Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya |
૪. પઠમદેવપદસુત્તં
4. Paṭhamadevapadasuttaṃ
૧૦૩૦. સાવત્થિનિદાનં . ચત્તારિમાનિ, ભિક્ખવે, દેવાનં દેવપદાનિ અવિસુદ્ધાનં સત્તાનં વિસુદ્ધિયા અપરિયોદાતાનં સત્તાનં પરિયોદપનાય.
1030. Sāvatthinidānaṃ . Cattārimāni, bhikkhave, devānaṃ devapadāni avisuddhānaṃ sattānaṃ visuddhiyā apariyodātānaṃ sattānaṃ pariyodapanāya.
કતમાનિ ચત્તારિ? ઇધ, ભિક્ખવે, અરિયસાવકો બુદ્ધે અવેચ્ચપ્પસાદેન સમન્નાગતો હોતિ – ઇતિપિ સો ભગવા…પે॰… સત્થા દેવમનુસ્સાનં બુદ્ધો ભગવાતિ. ઇદં પઠમં દેવાનં દેવપદં અવિસુદ્ધાનં સત્તાનં વિસુદ્ધિયા અપરિયોદાતાનં સત્તાનં પરિયોદપનાય.
Katamāni cattāri? Idha, bhikkhave, ariyasāvako buddhe aveccappasādena samannāgato hoti – itipi so bhagavā…pe… satthā devamanussānaṃ buddho bhagavāti. Idaṃ paṭhamaṃ devānaṃ devapadaṃ avisuddhānaṃ sattānaṃ visuddhiyā apariyodātānaṃ sattānaṃ pariyodapanāya.
‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, અરિયસાવકો ધમ્મે…પે॰… સઙ્ઘે…પે॰….
‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, ariyasāvako dhamme…pe… saṅghe…pe….
‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, અરિયસાવકો અરિયકન્તેહિ સીલેહિ સમન્નાગતો હોતિ અખણ્ડેહિ…પે॰… સમાધિસંવત્તનિકેહિ. ઇદં ચતુત્થં દેવાનં દેવપદં અવિસુદ્ધાનં સત્તાનં વિસુદ્ધિયા અપરિયોદાતાનં સત્તાનં પરિયોદપનાય. ઇમાનિ ખો, ભિક્ખવે, ચત્તારિ દેવાનં દેવપદાનિ અવિસુદ્ધાનં સત્તાનં વિસુદ્ધિયા અપરિયોદાતાનં સત્તાનં પરિયોદપનાયા’’તિ. ચતુત્થં.
‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, ariyasāvako ariyakantehi sīlehi samannāgato hoti akhaṇḍehi…pe… samādhisaṃvattanikehi. Idaṃ catutthaṃ devānaṃ devapadaṃ avisuddhānaṃ sattānaṃ visuddhiyā apariyodātānaṃ sattānaṃ pariyodapanāya. Imāni kho, bhikkhave, cattāri devānaṃ devapadāni avisuddhānaṃ sattānaṃ visuddhiyā apariyodātānaṃ sattānaṃ pariyodapanāyā’’ti. Catutthaṃ.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૪. પઠમદેવપદસુત્તવણ્ણના • 4. Paṭhamadevapadasuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૪. પઠમદેવપદસુત્તવણ્ણના • 4. Paṭhamadevapadasuttavaṇṇanā