Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    416. பரந்தபஜாதகங் (7-2-11)

    416. Parantapajātakaṃ (7-2-11)

    154.

    154.

    ஆக³மிஸ்ஸதி மே பாபங், ஆக³மிஸ்ஸதி மே ப⁴யங்;

    Āgamissati me pāpaṃ, āgamissati me bhayaṃ;

    ததா³ ஹி சலிதா ஸாகா², மனுஸ்ஸேன மிகே³ன வா.

    Tadā hi calitā sākhā, manussena migena vā.

    155.

    155.

    பீ⁴ருயா நூன மே காமோ, அவிதூ³ரே வஸந்தியா;

    Bhīruyā nūna me kāmo, avidūre vasantiyā;

    கரிஸ்ஸதி கிஸங் பண்டு³ங், ஸாவ ஸாகா² பரந்தபங்.

    Karissati kisaṃ paṇḍuṃ, sāva sākhā parantapaṃ.

    156.

    156.

    ஸோசயிஸ்ஸதி மங் கந்தா, கா³மே வஸமனிந்தி³தா;

    Socayissati maṃ kantā, gāme vasamaninditā;

    கரிஸ்ஸதி கிஸங் பண்டு³ங், ஸாவ ஸாகா² பரந்தபங்.

    Karissati kisaṃ paṇḍuṃ, sāva sākhā parantapaṃ.

    157.

    157.

    தயா மங் அஸிதாபங்கி³ 1, ஸிதானி 2 ப⁴ணிதானி ச;

    Tayā maṃ asitāpaṅgi 3, sitāni 4 bhaṇitāni ca;

    கிஸங் பண்டு³ங் கரிஸ்ஸந்தி, ஸாவ ஸாகா² பரந்தபங்.

    Kisaṃ paṇḍuṃ karissanti, sāva sākhā parantapaṃ.

    158.

    158.

    அக³மா நூன ஸோ ஸத்³தோ³, அஸங்ஸி நூன ஸோ தவ;

    Agamā nūna so saddo, asaṃsi nūna so tava;

    அக்கா²தங் நூன தங் தேன, யோ தங் ஸாக²மகம்பயி.

    Akkhātaṃ nūna taṃ tena, yo taṃ sākhamakampayi.

    159.

    159.

    இத³ங் கோ² தங் ஸமாக³ம்ம, மம பா³லஸ்ஸ சிந்திதங்;

    Idaṃ kho taṃ samāgamma, mama bālassa cintitaṃ;

    ததா³ ஹி சலிதா ஸாகா², மனுஸ்ஸேன மிகே³ன வா.

    Tadā hi calitā sākhā, manussena migena vā.

    160.

    160.

    ததே²வ த்வங் அவேதே³ஸி, அவஞ்சி 5 பிதரங் மம;

    Tatheva tvaṃ avedesi, avañci 6 pitaraṃ mama;

    ஹந்த்வா ஸாகா²ஹி சா²தெ³ந்தோ, ஆக³மிஸ்ஸதி மே 7 ப⁴யந்தி.

    Hantvā sākhāhi chādento, āgamissati me 8 bhayanti.

    பரந்தபஜாதகங் ஏகாத³ஸமங்.

    Parantapajātakaṃ ekādasamaṃ.

    க³ந்தா⁴ரவக்³கோ³ து³தியோ.

    Gandhāravaggo dutiyo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    வரகா³ம மஹாகபி ப⁴க்³க³வ ச, த³ள்ஹத⁴ம்ம ஸகுஞ்ஜர கேஸவரோ;

    Varagāma mahākapi bhaggava ca, daḷhadhamma sakuñjara kesavaro;

    உரகோ³ விது⁴ரோ புன ஜாக³ரதங், அத² கோஸலாதி⁴ப பரந்தப சாதி.

    Urago vidhuro puna jāgarataṃ, atha kosalādhipa parantapa cāti.

    அத² வக்³கு³த்³தா³னங் –

    Atha vagguddānaṃ –

    அத² ஸத்தனிபாதம்ஹி, வக்³க³ங் மே ப⁴ணதோ ஸுண;

    Atha sattanipātamhi, vaggaṃ me bhaṇato suṇa;

    குக்கு ச புன க³ந்தா⁴ரோ, த்³வேவ கு³த்தா மஹேஸினாதி.

    Kukku ca puna gandhāro, dveva guttā mahesināti.

    ஸத்தகனிபாதங் நிட்டி²தங்.

    Sattakanipātaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. ஹஸிதாபங்கி³ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. மிஹிதானி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    3. hasitāpaṅgi (sī. syā. pī.)
    4. mihitāni (sī. syā. pī.)
    5. அவஜ்ஜி² (க॰)
    6. avajjhi (ka.)
    7. தே (ஸ்யா॰ க॰)
    8. te (syā. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [416] 11. பரந்தபஜாதகவண்ணனா • [416] 11. Parantapajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact