Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā |
૩. નગ્ગવગ્ગો
3. Naggavaggo
૧. પઠમાદિસિક્ખાપદવણ્ણના
1. Paṭhamādisikkhāpadavaṇṇanā
૮૮૩-૮૮૭. તતિયવગ્ગસ્સ પઠમદુતિયાનિ ઉત્તાનાનિ.
883-887. Tatiyavaggassa paṭhamadutiyāni uttānāni.
૮૯૩. તતિયે વિસિબ્બેત્વાતિ વિજટેત્વા. ધુરં નિક્ખિત્તમત્તેતિ વિસિબ્બનદિવસતો પઞ્ચ દિવસે અતિક્કામેત્વા ધુરં નિક્ખિત્તમત્તે. અન્તોપઞ્ચાહે પન ધુરનિક્ખેપેપિ અનાપત્તિ એવ ‘‘અઞ્ઞત્ર ચતૂહપઞ્ચાહા’’તિ વુત્તત્તા . ઉપસમ્પન્નાય ચીવરં સિબ્બનત્થાય વિસિબ્બેત્વા પઞ્ચહાતિક્કમો, અનનુઞ્ઞાતકારણા ધુરનિક્ખેપોતિ દ્વે અઙ્ગાનિ.
893. Tatiye visibbetvāti vijaṭetvā. Dhuraṃ nikkhittamatteti visibbanadivasato pañca divase atikkāmetvā dhuraṃ nikkhittamatte. Antopañcāhe pana dhuranikkhepepi anāpatti eva ‘‘aññatra catūhapañcāhā’’ti vuttattā . Upasampannāya cīvaraṃ sibbanatthāya visibbetvā pañcahātikkamo, ananuññātakāraṇā dhuranikkhepoti dve aṅgāni.
૯૦૦. ચતુત્થે પઞ્ચન્નં ચીવરાનં અપરિવત્તનં, અનનુઞ્ઞાતકારણા પઞ્ચાહાતિક્કમોતિ દ્વે અઙ્ગાનિ.
900. Catutthe pañcannaṃ cīvarānaṃ aparivattanaṃ, ananuññātakāraṇā pañcāhātikkamoti dve aṅgāni.
૯૦૩. પઞ્ચમં ઉત્તાનમેવ.
903. Pañcamaṃ uttānameva.
૯૦૯. છટ્ઠે વિકપ્પનુપગસ્સ સઙ્ઘે પરિણતતા, વિના આનિસંસદસ્સનેન અન્તરાયકરણન્તિ દ્વે અઙ્ગાનિ.
909. Chaṭṭhe vikappanupagassa saṅghe pariṇatatā, vinā ānisaṃsadassanena antarāyakaraṇanti dve aṅgāni.
૯૧૧. સત્તમં ઉત્તાનમેવ.
911. Sattamaṃ uttānameva.
૯૧૬. અટ્ઠમે કુમ્ભથૂણં નામ કુમ્ભસદ્દો, તેન કીળન્તીતિ કુમ્ભથૂણિકા. તેનાહ ‘‘ઘટકેન કીળનકા’’તિ. દીઘનિકાયટ્ઠકથાયં પન ‘‘ચતુરસ્સઅમ્બણકતાળ’’ન્તિ વુત્તં. તઞ્હિ રુક્ખસારાદિમયં અન્તોછિદ્દં ચતૂસુ પસ્સેસુ ચમ્મોનદ્ધં વાદિતભણ્ડં, યં ‘‘બિમ્બિસક’’ન્તિપિ વુચ્ચતિ, તં વાદેન્તાપિ કુમ્ભથૂણિકા. તેનાહ ‘‘બિમ્બિસકવાદિતકાતિપિ વદન્તી’’તિ.
916. Aṭṭhame kumbhathūṇaṃ nāma kumbhasaddo, tena kīḷantīti kumbhathūṇikā. Tenāha ‘‘ghaṭakena kīḷanakā’’ti. Dīghanikāyaṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘caturassaambaṇakatāḷa’’nti vuttaṃ. Tañhi rukkhasārādimayaṃ antochiddaṃ catūsu passesu cammonaddhaṃ vāditabhaṇḍaṃ, yaṃ ‘‘bimbisaka’’ntipi vuccati, taṃ vādentāpi kumbhathūṇikā. Tenāha ‘‘bimbisakavāditakātipi vadantī’’ti.
૯૧૮. પાળિયં કપ્પકતન્તિ કપ્પકતં નિવાસનપારુપનૂપગં. સમણચીવરતા, અનનુઞ્ઞાતાનં દાનન્તિ દ્વે અઙ્ગાનિ.
918. Pāḷiyaṃ kappakatanti kappakataṃ nivāsanapārupanūpagaṃ. Samaṇacīvaratā, ananuññātānaṃ dānanti dve aṅgāni.
૯૨૧-૯૩૧. નવમદસમાનિ ઉત્તાનાનેવ.
921-931. Navamadasamāni uttānāneva.
નિટ્ઠિતો નગ્ગવગ્ગો તતિયો.
Niṭṭhito naggavaggo tatiyo.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ • Bhikkhunīvibhaṅga
૧. પઠમસિક્ખાપદં • 1. Paṭhamasikkhāpadaṃ
૨. દુતિયસિક્ખાપદં • 2. Dutiyasikkhāpadaṃ
૩. તતિયસિક્ખાપદં • 3. Tatiyasikkhāpadaṃ
૪. ચતુત્થસિક્ખાપદં • 4. Catutthasikkhāpadaṃ
૫. પઞ્ચમસિક્ખાપદં • 5. Pañcamasikkhāpadaṃ
૬. છટ્ઠસિક્ખાપદં • 6. Chaṭṭhasikkhāpadaṃ
૭. સત્તમસિક્ખાપદં • 7. Sattamasikkhāpadaṃ
૮. અટ્ઠમસિક્ખાપદં • 8. Aṭṭhamasikkhāpadaṃ
૯. નવમસિક્ખાપદં • 9. Navamasikkhāpadaṃ
૧૦. દસમસિક્ખાપદં • 10. Dasamasikkhāpadaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā
૧. પઠમસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamasikkhāpadavaṇṇanā
૨. દુતિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Dutiyasikkhāpadavaṇṇanā
૩. તતિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 3. Tatiyasikkhāpadavaṇṇanā
૪. ચતુત્થસિક્ખાપદવણ્ણના • 4. Catutthasikkhāpadavaṇṇanā
૫. પઞ્ચમસિક્ખાપદવણ્ણના • 5. Pañcamasikkhāpadavaṇṇanā
૬. છટ્ઠસિક્ખાપદવણ્ણના • 6. Chaṭṭhasikkhāpadavaṇṇanā
૭. સત્તમસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Sattamasikkhāpadavaṇṇanā
૮. અટ્ઠમસિક્ખાપદવણ્ણના • 8. Aṭṭhamasikkhāpadavaṇṇanā
૯. નવમસિક્ખાપદવણ્ણના • 9. Navamasikkhāpadavaṇṇanā
૧૦. દસમસિક્ખાપદવણ્ણના • 10. Dasamasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૩. નગ્ગવગ્ગવણ્ણના • 3. Naggavaggavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā
૧-૨. પઠમદુતિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 1-2. Paṭhamadutiyasikkhāpadavaṇṇanā
૫. પઞ્ચમસિક્ખાપદવણ્ણના • 5. Pañcamasikkhāpadavaṇṇanā
૮. અટ્ઠમસિક્ખાપદવણ્ણના • 8. Aṭṭhamasikkhāpadavaṇṇanā
૧૦. દસમસિક્ખાપદવણ્ણના • 10. Dasamasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi
૧. પઠમસિક્ખાપદ-અત્થયોજના • 1. Paṭhamasikkhāpada-atthayojanā
૨. દુતિયસિક્ખાપદં • 2. Dutiyasikkhāpadaṃ
૩. તતિયસિક્ખાપદં • 3. Tatiyasikkhāpadaṃ
૫. પઞ્ચમસિક્ખાપદં • 5. Pañcamasikkhāpadaṃ
૬. છટ્ઠસિક્ખાપદં • 6. Chaṭṭhasikkhāpadaṃ
૭. સત્તમસિક્ખાપદં • 7. Sattamasikkhāpadaṃ
૮. અટ્ઠમસિક્ખાપદં • 8. Aṭṭhamasikkhāpadaṃ
૯. નવમસિક્ખાપદં • 9. Navamasikkhāpadaṃ
૧૦. દસમસિક્ખાપદં • 10. Dasamasikkhāpadaṃ