Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi |
૬. છટ્ઠવગ્ગો
6. Chaṭṭhavaggo
(૫૪) ૨. પટિચ્ચસમુપ્પાદકથા
(54) 2. Paṭiccasamuppādakathā
૪૪૮. પટિચ્ચસમુપ્પાદો અસઙ્ખતોતિ? આમન્તા. નિબ્બાનં તાણં લેણં સરણં પરાયનં અચ્ચુતં અમતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… પટિચ્ચસમુપ્પાદો અસઙ્ખતો, નિબ્બાનં અસઙ્ખતન્તિ? આમન્તા. દ્વે અસઙ્ખતાનીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… દ્વે અસઙ્ખતાનીતિ? આમન્તા. દ્વે તાણાનિ દ્વે લેણાનિ દ્વે સરણાનિ દ્વે પરાયનાનિ દ્વે અચ્ચુતાનિ દ્વે અમતાનિ દ્વે નિબ્બાનાનીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… દ્વે નિબ્બાનાનીતિ? આમન્તા. અત્થિ દ્વિન્નં નિબ્બાનાનં ઉચ્ચનીચતા હીનપણીતતા ઉક્કંસાવકંસો સીમા વા ભેદો વા રાજિ વા અન્તરિકા વાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
448. Paṭiccasamuppādo asaṅkhatoti? Āmantā. Nibbānaṃ tāṇaṃ leṇaṃ saraṇaṃ parāyanaṃ accutaṃ amatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… paṭiccasamuppādo asaṅkhato, nibbānaṃ asaṅkhatanti? Āmantā. Dve asaṅkhatānīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… dve asaṅkhatānīti? Āmantā. Dve tāṇāni dve leṇāni dve saraṇāni dve parāyanāni dve accutāni dve amatāni dve nibbānānīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… dve nibbānānīti? Āmantā. Atthi dvinnaṃ nibbānānaṃ uccanīcatā hīnapaṇītatā ukkaṃsāvakaṃso sīmā vā bhedo vā rāji vā antarikā vāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
૪૪૯. પટિચ્ચસમુપ્પાદો અસઙ્ખતોતિ? આમન્તા. અવિજ્જા અસઙ્ખતાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અવિજ્જા સઙ્ખતાતિ? આમન્તા. પટિચ્ચસમુપ્પાદો સઙ્ખતોતિ ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… પટિચ્ચસમુપ્પાદો અસઙ્ખતોતિ? આમન્તા. અવિજ્જાપચ્ચયા સઙ્ખારા અસઙ્ખતાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અવિજ્જાપચ્ચયા સઙ્ખારા સઙ્ખતાતિ? આમન્તા. પટિચ્ચસમુપ્પાદો સઙ્ખતોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… પટિચ્ચસમુપ્પાદો અસઙ્ખતોતિ? આમન્તા. સઙ્ખારપચ્ચયા વિઞ્ઞાણં અસઙ્ખતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સઙ્ખારપચ્ચયા વિઞ્ઞાણં સઙ્ખતન્તિ? આમન્તા. પટિચ્ચસમુપ્પાદો સઙ્ખતોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… પટિચ્ચસમુપ્પાદો અસઙ્ખતોતિ? આમન્તા. વિઞ્ઞાણપચ્ચયા નામરૂપં અસઙ્ખતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… વિઞ્ઞાણપચ્ચયા નામરૂપં સઙ્ખતન્તિ? આમન્તા. પટિચ્ચસમુપ્પાદો સઙ્ખતોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… પટિચ્ચસમુપ્પાદો અસઙ્ખતોતિ? આમન્તા. જાતિપચ્ચયા જરામરણં અસઙ્ખતન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… જાતિપચ્ચયા જરામરણં સઙ્ખતન્તિ? આમન્તા. પટિચ્ચસમુપ્પાદો સઙ્ખતોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
449. Paṭiccasamuppādo asaṅkhatoti? Āmantā. Avijjā asaṅkhatāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… avijjā saṅkhatāti? Āmantā. Paṭiccasamuppādo saṅkhatoti ? Na hevaṃ vattabbe…pe… paṭiccasamuppādo asaṅkhatoti? Āmantā. Avijjāpaccayā saṅkhārā asaṅkhatāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… avijjāpaccayā saṅkhārā saṅkhatāti? Āmantā. Paṭiccasamuppādo saṅkhatoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… paṭiccasamuppādo asaṅkhatoti? Āmantā. Saṅkhārapaccayā viññāṇaṃ asaṅkhatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… saṅkhārapaccayā viññāṇaṃ saṅkhatanti? Āmantā. Paṭiccasamuppādo saṅkhatoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… paṭiccasamuppādo asaṅkhatoti? Āmantā. Viññāṇapaccayā nāmarūpaṃ asaṅkhatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… viññāṇapaccayā nāmarūpaṃ saṅkhatanti? Āmantā. Paṭiccasamuppādo saṅkhatoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… paṭiccasamuppādo asaṅkhatoti? Āmantā. Jātipaccayā jarāmaraṇaṃ asaṅkhatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… jātipaccayā jarāmaraṇaṃ saṅkhatanti? Āmantā. Paṭiccasamuppādo saṅkhatoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
૪૫૦. ન વત્તબ્બં – ‘‘પટિચ્ચસમુપ્પાદો અસઙ્ખતો’’તિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘જાતિપચ્ચયા, ભિક્ખવે, જરામરણં. ઉપ્પાદા વા તથાગતાનં અનુપ્પાદા વા તથાગતાનં ઠિતાવ સા ધાતુ ધમ્મટ્ઠિતતા ધમ્મનિયામતા ઇદપ્પચ્ચયતા. તં તથાગતો અભિસમ્બુજ્ઝતિ અભિસમેતિ. અભિસમ્બુજ્ઝિત્વા અભિસમેત્વા આચિક્ખતિ દેસેતિ પઞ્ઞાપેતિ પટ્ઠપેતિ વિવરતિ વિભજતિ ઉત્તાનિં કરોતિ. ‘પસ્સથા’તિ ચાહ – જાતિપચ્ચયા, ભિક્ખવે, જરામરણં . ભવપચ્ચયા, ભિક્ખવે, જાતિ…પે॰… અવિજ્જાપચ્ચયા, ભિક્ખવે, સઙ્ખારા. ઉપ્પાદા વા તથાગતાનં અનુપ્પાદા વા તથાગતાનં ઠિતાવ સા ધાતુ…પે॰… ‘પસ્સથા’તિ ચાહ – અવિજ્જાપચ્ચયા, ભિક્ખવે, સઙ્ખારા. ઇતિ ખો, ભિક્ખવે, યા તત્ર તથતા અવિતથતા અનઞ્ઞથતા ઇદપ્પચ્ચયતા – અયં વુચ્ચતિ, ભિક્ખવે, પટિચ્ચસમુપ્પાદો’’તિ 1. અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ પટિચ્ચસમુપ્પાદો અસઙ્ખતોતિ.
450. Na vattabbaṃ – ‘‘paṭiccasamuppādo asaṅkhato’’ti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘jātipaccayā, bhikkhave, jarāmaraṇaṃ. Uppādā vā tathāgatānaṃ anuppādā vā tathāgatānaṃ ṭhitāva sā dhātu dhammaṭṭhitatā dhammaniyāmatā idappaccayatā. Taṃ tathāgato abhisambujjhati abhisameti. Abhisambujjhitvā abhisametvā ācikkhati deseti paññāpeti paṭṭhapeti vivarati vibhajati uttāniṃ karoti. ‘Passathā’ti cāha – jātipaccayā, bhikkhave, jarāmaraṇaṃ . Bhavapaccayā, bhikkhave, jāti…pe… avijjāpaccayā, bhikkhave, saṅkhārā. Uppādā vā tathāgatānaṃ anuppādā vā tathāgatānaṃ ṭhitāva sā dhātu…pe… ‘passathā’ti cāha – avijjāpaccayā, bhikkhave, saṅkhārā. Iti kho, bhikkhave, yā tatra tathatā avitathatā anaññathatā idappaccayatā – ayaṃ vuccati, bhikkhave, paṭiccasamuppādo’’ti 2. Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi paṭiccasamuppādo asaṅkhatoti.
૪૫૧. અવિજ્જાપચ્ચયા સઙ્ખારાતિ યા તત્થ ધમ્મટ્ઠિતતા ધમ્મનિયામતા અસઙ્ખતા, નિબ્બાનં અસઙ્ખતન્તિ? આમન્તા. દ્વે અસઙ્ખતાનીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… દ્વે અસઙ્ખતાનીતિ? આમન્તા. દ્વે તાણાનિ…પે॰… અન્તરિકા વાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
451. Avijjāpaccayā saṅkhārāti yā tattha dhammaṭṭhitatā dhammaniyāmatā asaṅkhatā, nibbānaṃ asaṅkhatanti? Āmantā. Dve asaṅkhatānīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… dve asaṅkhatānīti? Āmantā. Dve tāṇāni…pe… antarikā vāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અવિજ્જાપચ્ચયા સઙ્ખારાતિ યા તત્થ ધમ્મટ્ઠિતતા ધમ્મનિયામતા અસઙ્ખતા, સઙ્ખારપચ્ચયા વિઞ્ઞાણન્તિ યા તત્થ ધમ્મટ્ઠિતતા ધમ્મનિયામતા અસઙ્ખતા, નિબ્બાનં અસઙ્ખતન્તિ? આમન્તા. તીણિ અસઙ્ખતાનીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰…. તીણિ અસઙ્ખતાનીતિ? આમન્તા. તીણિ તાણાનિ…પે॰… અન્તરિકા વાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Avijjāpaccayā saṅkhārāti yā tattha dhammaṭṭhitatā dhammaniyāmatā asaṅkhatā, saṅkhārapaccayā viññāṇanti yā tattha dhammaṭṭhitatā dhammaniyāmatā asaṅkhatā, nibbānaṃ asaṅkhatanti? Āmantā. Tīṇi asaṅkhatānīti? Na hevaṃ vattabbe…pe…. Tīṇi asaṅkhatānīti? Āmantā. Tīṇi tāṇāni…pe… antarikā vāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
અવિજ્જાપચ્ચયા સઙ્ખારાતિ યા તત્થ ધમ્મટ્ઠિતતા ધમ્મનિયામતા અસઙ્ખતા, સઙ્ખારપચ્ચયા વિઞ્ઞાણન્તિ યા તત્થ ધમ્મટ્ઠિતતા ધમ્મનિયામતા અસઙ્ખતા…પે॰… જાતિપચ્ચયા જરામરણન્તિ યા તત્થ ધમ્મટ્ઠિતતા ધમ્મનિયામતા અસઙ્ખતા, નિબ્બાનં અસઙ્ખતન્તિ? આમન્તા. દ્વાદસ અસઙ્ખતાનીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… દ્વાદસ અસઙ્ખતાનીતિ? આમન્તા. દ્વાદસ તાણાનિ દ્વાદસ લેણાનિ…પે॰… અન્તરિકા વાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Avijjāpaccayā saṅkhārāti yā tattha dhammaṭṭhitatā dhammaniyāmatā asaṅkhatā, saṅkhārapaccayā viññāṇanti yā tattha dhammaṭṭhitatā dhammaniyāmatā asaṅkhatā…pe… jātipaccayā jarāmaraṇanti yā tattha dhammaṭṭhitatā dhammaniyāmatā asaṅkhatā, nibbānaṃ asaṅkhatanti? Āmantā. Dvādasa asaṅkhatānīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… dvādasa asaṅkhatānīti? Āmantā. Dvādasa tāṇāni dvādasa leṇāni…pe… antarikā vāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
પટિચ્ચસમુપ્પાદકથા નિટ્ઠિતા.
Paṭiccasamuppādakathā niṭṭhitā.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૨. પટિચ્ચસમુપ્પાદકથાવણ્ણના • 2. Paṭiccasamuppādakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૨. પટિચ્ચસમુપ્પાદકથાવણ્ણના • 2. Paṭiccasamuppādakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૨. પટિચ્ચસમુપ્પાદકથાવણ્ણના • 2. Paṭiccasamuppādakathāvaṇṇanā