Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૩. પરિહાનધમ્મસુત્તં

    3. Parihānadhammasuttaṃ

    ૯૬. ‘‘પરિહાનધમ્મઞ્ચ વો, ભિક્ખવે, દેસેસ્સામિ અપરિહાનધમ્મઞ્ચ છ ચ અભિભાયતનાનિ. તં સુણાથ. કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, પરિહાનધમ્મો હોતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુનો ચક્ખુના રૂપં દિસ્વા ઉપ્પજ્જન્તિ પાપકા અકુસલા સરસઙ્કપ્પા 1 સંયોજનિયા. તઞ્ચે ભિક્ખુ અધિવાસેતિ નપ્પજહતિ ન વિનોદેતિ ન બ્યન્તીકરોતિ 2 ન અનભાવં ગમેતિ, વેદિતબ્બમેતં, ભિક્ખવે, ભિક્ખુના – ‘પરિહાયામિ કુસલેહિ ધમ્મેહિ’. પરિહાનઞ્હેતં વુત્તં ભગવતાતિ…પે॰….

    96. ‘‘Parihānadhammañca vo, bhikkhave, desessāmi aparihānadhammañca cha ca abhibhāyatanāni. Taṃ suṇātha. Kathañca, bhikkhave, parihānadhammo hoti? Idha, bhikkhave, bhikkhuno cakkhunā rūpaṃ disvā uppajjanti pāpakā akusalā sarasaṅkappā 3 saṃyojaniyā. Tañce bhikkhu adhivāseti nappajahati na vinodeti na byantīkaroti 4 na anabhāvaṃ gameti, veditabbametaṃ, bhikkhave, bhikkhunā – ‘parihāyāmi kusalehi dhammehi’. Parihānañhetaṃ vuttaṃ bhagavatāti…pe….

    ‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, ભિક્ખુનો જિવ્હાય રસં સાયિત્વા ઉપ્પજ્જન્તિ…પે॰… પુન ચપરં, ભિક્ખવે, ભિક્ખુનો મનસા ધમ્મં વિઞ્ઞાય ઉપ્પજ્જન્તિ પાપકા અકુસલા સરસઙ્કપ્પા સંયોજનિયા. તઞ્ચે ભિક્ખુ અધિવાસેતિ નપ્પજહતિ ન વિનોદેતિ ન બ્યન્તીકરોતિ ન અનભાવં ગમેતિ, વેદિતબ્બમેતં, ભિક્ખવે, ભિક્ખુના – ‘પરિહાયામિ કુસલેહિ ધમ્મેહિ’. પરિહાનઞ્હેતં વુત્તં ભગવતાતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, પરિહાનધમ્મો હોતિ.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, bhikkhuno jivhāya rasaṃ sāyitvā uppajjanti…pe… puna caparaṃ, bhikkhave, bhikkhuno manasā dhammaṃ viññāya uppajjanti pāpakā akusalā sarasaṅkappā saṃyojaniyā. Tañce bhikkhu adhivāseti nappajahati na vinodeti na byantīkaroti na anabhāvaṃ gameti, veditabbametaṃ, bhikkhave, bhikkhunā – ‘parihāyāmi kusalehi dhammehi’. Parihānañhetaṃ vuttaṃ bhagavatāti. Evaṃ kho, bhikkhave, parihānadhammo hoti.

    ‘‘કથઞ્ચ, ભિક્ખવે, અપરિહાનધમ્મો હોતિ? ઇધ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુનો ચક્ખુના રૂપં દિસ્વા ઉપ્પજ્જન્તિ પાપકા અકુસલા સરસઙ્કપ્પા સંયોજનિયા. તઞ્ચે ભિક્ખુ નાધિવાસેતિ પજહતિ વિનોદેતિ બ્યન્તીકરોતિ અનભાવં ગમેતિ, વેદિતબ્બમેતં, ભિક્ખવે, ભિક્ખુના – ‘ન પરિહાયામિ કુસલેહિ ધમ્મેહિ’. અપરિહાનઞ્હેતં વુત્તં ભગવતાતિ…પે॰….

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, aparihānadhammo hoti? Idha, bhikkhave, bhikkhuno cakkhunā rūpaṃ disvā uppajjanti pāpakā akusalā sarasaṅkappā saṃyojaniyā. Tañce bhikkhu nādhivāseti pajahati vinodeti byantīkaroti anabhāvaṃ gameti, veditabbametaṃ, bhikkhave, bhikkhunā – ‘na parihāyāmi kusalehi dhammehi’. Aparihānañhetaṃ vuttaṃ bhagavatāti…pe….

    ‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, ભિક્ખુનો જિવ્હાય રસં સાયિત્વા ઉપ્પજ્જન્તિ…પે॰… પુન ચપરં, ભિક્ખવે, ભિક્ખુનો મનસા ધમ્મં વિઞ્ઞાય ઉપ્પજ્જન્તિ પાપકા અકુસલા સરસઙ્કપ્પા સંયોજનિયા. તઞ્ચે ભિક્ખુ નાધિવાસેતિ પજહતિ વિનોદેતિ બ્યન્તીકરોતિ અનભાવં ગમેતિ, વેદિતબ્બમેતં , ભિક્ખવે, ભિક્ખુના – ‘ન પરિહાયામિ કુસલેહિ ધમ્મેહિ’. અપરિહાનઞ્હેતં વુત્તં ભગવતાતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, અપરિહાનધમ્મો હોતિ.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, bhikkhuno jivhāya rasaṃ sāyitvā uppajjanti…pe… puna caparaṃ, bhikkhave, bhikkhuno manasā dhammaṃ viññāya uppajjanti pāpakā akusalā sarasaṅkappā saṃyojaniyā. Tañce bhikkhu nādhivāseti pajahati vinodeti byantīkaroti anabhāvaṃ gameti, veditabbametaṃ , bhikkhave, bhikkhunā – ‘na parihāyāmi kusalehi dhammehi’. Aparihānañhetaṃ vuttaṃ bhagavatāti. Evaṃ kho, bhikkhave, aparihānadhammo hoti.

    ‘‘કતમાનિ ચ, ભિક્ખવે, છ અભિભાયતનાનિ? ઇધ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુનો ચક્ખુના રૂપં દિસ્વા નુપ્પજ્જન્તિ પાપકા અકુસલા સરસઙ્કપ્પા સંયોજનિયા. વેદિતબ્બમેતં, ભિક્ખવે, ભિક્ખુના – ‘અભિભૂતમેતં આયતનં’. અભિભાયતનઞ્હેતં વુત્તં ભગવતાતિ…પે॰… પુન ચપરં, ભિક્ખવે, ભિક્ખુનો મનસા ધમ્મં વિઞ્ઞાય નુપ્પજ્જન્તિ પાપકા અકુસલા ધમ્મા સરસઙ્કપ્પા સંયોજનિયા. વેદિતબ્બમેતં, ભિક્ખવે, ભિક્ખુના – ‘અભિભૂતમેતં આયતનં’. અભિભાયતનઞ્હેતં વુત્તં ભગવતાતિ. ઇમાનિ વુચ્ચન્તિ, ભિક્ખવે, છ અભિભાયતનાની’’તિ. તતિયં.

    ‘‘Katamāni ca, bhikkhave, cha abhibhāyatanāni? Idha, bhikkhave, bhikkhuno cakkhunā rūpaṃ disvā nuppajjanti pāpakā akusalā sarasaṅkappā saṃyojaniyā. Veditabbametaṃ, bhikkhave, bhikkhunā – ‘abhibhūtametaṃ āyatanaṃ’. Abhibhāyatanañhetaṃ vuttaṃ bhagavatāti…pe… puna caparaṃ, bhikkhave, bhikkhuno manasā dhammaṃ viññāya nuppajjanti pāpakā akusalā dhammā sarasaṅkappā saṃyojaniyā. Veditabbametaṃ, bhikkhave, bhikkhunā – ‘abhibhūtametaṃ āyatanaṃ’. Abhibhāyatanañhetaṃ vuttaṃ bhagavatāti. Imāni vuccanti, bhikkhave, cha abhibhāyatanānī’’ti. Tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. અકુસલા ધમ્મા સરસઙ્કપ્પા (સ્યા॰ કં॰ પી॰ ક॰) ઉપરિ આસીવિસવગ્ગે સત્તમસુત્તે પન ‘‘આકુસલા સરસઙ્કપ્પા’’ ત્વેવ સબ્બત્થ દિસ્સતિ
    2. બ્યન્તિકરોતિ (પી॰) બ્યન્તિં કરોતિ (ક॰)
    3. akusalā dhammā sarasaṅkappā (syā. kaṃ. pī. ka.) upari āsīvisavagge sattamasutte pana ‘‘ākusalā sarasaṅkappā’’ tveva sabbattha dissati
    4. byantikaroti (pī.) byantiṃ karoti (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૩. પરિહાનધમ્મસુત્તવણ્ણના • 3. Parihānadhammasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૩. પરિહાનસુત્તવણ્ણના • 3. Parihānasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact