Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā

    પઠમપારાજિકસમુટ્ઠાનવણ્ણના

    Paṭhamapārājikasamuṭṭhānavaṇṇanā

    ૨૫૮. ઇદાનિ તાનિ દસ્સેતું ‘‘મેથુનં સુક્કસંસગ્ગો’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ મેથુનન્તિ ઇદં તાવ પઠમપારાજિકં નામ એકં સમુટ્ઠાનસીસં, સેસાનિ તેન સદિસાનિ. તત્થ સુક્કસંસગ્ગોતિ સુક્કવિસ્સટ્ઠિ ચેવ કાયસંસગ્ગો ચ. અનિયતા પઠમિકાતિ પઠમં અનિયતસિક્ખાપદં. પુબ્બૂપપરિપાચિતાતિ ‘‘જાનં પુબ્બૂપગતં ભિક્ખુ’’ન્તિ સિક્ખાપદઞ્ચ ભિક્ખુનિપરિપાચિતપિણ્ડપાતસિક્ખાપદઞ્ચ. રહો ભિક્ખુનિયા સહાતિ ભિક્ખુનિયા સદ્ધિં રહો નિસજ્જસિક્ખાપદઞ્ચ.

    258. Idāni tāni dassetuṃ ‘‘methunaṃ sukkasaṃsaggo’’tiādi vuttaṃ. Tattha methunanti idaṃ tāva paṭhamapārājikaṃ nāma ekaṃ samuṭṭhānasīsaṃ, sesāni tena sadisāni. Tattha sukkasaṃsaggoti sukkavissaṭṭhi ceva kāyasaṃsaggo ca. Aniyatā paṭhamikāti paṭhamaṃ aniyatasikkhāpadaṃ. Pubbūpaparipācitāti ‘‘jānaṃ pubbūpagataṃ bhikkhu’’nti sikkhāpadañca bhikkhuniparipācitapiṇḍapātasikkhāpadañca. Raho bhikkhuniyā sahāti bhikkhuniyā saddhiṃ raho nisajjasikkhāpadañca.

    સભોજને રહો દ્વે ચાતિ સભોજને કુલે અનુપખજ્જનિસજ્જસિક્ખાપદઞ્ચ દ્વે રહોનિસજ્જસિક્ખાપદાનિ ચ. અઙ્ગુલિ ઉદકે હસન્તિ અઙ્ગુલિપતોદકઞ્ચ ઉદકે હસધમ્મસિક્ખાપદઞ્ચ. પહારે ઉગ્ગિરે ચેવાતિ પહારદાનસિક્ખાપદઞ્ચ તલસત્તિકઉગ્ગિરણસિક્ખાપદઞ્ચ. તેપઞ્ઞાસા ચ સેખિયાતિ પરિમણ્ડલનિવાસનાદીનિ ખુદ્દકવણ્ણનાવસાને વુત્તાનિ તેપઞ્ઞાસ સેખિયસિક્ખાપદાનિ ચ.

    Sabhojane raho dve cāti sabhojane kule anupakhajjanisajjasikkhāpadañca dve rahonisajjasikkhāpadāni ca. Aṅguli udake hasanti aṅgulipatodakañca udake hasadhammasikkhāpadañca. Pahāre uggire cevāti pahāradānasikkhāpadañca talasattikauggiraṇasikkhāpadañca. Tepaññāsā ca sekhiyāti parimaṇḍalanivāsanādīni khuddakavaṇṇanāvasāne vuttāni tepaññāsa sekhiyasikkhāpadāni ca.

    અધક્ખગામાવસ્સુતાતિ ભિક્ખુનીનં અધક્ખકસિક્ખાપદઞ્ચ ગામન્તરગમનં અવસ્સુતા અવસ્સુતસ્સ હત્થતો ખાદનીયભોજનીયગ્ગહણસિક્ખાપદઞ્ચ. તલમટ્ઠઞ્ચ સુદ્ધિકાતિ તલઘાતકં જતુમટ્ઠં ઉદકસુદ્ધિકાદિયનઞ્ચ. વસ્સંવુટ્ઠા ચ ઓવાદન્તિ વસ્સંવુટ્ઠા છપ્પઞ્ચયોજનાનિ સિક્ખાપદઞ્ચ ઓવાદાય અગમનસિક્ખાપદઞ્ચ. નાનુબન્ધે પવત્તિનિન્તિ યા પન ભિક્ખુની વુટ્ઠાપિતં પવત્તિનિં દ્વે વસ્સાનિ નાનુબન્ધેય્યાતિ વુત્તસિક્ખાપદં.

    Adhakkhagāmāvassutāti bhikkhunīnaṃ adhakkhakasikkhāpadañca gāmantaragamanaṃ avassutā avassutassa hatthato khādanīyabhojanīyaggahaṇasikkhāpadañca. Talamaṭṭhañca suddhikāti talaghātakaṃ jatumaṭṭhaṃ udakasuddhikādiyanañca. Vassaṃvuṭṭhā ca ovādanti vassaṃvuṭṭhā chappañcayojanāni sikkhāpadañca ovādāya agamanasikkhāpadañca. Nānubandhe pavattininti yā pana bhikkhunī vuṭṭhāpitaṃ pavattiniṃ dve vassāni nānubandheyyāti vuttasikkhāpadaṃ.

    ઇમે સિક્ખાતિ ઇમા સિક્ખાયો; લિઙ્ગવિપરિયાયો કતો. કાયમાનસિકા કતાતિ કાયચિત્તસમુટ્ઠાના કતા.

    Imesikkhāti imā sikkhāyo; liṅgavipariyāyo kato. Kāyamānasikā katāti kāyacittasamuṭṭhānā katā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૧. પઠમપારાજિકસમુટ્ઠાનં • 1. Paṭhamapārājikasamuṭṭhānaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / સમુટ્ઠાનસીસવણ્ણના • Samuṭṭhānasīsavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / પઠમપારાજિકસમુટ્ઠાનવણ્ણના • Paṭhamapārājikasamuṭṭhānavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / સમુટ્ઠાનસીસવણ્ણના • Samuṭṭhānasīsavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / પઠમપારાજિકસમુટ્ઠાનવણ્ણના • Paṭhamapārājikasamuṭṭhānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact