Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā |
પારાજિકાદિપઞ્હાવણ્ણના
Pārājikādipañhāvaṇṇanā
૪૮૦. દુસ્સકુટિઆદીનીતિ આદિ-સદ્દેન અચ્છતરતિપુપટ્ટાદીહિ, તિણપણ્ણાદીહિ ચ પટિચ્છન્નકુટિયો સઙ્ગણ્હાતિ. તાદિસાય હિ કુટિયા બહિ ઠત્વા અન્તો ઠિતાય ઇત્થિયા મગ્ગે દુસ્સાદિના સન્થતં કત્વા પવેસેન્તોપિ પારાજિકો સિયા. લિઙ્ગપરિવત્તં સન્ધાય વુત્તાતિ લિઙ્ગે પરિવત્તે પટિગ્ગહણસ્સ વિજહનતો પુન અપ્પટિગ્ગહેત્વા પરિભુઞ્જનાપત્તિં સન્ધાય વુત્તં.
480.Dussakuṭiādīnīti ādi-saddena acchataratipupaṭṭādīhi, tiṇapaṇṇādīhi ca paṭicchannakuṭiyo saṅgaṇhāti. Tādisāya hi kuṭiyā bahi ṭhatvā anto ṭhitāya itthiyā magge dussādinā santhataṃ katvā pavesentopi pārājiko siyā. Liṅgaparivattaṃ sandhāya vuttāti liṅge parivatte paṭiggahaṇassa vijahanato puna appaṭiggahetvā paribhuñjanāpattiṃ sandhāya vuttaṃ.
પાળિયં ભિક્ખૂ સિયા વીસતિયા સમાગતાતિ વીસતિયા સઙ્ખાતાય ભિક્ખૂ સમાગતા, એતેન સબ્બકમ્મારહતં સઙ્ઘસ્સ દસ્સેતિ.
Pāḷiyaṃ bhikkhū siyā vīsatiyā samāgatāti vīsatiyā saṅkhātāya bhikkhū samāgatā, etena sabbakammārahataṃ saṅghassa dasseti.
નિવત્થોતિ ગાથાય અન્તરવાસકેન નિવત્થો ઉત્તરાસઙ્ગેન દિગુણં કત્વા પારુતસઙ્ઘાટિયો. ઇતિ તાનિ તીણિપિ ચીવરાનિ કાયે ગતાનેવ ભિક્ખુનિયા બિન્દુમત્તં કાળકં ઉદકેન ધોવિતમત્તે નિસ્સગ્ગિયાનિ હોન્તીતિ અત્થો.
Nivatthoti gāthāya antaravāsakena nivattho uttarāsaṅgena diguṇaṃ katvā pārutasaṅghāṭiyo. Iti tāni tīṇipi cīvarāni kāye gatāneva bhikkhuniyā bindumattaṃ kāḷakaṃ udakena dhovitamatte nissaggiyāni hontīti attho.
ઇત્થિં હનેતિ ગાથાય ન માતુભૂતં ઇત્થિં હનેય્ય, ન પિતુભૂતં પુરિસં હનેય્ય. અનરિયન્તિ તઞ્ચ અનરહન્તમેવ હનેય્ય, એતેન અરહન્તઘાતકોપિ ન હોતીતિ દસ્સેતિ. અનન્તરં ફુસેતિ આનન્તરિયં ફુસતીતિ અત્થો.
Itthiṃ haneti gāthāya na mātubhūtaṃ itthiṃ haneyya, na pitubhūtaṃ purisaṃ haneyya. Anariyanti tañca anarahantameva haneyya, etena arahantaghātakopi na hotīti dasseti. Anantaraṃ phuseti ānantariyaṃ phusatīti attho.
૪૮૧. સુપ્પતિટ્ઠિત-નિગ્રોધસદિસન્તિ યોજનવિત્થતં રુક્ખં સન્ધાય વુત્તં.
481.Suppatiṭṭhita-nigrodhasadisanti yojanavitthataṃ rukkhaṃ sandhāya vuttaṃ.
સત્તરસકેસૂતિ ભિક્ખુનીનં પઞ્ઞત્તસત્તરસસઙ્ઘાદિસેસેસુ.
Sattarasakesūti bhikkhunīnaṃ paññattasattarasasaṅghādisesesu.
પારાજિકાદિપઞ્હાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Pārājikādipañhāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi
૨. પારાજિકાદિપઞ્હા • 2. Pārājikādipañhā
૩. પાચિત્તિયાદિપઞ્હા • 3. Pācittiyādipañhā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā
(૨) પારાજિકાદિપઞ્હાવણ્ણના • (2) Pārājikādipañhāvaṇṇanā
(૩) પાચિત્તિયાદિપઞ્હાવણ્ણના • (3) Pācittiyādipañhāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / પારાજિકાદિપઞ્હવણ્ણના • Pārājikādipañhavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā
પારાજિકાદિપઞ્હાવણ્ણના • Pārājikādipañhāvaṇṇanā
પાચિત્તિયાદિપઞ્હાવણ્ણના • Pācittiyādipañhāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi
(૨) પારાજિકાદિપઞ્હાવણ્ણના • (2) Pārājikādipañhāvaṇṇanā
(૩) પાચિત્તિયાદિપઞ્હાવણ્ણના • (3) Pācittiyādipañhāvaṇṇanā