Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi |
૮. અટ્ઠમવગ્ગો
8. Aṭṭhamavaggo
(૭૭) ૫. રૂપધાતુકથા
(77) 5. Rūpadhātukathā
૫૧૫. રૂપિનો ધમ્મા રૂપધાતૂતિ? આમન્તા. રૂપં ભવો ગતિ સત્તાવાસો સંસારો યોનિ વિઞ્ઞાણટ્ઠિતિ અત્તભાવપટિલાભોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અત્થિ રૂપૂપગં કમ્મન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અત્થિ રૂપૂપગા સત્તાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… રૂપે સત્તા જાયન્તિ જીયન્તિ મીયન્તિ ચવન્તિ ઉપપજ્જન્તીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… રૂપે અત્થિ રૂપં વેદના સઞ્ઞા સઙ્ખારા વિઞ્ઞાણન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… રૂપં પઞ્ચવોકારભવોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
515. Rūpino dhammā rūpadhātūti? Āmantā. Rūpaṃ bhavo gati sattāvāso saṃsāro yoni viññāṇaṭṭhiti attabhāvapaṭilābhoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… atthi rūpūpagaṃ kammanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… atthi rūpūpagā sattāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… rūpe sattā jāyanti jīyanti mīyanti cavanti upapajjantīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… rūpe atthi rūpaṃ vedanā saññā saṅkhārā viññāṇanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… rūpaṃ pañcavokārabhavoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
રૂપધાતુ ભવો ગતિ…પે॰… અત્તભાવપટિલાભોતિ? આમન્તા. રૂપં ભવો ગતિ…પે॰… અત્તભાવપટિલાભોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અત્થિ રૂપધાતૂપગં કમ્મન્તિ? આમન્તા. અત્થિ રૂપૂપગં કમ્મન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… અત્થિ રૂપધાતૂપગા સત્તાતિ? આમન્તા. અત્થિ રૂપૂપગા સત્તાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Rūpadhātu bhavo gati…pe… attabhāvapaṭilābhoti? Āmantā. Rūpaṃ bhavo gati…pe… attabhāvapaṭilābhoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… atthi rūpadhātūpagaṃ kammanti? Āmantā. Atthi rūpūpagaṃ kammanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… atthi rūpadhātūpagā sattāti? Āmantā. Atthi rūpūpagā sattāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
રૂપધાતુયા સત્તા જાયન્તિ જીયન્તિ મીયન્તિ ચવન્તિ ઉપપજ્જન્તીતિ? આમન્તા. રૂપે સત્તા જાયન્તિ જીયન્તિ મીયન્તિ ચવન્તિ ઉપપજ્જન્તીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… રૂપધાતુયા અત્થિ રૂપં વેદના સઞ્ઞા સઙ્ખારા વિઞ્ઞાણન્તિ? આમન્તા. રૂપે અત્થિ રૂપં વેદના સઞ્ઞા સઙ્ખારા વિઞ્ઞાણન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… રૂપધાતુ પઞ્ચવોકારભવોતિ? આમન્તા. રૂપં પઞ્ચવોકારભવોતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Rūpadhātuyā sattā jāyanti jīyanti mīyanti cavanti upapajjantīti? Āmantā. Rūpe sattā jāyanti jīyanti mīyanti cavanti upapajjantīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… rūpadhātuyā atthi rūpaṃ vedanā saññā saṅkhārā viññāṇanti? Āmantā. Rūpe atthi rūpaṃ vedanā saññā saṅkhārā viññāṇanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… rūpadhātu pañcavokārabhavoti? Āmantā. Rūpaṃ pañcavokārabhavoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
૫૧૬. રૂપિનો ધમ્મા રૂપધાતુ, કામધાતુયા અત્થિ રૂપન્તિ? આમન્તા. સાવ કામધાતુ, સા રૂપધાતૂતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સાવ કામધાતુ, સા રૂપધાતૂતિ? આમન્તા. કામભવેન સમન્નાગતો પુગ્ગલો દ્વીહિ ભવેહિ સમન્નાગતો હોતિ – કામભવેન ચ રૂપભવેન ચાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે.
516. Rūpino dhammā rūpadhātu, kāmadhātuyā atthi rūpanti? Āmantā. Sāva kāmadhātu, sā rūpadhātūti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sāva kāmadhātu, sā rūpadhātūti? Āmantā. Kāmabhavena samannāgato puggalo dvīhi bhavehi samannāgato hoti – kāmabhavena ca rūpabhavena cāti? Na hevaṃ vattabbe.
રૂપધાતુકથા નિટ્ઠિતા.
Rūpadhātukathā niṭṭhitā.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૫. રૂપધાતુકથાવણ્ણના • 5. Rūpadhātukathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૫. રૂપધાતુકથાવણ્ણના • 5. Rūpadhātukathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૫. રૂપધાતુકથાવણ્ણના • 5. Rūpadhātukathāvaṇṇanā