Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મપદપાળિ • Dhammapadapāḷi

    ૧૬. પિયવગ્ગો

    16. Piyavaggo

    ૨૦૯.

    209.

    અયોગે યુઞ્જમત્તાનં, યોગસ્મિઞ્ચ અયોજયં;

    Ayoge yuñjamattānaṃ, yogasmiñca ayojayaṃ;

    અત્થં હિત્વા પિયગ્ગાહી, પિહેતત્તાનુયોગિનં.

    Atthaṃ hitvā piyaggāhī, pihetattānuyoginaṃ.

    ૨૧૦.

    210.

    મા પિયેહિ સમાગઞ્છિ, અપ્પિયેહિ કુદાચનં;

    Mā piyehi samāgañchi, appiyehi kudācanaṃ;

    પિયાનં અદસ્સનં દુક્ખં, અપ્પિયાનઞ્ચ દસ્સનં.

    Piyānaṃ adassanaṃ dukkhaṃ, appiyānañca dassanaṃ.

    ૨૧૧.

    211.

    તસ્મા પિયં ન કયિરાથ, પિયાપાયો હિ પાપકો;

    Tasmā piyaṃ na kayirātha, piyāpāyo hi pāpako;

    ગન્થા તેસં ન વિજ્જન્તિ, યેસં નત્થિ પિયાપ્પિયં.

    Ganthā tesaṃ na vijjanti, yesaṃ natthi piyāppiyaṃ.

    ૨૧૨.

    212.

    પિયતો જાયતી સોકો, પિયતો જાયતી 1 ભયં;

    Piyato jāyatī soko, piyato jāyatī 2 bhayaṃ;

    પિયતો વિપ્પમુત્તસ્સ, નત્થિ સોકો કુતો ભયં.

    Piyato vippamuttassa, natthi soko kuto bhayaṃ.

    ૨૧૩.

    213.

    પેમતો જાયતી સોકો, પેમતો જાયતી ભયં;

    Pemato jāyatī soko, pemato jāyatī bhayaṃ;

    પેમતો વિપ્પમુત્તસ્સ, નત્થિ સોકો કુતો ભયં.

    Pemato vippamuttassa, natthi soko kuto bhayaṃ.

    ૨૧૪.

    214.

    રતિયા જાયતી સોકો, રતિયા જાયતી ભયં;

    Ratiyā jāyatī soko, ratiyā jāyatī bhayaṃ;

    રતિયા વિપ્પમુત્તસ્સ, નત્થિ સોકો કુતો ભયં.

    Ratiyā vippamuttassa, natthi soko kuto bhayaṃ.

    ૨૧૫.

    215.

    કામતો જાયતી સોકો, કામતો જાયતી ભયં;

    Kāmato jāyatī soko, kāmato jāyatī bhayaṃ;

    કામતો વિપ્પમુત્તસ્સ, નત્થિ સોકો કુતો ભયં.

    Kāmato vippamuttassa, natthi soko kuto bhayaṃ.

    ૨૧૬.

    216.

    તણ્હાય જાયતી 3 સોકો, તણ્હાય જાયતી ભયં;

    Taṇhāya jāyatī 4 soko, taṇhāya jāyatī bhayaṃ;

    તણ્હાય વિપ્પમુત્તસ્સ, નત્થિ સોકો કુતો ભયં.

    Taṇhāya vippamuttassa, natthi soko kuto bhayaṃ.

    ૨૧૭.

    217.

    સીલદસ્સનસમ્પન્નં , ધમ્મટ્ઠં સચ્ચવેદિનં;

    Sīladassanasampannaṃ , dhammaṭṭhaṃ saccavedinaṃ;

    અત્તનો કમ્મ કુબ્બાનં, તં જનો કુરુતે પિયં.

    Attano kamma kubbānaṃ, taṃ jano kurute piyaṃ.

    ૨૧૮.

    218.

    છન્દજાતો અનક્ખાતે, મનસા ચ ફુટો સિયા;

    Chandajāto anakkhāte, manasā ca phuṭo siyā;

    કામેસુ ચ અપ્પટિબદ્ધચિત્તો 5, ઉદ્ધંસોતોતિ વુચ્ચતિ.

    Kāmesu ca appaṭibaddhacitto 6, uddhaṃsototi vuccati.

    ૨૧૯.

    219.

    ચિરપ્પવાસિં પુરિસં, દૂરતો સોત્થિમાગતં;

    Cirappavāsiṃ purisaṃ, dūrato sotthimāgataṃ;

    ઞાતિમિત્તા સુહજ્જા ચ, અભિનન્દન્તિ આગતં.

    Ñātimittā suhajjā ca, abhinandanti āgataṃ.

    ૨૨૦.

    220.

    તથેવ કતપુઞ્ઞમ્પિ, અસ્મા લોકા પરં ગતં;

    Tatheva katapuññampi, asmā lokā paraṃ gataṃ;

    પુઞ્ઞાનિ પટિગણ્હન્તિ, પિયં ઞાતીવ આગતં.

    Puññāni paṭigaṇhanti, piyaṃ ñātīva āgataṃ.

    પિયવગ્ગો સોળસમો નિટ્ઠિતો.

    Piyavaggo soḷasamo niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. જાયતે (ક॰)
    2. jāyate (ka.)
    3. જાયતે (ક॰)
    4. jāyate (ka.)
    5. અપ્પટિબન્ધચિત્તો (ક॰)
    6. appaṭibandhacitto (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ધમ્મપદ-અટ્ઠકથા • Dhammapada-aṭṭhakathā / ૧૬. પિયવગ્ગો • 16. Piyavaggo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact