Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મપદપાળિ • Dhammapadapāḷi

    ૬. પણ્ડિતવગ્ગો

    6. Paṇḍitavaggo

    ૭૬.

    76.

    નિધીનંવ પવત્તારં, યં પસ્સે વજ્જદસ્સિનં;

    Nidhīnaṃva pavattāraṃ, yaṃ passe vajjadassinaṃ;

    નિગ્ગય્હવાદિં મેધાવિં, તાદિસં પણ્ડિતં ભજે;

    Niggayhavādiṃ medhāviṃ, tādisaṃ paṇḍitaṃ bhaje;

    તાદિસં ભજમાનસ્સ, સેય્યો હોતિ ન પાપિયો.

    Tādisaṃ bhajamānassa, seyyo hoti na pāpiyo.

    ૭૭.

    77.

    ઓવદેય્યાનુસાસેય્ય, અસબ્ભા ચ નિવારયે;

    Ovadeyyānusāseyya, asabbhā ca nivāraye;

    સતઞ્હિ સો પિયો હોતિ, અસતં હોતિ અપ્પિયો.

    Satañhi so piyo hoti, asataṃ hoti appiyo.

    ૭૮.

    78.

    ન ભજે પાપકે મિત્તે, ન ભજે પુરિસાધમે;

    Na bhaje pāpake mitte, na bhaje purisādhame;

    ભજેથ મિત્તે કલ્યાણે, ભજેથ પુરિસુત્તમે.

    Bhajetha mitte kalyāṇe, bhajetha purisuttame.

    ૭૯.

    79.

    ધમ્મપીતિ સુખં સેતિ, વિપ્પસન્નેન ચેતસા;

    Dhammapīti sukhaṃ seti, vippasannena cetasā;

    અરિયપ્પવેદિતે ધમ્મે, સદા રમતિ પણ્ડિતો.

    Ariyappavedite dhamme, sadā ramati paṇḍito.

    ૮૦.

    80.

    ઉદકઞ્હિ નયન્તિ નેત્તિકા, ઉસુકારા નમયન્તિ 1 તેજનં;

    Udakañhi nayanti nettikā, usukārā namayanti 2 tejanaṃ;

    દારું નમયન્તિ તચ્છકા, અત્તાનં દમયન્તિ પણ્ડિતા.

    Dāruṃ namayanti tacchakā, attānaṃ damayanti paṇḍitā.

    ૮૧.

    81.

    સેલો યથા એકઘનો 3, વાતેન ન સમીરતિ;

    Selo yathā ekaghano 4, vātena na samīrati;

    એવં નિન્દાપસંસાસુ, ન સમિઞ્જન્તિ પણ્ડિતા.

    Evaṃ nindāpasaṃsāsu, na samiñjanti paṇḍitā.

    ૮૨.

    82.

    યથાપિ રહદો ગમ્ભીરો, વિપ્પસન્નો અનાવિલો;

    Yathāpi rahado gambhīro, vippasanno anāvilo;

    એવં ધમ્માનિ સુત્વાન, વિપ્પસીદન્તિ પણ્ડિતા.

    Evaṃ dhammāni sutvāna, vippasīdanti paṇḍitā.

    ૮૩.

    83.

    સબ્બત્થ વે સપ્પુરિસા ચજન્તિ, ન કામકામા લપયન્તિ સન્તો;

    Sabbattha ve sappurisā cajanti, na kāmakāmā lapayanti santo;

    સુખેન ફુટ્ઠા અથ વા દુખેન, ન ઉચ્ચાવચં 5 પણ્ડિતા દસ્સયન્તિ.

    Sukhena phuṭṭhā atha vā dukhena, na uccāvacaṃ 6 paṇḍitā dassayanti.

    ૮૪.

    84.

    ન અત્તહેતુ ન પરસ્સ હેતુ, ન પુત્તમિચ્છે ન ધનં ન રટ્ઠં;

    Na attahetu na parassa hetu, na puttamicche na dhanaṃ na raṭṭhaṃ;

    ન ઇચ્છેય્ય 7 અધમ્મેન સમિદ્ધિમત્તનો, સ સીલવા પઞ્ઞવા ધમ્મિકો સિયા.

    Na iccheyya 8 adhammena samiddhimattano, sa sīlavā paññavā dhammiko siyā.

    ૮૫.

    85.

    અપ્પકા તે મનુસ્સેસુ, યે જના પારગામિનો;

    Appakā te manussesu, ye janā pāragāmino;

    અથાયં ઇતરા પજા, તીરમેવાનુધાવતિ.

    Athāyaṃ itarā pajā, tīramevānudhāvati.

    ૮૬.

    86.

    યે ચ ખો સમ્મદક્ખાતે, ધમ્મે ધમ્માનુવત્તિનો;

    Ye ca kho sammadakkhāte, dhamme dhammānuvattino;

    તે જના પારમેસ્સન્તિ, મચ્ચુધેય્યં સુદુત્તરં.

    Te janā pāramessanti, maccudheyyaṃ suduttaraṃ.

    ૮૭.

    87.

    કણ્હં ધમ્મં વિપ્પહાય, સુક્કં ભાવેથ પણ્ડિતો;

    Kaṇhaṃ dhammaṃ vippahāya, sukkaṃ bhāvetha paṇḍito;

    ઓકા અનોકમાગમ્મ, વિવેકે યત્થ દૂરમં.

    Okā anokamāgamma, viveke yattha dūramaṃ.

    ૮૮.

    88.

    તત્રાભિરતિમિચ્છેય્ય, હિત્વા કામે અકિઞ્ચનો;

    Tatrābhiratimiccheyya, hitvā kāme akiñcano;

    પરિયોદપેય્ય 9 અત્તાનં, ચિત્તક્લેસેહિ પણ્ડિતો.

    Pariyodapeyya 10 attānaṃ, cittaklesehi paṇḍito.

    ૮૯.

    89.

    યેસં સમ્બોધિયઙ્ગેસુ, સમ્મા ચિત્તં સુભાવિતં;

    Yesaṃ sambodhiyaṅgesu, sammā cittaṃ subhāvitaṃ;

    આદાનપટિનિસ્સગ્ગે, અનુપાદાય યે રતા;

    Ādānapaṭinissagge, anupādāya ye ratā;

    ખીણાસવા જુતિમન્તો, તે લોકે પરિનિબ્બુતા.

    Khīṇāsavā jutimanto, te loke parinibbutā.

    પણ્ડિતવગ્ગો છટ્ઠો નિટ્ઠિતો.

    Paṇḍitavaggo chaṭṭho niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. દમયન્તિ (ક॰)
    2. damayanti (ka.)
    3. એકગ્ઘનો (ક॰)
    4. ekagghano (ka.)
    5. નોચ્ચાવચં (સી॰ અટ્ઠ॰)
    6. noccāvacaṃ (sī. aṭṭha.)
    7. નયિચ્છે (પી॰), નિચ્છે (?)
    8. nayicche (pī.), nicche (?)
    9. પરિયોદાપેય્ય (?)
    10. pariyodāpeyya (?)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ધમ્મપદ-અટ્ઠકથા • Dhammapada-aṭṭhakathā / ૬. પણ્ડિતવગ્ગો • 6. Paṇḍitavaggo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact