Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૪. પઠમસરણાનિસક્કસુત્તવણ્ણના

    4. Paṭhamasaraṇānisakkasuttavaṇṇanā

    ૧૦૨૦. પમાણેનાતિ એકેન પમાણેન, ન સબ્બસો. ઓલોકનં ખમન્તીતિ દસ્સનમગ્ગેન ચતુસચ્ચધમ્મા પચ્ચત્તં પસ્સિતબ્બા પટિવિજ્ઝિતબ્બા. પઠમમગ્ગક્ખણે હિ ચતુસચ્ચધમ્મા એકદેસતોવ દિટ્ઠા નામ હોન્તિ. ‘‘પરિમુચ્ચતી’’તિ પન વત્તું વટ્ટતિ પટિવિજ્ઝનકિરિયાય વત્તમાનત્તા. અગન્ત્વા અપાયેસુ અનુપ્પત્તિરહત્તા. તેનાહ ‘‘ન ગચ્છતી’’તિ, ન ઉપ્પજ્જતીતિ અત્થો. મહાસારરુક્ખે દસ્સેન્તો આહ – ‘‘યો કોચિ વિઞ્ઞુજાતિકો મમ ચે ગોચરં ગચ્છતિ, એકસ્સ આગમનં અવઞ્ઝં અમોઘ’’ન્તિ દસ્સેતું.

    1020.Pamāṇenāti ekena pamāṇena, na sabbaso. Olokanaṃ khamantīti dassanamaggena catusaccadhammā paccattaṃ passitabbā paṭivijjhitabbā. Paṭhamamaggakkhaṇe hi catusaccadhammā ekadesatova diṭṭhā nāma honti. ‘‘Parimuccatī’’ti pana vattuṃ vaṭṭati paṭivijjhanakiriyāya vattamānattā. Agantvā apāyesu anuppattirahattā. Tenāha ‘‘na gacchatī’’ti, na uppajjatīti attho. Mahāsārarukkhe dassento āha – ‘‘yo koci viññujātiko mama ce gocaraṃ gacchati, ekassa āgamanaṃ avañjhaṃ amogha’’nti dassetuṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૪. પઠમસરણાનિસક્કસુત્તં • 4. Paṭhamasaraṇānisakkasuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૪. પઠમસરણાનિસક્કસુત્તવણ્ણના • 4. Paṭhamasaraṇānisakkasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact