Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya |
૧૦. રજ્જસુત્તં
10. Rajjasuttaṃ
૧૫૬. એકં સમયં ભગવા કોસલેસુ વિહરતિ હિમવન્તપદેસે 1 અરઞ્ઞકુટિકાયં. અથ ખો ભગવતો રહોગતસ્સ પટિસલ્લીનસ્સ એવં ચેતસો પરિવિતક્કો ઉદપાદિ – ‘‘સક્કા નુ ખો રજ્જં કારેતું અહનં અઘાતયં અજિનં અજાપયં અસોચં અસોચાપયં ધમ્મેના’’તિ?
156. Ekaṃ samayaṃ bhagavā kosalesu viharati himavantapadese 2 araññakuṭikāyaṃ. Atha kho bhagavato rahogatassa paṭisallīnassa evaṃ cetaso parivitakko udapādi – ‘‘sakkā nu kho rajjaṃ kāretuṃ ahanaṃ aghātayaṃ ajinaṃ ajāpayaṃ asocaṃ asocāpayaṃ dhammenā’’ti?
અથ ખો મારો પાપિમા ભગવતો ચેતસા ચેતોપરિવિતક્કમઞ્ઞાય યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘કારેતુ, ભન્તે, ભગવા રજ્જં, કારેતુ, સુગતો, રજ્જં અહનં અઘાતયં અજિનં અજાપયં અસોચં અસોચાપયં ધમ્મેના’’તિ. ‘‘કિં પન મે ત્વં, પાપિમ, પસ્સસિ યં મં ત્વં એવં વદેસિ – ‘કારેતુ, ભન્તે, ભગવા રજ્જં, કારેતુ સુગતો , રજ્જં અહનં અઘાતયં અજિનં અજાપયં અસોચં અસોચાપયં ધમ્મેના’’’તિ? ‘‘ભગવતા ખો, ભન્તે, ચત્તારો ઇદ્ધિપાદા ભાવિતા બહુલીકતા યાનીકતા વત્થુકતા અનુટ્ઠિતા પરિચિતા સુસમારદ્ધા. આકઙ્ખમાનો ચ, ભન્તે, ભગવા હિમવન્તં પબ્બતરાજં સુવણ્ણં ત્વેવ અધિમુચ્ચેય્ય સુવણ્ણઞ્ચ પનસ્સા’’તિ 3.
Atha kho māro pāpimā bhagavato cetasā cetoparivitakkamaññāya yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘kāretu, bhante, bhagavā rajjaṃ, kāretu, sugato, rajjaṃ ahanaṃ aghātayaṃ ajinaṃ ajāpayaṃ asocaṃ asocāpayaṃ dhammenā’’ti. ‘‘Kiṃ pana me tvaṃ, pāpima, passasi yaṃ maṃ tvaṃ evaṃ vadesi – ‘kāretu, bhante, bhagavā rajjaṃ, kāretu sugato , rajjaṃ ahanaṃ aghātayaṃ ajinaṃ ajāpayaṃ asocaṃ asocāpayaṃ dhammenā’’’ti? ‘‘Bhagavatā kho, bhante, cattāro iddhipādā bhāvitā bahulīkatā yānīkatā vatthukatā anuṭṭhitā paricitā susamāraddhā. Ākaṅkhamāno ca, bhante, bhagavā himavantaṃ pabbatarājaṃ suvaṇṇaṃ tveva adhimucceyya suvaṇṇañca panassā’’ti 4.
‘‘પબ્બતસ્સ સુવણ્ણસ્સ, જાતરૂપસ્સ કેવલો;
‘‘Pabbatassa suvaṇṇassa, jātarūpassa kevalo;
દ્વિત્તાવ નાલમેકસ્સ, ઇતિ વિદ્વા સમઞ્ચરે.
Dvittāva nālamekassa, iti vidvā samañcare.
‘‘યો દુક્ખમદ્દક્ખિ યતોનિદાનં,
‘‘Yo dukkhamaddakkhi yatonidānaṃ,
કામેસુ સો જન્તુ કથં નમેય્ય;
Kāmesu so jantu kathaṃ nameyya;
ઉપધિં વિદિત્વા સઙ્ગોતિ લોકે,
Upadhiṃ viditvā saṅgoti loke,
તસ્સેવ જન્તુ વિનયાય સિક્ખે’’તિ.
Tasseva jantu vinayāya sikkhe’’ti.
અથ ખો મારો પાપિમા ‘‘જાનાતિ મં ભગવા, જાનાતિ મં સુગતો’’તિ દુક્ખી દુમ્મનો તત્થેવન્તરધાયીતિ.
Atha kho māro pāpimā ‘‘jānāti maṃ bhagavā, jānāti maṃ sugato’’ti dukkhī dummano tatthevantaradhāyīti.
દુતિયો વગ્ગો.
Dutiyo vaggo.
તસ્સુદ્દાનં –
Tassuddānaṃ –
પત્તં આયતનં પિણ્ડં, કસ્સકં રજ્જેન તે દસાતિ.
Pattaṃ āyatanaṃ piṇḍaṃ, kassakaṃ rajjena te dasāti.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. રજ્જસુત્તવણ્ણના • 10. Rajjasuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧૦. રજ્જસુત્તવણ્ણના • 10. Rajjasuttavaṇṇanā