ઞત્તિકમ્મં નામ હોતિ, ઞત્તિદુતિયઞત્તિચતુત્થકમ્મેસુ ઞત્તિયા કમ્મપ્પત્તો હુત્વા તિટ્ઠતીતિ ન જાનાતિ. ન પુબ્બકુસલો હોતિ ન અપરકુસલોતિ પુબ્બે કથેતબ્બઞ્ચ પચ્છા કથેતબ્બઞ્ચ ન જાનાતિ, ઞત્તિ નામ પુબ્બે ઠપેતબ્બા, પચ્છા ન ઠપેતબ્બાતિપિ ન જાનાતિ. અકાલઞ્ઞૂ ચ હોતીતિ કાલં ન જાનાતિ, અનજ્ઝિટ્ઠો અયાચિતો ભાસતિ, ઞત્તિકાલમ્પિ ઞત્તિખેત્તમ્પિ ઞત્તિઓકાસમ્પિ ન જાનાતિ.
Adhikaraṇapañcake adhikaraṇaṃ nāma cattāri adhikaraṇāni. Adhikaraṇassa mūlaṃ nāma tettiṃsa mūlāni – vivādādhikaraṇassa dvādasa mūlāni, anuvādādhikaraṇassa cuddasa, āpattādhikaraṇassa cha, kiccādhikaraṇassa ekaṃ; tāni parato āvi bhavissanti. Adhikaraṇasamudayo nāma adhikaraṇasamuṭṭhānaṃ. Vivādādhikaraṇaṃ aṭṭhārasa bhedakaravatthūni nissāya uppajjati; anuvādādhikaraṇaṃ catasso vipattiyo; āpattādhikaraṇaṃ sattāpattikkhandhe; kiccādhikaraṇaṃ cattāri saṅghakiccānīti imaṃ vibhāgaṃ na jānātīti attho . Adhikaraṇanirodhaṃ na jānātīti dhammena vinayena satthusāsanena mūlāmūlaṃ gantvā vinicchayasamathaṃ pāpetuṃ na sakkoti ; ‘‘idaṃ adhikaraṇaṃ dvīhi, idaṃ catūhi, idaṃ tīhi idaṃ ekena samathena sammatī’’ti evaṃ satta samathe ajānanto pana adhikaraṇanirodhagāminipaṭipadaṃ na jānāti nāma. Vatthuṃ na jānātīti ‘‘idaṃ pārājikassa vatthu, idaṃ saṅghādisesassā’’ti evaṃ sattannaṃ āpattikkhandhānaṃ vatthuṃ na jānāti. Nidānanti ‘‘sattannaṃ nidānānaṃ idaṃ sikkhāpadaṃ ettha paññattaṃ, idaṃ etthā’’ti na jānāti. Paññattiṃ na jānātīti tasmiṃ tasmiṃ sikkhāpade paṭhamapaññattiṃ na jānāti. Anupaññattinti punappunaṃ paññattiṃ na jānāti. Anusandhivacanapathanti kathānusandhi-vinicchayānusandhivasena vatthuṃ na jānāti. Ñattiṃ na jānātīti sabbena sabbaṃ ñattiṃ na jānāti. Ñattiyā karaṇaṃ na jānātīti ñattikiccaṃ na jānāti, osāraṇādīsu navasu ṭhānesu ñattikammaṃ nāma hoti, ñattidutiyañatticatutthakammesu ñattiyā kammappatto hutvā tiṭṭhatīti na jānāti. Na pubbakusalo hoti na aparakusaloti pubbe kathetabbañca pacchā kathetabbañca na jānāti, ñatti nāma pubbe ṭhapetabbā, pacchā na ṭhapetabbātipi na jānāti. Akālaññū ca hotīti kālaṃ na jānāti, anajjhiṭṭho ayācito bhāsati, ñattikālampi ñattikhettampi ñattiokāsampi na jānāti.
મન્દત્તા મોમૂહત્તાતિ કેવલં અઞ્ઞાણેન મોમૂહભાવેન ધુતઙ્ગે આનિસંસં અજાનિત્વા. પાપિચ્છોતિ તેન અરઞ્ઞવાસેન પચ્ચયલાભં પત્થયમાનો. પવિવેકન્તિ કાયચિત્તઉપધિવિવેકં. ઇદમત્થિતન્તિ ઇમાય કલ્યાણાય પટિપત્તિયા અત્થો એતસ્સાતિ ઇદમત્થિ, ઇદમત્થિનો ભાવો ઇદમત્થિતા; તં ઇદમત્થિતંયેવ નિસ્સાય ન અઞ્ઞં કિઞ્ચિ લોકામિસન્તિ અત્થો.
Mandattā momūhattāti kevalaṃ aññāṇena momūhabhāvena dhutaṅge ānisaṃsaṃ ajānitvā. Pāpicchoti tena araññavāsena paccayalābhaṃ patthayamāno. Pavivekanti kāyacittaupadhivivekaṃ. Idamatthitanti imāya kalyāṇāya paṭipattiyā attho etassāti idamatthi, idamatthino bhāvo idamatthitā; taṃ idamatthitaṃyeva nissāya na aññaṃ kiñci lokāmisanti attho.
ઉપોસથં ન જાનાતીતિ નવવિધં ઉપોસથં ન જાનાતિ. ઉપોસથકમ્મન્તિ અધમ્મેનવગ્ગાદિભેદં ચતુબ્બિધં ઉપોસથકમ્મં ન જાનાતિ. પાતિમોક્ખન્તિ દ્વે માતિકા ન જાનાતિ. પાતિમોક્ખુદ્દેસન્તિ સબ્બમ્પિ નવવિધં પાતિમોક્ખુદ્દેસં ન જાનાતિ. પવારણન્તિ નવવિધં પવારણં ન જાનાતિ. પવારણાકમ્મં ઉપોસથકમ્મસદિસમેવ.
Uposathaṃ na jānātīti navavidhaṃ uposathaṃ na jānāti. Uposathakammanti adhammenavaggādibhedaṃ catubbidhaṃ uposathakammaṃ na jānāti. Pātimokkhanti dve mātikā na jānāti. Pātimokkhuddesanti sabbampi navavidhaṃ pātimokkhuddesaṃ na jānāti. Pavāraṇanti navavidhaṃ pavāraṇaṃ na jānāti. Pavāraṇākammaṃ uposathakammasadisameva.
અપાસાદિકપઞ્ચકે – અપાસાદિકન્તિ કાયદુચ્ચરિતાદિ અકુસલકમ્મં વુચ્ચતિ. પાસાદિકન્તિ કાયસુચરિતાદિ કુસલકમ્મં વુચ્ચતિ. અતિવેલન્તિ વેલં અતિક્કમ્મ બહુતરં કાલં કુલેસુ અપ્પં વિહારેતિ અત્થો. ઓતારોતિ કિલેસાનં અન્તો ઓતરણં. સંકિલિટ્ઠન્તિ દુટ્ઠુલ્લાપત્તિકાયસંસગ્ગાદિભેદં . વિસુદ્ધિપઞ્ચકેપવારણાગ્ગહણેન નવવિધાપિ પવારણા વેદિતબ્બા. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનમેવાતિ.
Apāsādikapañcake – apāsādikanti kāyaduccaritādi akusalakammaṃ vuccati. Pāsādikanti kāyasucaritādi kusalakammaṃ vuccati. Ativelanti velaṃ atikkamma bahutaraṃ kālaṃ kulesu appaṃ vihāreti attho. Otāroti kilesānaṃ anto otaraṇaṃ. Saṃkiliṭṭhanti duṭṭhullāpattikāyasaṃsaggādibhedaṃ . Visuddhipañcakepavāraṇāggahaṇena navavidhāpi pavāraṇā veditabbā. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.
પઞ્ચકવારવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Pañcakavāravaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૫. પઞ્ચકવારો • 5. Pañcakavāro
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / પઞ્ચકવારવણ્ણના • Pañcakavāravaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / પઞ્ચકવારવણ્ણના • Pañcakavāravaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / પઞ્ચકવારવણ્ણના • Pañcakavāravaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / એકુત્તરિકનયો પઞ્ચકવારવણ્ણના • Ekuttarikanayo pañcakavāravaṇṇanā