Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi |
૧૦. દસમવગ્ગો
10. Dasamavaggo
(૯૬) ૨. રૂપં મગ્ગોતિકથા
(96) 2. Rūpaṃ maggotikathā
૫૭૩. મગ્ગસમઙ્ગિસ્સ રૂપં મગ્ગોતિ? આમન્તા. સારમ્મણં, અત્થિ તસ્સ આવટ્ટના આભોગો સમન્નાહારો મનસિકારો ચેતના પત્થના પણિધીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નનુ અનારમ્મણં, નત્થિ તસ્સ આવટ્ટના…પે॰… પણિધીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અનારમ્મણં, નત્થિ તસ્સ આવટ્ટના…પે॰… પણિધિ; નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘મગ્ગસમઙ્ગિસ્સ રૂપં મગ્ગો’’તિ.
573. Maggasamaṅgissa rūpaṃ maggoti? Āmantā. Sārammaṇaṃ, atthi tassa āvaṭṭanā ābhogo samannāhāro manasikāro cetanā patthanā paṇidhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu anārammaṇaṃ, natthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Āmantā. Hañci anārammaṇaṃ, natthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhi; no ca vata re vattabbe – ‘‘maggasamaṅgissa rūpaṃ maggo’’ti.
સમ્માવાચા મગ્ગોતિ? આમન્તા. સારમ્મણા, અત્થિ તાય આવટ્ટના…પે॰… પણિધીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નનુ અનારમ્મણા, નત્થિ તાય આવટ્ટના…પે॰… પણિધીતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અનારમ્મણા, નત્થિ તાય આવટ્ટના…પે॰… પણિધિ; નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સમ્માવાચા મગ્ગો’’તિ.
Sammāvācā maggoti? Āmantā. Sārammaṇā, atthi tāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu anārammaṇā, natthi tāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Āmantā. Hañci anārammaṇā, natthi tāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhi; no ca vata re vattabbe – ‘‘sammāvācā maggo’’ti.
સમ્માકમ્મન્તો …પે॰… સમ્માઆજીવો મગ્ગોતિ? આમન્તા. સારમ્મણો, અત્થિ તસ્સ આવટ્ટના…પે॰… પણિધીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… નનુ અનારમ્મણો, નત્થિ તસ્સ આવટ્ટના…પે॰… પણિધીતિ? આમન્તા . હઞ્ચિ અનારમ્મણો, નત્થિ તસ્સ આવટ્ટના…પે॰… પણિધિ; નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સમ્માઆજીવો મગ્ગો’’તિ.
Sammākammanto …pe… sammāājīvo maggoti? Āmantā. Sārammaṇo, atthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu anārammaṇo, natthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Āmantā . Hañci anārammaṇo, natthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhi; no ca vata re vattabbe – ‘‘sammāājīvo maggo’’ti.
૫૭૪. સમ્માદિટ્ઠિ મગ્ગો, સા ચ સારમ્મણા, અત્થિ તાય આવટ્ટના…પે॰… પણિધીતિ? આમન્તા. સમ્માવાચા મગ્ગો, સા ચ સારમ્મણા, અત્થિ તાય આવટ્ટના…પે॰… પણિધીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે …પે॰… સમ્માદિટ્ઠિ મગ્ગો, સા ચ સારમ્મણા, અત્થિ તાય આવટ્ટના…પે॰… પણિધીતિ? આમન્તા. સમ્માકમ્મન્તો…પે॰… સમ્માઆજીવો મગ્ગો, સો ચ સારમ્મણો, અત્થિ તસ્સ આવટ્ટના…પે॰… પણિધીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સમ્માસઙ્કપ્પો…પે॰… સમ્માવાયામો…પે॰… સમ્માસતિ…પે॰….
574. Sammādiṭṭhi maggo, sā ca sārammaṇā, atthi tāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Āmantā. Sammāvācā maggo, sā ca sārammaṇā, atthi tāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Na hevaṃ vattabbe …pe… sammādiṭṭhi maggo, sā ca sārammaṇā, atthi tāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Āmantā. Sammākammanto…pe… sammāājīvo maggo, so ca sārammaṇo, atthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sammāsaṅkappo…pe… sammāvāyāmo…pe… sammāsati…pe….
સમ્માસમાધિ મગ્ગો, સો ચ સારમ્મણો, અત્થિ તસ્સ આવટ્ટના…પે॰… પણિધીતિ? આમન્તા. સમ્માવાચા મગ્ગો, સા ચ સારમ્મણા, અત્થિ તાય આવટ્ટના…પે॰… પણિધીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સમ્માસમાધિ મગ્ગો, સો ચ સારમ્મણો, અત્થિ તસ્સ આવટ્ટના…પે॰… પણિધીતિ? આમન્તા. સમ્માકમ્મન્તો…પે॰… સમ્માઆજીવો મગ્ગો, સો ચ સારમ્મણો, અત્થિ તસ્સ આવટ્ટના…પે॰… પણિધીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Sammāsamādhi maggo, so ca sārammaṇo, atthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Āmantā. Sammāvācā maggo, sā ca sārammaṇā, atthi tāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sammāsamādhi maggo, so ca sārammaṇo, atthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Āmantā. Sammākammanto…pe… sammāājīvo maggo, so ca sārammaṇo, atthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
સમ્માવાચા મગ્ગો, સા ચ અનારમ્મણા, નત્થિ તાય આવટ્ટના…પે॰… પણિધીતિ? આમન્તા. સમ્માદિટ્ઠિ મગ્ગો, સા ચ અનારમ્મણા, નત્થિ તાય આવટ્ટના…પે॰… પણિધીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સમ્માવાચા મગ્ગો, સા ચ અનારમ્મણા, નત્થિ તાય આવટ્ટના…પે॰… પણિધીતિ? આમન્તા. સમ્માસઙ્કપ્પો…પે॰… સમ્માવાયામો… સમ્માસતિ … સમ્માસમાધિ મગ્ગો, સો ચ અનારમ્મણો, નત્થિ તસ્સ આવટ્ટના…પે॰… પણિધીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Sammāvācā maggo, sā ca anārammaṇā, natthi tāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Āmantā. Sammādiṭṭhi maggo, sā ca anārammaṇā, natthi tāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sammāvācā maggo, sā ca anārammaṇā, natthi tāya āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Āmantā. Sammāsaṅkappo…pe… sammāvāyāmo… sammāsati … sammāsamādhi maggo, so ca anārammaṇo, natthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
સમ્માકમ્મન્તો …પે॰… સમ્માઆજીવો મગ્ગો, સો ચ અનારમ્મણો, નત્થિ તસ્સ આવટ્ટના…પે॰… પણિધીતિ? આમન્તા. સમ્માદિટ્ઠિ… સમ્માસઙ્કપ્પો… સમ્માવાયામો… સમ્માસતિ…પે॰… સમ્માસમાધિ મગ્ગો, સો ચ અનારમ્મણો, નત્થિ તસ્સ આવટ્ટના…પે॰… પણિધીતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
Sammākammanto …pe… sammāājīvo maggo, so ca anārammaṇo, natthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Āmantā. Sammādiṭṭhi… sammāsaṅkappo… sammāvāyāmo… sammāsati…pe… sammāsamādhi maggo, so ca anārammaṇo, natthi tassa āvaṭṭanā…pe… paṇidhīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
૫૭૫. ન વત્તબ્બં – ‘‘મગ્ગસમઙ્ગિસ્સ રૂપં મગ્ગો’’તિ? આમન્તા. નનુ સમ્માવાચા સમ્માકમ્મન્તો સમ્માઆજીવો મગ્ગોતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ સમ્માવાચા સમ્માકમ્મન્તો સમ્માઆજીવો મગ્ગો, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘મગ્ગસમઙ્ગિસ્સ રૂપં મગ્ગો’’તિ.
575. Na vattabbaṃ – ‘‘maggasamaṅgissa rūpaṃ maggo’’ti? Āmantā. Nanu sammāvācā sammākammanto sammāājīvo maggoti? Āmantā. Hañci sammāvācā sammākammanto sammāājīvo maggo, tena vata re vattabbe – ‘‘maggasamaṅgissa rūpaṃ maggo’’ti.
રૂપં મગ્ગોતિકથા નિટ્ઠિતા.
Rūpaṃ maggotikathā niṭṭhitā.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૨. રૂપંમગ્ગોતિકથાવણ્ણના • 2. Rūpaṃmaggotikathāvaṇṇanā