Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૪. પારઙ્ગમસુત્તં

    4. Pāraṅgamasuttaṃ

    ૩૪. સાવત્થિનિદાનં. ‘‘અટ્ઠિમે, ભિક્ખવે, ધમ્મા ભાવિતા બહુલીકતા અપારા પારં ગમનાય સંવત્તન્તિ. કતમે અટ્ઠ? સેય્યથિદં – સમ્માદિટ્ઠિ…પે॰… સમ્માસમાધિ. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, અટ્ઠ ધમ્મા ભાવિતા બહુલીકતા અપારા પારં ગમનાય સંવત્તન્તી’’તિ.

    34. Sāvatthinidānaṃ. ‘‘Aṭṭhime, bhikkhave, dhammā bhāvitā bahulīkatā apārā pāraṃ gamanāya saṃvattanti. Katame aṭṭha? Seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi…pe… sammāsamādhi. Ime kho, bhikkhave, aṭṭha dhammā bhāvitā bahulīkatā apārā pāraṃ gamanāya saṃvattantī’’ti.

    ઇદમવોચ ભગવા. ઇદં વત્વાન સુગતો અથાપરં એતદવોચ સત્થા –

    Idamavoca bhagavā. Idaṃ vatvāna sugato athāparaṃ etadavoca satthā –

    ‘‘અપ્પકા તે મનુસ્સેસુ, યે જના પારગામિનો;

    ‘‘Appakā te manussesu, ye janā pāragāmino;

    અથાયં ઇતરા પજા, તીરમેવાનુધાવતિ.

    Athāyaṃ itarā pajā, tīramevānudhāvati.

    ‘‘યે ચ ખો સમ્મદક્ખાતે, ધમ્મે ધમ્માનુવત્તિનો;

    ‘‘Ye ca kho sammadakkhāte, dhamme dhammānuvattino;

    તે જના પારમેસ્સન્તિ, મચ્ચુધેય્યં સુદુત્તરં.

    Te janā pāramessanti, maccudheyyaṃ suduttaraṃ.

    ‘‘કણ્હં ધમ્મં વિપ્પહાય, સુક્કં ભાવેથ પણ્ડિતો;

    ‘‘Kaṇhaṃ dhammaṃ vippahāya, sukkaṃ bhāvetha paṇḍito;

    ઓકા અનોકમાગમ્મ, વિવેકે યત્થ દૂરમં.

    Okā anokamāgamma, viveke yattha dūramaṃ.

    ‘‘તત્રાભિરતિમિચ્છેય્ય, હિત્વા કામે અકિઞ્ચનો;

    ‘‘Tatrābhiratimiccheyya, hitvā kāme akiñcano;

    પરિયોદપેય્ય અત્તાનં, ચિત્તક્લેસેહિ પણ્ડિતો.

    Pariyodapeyya attānaṃ, cittaklesehi paṇḍito.

    ‘‘યેસં સમ્બોધિયઙ્ગેસુ, સમ્મા ચિત્તં સુભાવિતં;

    ‘‘Yesaṃ sambodhiyaṅgesu, sammā cittaṃ subhāvitaṃ;

    આદાનપટિનિસ્સગ્ગે, અનુપાદાય યે રતા;

    Ādānapaṭinissagge, anupādāya ye ratā;

    ખીણાસવા જુતિમન્તો, તે લોકે પરિનિબ્બુતા’’તિ. ચતુત્થં;

    Khīṇāsavā jutimanto, te loke parinibbutā’’ti. catutthaṃ;







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૪. પટિપત્તિવગ્ગવણ્ણના • 4. Paṭipattivaggavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૪. પટિપત્તિવગ્ગવણ્ણના • 4. Paṭipattivaggavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact