Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya

    ૩૦. પેત્તિદેવપેત્તિવિસયસુત્તં

    30. Pettidevapettivisayasuttaṃ

    ૧૨૦૧. …પે॰… ‘‘એવમેવ ખો, ભિક્ખવે, અપ્પકા તે સત્તા યે પેત્તિવિસયા ચુતા દેવેસુ પચ્ચાજાયન્તિ; અથ ખો એતેવ બહુતરા સત્તા યે પેત્તિવિસયા ચુતા પેત્તિવિસયે પચ્ચાજાયન્તિ. તં કિસ્સ હેતુ? અદિટ્ઠત્તા ભિક્ખવે, ચતુન્નં અરિયસચ્ચાનં. કતમેસં ચતુન્નં ? દુક્ખસ્સ અરિયસચ્ચસ્સ, દુક્ખસમુદયસ્સ અરિયસચ્ચસ્સ, દુક્ખનિરોધસ્સ અરિયસચ્ચસ્સ, દુક્ખનિરોધગામિનિયા પટિપદાય અરિયસચ્ચસ્સ’’.

    1201. …Pe… ‘‘evameva kho, bhikkhave, appakā te sattā ye pettivisayā cutā devesu paccājāyanti; atha kho eteva bahutarā sattā ye pettivisayā cutā pettivisaye paccājāyanti. Taṃ kissa hetu? Adiṭṭhattā bhikkhave, catunnaṃ ariyasaccānaṃ. Katamesaṃ catunnaṃ ? Dukkhassa ariyasaccassa, dukkhasamudayassa ariyasaccassa, dukkhanirodhassa ariyasaccassa, dukkhanirodhagāminiyā paṭipadāya ariyasaccassa’’.

    ‘‘તસ્માતિહ , ભિક્ખવે, ‘ઇદં દુક્ખ’ન્તિ યોગો કરણીયો, ‘અયં દુક્ખસમુદયો’તિ યોગો કરણીયો, ‘અયં દુક્ખનિરોધો’તિ યોગો કરણીયો, ‘અયં દુક્ખનિરોધગામિની પટિપદા’તિ યોગો કરણીયો’’તિ. ઇદમવોચ ભગવા. અત્તમના તે ભિક્ખૂ ભગવતો ભાસિતં અભિનન્દુન્તિ. તિંસતિમં.

    ‘‘Tasmātiha , bhikkhave, ‘idaṃ dukkha’nti yogo karaṇīyo, ‘ayaṃ dukkhasamudayo’ti yogo karaṇīyo, ‘ayaṃ dukkhanirodho’ti yogo karaṇīyo, ‘ayaṃ dukkhanirodhagāminī paṭipadā’ti yogo karaṇīyo’’ti. Idamavoca bhagavā. Attamanā te bhikkhū bhagavato bhāsitaṃ abhinandunti. Tiṃsatimaṃ.

    પઞ્ચગતિપેય્યાલવગ્ગો એકાદસમો.

    Pañcagatipeyyālavaggo ekādasamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    મનુસ્સતો ચુતા છાપિ, દેવા ચુતા નિરયતો;

    Manussato cutā chāpi, devā cutā nirayato;

    તિરચ્છાનપેત્તિવિસયા, તિંસમત્તો ગતિવગ્ગોતિ.

    Tiracchānapettivisayā, tiṃsamatto gativaggoti.

    સચ્ચસંયુત્તં દ્વાદસમં.

    Saccasaṃyuttaṃ dvādasamaṃ.

    મહાવગ્ગો પઞ્ચમો.

    Mahāvaggo pañcamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    મગ્ગબોજ્ઝઙ્ગં સતિયા, ઇન્દ્રિયં સમ્મપ્પધાનં;

    Maggabojjhaṅgaṃ satiyā, indriyaṃ sammappadhānaṃ;

    બલિદ્ધિપાદાનુરુદ્ધા, ઝાનાનાપાનસંયુતં;

    Baliddhipādānuruddhā, jhānānāpānasaṃyutaṃ;

    સોતાપત્તિ સચ્ચઞ્ચાતિ, મહાવગ્ગોતિ વુચ્ચતીતિ.

    Sotāpatti saccañcāti, mahāvaggoti vuccatīti.

    મહાવગ્ગસંયુત્તપાળિ નિટ્ઠિતા.

    Mahāvaggasaṃyuttapāḷi niṭṭhitā.


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact