Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૧૮. સમુદ્દવગ્ગો

    18. Samuddavaggo

    ૧. પઠમસમુદ્દસુત્તં

    1. Paṭhamasamuddasuttaṃ

    ૨૨૮. ‘‘‘સમુદ્દો , સમુદ્દો’તિ, ભિક્ખવે, અસ્સુતવા પુથુજ્જનો ભાસતિ. નેસો, ભિક્ખવે, અરિયસ્સ વિનયે સમુદ્દો. મહા એસો, ભિક્ખવે, ઉદકરાસિ મહાઉદકણ્ણવો. ચક્ખુ, ભિક્ખવે, પુરિસસ્સ સમુદ્દો; તસ્સ રૂપમયો વેગો. યો તં રૂપમયં વેગં સહતિ, અયં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, અતરિ ચક્ખુસમુદ્દં સઊમિં સાવટ્ટં સગાહં સરક્ખસં; તિણ્ણો પારઙ્ગતો થલે તિટ્ઠતિ બ્રાહ્મણો…પે॰… જિવ્હા, ભિક્ખવે, પુરિસસ્સ સમુદ્દો; તસ્સ રસમયો વેગો. યો તં રસમયં વેગં સહતિ, અયં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, અતરિ જિવ્હાસમુદ્દં સઊમિં સાવટ્ટં સગાહં સરક્ખસં; તિણ્ણો પારઙ્ગતો થલે તિટ્ઠતિ બ્રાહ્મણો…પે॰… મનો, ભિક્ખવે, પુરિસસ્સ સમુદ્દો; તસ્સ ધમ્મમયો વેગો. યો તં ધમ્મમયં વેગં સહતિ, અયં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, અતરિ મનોસમુદ્દં સઊમિં સાવટ્ટં સગાહં સરક્ખસં; તિણ્ણો પારઙ્ગતો થલે તિટ્ઠતિ બ્રાહ્મણો’’તિ. ઇદમવોચ…પે॰… સત્થા –

    228. ‘‘‘Samuddo , samuddo’ti, bhikkhave, assutavā puthujjano bhāsati. Neso, bhikkhave, ariyassa vinaye samuddo. Mahā eso, bhikkhave, udakarāsi mahāudakaṇṇavo. Cakkhu, bhikkhave, purisassa samuddo; tassa rūpamayo vego. Yo taṃ rūpamayaṃ vegaṃ sahati, ayaṃ vuccati, bhikkhave, atari cakkhusamuddaṃ saūmiṃ sāvaṭṭaṃ sagāhaṃ sarakkhasaṃ; tiṇṇo pāraṅgato thale tiṭṭhati brāhmaṇo…pe… jivhā, bhikkhave, purisassa samuddo; tassa rasamayo vego. Yo taṃ rasamayaṃ vegaṃ sahati, ayaṃ vuccati, bhikkhave, atari jivhāsamuddaṃ saūmiṃ sāvaṭṭaṃ sagāhaṃ sarakkhasaṃ; tiṇṇo pāraṅgato thale tiṭṭhati brāhmaṇo…pe… mano, bhikkhave, purisassa samuddo; tassa dhammamayo vego. Yo taṃ dhammamayaṃ vegaṃ sahati, ayaṃ vuccati, bhikkhave, atari manosamuddaṃ saūmiṃ sāvaṭṭaṃ sagāhaṃ sarakkhasaṃ; tiṇṇo pāraṅgato thale tiṭṭhati brāhmaṇo’’ti. Idamavoca…pe… satthā –

    ‘‘યો ઇમં સમુદ્દં સગાહં સરક્ખસં,

    ‘‘Yo imaṃ samuddaṃ sagāhaṃ sarakkhasaṃ,

    સઊમિં સાવટ્ટં સભયં દુત્તરં અચ્ચતરિ;

    Saūmiṃ sāvaṭṭaṃ sabhayaṃ duttaraṃ accatari;

    સ વેદગૂ વુસિતબ્રહ્મચરિયો,

    Sa vedagū vusitabrahmacariyo,

    લોકન્તગૂ પારગતોતિ વુચ્ચતી’’તિ. પઠમં;

    Lokantagū pāragatoti vuccatī’’ti. paṭhamaṃ;







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧. પઠમસમુદ્દસુત્તવણ્ણના • 1. Paṭhamasamuddasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧. પઠમસમુદ્દસુત્તવણ્ણના • 1. Paṭhamasamuddasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact