Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā |
૪. પાચિત્તિયકણ્ડં
4. Pācittiyakaṇḍaṃ
૧. લસુણવગ્ગો
1. Lasuṇavaggo
૧. પઠમલસુણાદિસિક્ખાપદવણ્ણના
1. Paṭhamalasuṇādisikkhāpadavaṇṇanā
૭૯૭. પાચિત્તિયેસુ લસુણવગ્ગસ્સ પઠમે બદરસાળવં નામ બદરફલાનિ સુક્ખાપેત્વા તેહિ કત્તબ્બબ્યઞ્જનવિકતિ. આમકમાગધલસુણઞ્ચેવ, અજ્ઝોહરણઞ્ચાતિ દ્વે અઙ્ગાનિ.
797. Pācittiyesu lasuṇavaggassa paṭhame badarasāḷavaṃ nāma badaraphalāni sukkhāpetvā tehi kattabbabyañjanavikati. Āmakamāgadhalasuṇañceva, ajjhoharaṇañcāti dve aṅgāni.
૭૯૯-૮૧૨. દુતિયાદીનિ ઉત્તાનત્થાનિ.
799-812. Dutiyādīni uttānatthāni.
૮૧૫. છટ્ઠે પાળિયં આસુમ્ભિત્વાતિ પાતેત્વા.
815. Chaṭṭhe pāḷiyaṃ āsumbhitvāti pātetvā.
૮૧૭. દધિમત્થૂતિ દધિમ્હિ પસન્નોદકં. રસખીરાદીનન્તિ મંસરસખીરાદીનં. ભુઞ્જન્તસ્સ ભિક્ખુનો હત્થપાસે ઠાનં, પાનીયસ્સ વા વિધૂપનસ્સ વા ગહણન્તિ દ્વે અઙ્ગાનિ.
817.Dadhimatthūti dadhimhi pasannodakaṃ. Rasakhīrādīnanti maṃsarasakhīrādīnaṃ. Bhuñjantassa bhikkhuno hatthapāse ṭhānaṃ, pānīyassa vā vidhūpanassa vā gahaṇanti dve aṅgāni.
૮૨૨. સત્તમે અવિઞ્ઞત્તિયા લદ્ધન્તિ અત્તનો વિઞ્ઞત્તિં વિના લદ્ધં. પુબ્બાપરવિરુદ્ધન્તિ સયં કરણે પાચિત્તિયન્તિ ઇદં કારાપને દુક્કટવચનેન વિરુજ્ઝનં સન્ધાય વુત્તં. તેનાહ ‘‘ન હી’’તિઆદિ, ‘‘અવિઞ્ઞત્તિયા લદ્ધ’’ન્તિઆદિવચનેન વા વિરુજ્ઝનં સન્ધાય વુત્તં. અઞ્ઞાય વિઞ્ઞત્તિપિ હિ ઇમિસ્સા અવિઞ્ઞત્તિયા લદ્ધમેવાતિ. આમકધઞ્ઞવિઞ્ઞાપનાદિ, તં ભજ્જનાદિના અજ્ઝોહરણન્તિ દ્વે અઙ્ગાનિ.
822. Sattame aviññattiyā laddhanti attano viññattiṃ vinā laddhaṃ. Pubbāparaviruddhanti sayaṃ karaṇe pācittiyanti idaṃ kārāpane dukkaṭavacanena virujjhanaṃ sandhāya vuttaṃ. Tenāha ‘‘na hī’’tiādi, ‘‘aviññattiyā laddha’’ntiādivacanena vā virujjhanaṃ sandhāya vuttaṃ. Aññāya viññattipi hi imissā aviññattiyā laddhamevāti. Āmakadhaññaviññāpanādi, taṃ bhajjanādinā ajjhoharaṇanti dve aṅgāni.
૮૨૪. અટ્ઠમે નિબ્બિટ્ઠોતિ લદ્ધો. કેણીતિ રઞ્ઞો દાતબ્બો આયો, આયુપ્પત્તિટ્ઠાનન્તિ અત્થો . તેનાહ ‘‘એકં ઠાનન્તર’’ન્તિઆદિ. ઠાનન્તરન્તિ ચ ગામજનપદાણાયત્તં. વળઞ્જિયમાનતિરોકુટ્ટાદિતા, અનપલોકેત્વા ઉચ્ચારાદીનં છડ્ડનાદીતિ દ્વે અઙ્ગાનિ.
824. Aṭṭhame nibbiṭṭhoti laddho. Keṇīti rañño dātabbo āyo, āyuppattiṭṭhānanti attho . Tenāha ‘‘ekaṃ ṭhānantara’’ntiādi. Ṭhānantaranti ca gāmajanapadāṇāyattaṃ. Vaḷañjiyamānatirokuṭṭāditā, anapaloketvā uccārādīnaṃ chaḍḍanādīti dve aṅgāni.
૮૩૦. નવમે ‘‘મત્થકચ્છિન્નનાળિકેરમ્પી’’તિ વુત્તત્તા હરિતૂપરિ છડ્ડનમેવ પટિક્ખિત્તં. તેનાહ ‘‘અનિક્ખિત્તબીજેસૂ’’તિઆદિ. યત્થ ચ છડ્ડેતું વટ્ટતિ, તત્થ હરિતે વચ્ચાદિં કાતુમ્પિ વટ્ટતિ એવ. સબ્બેસન્તિ ભિક્ખુભિક્ખુનીનં.
830. Navame ‘‘matthakacchinnanāḷikerampī’’ti vuttattā haritūpari chaḍḍanameva paṭikkhittaṃ. Tenāha ‘‘anikkhittabījesū’’tiādi. Yattha ca chaḍḍetuṃ vaṭṭati, tattha harite vaccādiṃ kātumpi vaṭṭati eva. Sabbesanti bhikkhubhikkhunīnaṃ.
૮૩૬-૭. દસમે તેસંયેવાતિ યેસં નિચ્ચં પસ્સતિ. આરામે ઠત્વાતિ ઠિતનિસન્નટ્ઠાને એવ ઠત્વા સમન્તતો ગીવં પરિવત્તેત્વાપિ પસ્સતિ, અનાપત્તિ. ઠિતટ્ઠાનતો ગન્ત્વા પસ્સિતું ન વટ્ટતિ. કેચિ પન ‘‘વટ્ટતી’’તિ વદન્તિ. તં પન ‘‘દસ્સનાય ગચ્છેય્ય, પાચિત્તિય’’ન્તિ સામઞ્ઞતો ગમનસ્સ પટિક્ખિત્તત્તા, અનાપત્તિયમ્પિ ગમનાય અવુત્તત્તા ચ ન ગહેતબ્બં. નચ્ચાદિતા, અનનુઞ્ઞાતકારણા ગમનં, દસ્સનાદિ ચાતિ તીણિ અઙ્ગાનિ.
836-7. Dasame tesaṃyevāti yesaṃ niccaṃ passati. Ārāme ṭhatvāti ṭhitanisannaṭṭhāne eva ṭhatvā samantato gīvaṃ parivattetvāpi passati, anāpatti. Ṭhitaṭṭhānato gantvā passituṃ na vaṭṭati. Keci pana ‘‘vaṭṭatī’’ti vadanti. Taṃ pana ‘‘dassanāya gaccheyya, pācittiya’’nti sāmaññato gamanassa paṭikkhittattā, anāpattiyampi gamanāya avuttattā ca na gahetabbaṃ. Naccāditā, ananuññātakāraṇā gamanaṃ, dassanādi cāti tīṇi aṅgāni.
નિટ્ઠિતો લસુણવગ્ગો પઠમો.
Niṭṭhito lasuṇavaggo paṭhamo.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ • Bhikkhunīvibhaṅga
૧. પઠમસિક્ખાપદં • 1. Paṭhamasikkhāpadaṃ
૨. દુતિયસિક્ખાપદં • 2. Dutiyasikkhāpadaṃ
૩. તતિયસિક્ખાપદં • 3. Tatiyasikkhāpadaṃ
૪. ચતુત્થસિક્ખાપદં • 4. Catutthasikkhāpadaṃ
૫. પઞ્ચમસિક્ખાપદં • 5. Pañcamasikkhāpadaṃ
૬. છટ્ઠસિક્ખાપદં • 6. Chaṭṭhasikkhāpadaṃ
૭. સત્તમસિક્ખાપદં • 7. Sattamasikkhāpadaṃ
૮. અટ્ઠમસિક્ખાપદં • 8. Aṭṭhamasikkhāpadaṃ
૯. નવમસિક્ખાપદં • 9. Navamasikkhāpadaṃ
૧૦. દસમસિક્ખાપદં • 10. Dasamasikkhāpadaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ભિક્ખુનીવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā
૧. પઠમલસુણસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamalasuṇasikkhāpadavaṇṇanā
૨. દુતિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Dutiyasikkhāpadavaṇṇanā
૩. તતિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 3. Tatiyasikkhāpadavaṇṇanā
૪. ચતુત્થસિક્ખાપદવણ્ણના • 4. Catutthasikkhāpadavaṇṇanā
૫. પઞ્ચમસિક્ખાપદવણ્ણના • 5. Pañcamasikkhāpadavaṇṇanā
૬. છટ્ઠસિક્ખાપદવણ્ણના • 6. Chaṭṭhasikkhāpadavaṇṇanā
૭. સત્તમસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Sattamasikkhāpadavaṇṇanā
૮. અટ્ઠમસિક્ખાપદવણ્ણના • 8. Aṭṭhamasikkhāpadavaṇṇanā
૯. નવમસિક્ખાપદવણ્ણના • 9. Navamasikkhāpadavaṇṇanā
૧૦. દસમસિક્ખાપદવણ્ણના • 10. Dasamasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૧. લસુણવગ્ગવણ્ણના • 1. Lasuṇavaggavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā
૧. પઠમલસુણસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Paṭhamalasuṇasikkhāpadavaṇṇanā
૨. દુતિયસિક્ખાપદવણ્ણના • 2. Dutiyasikkhāpadavaṇṇanā
૫. પઞ્ચમસિક્ખાપદવણ્ણના • 5. Pañcamasikkhāpadavaṇṇanā
૭. સત્તમસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Sattamasikkhāpadavaṇṇanā
૮. અટ્ઠમસિક્ખાપદવણ્ણના • 8. Aṭṭhamasikkhāpadavaṇṇanā
૧૦. દસમસિક્ખાપદવણ્ણના • 10. Dasamasikkhāpadavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi
૧. પઠમસિક્ખાપદ-અત્થયોજના • 1. Paṭhamasikkhāpada-atthayojanā
૨. દુતિયસિક્ખાપદં • 2. Dutiyasikkhāpadaṃ
૩. તતિયસિક્ખાપદં • 3. Tatiyasikkhāpadaṃ
૪. ચતુત્થસિક્ખાપદં • 4. Catutthasikkhāpadaṃ
૫. પઞ્ચમસિક્ખાપદં • 5. Pañcamasikkhāpadaṃ
૬. છટ્ઠસિક્ખાપદં • 6. Chaṭṭhasikkhāpadaṃ
૭. સત્તમસિક્ખાપદં • 7. Sattamasikkhāpadaṃ
૮. અટ્ઠમસિક્ખાપદં • 8. Aṭṭhamasikkhāpadaṃ
૯. નવમસિક્ખાપદં • 9. Navamasikkhāpadaṃ
૧૦. દસમસિક્ખાપદં • 10. Dasamasikkhāpadaṃ