Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya |
૯. પઠમસુક્કાસુત્તં
9. Paṭhamasukkāsuttaṃ
૨૪૩. એકં સમયં ભગવા રાજગહે વિહરતિ વેળુવને કલન્દકનિવાપે. તેન ખો પન સમયેન સુક્કા ભિક્ખુની મહતિયા પરિસાય પરિવુતા ધમ્મં દેસેતિ. અથ ખો સુક્કાય ભિક્ખુનિયા અભિપ્પસન્નો યક્ખો રાજગહે રથિકાય રથિકં સિઙ્ઘાટકેન સિઙ્ઘાટકં ઉપસઙ્કમિત્વા તાયં વેલાયં ઇમા ગાથાયો અભાસિ –
243. Ekaṃ samayaṃ bhagavā rājagahe viharati veḷuvane kalandakanivāpe. Tena kho pana samayena sukkā bhikkhunī mahatiyā parisāya parivutā dhammaṃ deseti. Atha kho sukkāya bhikkhuniyā abhippasanno yakkho rājagahe rathikāya rathikaṃ siṅghāṭakena siṅghāṭakaṃ upasaṅkamitvā tāyaṃ velāyaṃ imā gāthāyo abhāsi –
‘‘કિં મે કતા રાજગહે મનુસ્સા, મધુપીતાવ સેયરે;
‘‘Kiṃ me katā rājagahe manussā, madhupītāva seyare;
યે સુક્કં ન પયિરુપાસન્તિ, દેસેન્તિં અમતં પદં.
Ye sukkaṃ na payirupāsanti, desentiṃ amataṃ padaṃ.
‘‘તઞ્ચ પન અપ્પટિવાનીયં, અસેચનકમોજવં;
‘‘Tañca pana appaṭivānīyaṃ, asecanakamojavaṃ;
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૯. પઠમસુક્કાસુત્તવણ્ણના • 9. Paṭhamasukkāsuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૯. પઠમસુક્કાસુત્તવણ્ણના • 9. Paṭhamasukkāsuttavaṇṇanā