Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ધમ્મપદપાળિ • Dhammapadapāḷi

    ૪. પુપ્ફવગ્ગો

    4. Pupphavaggo

    ૪૪.

    44.

    કો ઇમં 1 પથવિં વિચેસ્સતિ 2, યમલોકઞ્ચ ઇમં સદેવકં;

    Ko imaṃ 3 pathaviṃ vicessati 4, yamalokañca imaṃ sadevakaṃ;

    કો ધમ્મપદં સુદેસિતં, કુસલો પુપ્ફમિવ પચેસ્સતિ 5.

    Ko dhammapadaṃ sudesitaṃ, kusalo pupphamiva pacessati 6.

    ૪૫.

    45.

    સેખો પથવિં વિચેસ્સતિ, યમલોકઞ્ચ ઇમં સદેવકં;

    Sekho pathaviṃ vicessati, yamalokañca imaṃ sadevakaṃ;

    સેખો ધમ્મપદં સુદેસિતં, કુસલો પુપ્ફમિવ પચેસ્સતિ.

    Sekho dhammapadaṃ sudesitaṃ, kusalo pupphamiva pacessati.

    ૪૬.

    46.

    ફેણૂપમં કાયમિમં વિદિત્વા, મરીચિધમ્મં અભિસમ્બુધાનો;

    Pheṇūpamaṃ kāyamimaṃ viditvā, marīcidhammaṃ abhisambudhāno;

    છેત્વાન મારસ્સ પપુપ્ફકાનિ 7, અદસ્સનં મચ્ચુરાજસ્સ ગચ્છે.

    Chetvāna mārassa papupphakāni 8, adassanaṃ maccurājassa gacche.

    ૪૭.

    47.

    પુપ્ફાનિ હેવ પચિનન્તં, બ્યાસત્તમનસં 9 નરં;

    Pupphāni heva pacinantaṃ, byāsattamanasaṃ 10 naraṃ;

    સુત્તં ગામં મહોઘોવ, મચ્ચુ આદાય ગચ્છતિ.

    Suttaṃ gāmaṃ mahoghova, maccu ādāya gacchati.

    ૪૮.

    48.

    પુપ્ફાનિ હેવ પચિનન્તં, બ્યાસત્તમનસં નરં;

    Pupphāni heva pacinantaṃ, byāsattamanasaṃ naraṃ;

    અતિત્તઞ્ઞેવ કામેસુ, અન્તકો કુરુતે વસં.

    Atittaññeva kāmesu, antako kurute vasaṃ.

    ૪૯.

    49.

    યથાપિ ભમરો પુપ્ફં, વણ્ણગન્ધમહેઠયં 11;

    Yathāpi bhamaro pupphaṃ, vaṇṇagandhamaheṭhayaṃ 12;

    પલેતિ રસમાદાય, એવં ગામે મુની ચરે.

    Paleti rasamādāya, evaṃ gāme munī care.

    ૫૦.

    50.

    ન પરેસં વિલોમાનિ, ન પરેસં કતાકતં;

    Na paresaṃ vilomāni, na paresaṃ katākataṃ;

    અત્તનોવ અવેક્ખેય્ય, કતાનિ અકતાનિ ચ.

    Attanova avekkheyya, katāni akatāni ca.

    ૫૧.

    51.

    યથાપિ રુચિરં પુપ્ફં, વણ્ણવન્તં અગન્ધકં;

    Yathāpi ruciraṃ pupphaṃ, vaṇṇavantaṃ agandhakaṃ;

    એવં સુભાસિતા વાચા, અફલા હોતિ અકુબ્બતો.

    Evaṃ subhāsitā vācā, aphalā hoti akubbato.

    ૫૨.

    52.

    યથાપિ રુચિરં પુપ્ફં, વણ્ણવન્તં સુગન્ધકં 13;

    Yathāpi ruciraṃ pupphaṃ, vaṇṇavantaṃ sugandhakaṃ 14;

    એવં સુભાસિતા વાચા, સફલા હોતિ કુબ્બતો 15.

    Evaṃ subhāsitā vācā, saphalā hoti kubbato 16.

    ૫૩.

    53.

    યથાપિ પુપ્ફરાસિમ્હા, કયિરા માલાગુણે બહૂ;

    Yathāpi puppharāsimhā, kayirā mālāguṇe bahū;

    એવં જાતેન મચ્ચેન, કત્તબ્બં કુસલં બહું.

    Evaṃ jātena maccena, kattabbaṃ kusalaṃ bahuṃ.

    ૫૪.

    54.

    ન પુપ્ફગન્ધો પટિવાતમેતિ, ન ચન્દનં તગરમલ્લિકા 17;

    Na pupphagandho paṭivātameti, na candanaṃ tagaramallikā 18;

    સતઞ્ચ ગન્ધો પટિવાતમેતિ, સબ્બા દિસા સપ્પુરિસો પવાયતિ.

    Satañca gandho paṭivātameti, sabbā disā sappuriso pavāyati.

    ૫૫.

    55.

    ચન્દનં તગરં વાપિ, ઉપ્પલં અથ વસ્સિકી;

    Candanaṃ tagaraṃ vāpi, uppalaṃ atha vassikī;

    એતેસં ગન્ધજાતાનં, સીલગન્ધો અનુત્તરો.

    Etesaṃ gandhajātānaṃ, sīlagandho anuttaro.

    ૫૬.

    56.

    અપ્પમત્તો અયં ગન્ધો, ય્વાયં તગરચન્દનં 19;

    Appamatto ayaṃ gandho, yvāyaṃ tagaracandanaṃ 20;

    યો ચ સીલવતં ગન્ધો, વાતિ દેવેસુ ઉત્તમો.

    Yo ca sīlavataṃ gandho, vāti devesu uttamo.

    ૫૭.

    57.

    તેસં સમ્પન્નસીલાનં, અપ્પમાદવિહારિનં;

    Tesaṃ sampannasīlānaṃ, appamādavihārinaṃ;

    સમ્મદઞ્ઞા વિમુત્તાનં, મારો મગ્ગં ન વિન્દતિ.

    Sammadaññā vimuttānaṃ, māro maggaṃ na vindati.

    ૫૮.

    58.

    યથા સઙ્કારઠાનસ્મિં 21, ઉજ્ઝિતસ્મિં મહાપથે;

    Yathā saṅkāraṭhānasmiṃ 22, ujjhitasmiṃ mahāpathe;

    પદુમં તત્થ જાયેથ, સુચિગન્ધં મનોરમં.

    Padumaṃ tattha jāyetha, sucigandhaṃ manoramaṃ.

    ૫૯.

    59.

    એવં સઙ્કારભૂતેસુ, અન્ધભૂતે 23 પુથુજ્જને;

    Evaṃ saṅkārabhūtesu, andhabhūte 24 puthujjane;

    અતિરોચતિ પઞ્ઞાય, સમ્માસમ્બુદ્ધસાવકો.

    Atirocati paññāya, sammāsambuddhasāvako.

    પુપ્ફવગ્ગો ચતુત્થો નિટ્ઠિતો.

    Pupphavaggo catuttho niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. કોમં (ક॰)
    2. વિજેસ્સતિ (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    3. komaṃ (ka.)
    4. vijessati (sī. syā. pī.)
    5. પુપ્ફમિવપ્પચેસ્સતિ (ક॰)
    6. pupphamivappacessati (ka.)
    7. સપુપ્ફકાનિ (ટીકા)
    8. sapupphakāni (ṭīkā)
    9. બ્યાસત્તમાનસં (ક॰)
    10. byāsattamānasaṃ (ka.)
    11. વણ્ણગન્ધમપોઠયં (ક॰)
    12. vaṇṇagandhamapoṭhayaṃ (ka.)
    13. સગન્ધકં (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    14. sagandhakaṃ (sī. syā. kaṃ. pī.)
    15. સકુબ્બતો (સી॰ પી॰), પકુબ્બતો (સી॰ અટ્ઠ॰), સુકુબ્બતો (સ્યા॰ કં॰)
    16. sakubbato (sī. pī.), pakubbato (sī. aṭṭha.), sukubbato (syā. kaṃ.)
    17. તગરમલ્લિકા (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    18. tagaramallikā (sī. syā. kaṃ. pī.)
    19. યાયં તગરચન્દની (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    20. yāyaṃ tagaracandanī (sī. syā. kaṃ. pī.)
    21. સઙ્કારધાનસ્મિં (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    22. saṅkāradhānasmiṃ (sī. syā. kaṃ. pī.)
    23. અન્ધીભૂતે (ક॰)
    24. andhībhūte (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ધમ્મપદ-અટ્ઠકથા • Dhammapada-aṭṭhakathā / ૪. પુપ્ફવગ્ગો • 4. Pupphavaggo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact