Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    395. பாராவதஜாதகங் (6-2-10)

    395. Pārāvatajātakaṃ (6-2-10)

    134.

    134.

    சிரஸ்ஸங் வத பஸ்ஸாமி, ஸஹாயங் மணிதா⁴ரினங்;

    Cirassaṃ vata passāmi, sahāyaṃ maṇidhārinaṃ;

    ஸுகதா 1 மஸ்ஸுகுத்தியா, ஸோப⁴தே வத மே ஸகா².

    Sukatā 2 massukuttiyā, sobhate vata me sakhā.

    135.

    135.

    பரூள்ஹகச்ச²னக²லோமோ , அஹங் கம்மேஸு ப்³யாவடோ;

    Parūḷhakacchanakhalomo , ahaṃ kammesu byāvaṭo;

    சிரஸ்ஸங் ந்ஹாபிதங் லத்³தா⁴, லோமங் தங் அஜ்ஜங் ஹாரயிங் 3.

    Cirassaṃ nhāpitaṃ laddhā, lomaṃ taṃ ajjaṃ hārayiṃ 4.

    136.

    136.

    யங் நு லோமங் அஹாரேஸி, து³ல்லப⁴ங் லத்³த⁴ கப்பகங்;

    Yaṃ nu lomaṃ ahāresi, dullabhaṃ laddha kappakaṃ;

    அத² கிஞ்சரஹி தே ஸம்ம, கண்டே² கிணிகிணாயதி 5.

    Atha kiñcarahi te samma, kaṇṭhe kiṇikiṇāyati 6.

    137.

    137.

    மனுஸ்ஸஸுகு²மாலானங், மணி கண்டே²ஸு லம்ப³தி;

    Manussasukhumālānaṃ, maṇi kaṇṭhesu lambati;

    தேஸாஹங் அனுஸிக்கா²மி, மா த்வங் மஞ்ஞி த³வா கதங்.

    Tesāhaṃ anusikkhāmi, mā tvaṃ maññi davā kataṃ.

    138.

    138.

    ஸசேபிமங் பிஹயஸி, மஸ்ஸுகுத்திங் ஸுகாரிதங்;

    Sacepimaṃ pihayasi, massukuttiṃ sukāritaṃ;

    காரயிஸ்ஸாமி தே ஸம்ம, மணிஞ்சாபி த³தா³மி தே.

    Kārayissāmi te samma, maṇiñcāpi dadāmi te.

    139.

    139.

    த்வஞ்ஞேவ மணினா ச²ன்னோ, ஸுகதாய ச மஸ்ஸுயா;

    Tvaññeva maṇinā channo, sukatāya ca massuyā;

    ஆமந்த கோ² தங் க³ச்சா²மி, பியங் மே தவ த³ஸ்ஸனந்தி.

    Āmanta kho taṃ gacchāmi, piyaṃ me tava dassananti.

    பாராவதஜாதகங் 7 த³ஸமங்.

    Pārāvatajātakaṃ 8 dasamaṃ.

    க²ரபுத்தவக்³கோ³ 9 து³தியோ.

    Kharaputtavaggo 10 dutiyo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    அத² பஸ்ஸ ஸஸூசி ச துண்டி³லகோ, மிக³ மய்ஹகபஞ்சமபக்கி²வரோ;

    Atha passa sasūci ca tuṇḍilako, miga mayhakapañcamapakkhivaro;

    அத² பஞ்ஜலி வாரிஜ மெஜ்ஜ² புன, அத² வட்ட கபோதவரேன த³ஸாதி.

    Atha pañjali vārija mejjha puna, atha vaṭṭa kapotavarena dasāti.

    அத² வக்³கு³த்³தா³னங் –

    Atha vagguddānaṃ –

    அத² வக்³க³ங் பகித்திஸ்ஸங், ச²னிபாதங் வருத்தமே;

    Atha vaggaṃ pakittissaṃ, chanipātaṃ varuttame;

    அவாரியா ச க²ரோ ச 11, த்³வே ச வுத்தா ஸுப்³யஞ்ஜனாதி.

    Avāriyā ca kharo ca 12, dve ca vuttā subyañjanāti.

    ச²க்கனிபாதங் நிட்டி²தங்.

    Chakkanipātaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸுகதாய (ஸீ॰ பீ॰)
    2. sukatāya (sī. pī.)
    3. அபஹாரயிங் (ஸீ॰ பீ॰)
    4. apahārayiṃ (sī. pī.)
    5. இத³ங் கண்டே² கிணாயதி (க॰), கண்டே² கிங்னிகிலாயதி (ஸ்யா॰)
    6. idaṃ kaṇṭhe kiṇāyati (ka.), kaṇṭhe kiṃnikilāyati (syā.)
    7. காகஜாதகங் (ஸீ॰ பீ॰), மணிஜாதகங் (ஸ்யா॰)
    8. kākajātakaṃ (sī. pī.), maṇijātakaṃ (syā.)
    9. ஸேனகவக்³கோ³ (ஸீ॰ பீ॰), கு²ரபுத்தவக்³கோ³ (ஸ்யா॰), ஸூசிவக்³கோ³ (க॰)
    10. senakavaggo (sī. pī.), khuraputtavaggo (syā.), sūcivaggo (ka.)
    11. ஸேனக (ஸீ॰), ஸூசி ச (ஸ்யா॰ க॰)
    12. senaka (sī.), sūci ca (syā. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [395] 10. பாராவதஜாதகவண்ணனா • [395] 10. Pārāvatajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact